2007/85 SAYILI GENELGE İLİŞKİN SORU VE CEVAPLAR
TEREDDUDE DUŞULEN HUSUSLARA YONELİK ACIKLAMALAR

Ozurlu cocukların eğitim giderlerinin, 5378 sayılı Ozurluler ve Bazı Kanun ve Kanun Hukmunde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun gereği Bakanlığımızca karşılanmasıyla ilgili uygulamalarda yaşanan sorunların giderilmesi, Ozel Eğitim Hizmetleri Yonetmeliğine gore faaliyette bulunan Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinin (RAM) daha aktif ve hızlı calışmalarının sağlanması ve ozurlu cocukların mağdur edilmemesi amacıyla 20/11/2007 tarihli ve B.08.0.OOG.0.19.02.02.420/ 60180 (2007/85) sayılı Genelge hazırlanarak Valiliklere gonderilmiştir.
Soz konusu Genelgeyle ilgili Bakanlığımıza ulaşan sorulara ilişkin cevaplar aşağıda belirtilmiştir.
Soru 1- Resmî veya ozel, ozel eğitim okullarından herhangi birine veya ozel eğitim sınıfına devam eden ozurlu cocuklar ayrıca ozel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden bireysel ve grup eğitimi aldıklarında eğitim giderleri Millî Eğitim Bakanlığınca karşılanacak mı?
Cevap 1- Aşağıda belirtilen resmî veya ozel, ozel eğitim okuluna/kurumuna devam eden ozurlu oğrenciler icin her turlu tedbir okul yonetimince alınarak, bireysel veya grup eğitimi okulda verileceğinden; resmî veya ozel, ozel eğitim okullarından herhangi birine veya ozel eğitim sınıfına devam eden ozurlu cocukların, ayrıca ozel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine devam etmeleri halinde eğitim giderleri Bakanlığımızca karşılanmayacaktır.
Ozel veya resmi ozel eğitim okul/kurumları;
Okul oncesi ozel eğitim kurumları,

İşitme, gorme, ortopedik engelliler ilkoğretim okulları,
İşitme, ortopedik engelliler meslek liseleri,
Zihinsel engellilerin devam ettiği ilkoğretim okulları,
Eğitim ve uygulama okulları,
Otistik cocuklar eğitim merkezleri,

İş okulları, (Mesleki Eğitim Merkezi)
İş eğitim merkezleridir.
Soru 2- Ozel, ozel eğitim kurumlarında sosyal hizmet uzmanları zorunlu personel olarak gorevlendirilecekler mi?
Cevap 2- Ozel, ozel eğitim kurumlarında uygulanan oğretim programlarında yer alan aile eğitimi hizmetleri, kurumda bulunan rehber oğretmen, psikolog veya sosyal hizmet uzmanları tarafından verilecektir. Sosyal hizmet uzmanları zorunlu personel olmayıp kurumun isteğine bağlı olarak bu hizmet kapsamında gorevlendirilebileceklerdir.
Soru 3-Dikkat eksikliği, davranış bozukluğu, hiperaktivite, dil ve konuşma bozukluğu ile ozgul oğrenme gucluğu tanısı konulan cocukların ozel, ozel eğitim kurumlarından bireysel ve grup eğitimi aldıklarında eğitim giderleri Millî Eğitim Bakanlığınca karşılanacak mı?

Cevap 3-Ozel, ozel eğitim kurumlarından eğitim alacak cocuklar icin, Ozel Eğitim Değerlendirme Kurulu tarafından duzenlenen raporda bu ozurleri nedeniyle destek eğitimi almalarının uygun olduğunun belirtilmesi ve cocuğun eğitim alacağı ozel, ozel eğitim kurumunda da bu ozre ilişkin Talim ve Terbiye Kurulunca onaylanmış oğretim programının bulunması halinde eğitim giderleri Bakanlığımızca karşılanacaktır.
Soru 4- Kaynaştırma yoluyla eğitime devam eden ozurlu cocuklara; ozel, ozel eğitim kurumları tarafından bireysel destek eğitimi verilmesi halinde eğitim giderleri Millî Eğitim Bakanlığınca karşılanacak mı?
Cevap 4-Kaynaştırma yoluyla eğitime devam eden ozurlu cocuklara, ayrıca ozel, ozel eğitim kurumundan bireysel destek eğitimi almaları yonunde Ozel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu duzenlenmesi ve okulun gunluk oğretim suresi dışında bireysel eğitim verilmesi halinde eğitim giderleri Bakanlığımızca karşılanacaktır.
Ancak kaynaştırma yoluyla eğitime devam eden bu cocuklardan; Ozel Eğitim Değerlendirme Kurulu raporları veya 01.06.2006 tarihinden once alınan sağlık kurulu raporları ile eğitime devam eden cocukların grup eğitimi giderleri 01/01/2008 tarihinden sonra Bakanlığımızca karşılanmayacaktır.
Soru 5-Kurumda gorevlendirilmesi gereken zorunlu personelin tamamı Aylık Bireyselleştirilmiş Eğitim, Calışma ve Rehabilitasyon Planı (Ek 4)'nı imzalayacaklar mı?
Cevap 5-Kurumda oğretim programına gore gorevlendirilmesi gereken zorunlu personelin tamamının ozurlu cocuğun bir ayda alması gereken bireysel veya grup eğitimi seansının en az birine girmesi ve Aylık Bireyselleştirilmiş Eğitim, Calışma ve Rehabilitasyon Planını (Ek 4) imzalaması gerekmektedir.
Soru 6- Kaynaştırma yoluyla eğitime devam eden ve 01/01/2008 tarihinden once duzenlenen Ozel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporunda, ?grup eğitimi alması uygundur.? ifadesi bulunan ozurlu cocuklar icin 01/01/2008 tarihinden sonra grup eğitimi ucreti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanacak mı?
Cevap 6-Kaynaştırma yoluyla eğitime devam eden ozurlu cocuklara, okul yonetimince grup eğitimi konusunda gerekli destek sağlandığından ve Ozel Eğitim Hizmetleri Yonetmeliğinin 28 inci maddesi gereğince destek eğitim odası acılarak grup destek eğitimi verilebileceğinden, ayrıca ozel, ozel eğitim kurumlarından 01/01/2008 tarihinden sonra grup eğitimi almaları halinde bu eğitim ucreti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanmayacaktır.
Soru 7-Ozel, ozel eğitim kurumlarında zorunlu personel olan okul oncesi oğretmeni, hangi ozur grubuna ve kac yaşındaki ozurlu cocukların bireysel veya grup eğitimi seanslarına girecek?
Cevap 7- Ozel, ozel eğitim kurumlarında zorunlu personel olan okul oncesi oğretmeni, zihinsel engelli cocuklar haric 6 ve daha kucuk yaştaki tum ozurlu cocukların bireysel veya grup eğitimi seanslarına girebilirler.
Soru 8- 01/06/2006 tarihinden once alınmış sağlık kurulu raporları bulunan ancak, Ozel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu almamış olan ozurlu cocukların, 01/01/2008 tarihinden sonra eğitim giderleri Millî Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanacak mı?
Cevap 8- 5378 sayılı Ozurluler ve Bazı Kanun ve Kanun Hukmunde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 16 ncı maddesinde ozurlu cocukların eğitsel değerlendirmesinin Ozel Eğitim Değerlendirme Kurulu tarafından yapılacağı ve yıllık eğitim planları hazırlanacağı belirtilmektedir. Bu plÂnlama ile ozurlu cocukların her yıl yeniden değerlendirilmesi ongorulmektedir. Bu Kanundan once tıbbi değerlendirme sonucuna gore destek eğitim hizmetinden yararlanan ozurlu cocukların bu kapsamda eğitsel değerlendirmesi, eğitim planlarının hazırlanması ve gelişimlerinin takibi mumkun olmamaktadır. Bu nedenle 01.06.2006 tarihinden once alınmış ve surekli ifadesi bulunan sağlık kurulu raporlarına gore eğitim alan ozurlu cocukların destek eğitim kapsamındaki giderleri 01.01.2008 tarihinden itibaren Bakanlığımızca karşılanmayacaktır. Bu nedenle soz konusu bireylerin Ozel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu almaları gerekmektedir.
01.06.2006 tarihinden once alınmış ve sureli olarak verilen sağlık kurulu raporlarına gore destek eğitim alan ozurlu cocukların ise, rapor suresinin bitiminden once Ozel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu almaları gerekmektedir. Ancak, bu cocukların eğitimine ara verilmeyecektir. 01.01.2008 tarihinden veya Rapor suresinin bitiminden once yeniden RAM'dan rapor almak uzere muracaat etmeleri ve Ozel Eğitim Değerlendirme Kurulu raporunda destek eğitim alması uygun gorulmesi durumunda o doneme ait eğitim ucretlerinin rapor duzenlendikten sonra muracaat tarihi esas alınarak geriye donuk odemesi yapılacak, raporda eğitim alması uygun gorulmeyenlere ise Bakanlığımızca odeme yapılmayacaktır.
Soru 9-Ozel, ozel eğitim kurumlarında uygulanan oğretim programlarına gore zorunlu personel olarak, universitelerin zihinsel engelliler sınıf oğretmenliği, işitme engelliler sınıf oğretmenliği ve gorme engelliler sınıf oğretmenliği bolumlerinden mezun olanlar mı gorevlendirilecek?
Cevap 9-Ozel, ozel eğitim kurumlarında; universitelerin zihinsel engelliler sınıf oğretmenliği, işitme engelliler sınıf oğretmenliği ve gorme engelliler sınıf oğretmenliği bolumleri ile ozel eğitim bolumlerinden mezun olanlar gorevlendirilecektir. Ancak ozel, ozel eğitim kurumlarının sınıf oğretmeni ihtiyacının giderilmesi amacıyla zihinsel engelliler sınıf oğretmenliği ile işitme engelliler sınıf oğretmenliği icin Bakanlığımız Hizmetici Eğitim Dairesi Başkanlığının duzenlediği kurslara katılarak sertifika alan sınıf oğretmenleri de gorevlendirilebilecektir.
Soru 10-Ozel, ozel eğitim kurumlarına devam eden ozurlu cocuklardan kac yaşındakilerin eğitim giderleri Millî Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanacaktır?
Cevap 10-Maliye Bakanlığı Butce ve Mali Kontrol Genel Mudurluğunun 29/06/2006 tarihli ve B.07.0.BMK.0.18.100 / 12013 sayılı yazısının; ?. . . devam etmeleri uygun gorulen ozurlu cocukların (zihinsel ozurlulerde yaş koşulu aranmaz) eğitim giderleri Millî Eğitim Bakanlığınca karşılanacaktır. . .? hukmu gereği, zihinsel ozurluler haric 18 yaşını doldurmamış olan ozurlu cocukların eğitim giderleri Millî Eğitim Bakanlığınca karşılanacaktır.
Soru 11-Resmi veya ozel ozel eğitim okulu bulunmayan il/ilcelerde zorunlu eğitim cağındaki ozurlu oğrencilerin eğitim ihtiyacları nasıl karşılanacak?
Cevap 11- Ozel Eğitim Hizmetleri Yonetmeliğinin 25 inci maddesi uyarınca kaynaştırma uygulamaları kapsamında her tur ve seviyedeki ozur grubu icin ozel eğitim sınıfları acılabilmektedir. Dolayısıyla resmi ya da ozel eğitim okul ve kurumları bulunmayan il/ilcelerdeki ozurlu oğrenciler icin bu kapsam da gerekli tedbirler millî eğitim mudurluklerince alınacaktır. Ancak, milli eğitim mudurluklerince gerekli tedbirler alınıncaya kadar bu oğrencilerin eğitim giderleri Bakanlıkca karşılanacaktır.

Soru 12- İl/ilce milli eğitim mudurluklerince rehberlik ve araştırma merkezleri olmayan yerleşim birimlerinde eğitsel değerlendirme ve tanılama işlemi nasıl yapılacaktır?
Cevap 12. Eğitsel değerlendirme ve tanılama hizmetlerini yerine getirmek uzere ulke genelinde her ilde ve bazı ilcelerde toplam 191 rehberlik ve araştırma merkezi bulunmaktadır. Rehberlik ve araştırma merkezi bulunmayan ilcelerdeki eğitsel değerlendirme ve tanılama hizmetleri ise, o il sınırları icindeki en yakın rehberlik ve araştırma merkezine bağlı olarak oluşturulacak ozel eğitim değerlendirme kurulu tarafından yurutulecektir. Bu kurul tarafından duzenlenen raporlar bağlı bulunduğu RAM mudurluğune verilecek ve işlemler burada yurutulebilecektir. İl milli eğitim mudurlukleri bu yonde gerekli tedbirleri alacaktır.

Soru 13- Ozurlu oğrencilerin ders yılı başladıktan sonra resmi veya ozel, ozel eğitim okullarına kaydı yapılabilir mi?
Cevap 13- Ozel Eğitim Hizmetleri Yonetmeliğinin 75 inci maddesine gore zorunlu oğrenim cağında olup ozel eğitime ihtiyacı olduğu tespit edilen veya tanısı konulmamış ve yerleştirme kararı alınmamış her bireyin tum okul ve kurumlara kaydı, yıllık calışma takviminde belirlenen sureye bakılmaksızın yapılır.
Soru 14- Ozel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporunda, ozurlu cocuğun devam edeceği resmî veya ozel, ozel eğitim okulunun adı yer alır mı?
Cevap 14- Ozel Eğitim Değerlendirme Kurulu raporunda, ozurlu oğrencinin devam edeceği okul/kurumun adı değil, eğitim ortamının betimlendiği okul/kurum turunun yer alması gerekmektedir.