T.C.
SİVAS
BOLGE İDARE MAHKEMWESİ
Y.D. NO : 2007/178
YURUTMENİN DURDURULMASI İSTEMİ HAKKINDAKİ KARARA
İTİRAZ EDEN (Davacı) : Fikri KAYA adına Turk Eğitim Sen
VEKİLİ : Av. Hamdi AKIN , İstasyon Cad. Kınık Apt. Kat: 1/ SİVAS
KARŞI TARAF (Davalı) : Milli Eğitim Bakanlığı / ANKARA
İSTEMİN OZETİ : İsmail Hakkı Oran İlkoğretim Okulu mudur yardımcısı olan davacı. İlkoğretim Mufettiş yardımcılığı sınavının mulakatından başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptali ile yurutmenin durdurulması istemiyle actığı davada yurutmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin 19/11/2007 tarih ve E: 2007/1678 sayılı Sivas İdare Mahkemesi Kararının; hukuka aykırı olduğunu, yazılı sınavda 82,161 puan ile 23. sırada yer aldığını, mulakat sınavının objektiflikten uzak olduğunu ileri surerek kaldırılmasını ve yurutmenin durdurulmasını istemektedir.
TURK MİLLETİ ADINA
Karar veren Sivas Bolge İdare Mahkemesi'nce dava dosyası incelendi ; gereği goruşuldu;
Dava, İsmail Hakkı Oran İlkoğretim Okulu mudur yardımcısı olan davacının İlkoğretim Mufettiş yardımcılığı sınavının mulakatından başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptali yurutmenin durdurulması istemiyle acılmıştır.
13 08.1999 tarih ve 23785 Sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan yururluğe giren Milli Eğitim Bakanlığı İlkoğretim Mufettişleri Başkanlıkları Yonetmeliğinin 9. maddesinde " Yarışma sınavı. yazılı ve sozlu sınav olmak uzere iki aşamalı olarak yapılır:
a) Yazılı Sınav
Yazılı sınav coktan secmeli test tekniği ile 100 sorudan az olmamak uzere Eğitim Teknolojileri Genel Mudurluğunce yapılır. Soruların % 20 si Milli Eğitim mevzuatı % 30 u oğretmenlik meslek bilgisi . % 30 u ozel alan bilgisi ve % 20 si genel kultur konularım kapsar
Yazılı sınavın planlanması, uygulanması, değerlendirilmesi ile sonucların ilgililere ve İlkoğretim Genel Mudurluğune bildirilmesi Eğitim Teknolojileri Genel Mudurluğunce yapılır Bu sınavda 100 puan uzerinden en az 70 puan alanlar, Personel Genel Mudurluğunce sozlu sınava cağırılırlar.
b) Sozlu Sınav
Sozlu sınavda; adayın yazılı sınav konularındaki bilgilen ile temsil yeteneği, tutum ve davranışı, anlatım ve yorumlama yeteneği olculur.
Sozlu sınavda adaylar, sınav komisyonu uyelerinin her biri tarafından yazılı sınav konularından 50 puan, temsil yeteneğinden 10 puan , tutum ve davranıştan 10 puan. anlatım ve yorumlama yeteneğinden 30 puan olmak uzere toplam 100 puan uzerinden bu Yonetmeliğin 2 numaralı Ekinde yer alan İlkoğretim Mufettiş Yardımcılığı Yarışma ( Sozlu ) Sınav Değerlendirme Formuna gore değerlendirilir. Bu sınavda başarılı sayılabilmek icin en az 70 puan almış olmak gerekir.
Sozlu sınav soruları Yarışma Sınav Komisyonu tarafından en az iki gun once konu başlıklarına gore ayrı ayrı Eğitim Teknolojileri Genel Mudurluğune hazırlattırılır. Hazırlanan sorular torbalara konulduktan sonra tutanakla tespit edilerek ağızları muhurlenir. Adaylar her konudan komisyonca belirlenecek usul ve esaslara gore soruyu torbadan cekerek cevaplandırırlar.
Yazılı sınavı kazananların sayısı, branşa tahsis edilen kontenjanın iki katından fazla olması halinde sozlu sınava yazılı sınavı kazananlardan başarı sırasına gore ilan edilen branşlar itibariyle iki katı aday cağırılır/' Kuralı yer almaktadır.
Dava dosyasının incelenmesinden; İsmail Hakkı Oran İlkoğretim Okulu Mudur yardımcısı olan davacının, 25/01/2007 tarih ve 5800 sayılı Bakanlık Genelgesi doğrultusunda 08/04/2007 tarihinde yapılan 405 ilkoğretim mufettişinin alınacağı yazılı sınava sınıf oğretmenliği branşından girdiği 82,161 puan alarak 23 uncu sırada başarılı olduğu 11-29/06/2007 tarihleri arasında yapılan mulakata komisyon tarafından yapılan değerlendirmede 64.182 puan alarak başarısız sayılması uzerine işbu davanın acıldığı anlaşılmaktadır.
Olayda; Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu tarafından yapılan yazılı sınavın % 20 Milli Eğitim Mevzuatı, % 30 Oğretmenlik Meslek bilgisi, % 30 Ozel alan bilgisi, % 20' si genel kultur konularını iceren 110 sorudan oluştuğu ve 70 puan alanın başarılı sayıldığı ve her alan icin belirlenen kontenjanın iki katı kadar (toplam kontenjan 405, sınıf oğretmenliği branşı kontenjanı 185 ) adayın sozlu sınava cağrıldığı, sozlu sınavda adayların sınav komisyonu uyelerinin her biri tarafından yazılı sınav konularından 50 puan, temsil yeteneğinden 10 puan, tutum ve davranıştan 10 puan, anlatım ve yorumlama yeteneğinden 30 puan olmak uzere 100 puan uzerinden değerlendirme yapıldığı davacı hakkında komisyon uyeleri tarafından 62 ila 68 puan arasında bir değerlendirme yapıldığı anlaşılmaktadır.
Dosya iceriğine gore yapılan değerlendirmede; Davacının yazılı sınavda 82 161 puan alarak 23. sırada başarılı olduğu ve sozlu sınavında yazılı sınav konularının % 50 puanını oluşturduğu sabittir. Sozlu sınavda Milli Eğitim Mevzuatı, Oğretmenlik Meslek Bilgisi Ozel Alan Bilgisi, Genel Kultur Bilgisi konularında yoneltilen sorulara davacı tarafından verilen cevaplar komisyon uyeleri tarafından değerlendirilmiş bir kısım uye (Milli Eğitim Mevzuatı oğretmenlik Meslek Bilgisi 10 uzerinden 10 ( tam) puan verirken diğer uyelerin 5 puan vermiş tam puan veren uyelerin diğer konularda (Ozel Alan Bilgisi, Genel Kultur Bilgisi) puanlarını ucte iki oranında duşururken, diğer uyelerin yuzde yuz oranda artırdığı gorulmuştur. Bir başka anlatımla somut olarak olculmesi mumkun olan bir konuda verilen cevap kimi uyelerce tatmin edici bulunarak tam değerlendirilirken kimi uyelerce cok duşuk bulunmuştur. Somut olarak olculmesi mumkun olan goreceli bir durumun mumkun olmadığı bir konuda komisyon uyeleri tarafından yapılan değerlendirmede % 100 farklılıklar bulunmaktadır. Sozkonusu durum temsil yeteneği, tutum ve davranış, anlatım ve yorumlama tekniği konularında da devam etmiştir. Ote yandan 2005-2006 oğretim yılı Kurum Teftiş raporunda davacıya, kurumun fiziki durumu eğitim oğretim değerlendirme, buro işleri, yonetim ve cevre ilişkileri ve kendini yetiştirme konularında değerlendirilerek 92 { cokiyi) puan verilmiştir.
Bu bağlamda yapılan değerlendirmede sozlu sınavında yapılan değerlendirmenin objektif olmadığı sonuc ve kanaatine varılmıştır.
Ote yandan işlemin uygulanması durumunda ilkoğretim Mufettiş yardımcılığına ataması yapılamayan davacı acısında telafisi guc ve imkansız zararlar doğacağı da kuşkusuzdur.
Acıklanan nedenlerle, davacı vekili itirazının kabulune, Sivas İdare Mahkemesinin yurutmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin, 19/11/2007 tarih ve E: 2007/1678 sayılı kararının kaldırılmasına, teminat aranmaksızın YURUTMENİN DURDURULMASINA ile dosyanın Sivas İdare Mahkemesince gonderilmesine 30/11/2007 tarihinde oybirliğiyle karar verildi
BAŞKAN UYE UYE
Muhittin IŞIKA Sıtkı KELEŞ Kamber UNAL
26712 32792 37851