TURK BURO-SEN tarafından, 20.07.2007 tarih ve 26588 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yururluğe giren ?Sosyal Guvenlik Kurumu Sosyal Guvenlik Kontrol Memurları Yonetmeliği'nin 4. maddesinde duzenlenmiş olan, Sosyal guvenlik kontrol memuru kadrosuna atanabilmek icin; b) Başvuru tarihinde 35 yaşını bitirmemiş olmak c) Başvuru tarihinde Kurumda memur, icra memuru, dava takip memuru, veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrolarında calışmış olması kaydıyla en az uc yıl hizmeti bulunmak,? şeklindeki hukumlerin yururluğunun durdurulması ve iptali istemi ile Danıştay ilgili dairesinde Sosyal Guvenlik Kurumu aleyhine dava acılmıştır.
Dava; kurum bunyesinde uzun yıllardır calışan ve kontrol memuru olabilmek icin diğer butun şartlara ve yetkinliğe sahip olan fakat Sosyal Guvenlik Kurumu Kanunu ile dahi duzenlenmemiş 35 yaş ile ilgili sınırlama yuzunden sınava giremeyecek ve mağdur olacak memurların haklarını korumak amacıyla acılmıştır. Başka hicbir kanun ve yonetmelikte sınava girebilecekler belirlenirken yaşın ust sınırı ile ilgili boyle bir duzenleme yer almazken, Sosyal Guvenlik Kontrol Memurları Yonetmeliği ile boyle bir duzenleme getirilmiş olması, hukukla, Anayasa'nın eşitlik ilkesiyle ve Devlet Memurları Kanununun ?liyakat? ilkesi ile de bağdaşmamaktadır. Yonetmeliğin ilgili maddesi iptal edildiğinde; kurum bunyesinde hali hazırda calışan personelin buyuk bir kısmı anayasanın eşitlik ilkesi doğrultusunda sınava girebilmeye hak kazanacaktır.
EK :
DAVA DİLEKCESİDİR.
DANIŞTAY BAŞKANLIĞIO'NA
YURUTMENİN DURDURULMASI TALEBİ VARDIR


DAVACI :Turk Buro-Sen (Turkiye Buro Bankacılık ve Sigortacılık Hizmet Kolu Kamu Gorevlileri Sendikası) Dr. Mediha Eldem Sok. No: 85 Kat:4 Kocatepe/ANKARA
VEKİLİ : Av. Birol TAŞ Dr. Mediha Eldem Sok. No: 85 Kat:4 Kocatepe/ANKARA
Tel:424 22 11
DAVALI : Sosyal Guvenlik Kurumu Başkanlığı / ANKARA
KONU : 20.07.2007 tarih ve 26588 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yururluğe giren "Sosyal Guvenlik Kurumu Sosyal Guvenlik Kontrol Memurları Yonetmeliği'nin" 4. maddesinin, 1. fıkrasının (b) ve (c) betlerinin yururluğunun durdurulması ve iptali istemine ilişkindir.
TEBLİĞ TARİHİ : 20.07.2007 (Resmi Gazete yayın tarihi)
ACIKLAMALAR :

1- Muvekkil Sendika 4688 Sayılı Kanun'a tabi olup, bu kanunun 19/f maddesi gereğince uyelerinin idare ile doğacak ihtilaflarında yargı organları onunde dava acma hakkına sahiptir. Dava konusu hukuki duzenlemeden olumsuz yonde etkilenen ve etkilenecek uyelerinin mağduriyetinin giderilmesi maksadına binaen ve uyelerini temsilen 01 nolu Buro, Bankacılık ve Sigortacılık İş Kolunda yetkili kamu gorevlileri sendikası olarak kanunun tanıdığı yetkiye dayanarak iptal davası acmak icin sayın dairenize muracaat etmiş bulunuyoruz.

2- Dava konusu yonetmeliğin ikinci bolumunde yer alan, Sosyal guvenlik kontrol memurlarının nitelikleri başlıklı 4. maddesinde; "Sosyal guvenlik kontrol memuru kadrosuna atanabilmek icin;
a) En az dort yıllık yuksek oğrenim mezunu olmak ya da bunlara denkliği Yuksek Oğretim Kurulunca kabul edilmiş yurt dışındaki yuksek oğretim kurumlarından mezun olmak,
b) Başvuru tarihinde 35 yaşını bitirmemiş olmak,
c) Başvuru tarihinde Kurumda memur, icra memuru, dava takip memuru, veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrolarında calışmış olması kaydıyla en az uc yıl hizmeti bulunmak,
c) Son uc yıllık sicil notu ortalaması 76 ve uzeri olmak,
d) Kınama cezasından daha ağır bir disiplin cezası ile cezalandırılmamış olmak,
e) Yapılacak yazılı sınavda başarılı olmak, gerekir." Amir hukmu ile sosyal guvenlik kontrol memuru kadrosuna atanabilmenin şartları belirtilmiştir.

Maddenin (b) bendinde yer alan duzenleme ile Sosyal Guvenlik Kontrol Memuru olabilmek icin, hicbir kanunda ve kurumların cıkardığı yonetmeliklerde dahi olmayan yaş sınırlamasının getirilmiş olması, kurum bunyesinde calışan ve diğer butun şartlara haiz olan fakat 35 yaşından buyuk olanlar bakımından hak kaybına sebebiyet vermektedir. Şoyle ki; kurum bunyesinde uzun suredir memuriyetin butun gereklerini yerine getirerek calışan ve hicbir disiplin cezası almadan gorevini senelerdir ifa eden kurum calışanlarının onlerinin boyle bir duzenleme ile kesilmesi, hem dava konusu yonetmeliğin dayanağı olan Sosyal Guvenlik Kurumu Kanunu'na hem de Anayasaya aykırılık teşkil etmektedir.


5502 Sayılı Sosyal Guvenlik Kurumu Kanunu'nun 31. maddesinde; "Sosyal guvenlik il mudurlukleri bunyesinde, sosyal guvenlik mevzuatının uygulanmasına ilişkin tespit, denetim ve taramalarda gorevlendirilmek uzere sosyal guvenlik kontrol memuru calıştırılır. Sosyal guvenlik kontrol memurları, gorevleriyle ilgili kayıt ve belgeleri inceleme yetkisine sahiptir. Sosyal guvenlik kontrol memuru kadrosuna atanabilmek icin; kurumda en az uc yıl gorev yapmış olmak, en az dort yıllık yuksek oğrenim mezunu olmak ya da bunlara denkliği Yuksekoğretim Kurulunca kabul edilmiş yurt dışındaki yuksek oğretim kurumlarından mezun olmak ve acılacak sınavda başarılı olmak şartları aranır." Hukmu yer almakta olup, bu maddede sosyal guvenlik kontrol memurluğu kadrosuna atanabilmenin şartları acık bir şekilde duzenlenmiştir. Kanun hukmunde, yonetmelik ile de duzenlendiği gibi diğer butun şartlar aranırken, yaş ile ilgili her hangi bir sınırlama hatta duzenleme yer almamaktadır. Yonetmelik hukmunde getirilen 35 yaşından kucuk olma şartı ile ilgili kanunda her hangi bir duzenleme yoktur. Kanunun bu acık ve amir hukmune rağmen, dava konusu yonetmelik ile boyle bir duzenleme getirilmiş olması kanuna aykırılık teşkil etmekte ve iptali gerekmektedir.

Duzenleme hakkaniyet ve eşitlik ilkesi acısından da aykırılık taşımaktadır. Anayasanın 10'uncu maddesi "idare makamları butun işlemlerinde kanun onunde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar" diyerek bu hususu acıkca belirtmiştir. Yonetmelik ile getirilen duzenleme ile Anayasa'da yer alan amir hukum ihlal edildiği gibi 5502 sayılı Kanunun 31. maddesinde belirtilen diğer butun şartları taşıyıp da, 35 yaşından buyuk olduğu icin sosyal guvenlik kontrol memuru olamayacak olan personelin hak kaybı soz konusu olmaktadır. Dava konusu yonetmelik hem anayasaya hem de kanuna aykırılık taşımaktadır. Duzenleyici işlemlerden bir ust işlem olan kanunlara aykırı yonetmelikler cıkarılamaz, yonetmelikler ile getirilen duzenlemeler kanunlara aykırı olamaz. Bir normun, kendisinden daha ust konumda bulunan ve dayanağını oluşturan bir norma aykırı veya bunu değiştirici nitelikte bir hukum getirmesi mumkun bulunmamaktadır. İdarelerin belli bir hukuksal duzenlemeyi gercekleştirmek isterken, ust hukuk normlarına uygunluğu gozetmeleri hukuki bir zorunluluktur. Sosyal Guvenlik Kurumu Kanunu'nun 31. maddesine dayanılarak hazırlanan Sosyal Guvenlik Kontrol Memurları Yonetmeliğinin 4. maddesinin (b) bendinin de, dayanağı olduğu kanuna aykırılık taşıdığı icin iptali gerekmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yaş ile ilgili olan tek duzenleme, memur olabilmek icin getirilen ve alt sınır olan 18 yaş sınırıdır. Kanunda dahi ust sınır ile ilgili her hangi bir duzenleme mevcut değildir. Yine Devlet Personel Başkanlığı Atama ve Gorevde Yukselme Yonetmeliğinde de yaş ile ilgili her hangi bir duzenleme mevcut değildir. 3 Şubat 2006 Tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile de, ust yaş sınırı olan 30 yaş sınırı kaldırılmıştır. Butun bu duzenlemelere rağmen, dava konusu yonetmelik ile kanuna ve anayasaya aykırı olarak boyle bir duzenleme getirilmesi ile nasıl bir amac gudulduğu anlaşılamamıştır. Yine 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 3. maddesinde, "Liyakat" ilkesi bu Kanun'un temel ilkelerinden birisi olarak belirlenmiş ve "Devlet kamu hizmetleri gorevlerine girmeyi, sınıflar icinde ilerleme ve yukselmeyi, gorevin sona erdirilmesini liyakat sistemine dayandırmak ve bu sistemin eşit imkanlarla uygulanmasında Devlet memurlarını guvenliğe sahip kılmak" olarak tanımlanmıştır. Gorulduğu uzere Kanun, devlet memurluğunu bir meslek olarak kabul etmekte ve bunlara, sınıfları icinde en yuksek derecelere kadar ilerleme imkanı sağlanmasını, sınıflar icinde ilerleme ve yukselme işlemlerinin liyakat ilkesine dayandırılmasını ongormektedir. Bu ilkenin temelinde, objektif kurallar cercevesinde işin ehline verilmesi ve hak etme kavramı yatmakta olup, kamu hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde gercekleştirilmesinin tek guvencesinin de, hizmetin yetişmiş, ehil kamu gorevlilerince yerine getirilmesinden gecmekte olduğu yatmaktadır. Bu temel ilke cercevesinde, kurum bunyesinde calışan ve 35 yaşın ustunde olan konusunda uzman, yetişmiş, ehil personelin sosyal guvenlik kontrol memurluğu sınavı dışında bırakılması ayrıca liyakat ilkesine de aykırılık teşkil etmektedir.

3- Dava konusu yonetmeliğin 4. maddesinin (c)bendinin de iptali gerekmektedir. Yonetmeliğin 4. maddesinin (c) bendi; "Başvuru tarihinde Kurumda memur, icra memuru, dava takip memuru, veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrolarında calışmış olması kaydıyla en az uc yıl hizmeti bulunmak," hukmunu icermekte, duzenleme cercevesinde bircok kadro kapsam dışında bırakılmaktadır. Eski Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Personeli Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Yonetmeliğinin 5. maddesinde hizmet grupları sıralanırken idari hizmetler sınıfının icerisinde dava konusu yonetmelikte belirtilen kadroların dışında, Cozumleyici, Santral Memuru, Ambar Memuru, Veznedar, Daktilograf ve Şofor kadroları da yer almaktadır. Dava konusu yonetmelikte belirtilen memur, icra memuru, dava takip memuru, veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadroları dışında kendileri ile aynı hizmet grubunda yer alan cozumleyici, santral memuru, ambar memuru, veznedar, daktilograf ve şofor kadrolarının duzenleme dışında bırakılması Anayasanın eşitlik ilkesine ve hakkaniyete aykırılık teşkil etmektedir. Aynı grup icerisinde yer alan personel arasından bazılarının kontrol memuru olabileceği duzenlenirken, bazılarının kontrol memuru olabilme hakkının hicbir gerekce gosterilmeden ellerinden alınması personel arasında eşitsizlik yapıldığını ortaya koymaktadır. Anayasa'nın 10. maddesinde ifadesini bulan "Devlet organları ve idare makamları butun işlemlerinde kanun onunde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar" emredici hukmune aykırı bir şekilde, cozumleyici, santral memuru, ambar memuru, veznedar, daktilograf ve şofor kadrolarında gorev yapan personel mağdur edilmiş ve eşitlik ilkesi ciğnenmiştir. Acıklanan nedenlerle eşitsizliğe yol acan 4. maddenin (c) bendinin iptalini talep etme zarureti hasıl olmuştur.
Belirtilen nedenlerden oturu davalı idarenin dava konusu yapılan duzenleyici işlemi sebep, maksat ve konu unsurları bakımından hukuka aykırıdır. Acıklanan nedenlerle davalı idarenin hukuka aykırı duzenleyici işleminin belirtilen kısımlarının iptali icin sayın dairenize muracaat etme zarureti hasıl olmuştur. Yukarıda ifade edilen sebeplerden oturu, duzenleyici işlemde belirtilen hususların, hukuka, devletin verimliliğine, yasalara, calışma barışına aykırı ve fırsat eşitliğini ortadan kaldırır nitelikte olduğundan ilgili maddelerin iptali gerekmektedir.

HUKUKİ DAYANAK : TC. Anayasası, 2577 Sayılı İYUK, 657 sayılı D.M.K, 5502 Sayılı Kanun ve diğer mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER : Ekte sunulan belgeler ve her turlu delil.
NETİCE VE TALEP : Yukarıda arz edilen sebeplerle ve mahkemenizce res'en yapılacak inceleme sonucu elde edilecek veriler dikkate alınarak; Sosyal Guvenlik Kurumu Sosyal Guvenlik Kontrol Memurluğu Yonetmeliğinin 4. maddesinin, 1. fıkrasının (b) ve (c) betlerinin yururluğunun durdurulmasına ve iptaline, yargılama giderleri ile Avukatlık ucretinin davalı idare uzerine yukletilmesine karar verilmesini saygı ile arz ve talep ederim.

Av. Birol TAŞ
Turk Buro-Sen Vekili