Kararların pdf hali icin tıklayınız.
II- PERSONEL MEVZUATI İLE İLGİLİ SECME KARARLAR
Temyiz Kurulu Kararları 64
Temyiz Kurulu Kararları 65
Karar Tarihi : 3.1.2006
Tutanak No : 28323
KONU: Doner Sermaye Saymanlığında gorevli Maliye Bakanlığı personeline odenen katkı payı matrahına soz konusu personele butceden verilen ek odemelerin dahil edilmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığı.
589 sayılı ilÂmın 1'inci maddesi ile ; Doner Sermaye katkı payı dağıtımında, Rektorlukte gorev yapan Maliye Personeli ???????.'e odenen katkı payının hesabında, maliye personeline verilen ek odemelerin de dikkate alınması sonucu fazla odeme yapıldığı gerekcesiyle tazmin hukmu verilmiştir.
Dilekci dilekcesinde; 589 sayılı ilamın birinci maddesinin 3'uncu sahifesinde "213 Sayılı Vergi Usul kanununun 4684 Sayılı Kanunun 15'inci maddesi ile değişik Ek-13'uncu maddesinin 4/a bendine gore Maliye Bakanlığı personeline yapılan ek odemenin Butcenin 160 Tazminatlarla ilgili ayrıntılı kodundan odenmiş olması soz konusu odemenin tazminat olduğu anlamına gelmeyecektir." hukmunun Danıştay On birinci dairesinin 8.12.2003 gun ve E:2003/906, K:2003/5380 Sayılı kararının 7. sahifesinin 4. paragrafında "Buna gore yasayla duzenlenen hususların kapsamı da ancak yine aynı nitelikteki bir norm kuralı ile genişletilebilir daraltılabilir. Bu itibarla 213 sayılı Yasanın EK-13 maddesi uyarınca yapılmakta olar ek odemenin butceden yapılıyor olması nedeniyle, 2547 sayılı Yasanın 58/a maddesinde sozu edilen "Her turlu" tazminat kapsamında değerlendirilecek bir odeme olduğu gorulduğunden, bu nitelikteki bir odemenin, doner sermaye katkı payının hesaplanmasında dikkate alınacak unsurlar kapsamı dışında bırakılmasının ancak yasal duzenlemeyle yapılabileceği sonucuna varılmaktadır. Nitekim 4505 sayılı Yasanın 5'inci maddesinde temsil tazminatının her ne şekilde olursa olsun başka bir odemenin hesabında dikkate alınamayacağı husussunun yasayla belirlendiği gorulmektedir." şeklindeki kararı nedeniyle ilam hukmune gerekce oluşturamayacağını, karar hukmu doğrultusunda Maliye Bakanlığı personeline odenen bu ek odemelerinde her turlu tazminat kapsamında değerlendirilecek bir odeme olduğundan; bu nitelikteki ek odemelerin doner sermaye katkı payının hesaplanmasında dikkate alınarak, Danıştay 11. Dairesinin kararı ile kesinleşen yasal ve hukuksal odemelerin yapılmış olduğunu, diğer anlamda Maliye Bakanlığı personeline odenen ilgili ek odemelerin Danıştay 11.Dairesinin kararında herturlu tazminat kapsamında değerlendirilmiş olduğunu, 17.7.2002 gunlu Bakanlık onayı ile yururluğe konulan Maliye Bakanlığı personeline yapılacak ek odemeye ilişkin usul ve esasların 4'uncu maddesinin (d) bendinin ilk cumlesinde ve (f) bendinin son cumlesinde yer alan "Doner Sermaye katkı payı" ibarelerinin Danıştay onbirinci dairesinin 8.12.2003 Gun ve Esas No:2003/906, Karar No: 2003/5380 sayılı Kararı ile iptaline karar verildiğinden soz konusu Maliye Bakanlığının 15.7.2002 tarihinden itibaren yururluğe giren Maliye Bakanlığı Personeline Yapılacak Ek Odemeye İlişkin Usul ve Esasların 4'uncu maddesinin (d) bendinin ilk cumlesinde ve (f) bendinin son cumlesinde yer alan ?Doner Sermaye Katkı Payı? ibarelerinin hukumsuz(iptal) olması nedeniyle soz konusu 589 sayılı ilÂmının 1 ve 2'nci maddelerindeki ahizler adına alınan personellerle ilgili tum tazminlerin de hukumsuz (iptal) olması gerektiğini, belirterek tazmin hukmunun kaldırılmasını talep etmektedir.
İlÂm hukmu; Doner sermaye katkı payı dağıtımında, Rektorlukte gorev yapan maliye personeli ??????.'e odenen katkı payının hesabında, maliye personeline verilen ek odemelerin de dikkate alınması sonucu fazla odeme yapıldığı gerekcesiyle verilmiştir.
2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu'nun 58'inci maddesinin dorduncu fıkrasında: ?(Değişik: 27.06.1989 ?KHK- 375/16 Md.) Her eğitim-oğretim, araştırma veya uygulama birimi veya bolumu ile ilgili oğretim elemanlarının katkısıyla toplanan doner sermaye gelirlerinin en az yuzde otuzu o kuruluş veya birimin arac, gerec, araştırma ve diğer ihtiyaclarına ayrılır, kalan kısmı ise universite yonetim kurulunun belirleyeceği oranlar cercevesinde bağlı bulunduğu universitenin araştırma fonu ile doner sermayenin bağlı bulunduğu birimde gorevli oğretim elemanları ve aynı birimde gorevli 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel arasında paylaştırılır. Oğretim uyeleri ile Universitelerarası Kurulca onerilerek Yuksekoğretim Kurulunca kabul edilen teknik ve sanatla ilgili birimlerde gorevli oğretim elemanlarına doner sermayeden bir yılda ayrılacak payın toplamı bunların bir yılda alacakları aylık (ek gosterge dahil), yan odeme, odenek ve (değişik ibare: 26.06.2001-4689/2.md.) her turlu tazminat (makam ve temsil tazminatı aric) toplamının iki katını, diğer oğretim elemanları icin bir katını, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel icin ise(değişik ibare: 26.06.2001-4689/2.Md.) % 80'sini gecemez . ??denilmiştir.
213 sayılı vergi Usul Kanununun Ek 13'uncu maddesinin dorduncu bendinde: ?Maliye Bakanı: a) (Mulga alt bent: 05/07/1991KHK433/16md.; Yeniden duzenlenen alt bent:19/08/1991KHK -449/3 md. Değişik: 20/03/1997KHK570/15 md.) Maliye Bakanlığının yurt dışı kadrolarında bulunan personeli dışında kalan personeline (sozleşmeli personel ile bağlı kuruluşların personeli dahil, bağlı kuruluşların kadro karşılığı sozleşmeli personeli haric) en yuksek Devlet memuru aylığının (ek gosterge dahil) %200 'unu gecmemek uzere ek odeme yaptırmaya,
(Ek fıkra: 26/12/19933946/2 md.) Gorev yapılan birim ve iş hacmi, gorev mahalli, gorevin onem ve gucluğu, personelin sınıfı, kadro unvanı, derecesi ve atanma bicimi gibi kriterlere gore yapılacak ek odemelerin farklı miktarları ve odemeye ilişkin usul ve esasları Maliye Bakanı tarafından tespit edilir.
(?)Yetkilidir.
Ek odemelerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aylıklara ilişkin hukumleri uygulanır. Bu odemeler butceden karşılanır. Bağlı kuruluşlar personeline yapılacak ek odemelerin belirlenmesinde, bunlara odenmekte olan ikramiye, fazla mesai ucreti gibi farklı odemeler ile diğer imkanlar dikkate alınır ve bağlı kuruluş butcelerinden odenir? hukmune yer verilmiştir.
Maliye Bakanlığı yasanın verdiği yetkiyi kullanarak 01.01.2002 tarihinden gecerli olmak uzere 27.07.2002 tarihli Maliye Bakanlığı Personeline Yapılacak Ek Odemeye İlişkin Usul ve Esaslar'ın 4'uncu maddesinin d bendinde: ?Bu esaslar kapsamında bulunan personele odenen ikramiye, fazla calışma ucreti, doner sermaye katkı payı, teşvik primi ve gumruk kanunu uyarınca yapılan odemelerin net tutarı ek odemelerin net tutarından mahsup edilir?? Aynı Esaslar'ın 4'uncu maddesinin f bendinde:?Ek odemelerin hak edilmesinde ve odenmesinde bu esaslarda belirtilen haller dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun aylığa ilişkin hukumleri uygulanır. Ek odeme doner sermaye katkı payı, ikramiye, ucret ve her ne ad altında olursa olsun benzeri odemelerin hesabında dikkate alınmaz? denilmiştir.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 4684 sayılı Yasa ile değişik Ek 13'uncu maddesinde Maliye Bakanının Bakanlığın yurt dışı kadrolarında bulunan personeli haric kalan personeline en yuksek devlet memuru aylığının %200 une kadar ek odeme yaptırmaya yetkili olduğu ek odeme miktarını ile odemeye ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisinin Maliye Bakanı'na verildiği ve soz konusu odemenin butceden karşılanacağı belirtilmiştir.
19.07.2002 tarihli Bakanlık onayı ile yururluğe konulan??Ek Odemeye ilişkin Usul ve Esaslar?ın 4/f maddesinde bu esaslar
kapsamında bulunan personele odenen ek odemenin doner sermaye
katkı payı, ikramiye, ucret ve her ne ad altında olursa olsun benzeri
odemelerin hesabında dikkate alınmayacağı ifade edilmiştir.
Gorulduğu uzere, Esasların 4/d maddesiyle Bakanlığın butun
personeline farklı isimlerle yapılan odemelerin ek odeme tutarından
mahsubu yoluna gidileceği 4/f maddesiyle de soz konusu doner sermaye
katkı payı ikramiye gibi odemelerin hesabında Maliye Bakanlığı
personeline odenen bu ek odemenin dikkate alınmayacağı belirtilmek
suretiyle yasada olmayan bir duzenlemenin yasaya dayalı olarak cıkarılan
esaslarla yururluğe konulmaktadır. Maliye Bakanlığının yururluğe
koyduğu ?Ek Odemeye ilişkin Usul ve Esaslar?ın 4/d ve 4/f maddeleri, bu
acıdan, Danıştay 11. Dairesinin 2003/5380 esas sayılı kararı ile
08.12.2003 tarihinde iptal edilmiştir.
2547 sayılı Yasanın 58'inci maddesinin dorduncu bendinde,
oğretim elemanlarının katkılarıyla toplanan doner sermaye gelirlerinden
belli bir kısmının universite yonetim kurulunun belirleyeceği oranlar
cercevesinde doner sermayenin bağlı bulunduğu birimde gorevli oğretim
elamanları ile 657 sayılı Kanuna tabi personel arasında paylaştırılacağı
doner sermayeden ayrılacak bu payın bir yıllık toplamının, personele
maaş olarak odenen bir yılda alacakları aylık (ek gosterge dahil), yan
odeme, odenek ve her turlu tazminat toplamının %80'nini gecemeyeceği
hukme bağlanmış ve 4689 sayılı Yasa ile de ?her turlu tazminat
toplamının? ibaresi ?her turlu tazminat (makam ve temsil tazminatı haric)
toplamının? şeklinde değiştirilmiştir. Boylece doner sermaye katkı payının
hesaplanmasında dikkate alınacak odeme unsurları ile dikkate
alınmayacak tazminatlar yasayla duzenlenmiştir. Katkı payı ust sınır
hesabında her turlu tazminatlardan sadece makam ve temsil tazminatları
dikkate alınmayacağı yasa hukmu gereğidir. Bunun dışında kalan
tazminat adı altında yapılan odeme unsurlarının doner sermaye katkı
payı matrahı hesabında dikkate alınmasında yasaya aykırılık
bulunmamaktadır.
20.06.2001 tarih ve 4684 sayılı ?Bazı Kanun ve Kanun
Hukmunde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun?un
15'inci maddesinin D fıkrasında; bu odemelerin genel butceden
karşılanacağı belirtilmiş olup soz konusu ek odemelerin butcenin R
cetvelinde tazminat kaleminden odemesi yapıldığından Maliye
Bakanlığına 213 sayılı Kanun uyarınca butceden yapılan ek odentinin
?her turlu tazminat? kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.

Butun bu nedenlerle, Universite Yonetim Kurulu Kararına
istinaden Doner Sermaye Saymanlığında gorevli Maliye Bakanlığı
personeline odenen katkı payı hesabı matrahına soz konusu personele
butceden verilen ek odemelerin dahil edilmesinde yasaya aykırılık
bulunmadığından 589 sayılı ilÂmın 1'inci maddesiyle verilen tazmin
hukmunun kaldırılmasına, 03.01.2006 tarihinde karar verildi.

Temyiz Kurulu Kararları
70
Karar Tarihi : 3.1.2006
Tutanak No : 28324
KONU: Hafta ici 16.30'dan once başlayıp biten ameliyatlar icin, bu ameliyatlarda gorevli oğretim uyelerine, mesai ici yaptıkları calışma karşılığı aldıkları doner sermaye katkı payı yanında ayrıca mesai dışı olarak doner sermaye katkı payı odenmesinin mumkun olmadığı.
589 sayılı ilÂmın 3'uncu maddesi ile; Erciyes Universitesi Tıp
Fakultesi'nde gorevli bazı oğretim uyelerine mesai saatleri icerisinde
yaptıkları ameliyatların karşılığı olarak mesai dışı katkı payı (Prim)
odenmesi sonucu fazla odeme yapıldığı gerekcesiyle tazmin hukmu
verilmiştir.
Dilekci dilekcesinde; Erciyes Universitesi Tıp Fakultesi'nde gorevli
oğretim uyelerine, 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu'nun 375 sayılı KHK
ile değişik 58'inci maddesine gore 2002 yılı icerisinde mesai saati dışı
calışmaları icin, bu kapsamda odeme yapılmış olduğunu, 2002 yılı
icerisinde Tıp Fakultesi Hastanelerinde 14507 ameliyat yapılmış
olduğunu, bunlardan 12070 adedini ahiz listesinde yer alan oğretim
uyelerinin gercekleştirmiş olduğunu, bunlardan sadece 1405 adedinin
mesai saati dışı calışma kapsamında yapılmış olup, oranının ise %11
olduğunu, bu rakamlar incelendiğinde, mesai saati dışı calışma
kapsamında yapılan ameliyat sayısının oldukca duşuk oranda
gercekleşmiş olduğunu, dolayısıyla mesai saati dışı calışmaya yonelme
veya yonlendirmenin soz konusu olmayıp, sorgu konusu olan bazı
ameliyatların mesai saati icinde başlatılıp tamamlanması veya mesai
saati icinde başlatılıp, mesai saati dışında tamamlanmasına neden olan
fiziki şartlar ile tamamen hastaların durumundan kaynaklanan etkenler
aşağıda ozetlenmiş olduğunu, I- Bazı hastalar icin ameliyata erken
başlanmasını gerekli kılan etkenlerin: a) Uzun sure ac kalmaktan
olumsuz etkilenecek ve hayati riskle karşılaşabilecek hastalar
bulunduğunu, bunların ozellikle diyabet, kalp hastalığı, solunum
hastalığı gibi ameliyat konusu hastalığı dışında başka hastalığı bulunan
hasta grubu olduğunu, ayrıca, cocuk hastaların yukarda belirtilen
şartların dışında daha duyarlı bunyeye sahip olduklarından bu
hastaların da ameliyat icin uzun sure bekletilmesinin sakıncaları
bulunmakta olduğunu, b) Yapılacak ameliyat esnasında, hastanın
vucudundan cıkartılacak olan spesmen veya materyal uzerinde frozen
incelemesi yapılmasının gerekmesinin başka bir etken olduğunu, bu
durumla sıkca karşılaşılmakta ve bu incelemenin mesai saatleri
icerisinde yapılmasının gerektiğini, universite hastanelerinin bolge
hastanesi niteliğinde olup, hastanelerine civar illerden oldukca fazla
hasta gelmekte olduğunu, bu hastaların onemli bir kısmını civar
hastanelerde mudahale imkanı olamayan kanserli vakaların teşkil
ettiğini, c) Bazı ameliyatlarda başka anabilim dallarından yardım ve
destek yada konsultasyon istenmesi zorunluluğu olduğunu, orneğin bir
genel cerrahi ameliyatında uroloji oğretim uyesine, kulak burun boğaz
vakasında onkoloji oğretim uyesine ihtiyac duyulabileceği gibi bu
orneklerin coğaltılabileceğini, doğal olarak her anabilim dalının hastanın
durumu gereği olarak bir başka anabilim dalı ile mesai saatleri icerisinde
işbirliği yapması zorunluluğunun olabildiğini, d) Bazı ameliyatlarda ileri
radyolojik incelemeye ihtiyac olabilmekte, bu incelemenin mesai saati
dışında yapılmasının bazı guclukleri olabilmekte ve hizmet kalitesini hem
de hasta sağlığını olumsuz yonde etkilemekte olduğunu, II-Fiziki ve
Personel Şartlardan Kaynaklanan Etkenlerin: a) Her universite
hastanesinde olduğu gibi kaynak ve imkan yetersizliğine bağlı olarak
hastanelerinde yeterli ameliyat salonu bulunmadığını, bu nedenle
planlanan vakalar icin ameliyathanelerin ve ameliyat ekibinin etkin
bicimde kullanılması gerekmekte olduğunu, ameliyathanelerin ceşitli
sebeplerle boş kalması, orneğin planlanan hastanın ameliyat edilme
şartlarının oluşmaması, orneğin yeterli kan temin edilememesi, hastanın
aniden tansiyonunun yukselmesi, hastanın ameliyatta kullanılması
gereken malzemesinin temin edilmemesi (Ozellikle SSK'lı hastalarda bu
sorun sıkca oluşmaktadır) gibi bir cok sebepten dolayı ameliyat
saatlerinin değişebilmekte olduğunu, bu nedenle, mesai saati dışında
ameliyat edilecek hastanın ameliyat saatinin zorunlu olarak one
alınmakta ve dolayısıyla mesai saati icerisinde başlamakta olduğunu,
bunda ameliyat ekibinin ve ameliyathane sorumlusunun coğu kez bir
mudahalesi soz konusu olmayıp gunluk akış icerisinde o gun planlanan
hastaların ameliyatlarının tamamlanmasının amaclandığını, bazı
ameliyatların mesai saati icinde tamamlanması veya mesai saati icinde
başlatılıp, mesai saati dışında tamamlanmasında yukarda ozetlenen
sebeplerin etken olduğunu, mesai dışı yapılan ameliyatlarda belirlenmiş
olan esasların, yukarda belirtilen sebeplere bağlı olarak ortaya cıkan
saatle ilgili aksaklıklar dışında butun yasal kurallara uyulmuş olduğunu,
tahsil edilen ucretten, kesilmesi gereken yasal kesintiler olan, arac-gerec,
hazine payı ve araştırma projesi payı, gelir vergisi ve oğretim uyesine
odenen payda bir hata bulunmadığını, boylece hasta veya yakını
tarafından oğretim uyesinden hizmet almak amacı ile yapılan ek
odemenin işlem saati dışında butun şartları oluşmakta, hasta oğretim
uyesinden istediği hizmeti almakta, odenen ucretin yukarda belirtildiği
gibi yasal kesintilerinin tumunun yapılmakta, tahakkuka bağlanan
kısımdan da diğer vergilerin kesilmekte olduğunu, oğretim uyelerinin
mesai saati dışında calışmalarına imkan sağlayan 2547 sayılı
Kanununun 58'inci maddesinde değişiklik yapan 375 sayılı KHK' nın
16'ncı maddesi ile getirilen duzenlemede sure konusunda tarihi surec
icerisinde tanım eksikliğinden kaynaklanan tereddutlerin bulunduğunu,
ilk yasal duzenlemenin 30.06.1989 tarih ve 20211 sayılı Resmi Gazetede
yayımlanan 375 sayılı KHK ile yapıldığından Kararnamenin 16'ncı
maddesinde "....Şu kadar ki oğretim uyelerinin mesai saati dışında doner
sermayeye yaptıkları..." şeklinde duzenmiş, saat tanımına yer verilmemiş
olduğunu, daha sonra eksikliğin, 12.08.2003 tarih ve 25197 sayılı Resmi
Gazete'de yayımlanan 4969 sayılı Kanunun 121'inci maddesi ile "...Şu
kadar ki, oğretim uyelerine saat 16:00' dan once olmamak uzere ..."
şeklinde yapılan duzenleme ile giderilmek istenmiş ancak yeterli
olmadığının bir kez daha gorulmuş olduğunu, bu nedenle, bu defa
17.09.2004 tarih ve 25590 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan 5234 sayılı
Kanunun 2'nci maddesinin (d) bendi ile "... oğretim uyelerine saat 14.00'
den sonra doner sermayeye yaptıkları doğrudan gelir getiri katkılarından
dolayı ilave olarak almakta oldukları aylık (ek gosterge dahil), odenek
(geliştirme odeneği haric) ve her turlu tazminat (makam,temsil ve gorev
tazminatları haric) toplamının on katına kadar pay verilebilir", şeklinde
yapılan duzenleme ile giderilmiş olduğunu, butun bu yasal
duzenlemelerin, sağlık hizmetlerinde saat sınırlaması konulmak suretiyle
yapılan duzenlemelerin ne kadar isabetsizlik icerdiğini gostermiş
olduğunu, sağlık hizmetinin gunun yirmi dort saati aksamadan
yurutulen bir hizmet olduğunu, bir ameliyatın belirli saat icerisinde
yapılmakla bu ilişkinin bitmeyeceğini ve hastanın sağlığına kavuşana
kadar ilgili hastane ve ozellikle ameliyatını gercekleştiren oğretim uyesi ile
ilişkisinin sureceğini, bunun bir ders anlatma veya herhangi bir işlemi bir
defa yapmak ve saatle sınırlamak gibi yorumlanmasının cok doğru
olmayacağını, iki saat suren bir ameliyatın belirlenen surenin icerisinde
olup olmadığının tartışılabilir, ancak hastanın oğretim uyesi ile ilişkisinin
bu iki saat ve ucretle tarif edilemez olduğunu, alınan ve oğretim uyesine
odenen zimmet konusu ucretlerin, sadece ameliyat suresi icin
duşunulmemesi gerektiğini, ameliyat sonrası hastanın oğretim uyesi
tarafından takibi, değerlendirilmesi ve kontrol hizmetlerini de icerdiğinin
goz ardı edilmemesi gerektiğini, ayrıca ilave ucret odemek suretiyle doktor
secme hakkını kullanarak en iyi sağlık hizmetini almak isteyen hasta ve
hasta yakınlarının gerek hasta, gerek oğretim uyesi ve gerekse hastane
koşullarının en iyi olduğu zamanda bu hizmeti almasının doğal
olduğunu, asıl olan hizmetin bizzat bilfiil oğretim uyesi tarafından
gercekleştirilmesi olduğunu, hasta ve hasta yakınları tarafından odenen
ucretlerin, hizmetin oğretim uyesi tarafından bizzat bilfiil yapılacağı icin
odenmekte olduğunu, tazminin soz konusu olması halinde, hazineye
odenen hazine payı, araştırma projeleri icin yapılan kesinti ve gelir
vergisinin geri dondurulmesi gucluğunun bulunduğunu, oğretim
uyesinden hizmet almak amacı ile odeme yapan hasta ve hasta yakının,
oğretim uyesine odenmek uzere doner sermayeye yatırdığı ucreti talep
etmesi durumunda, bu isteğin hukuki acıdan maddi imkansızlık
nedeniyle karşılanmasının mumkun gorulmediğini, belirterek tazmin
hukmunun kaldırılmasını talep etmektedir.
İlÂm hukmu; Erciyes Universitesi Tıp Fakultesi'nde gorevli bazı
oğretim uyelerine mesai saatleri icerisinde yaptıkları ameliyatların
karşılığı olarak mesai dışı katkı payı (Prim) odenmesi sonucu fazla odeme
yapıldığı gerekcesiyle verilmiştir.
Dilekci dilekcesinde ilam hukmunde belirtilen ameliyatların
mesai saati dışında yapıldığına dair bir iddiada bulunmamakta, mesai
saati dışı olarak planlanan bu ameliyatların gerek hastaların
durumundan, gerekse hastanenin fiziki ve personel koşullarından
kaynaklanan nedenlerle mesai saatleri icerisinde gercekleştirildiğini, ilave
ucret odemek suretiyle doktor secme hakkını kullanarak en iyi sağlık
hizmetini almak isteyen hasta ve hasta yakınlarının gerek hasta, gerek
oğretim uyesi ve gerekse hastane koşullarının en iyi olduğu zamanda bu
hizmeti almasının doğal olduğunu, hazineye odenen hazine payı,
araştırma projeleri icin yapılan kesinti ve gelir vergisinin geri
dondurulmesi gucluğunun bulunduğunu, oğretim uyesinden hizmet
almak amacı ile odeme yapan hasta ve hasta yakının, oğretim uyesine
odenmek uzere doner sermayeye yatırdığı ucreti talep etmesi durumunda,
bu isteğin hukuki acıdan maddi imkansızlık nedeniyle karşılanmasının
mumkun olmadığını ifade etmektedir.
2547 sayılı Yuksek Oğretim Kanununun 58'inci maddesinin (a)
bendinin, 30.06.1989 tarih ve 375 sayılı KHK ile değişik 4'uncu
fıkrasında; ?Her eğitim-oğretim, araştırma veya uygulama birimi veya
bolumu ile ilgili oğretim elemanlarının katkısıyla toplanan doner sermaye
gelirlerinin en az yuzde otuzu o kuruluş veya birimin arac, gerec,
araştırma ve diğer ihtiyaclarına ayrılır, kalan kısmı ise universite yonetim
kurulunun belirleyeceği oranlar cercevesinde bağlı bulunduğu
universitenin araştırma fonu ile doner sermayenin bağlı bulunduğu
birimde gorevli oğretim elemanları ve aynı birimde gorevli 657 sayılı
Devlet Memurları Kanununa tabi personel arasında paylaştırılır. Oğretim
uyeleri ile Universitelerarası Kurulca onerilerek Yuksekoğretim
Kurulunca kabul edilen teknik ve sanatla ilgili birimlerde gorevli oğretim
elemanlarına doner sermayeden bir yılda ayrılacak payın toplamı
bunların bir yılda alacakları aylık (ek gosterge dahil), yan odeme, odenek
ve (Değişik: 26/.06/2001 tarih ve 4689 sayılı Kanunun 2'nci maddesi)
her turlu tazminat (makam ve temsil tazminatı haric) toplamının iki
katını, diğer oğretim elemanları icin bir katını, 657 sayılı Devlet
Memurları Kanununa tabi personel icin ise (Değişik: 26/06/2001 tarih ve
4689 sayılı Kanunun 2'nci maddesi) % 80'ini gecemez. Şu kadar ki,
oğretim uyelerinin mesai saati dışında doner sermayeye yaptıkları
katkılardan dolayı alacakları pay iki kat kıyaslamasında nazara alınmaz?
hukmu yer almaktadır.
Kanun hukmune gore, oğretim uyelerine iki şekilde doner
sermaye katkı payı odenmektedir. Bunlar mesai saati icerisinde doner
sermayeye yapılan katkı nedeniyle odenen katkı payı ve mesai saati
dışında doner sermayeye yapılan katkı nedeniyle odenen katkı payıdır.
Soz konusu kanun hukmunde, mesai saati dışındaki calışmaların ne
zaman (hangi saatte) başlayacağı belirtilmemiş olmakla birlikte, Erciyes
Universitesi Yonetim Kurulunun 17.07.1990 tarih ve 12 sayılı
toplantısında alınan 90.12.324 nolu kararına gore hazırlanan ? Erciyes
Universitesi Tıp Fakultesi Mesai Dışı Calışma Esaslarının? 5'inci
maddesine gore hafta ici saat 16:30'dan sonra ve Cumartesi ?Pazar
gunleri yapılacak ameliyatların mesai dışı olarak değerlendirileceği ve bu
ameliyatlar nedeniyle alınacak ilave ucretlerin oğretim uyelerine ne
şekilde dağıtılacağı belirlenmiştir.
Bu esaslara gore hafta ici saat 16:30'dan once başlayıp biten
ameliyatlar icin bu ameliyatlarda gorevli oğretim uyelerine, mesai ici
yaptıkları calışma karşılığı aldıkları doner sermaye katkı payı yanında
ayrıca mesai dışı olarak doner sermaye katkı payı odenmesi Universite
Yonetim Kurulu Kararına gore belirlenen esaslara aykırı olacaktır.
Acıklanan sebeplerle 589 sayılı ilÂmın 3'uncu maddesiyle verilen
tazmin hukmunun tasdikine, 03.01.2006 tarihinde karar verildi.
Karar Tarihi : 3.1.2006
Tutanak No : 28328
KONU: Tekniker kadrosunda calışan personelin goreviyle ilgisi olmayan bir ust oğrenimi bitirmesi nedeniyle muhendisler icin ongorulen ozel hizmet tazminatının odenmesinin mumkun olmadığı.

140 sayılı ilÂmın 1'inci maddesi ile; DSİ 242. Şube
Mudurluğunde tekniker olarak calışan ??????..'a goreviyle ilgili
olmayan bir ust oğrenimi (Cevre Muhendisliği) bitirmesi nedeniyle
muhendisler icin ongorulen ozel hizmet tazminatının odenmesi sonucu
fazla odeme yapıldığı gerekcesiyle tazmin hukmu verilmiştir.
Dilekci dilekcesinde; 08.01.2003 tarih ve 24987 (Mukerrer) Sayılı
Resmi Gazete'de yayımlanan 04.01.2003 tarih ve 2003/5139 sayılı
Kararname eki Karar'ın 4'uncu maddesinde; 657 Sayılı Devlet Memurları
Kanunu ile aynı Kanunun Ek Gecici 9'uncu maddesi kapsamına giren
kurumlardan aylık alanlara ne miktarda zam ve tazminat verileceğini
belirleyen 19.01.1998 Tarih ve 98/10548 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı
ve eki cetvellerinin 2003 yılında da uygulanmasına devam olunacağının
belirtilmiş olduğunu, soz konusu 98/10548 Sayılı Bakanlar Kurulu
Kararı'nın 3'uncu maddesinin (D) bendinde, kurumların teknik ve sağlık
hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında gorevli olup da, bu gorevleriyle ilgili
olmayan bir ust oğrenimi bitirenler icin onceki oğrenim durumlarına ait
ozel hizmet tazminatı nispetleri esas alınacağını, 6'ncı maddenin (F)
bendinde de, bu zam ve tazminatların odenebilmesi icin, cetvellerde
gosterilen personelin, kadro unvanı ile kariyer ve yuruttuğu gorevin
gerektirdiği hizmeti kanunların ongorduğu durumlar saklı kalmak uzere
fiilen yapmasının zorunlu olacağının ifade edilmiş olduğunu, aynı şekilde,
Kararname Eki II Sayılı Cetvelin (E) Teknik Hizmetler Bolumu ilk
sırasında, "Kurumların teknik hizmetler sınıfı kadrolarında olup
meslekleri ile ilgili gorevleri fiilen ifa edenlerden" denilmek suretiyle bu
bolumdeki tazminatların odenebilmesinin o gorevin fiilen yapılması
şartına bağlamış olduğunu, soz konusu ilÂmda adı gecen Devlet Su İşleri
24'uncu Bolge Mudurluğu 242. Şube Mudurluğunde tekniker
kadrosunda gorevli personel ??????.'ın Sivas Cumhuriyet
Universitesi Muhendislik Fakultesini Cevre Muhendisi olarak bitirdiğine
dair gecici mezuniyet belgesinin ekte sunulmuş olduğunu, adı gecen
personel'in teknik hizmetler personeli olarak cevre muhendisliği gorevini
fiilen yaptığına dair DSİ 24. Bolge Mudurluğu 242. Şube Mudurluğunun
28.06.2005 gun ve 922 sayılı yazılarının ekte sunulmuş olduğunu,
??????..'a yapılan odeme ile ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar
Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Mudurluğunce Kars DSİ 24. Bolge
Mudurluğune yazılan 09.10.2000 tarih ve 12618 sayılı yazının 2'nci
bendinde " ilgiliye yan odeme puanının 98/10548 sayılı Bakanlar Kurulu
Kararına ek 1 sayılı cetvelin (B) Teknik Hizmetler Bolumu'nun 2'nci
maddesinin (b) bendindeki 800+1400 puan uzerinden, ozel hizmet
tazminatı oranının da soz konusu karara ek II Sayılı cetvelin (E) Teknik
hizmetler Bolumunun 1'inci maddesinin (b) bendindeki (% 125+1V. Bolge
%19) tazminat oranı uzerinden tespit edilerek, ilgiliye odeme yapılması
gerekmektedir." şeklinde goruş bildirilmiş olduğunu, diğer taraftan ilgili
personele yapılan odeme ile ilgili olarak tereddutlerin giderilmesi icin
23.11.2000 tarih ve 487 sayılı yazı ile Kars Defterdarlığına, muteakiben
de 09.01.2001 tarih ve 56 sayılı yazı ile Maliye Bakanlığına goruş
sorulmuş olup Maliye Bakanlığı Butce ve Mali Kontrol Genel
Mudurluğunun Kars Valiliğine vermiş olduğu 21.05.2001 tarihli ve 10405
sayılı goruşun son bendinde "muhendis unvanını (kariyerini) alan ilgiliye,
muhendislik kadrosuna atanma şartı aranmadan, muhendisler icin
ongorulen zamlar ile ozel hizmet tazminatının odenmesi gerekmektedir."
goruşune gore odemenin yapıldığını, 657 Sayılı Devlet Memurları
Kanunu'nun "Zam ve Tazminatlar" başlıklı ek maddesi ile zam ve
tazminatlara ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı'nda teknik ve sağlık
hizmetleri sınıfında bulunan personelden gorevleriyle ilgili ust oğrenimi
bitirenlerin zam ve tazminatlarının odenmesinde ust oğrenimin esas
alınacağının hukme bağlanmış olduğunu, bu hukmun zam ve
tazminatlara ilişkin kararnamelerde tekrarlanmış ve odemenin yapıldığı
donemde yururlukte bulunan 151 seri no'lu Devlet Memurları Kanunu
Genel Tebliği'nin "DUygulama ile İlgili Ortak Acıklama" kısmının 4'uncu
sırasında da acıklanmış olduğunu, soz konusu Genel Tebliğde "Kadroları
teknik ve sağlık hizmetleri sınıfında bulunan personelden, gorevleriyle
ilgili bir ust oğrenim bitirenlerden, diploma ve cıkış belgelerini
kurumlarına ibraz edenlere intibak işleminin yapılıp yapılmadığına
bakılmaksızın, ita amirlerinden alınacak odeme onayını takip eden ay
başından itibaren, bitirilen aynı sınıfla ilgili ust oğrenimin karşılığı olan
zam ve tazminat odenecek bunlar icin ayrıca yıl icinde vize işlemi
yapılmayacaktır." denilmekte olduğunu, Maliye Bakanlığı'nın ekte
sunulan goruşleri ile Tarım ve Koyişleri Bakanlığı'nın ekte sunulan
goruşlerinin yapılan odemeye emsal teşkil etmekte olduğunu, bu
işlemlerden dolayı yapılan odemelerin mevzuata uygun olduğunu ve
herhangi bir fazla odemenin yapılmadığını, belirterek tazmin hukmunun
kaldırılmasını talep etmektedir.
İlÂm hukmu, DSİ 242. Şube Mudurluğunde tekniker olarak
calışan ?????..'a goreviyle ilgili olmayan bir ust oğrenimi (Cevre
Muhendisliği) bitirmesi nedeniyle muhendisler icin ongorulen ozel hizmet
tazminatının odenmesi sonucu fazla odeme yapıldığı gerekcesiyle
verilmiştir.
19.01.1998 tarih ve 98/10548 sayılı Bakanlar Kurulu Karar'ının
3'uncu Maddesi (D)fıkrasında ?Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri
sınıflarına ait kadrolarında gorevli olup da bu gorevleriyle ilgili olmayan
bir ust oğrenimi bitirenler icin onceki oğrenim durumlarına ait ozel
hizmet tazminatı nispetleri esas alınır.? denilmektedir.
Aynı maddenin (E) fıkrasında ise ?ozel hizmet tazminatı
odemelerinde II sayılı Cetvelin (A) (B) (D) işaretli listelerinde yer alan
hizmetler icin işgal edilen kadro unvanı; (C) (E) ve (F) işaretli listelerde yer
alan hizmetler icin işgal edilen kadroların sınıfları ve personelin kariyeri
esas alınır....? denilmektedir.
II sayılı Ozel Hizmet Tazminatı Cetvelinin ?(E) Teknik Hizmetler?
bolumu incelendiğinde ise, bu bolumdeki nispetlerden, kurumların
teknik hizmetler sınıfı kadrolarında olup meslekleri ile ilgili gorevi fiilen
ifa edenlerin yararlanacağının belirlenmiş olduğu gorulmektedir.
Bu hukumler gereğince, tekniker kadrosunda gorevli kişi, her ne
kadar Muhendislik Fakultesi mezunu ise de, bu memurun muhendislik
(Cevre) kadrosuna atanmamış olması nedeniyle, ozel hizmet tazminatının,
adı gecen Kararnameye ekli II Sayılı Cetvelin ( E ) bolumunun 2.
sırasında, 1-4 derece aylık alanlar icin ongorulen oran uzerinden, yan
odemesinin de, (F) sayılı cetvelin (B) bolumunun 5/b sırasındaki puan
uzerinden odenmesi gerekir.
Acıklanan sebeplerle 140 sayılı ilÂmın 1'inci maddesiyle verilen
tazmin hukmunun tasdikine, 03.01.2006 tarihinde karar verildi.


Temyiz Kurulu Kararları
78
Karar Tarihi : 7.2.2006
Tutanak No : 28357
KONU: Gumruk Musteşarlığına bağlı birimlerde calışan merkez personeline, 4458 sayılı Gumruk Kanununun 222'nci maddesine gore, gumruk hizmetlerinin karşılığı olarak atandaşlar tarafından yatırılan paralara ait hesaptan yapılan ek odemelerde aylık sınır olan en yuksek devlet memuru aylığının %200'unu aşmasının mumkun olmadığı.

555 sayılı ilÂmın 7'nci maddesinde, Gumruk Musteşarlığına bağlı
birimlerde calışan merkez personeline, 4458 sayılı Gumruk Kanununun
222'nci maddesine gore, gumruk hizmetlerinin karşılığı olarak
vatandaşlar tarafından yatırılan paralara ait hesaptan yapılan ek
odemelerde aylık miktar sınırlamasına uyulmaması sonucu fazla
odemede bulunulması gerekcesiyle toplam ???-liraya tazmin
hukmolunmuştur.
Dilekci dilekcesinde ozetle; tazmini istenen odemelerin ozel bir
kanuna dayandığını, odemelerin kaynağının butce dışı bir gelir olduğunu,
kanunun verdiği yetkiye istinaden odemelerin miktarının Devlet
Bakanının onayı ile belirlendiğini, saymanların da bu miktarı odemek
durumunda olduğunu, 2002 yılında personele duzenli ve arızi olmak
uzere iki farklı turde odeme yapıldığını, her ay ve duzenli yapılan
odemelerin aylık miktar sınırlamasını aşmadığını, arızi odemelerin ise
Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı ve eğitim yılı başlangıcında
yapıldığını, sınırlamaya ilişkin hukmun yorumlanmasında, seyyanen
odeme yapılan ay icindeki odeme tutarı ile duzenli odeme tutarı
birleştirilerek toplam tutarın en yuksek devlet memuru aylığının %200'u
ile karşılaştırıldığını, arızi odemelerin sınırlama kapsamında olmadığını,
kapsama girdiği kabul edilse dahi kanunda ??..yapılacak odemelerin
aylık miktarı, en yuksek Devlet Memuru aylığının %200'unu gecemez?
denildiğinden arızi odemelerin toplamını onikiye bolmek suretiyle aylık
miktarının esas alınması gerektiğini ifade etmekte, aynı konuyu
kapsayan 26380 tutanak sayılı Temyiz Kurulu Kararının da goz onune
alınarak tazmin hukmunun kaldırılmasını talep etmektedir.
27.10.1999 tarih ve 4458 sayılı Gumruk Kanunu'nun 221'inci
maddesinde; Gumruk idarelerinde normal calışma saatleri dışında veya
tatil zamanlarında gercekleştirilen her turlu gumruk işlemleri icin
calışacak personelin fazla calışma ucretleri ve varsa kanuni yolluklarının
talep sahipleri tarafından odenmesi koşuluyla fazla calışma yapılabileceği
belirtildikten sonra,

222'nci maddesinde aynen;
?1-221'inci maddeye gore calışacak personele odenecek calışma
ucretinin miktarı ile bunun tahsil ve dağıtım şekli Gumruk
Musteşarlığının bağlı olduğu Bakanlıkca cıkarılacak bir yonetmelikle
belirlenir.Merkez personeline yapılacak odemelerin aylık miktarı, en
yuksek devlet memuru aylığının(ek gosterge dahil) %200 ?unu gecemez.
2-Bu şekilde tahsil edilen calışma ucretlerinin % 50'si hak sahibi
olan personele odenir. Geri kalan miktarın % 40'ı gumruk idaresinin
ihtiyaclarında kullanılmak uzere merkezdeki hesaba aktarılır.
3-2'nci fıkra hukmune gore kullanılan miktar dışında kalan
meblağın diğer personele dağıtılmasına ilişkin usul ve esaslar
yonetmelikle belirlenir.
Bu fıkraya gore yapılacak odemelerde, damga vergisi haric
herhangi bir vergi ve kesinti yapılmaz.? denilmiştir.
Bahsi gecen 4458 sayılı Gumruk Kanunu'na istinaden cıkarılan
Gumruk Yonetmeliği'nin 830'uncu maddesinde fazla calışma ucreti
odenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.
830'uncu maddenin (a) ve (b) fıkralarında, normal calışma
saatleri dışındaki calışmalar icin yukumluler tarafından odenerek
emanete alınan ve tahakkukları kesinleşen calışma ucretlerinin %50'
sinin hak sahibi olan personele odeneceği, geri kalan miktarın %40'ının
gumruk idaresinin ihtiyaclarında kullanılmak uzere merkezdeki hesaba
aktarılacağı ifade edildikten sonra,maddenin (c) fıkrasında; (a) ve (b)
fıkraları dışında kalan meblağın, aylık miktarı en yuksek devlet memuru
aylığının(ek gosterge dahil) %200'unu gecmeyecek surette diğer personele
dağıtılmak uzere merkezde acılan hesaba aktarılacağı belirtilmiş ve bu
meblağdan yararlanacak personel tadadi olarak belirlenmiş olup,
Musteşarlık merkez teşkilatında gorev yapan ve fazla calışma ucretinden
yararlanamayan her kademedeki Musteşarlık personeli ile Musteşarlığın
merkez ve taşra teşkilatındaki personelden fazla calışma yaptırılanlar bu
kapsamda zikredilmiştir.
(c) fıkrasında ayrıca, odemelerin Gumruk Musteşarlığının bağlı
olduğu Devlet Bakanından alınacak onaylar ile belirlenecek miktarda
yapılacağı belirtilmiştir.
Gumruk Musteşarlığına bağlı birimlerde calışan merkez
personeline, 04.01.2001 ve 11.02.2002 tarihli Bakan onayına istinaden
2002 yılında fazla calışma ucretinden aylar itibariyle yapılan odemelere
ilaveten,
Kurban Bayramı munasebetiyle 11.02.2002 tarihli bakan onayı
ile, Eğitim-Oğretim yılına başlangıc munasebetiyle 11.09.2002 tarihli
onay ile, Ramazan Bayramı munasebetiyle 30.11.2002 tarihli onay ile
olmak uzere bir defaya mahsus odemede bulunulmuştur. Dolayısıyla,
Gumruk Musteşarlığına bağlı birimlerde calışan merkez personeline,
2002 yılı şubat, eylul ve aralık aylarında iki kez ve farklı miktarlarda
fazla calışma ucreti odenmiştir.
Belirtilen aylarda kişi başına yapılan odemeler toplamı, 4458
sayılı Gumruk Kanunu'nun 222'nci maddesinde ve Gumruk
Yonetmeliği'nin 830'uncu maddesinde ongorulen aylık sınır olan ?en
yuksek devlet memuru aylığının (Ek gosterge dahil)%200'unu aşmıştır.
Aynı konuyu kapsayan 26380 tutanak sayılı Temyiz Kurulu
Kararı'nın goz onunde bulundurulması istenilmekte ise de, soz konusu
karar Gumruk Kanunu uyarınca tahsil edilen paralardan personele
yapılan odemelerden, ?sozleşmeli statude istihdam edilen? personelin de
yaralanmasıyla ilgili bir karar olup aynı konuyu kapsamamaktadır.
Bu nedenlerle dilekci iddialarının reddi ile ilÂmın 7'nci maddesi
ile verilen tazmin hukmunun tasdikine, 07.02.2006 tarihinde karar
verildi.

Temyiz Kurulu Kararları
81
Karar Tarihi : 28.2.2006
Tutanak No : 28384
KONU: Doner sermaye katkı paylarının dağıtımında Rektorlukte gorevli oğretim uyelerine 95/6509 sayılı Kararname uyarınca verilen geliştirme odeneğinin katkı payı hesabı ust sınırının tespitinde dikkate alınmasının mumkun olmadığı.

207 sayılı ilÂmın 1'inci maddesiyle, doner sermaye katkı
paylarının dağıtımında Rektorlukte gorevli oğretim uyelerine 95/6509
sayılı Kararname uyarınca verilen geliştirme odeneğinin katkı payı hesabı
ust sınırının tespitinde dikkate alınması sonucu ???????.-liraya
tazmin hukmu verilmiştir.
Dilekci temyiz dilekcesinde; elde edilen doner sermaye gelirlerinin
dağıtımında yasal kesintiler yapıldıktan sonra kalan tutarların Doner
Sermaye Yurutme Kurulu Kararı cercevesinde yasal sınırlar gozetilerek
net tutarlar dikkate alınmak suretiyle hesaplandığını, kanunun belirlediği
ust sınır %200, %100 ve %80 olmasına karşın Yurutme Kurulu Kararıyla
daha az oranda odendiğini, bu yuzden geliştirme odeneği matrahına dahil
edilmese bile bu ust sınırlardan verilmesi durumunda fazla odemenin
olmayacağını, 95/6509 sayılı Kararnamenin 7'nci maddesi hukmunun
2547 sayılı Yasanın 58'inci maddesinde bulunmadığını, bunun ilk defa
2003 yılı Butce Kanunu ile yapıldığını, yapılan odemenin yasal olarak
yetkili bulunan Universite Yonetim Kurulu Kararına gore yapılması yerine
Doner Sermaye Yurutme Kurulu Kararına istinaden yapılmasından dolayı
yasanın doğrudan uygulanması gerektiği belirterek tazmin hukmunun
kaldırılmasını talep etmektedir.
2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu'nun 58'inci maddesinin
dorduncu fıkrasında: ?(Değişik: 27.06.1989 ?KHK- 375/16 Md.) Her
eğitim-oğretim, araştırma veya uygulama birimi veya bolumu ile ilgili
oğretim elemanlarının katkısıyla toplanan doner sermaye gelirlerinin en
az yuzde otuzu o kuruluş veya birimin arac, gerec, araştırma ve diğer
ihtiyaclarına ayrılır, kalan kısmı ise universite yonetim kurulunun
belirleyeceği oranlar cercevesinde bağlı bulunduğu universitenin
araştırma fonu ile doner sermayenin bağlı bulunduğu birimde gorevli
oğretim elemanları ve aynı birimde gorevli 657 sayılı Devlet Memurları
Kanununa tabi personel arasında paylaştırılır. Oğretim uyeleri ile
Universitelerarası Kurulca onerilerek Yuksekoğretim Kurulunca kabul
edilen teknik ve sanatla ilgili birimlerde gorevli oğretim elemanlarına
doner sermayeden bir yılda ayrılacak payın toplamı bunların bir yılda
alacakları aylık (ek gosterge dahil), yan odeme, odenek ve (değişik ibare:
26.06.2001-4689/2.md.) her turlu tazminat (makam ve temsil tazminatı
haric) toplamının iki katını, diğer oğretim elemanları icin bir katını, 657
sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel icin ise(değişik ibare:
26.06.2001-4689/2.Md.) % 80'sini gecemez . ?? denilmiştir.
2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununun 14'uncu
maddesinin verdiği yetkiye dayalı olarak Bakanlar Kurulunun 18.01.1995
tarih ve 95/6905 sayılı Kararı ile yururluğe konulan ?Geliştirme
Odeneğinin Odenmesine Dair Karar?ın 7'nci maddesinde: ? oğretim
uyelerinin 2547 sayılı Kanunun 58'inci maddesine gore doner sermaye
gelirlerinden alabilecekleri payın tespitinde geliştirme odeneği dikkate
alınmaz? hukmune yer verilmiştir.
2547 sayılı Yasanın 58'inci maddesinin dorduncu bendinde,
oğretim elemanlarının katkılarıyla toplanan doner sermaye gelirlerinden
belli bir kısmının universite yonetim kurulunun belirleyeceği oranlar
cercevesinde doner sermayenin bağlı bulunduğu birimde gorevli oğretim
elamanları ile 657 sayılı Kanuna tabi personel arasında paylaştırılacağı
doner sermayeden ayrılacak bu payın bir yıllık toplamının, personele
maaş olarak odenen bir yılda alacakları aylık (ek gosterge dahil), yan
odeme, odenek ve her turlu tazminat (makam ve temsil tazminatı haric)
toplamının %80'nini gecemeyeceği hukme bağlanmıştır. 2914 sayılı
Kanununun 14'uncu maddesi ile yetkili kılınan Bakanlar Kurulu'nun
95/6905 sayılı Kararname ile de doner sermaye gelirlerinden oğretim
uyelerinin alacakları payın hesabında geliştirme odeneğinin matraha
dahil edilmemesi kuralı getirilmiştir.
2547 Sayılı Yuksekoğretim Kanunu'nun 58'inci maddesine Gore
Doner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin
Yonetmeliğin değişik (19.09.1999-23821 R.G.) 10'uncu maddesinde:
?Universite Yonetim Kurulu yetkilerini uygun gorduğu olcude
oluşturacakları yurutme kuruluna devredebilir?? hukmu ile Universite
Yonetim Kurulu'nun 2547 sayılı Yasanın 58'inci maddesinde verilen
yetkilerini Yurutme Kuruluna devredebileceği belirtilmiştir.
Rapor dosyası ve eki belgelerin incelenmesinden, Başkanlığını
Rektor Yardımcının yaptığı uc oğretim uyesi ile saymandan muteşekkil
Yurutme Kurulunca her ay alınan kararların ita amiri sıfatıyla Rektor
tarafından onaylandığı, bu Yurutme Kurulu kararlarında oğretim
elemanları ve 657 sayılı Kanununa tabi personelin unvanlarına gore
aldıkları aylıklarının belli oranlarında katkı paylarının tespit edildiği
anlaşılmıştır. Yurutme Kurulunca belirlenen katkı payı odeme
oranlarının 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 58'inci maddesinde
belirlenmiş bulunan ve ust sınırları gosteren oğretim uyelerinin doner
sermayeden bir yılda ayrılacak payın toplamı bunların bir yılda alacakları
aylık (ek gosterge dahil), yan odeme, odenek ve her turlu tazminat
toplamının iki katını, diğer oğretim elemanları icin bir katını, 657 sayılı
Devlet Memurları Kanununa tabi personel icin ise % 80'sini şeklindeki
oranların genellikle altında belirlendiği gorulmuştur.
2547 sayılı Yasanın 58'inci maddesinin dorduncu bendinde,
oğretim elemanlarının katkılarıyla toplanan doner sermaye gelirlerinden
en az yuzde otuzu o kuruluş veya birimin ihtiyaclarına ayrılacağı kalan
kısmı ise universite yonetim kurulunun belirleyeceği oranlar cercevesinde
bağlı bulunduğu universitenin araştırma fonu ile doner sermayenin bağlı
bulunduğu birimde gorevli oğretim uyeleri icin %200 oğretim elemanları
icin %100 ve aynı birimde gorevli 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa
tabi personel icin %80 oranlarını gecmeyecek şekilde katkı payı odenmesi
ongorulmuştur. Anlaşılacağı uzere, Universite Yonetim Kurulunun doner
sermaye işletmesinin butce imkanları cercevesince yasanın belirlediği ust
sınır olan %200, 100 ve %80 oranlarının altında bir oran belirleme
yetkisinin olduğu acıktır. Dilekcinin yasanın yetkili kıldığı organ
Universite Yonetim Kurulu olmasına rağmen Yurutme Kurulu
kararlarının uygulanmasının yasal olmadığını bundan dolayı Yurutme
Kurulu kararlarının değil doğrudan yasanın belirlediği ust sınırların
uygulanması gerektiği yonundeki iddiaları hususunda ise, doner sermaye
katkı payı ile ilgili Universite Yonetim Kurulunun 05.01.2000 tarih ve
2000/01, 2000/21 ve 2000/22 sayılı kararları bulunduğu ve yukarda adı
gecen yonetmelik hukmune gore Universite Yonetim Kurulu yetkilerini
Yurutme Kuruluna devretme imkan dahilinde olması ve ayrıca Yurutme
Kurulu kararlarının aynı zamanda Yonetim Kurulu Başkanı da olan
Rektor onayı ile uygulaya konulması karşısında kabulu mumkun
değildir.
Butun bu nedenlerle, doner sermaye katkı paylarının dağıtımında
Rektorlukte gorevli oğretim uyelerine 95/6509 sayılı Kararname uyarınca
verilen geliştirme odeneğinin katkı payı hesabı ust sınırının tespitinde
dikkate alınmaması gerekmektedir.
Bu itibarla, dilekci iddialarının reddi ile 207 sayılı ilÂmın 1'inci
maddesiyle ????????-liraya ilişkin verilen tazmin hukmunun
tasdikine, 28.2.2006 tarihinde karar verildi.

Temyiz Kurulu Kararları
84
Karar Tarihi : 21.3.2006
Tutanak No : 28434
KONU: Diyarbakır, Muğla ve Denizli İşletme Mudurluğu gorevlerine
atanan, ancak işletme mudurlukleri faaliyete gecirilmediği
icin gorev yerlerine gitmeksizin Ankara'da muhtelif
gorevlerde calışan personele, fiilen işletme mudurluğu
gorevini ifa edenler gibi yan odeme ve ozel hizmet tazminatı
odenmesinin mumkun olmadığı.

1351 sayılı ek ilÂmda Diyarbakır, Muğla ve Denizli İşletme
Mudurluğu gorevlerine atanan ?????., ????? ve ?????.'nin
işletme mudurlukleri faaliyete gecirilmediği icin gorev yerlerine
gitmeksizin Ankara'da muhtelif gorevlerde calıştıkları ve fiilen İşletme
Mudurluğu gorevini ifa edenler gibi kendilerine yan odeme ve ozel hizmet
tazminatı odenmesi ile ek gostergelerinin hatalı odenmesi nedenleriyle
toplam ?????..- liraya tazmin hukmolunmuştur.
Dilekci dilekcesinde ozetle, 190 sayılı Genel Kadro ve Usulu
Hakkında KHK'nin eki (I) sayılı cetvelin incelenmesinde, doner
sermayenin taşrasının olmadığı ve kendi başına mustakil bir teşkilat
olduğu, (I) sayılı cetvelde, kurumların teşkilat olarak en fazla dort gruba
ayrıldığı ve merkez, taşra, yurtdışı ve doner sermaye teşkilatı olarak
gorulduğunu, dolayısıyla 190 sayılı KHK'nin 8/3 maddesinin ihlal
edilmediğini, ilÂmda adı gecen kişilerin mudurluk gorevi yaptığını ve
yapmaya da devam ettiğini, boş işletme mudurluğu kadrolarının
kaldırılması gerektiğinin saymanlıkca idareye bildirildiğini, 190 sayılı
KHK ve ekleri incelendiğinde doner sermayenin tum ulke genelinde
bolgeler itibarı ile birimlerinin olduğunu, burada da merkez taşra ayrımı
yapılmadığından faal olmayan bolge mudurlukleri personelinin
aylıklarının merkez doner sermayeden odendiğini, ayrıca 1050 sayılı
Kanunun 22'nci maddesi hukmune rağmen ilamda atama onayını
imzalayan ve bunları gorevlendiren yonetim kurulu uyelerinin sorumlu
tutulmadığını, kanunsuz bir atama soz konusu ise, yıllardır mudur maaşı
alan kişilere yapılan maaş odemelerinde kendisinin sorumlu olmayıp
atamaya yapanların sorumlu tutulması gerektiğini, ikinci dilekcesinde ise
yan odeme kararnamesinin 6/F maddesinde, gecici gorevlendirme
halinde gorevin fiilen yapılması koşulunun aranmadığını, anılan kişilerin
atamaya yetkili olan Bakan tarafından merkezde gecici gorevle
gorevlendirildiklerini belirterek tazmin hukmunun kaldırılmasını talep
etmektedir.
Dilekci, atama onayını imzalayan ve bunları gorevlendiren
yonetim kurulu uyelerinin sorumlu tutulması gerektiğini iddia etmekte
ise de; 1050 sayılı Kanunun 22'nci maddesi (E) bendinde, adı ne olursa
olsun bir komisyon veya kurul gibi bir organ ya da uzman bir gorevli
tarafından duzenlenen keşif, hak ediş, tutanak, rapor, karar ve benzeri
belgelere dayanılarak yapılan odemelerde Sayıştay'ca saptanacak
sorumluluğa bu belgeleri duzenleyen ve onaylayan kişilerinde katılmasını
ongormuş olup, atama ve gorevlendirmeye ilişkin kurul kararı bu
anlamda odemeye esas bir belge olmayıp memurların maaş odemeleri 657
sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer mevzuat hukumlerine gore
yapılmaktadır. Bu nedenle yonetim kurulu uyelerine sorumluluk tevcihi
yerinde değildir.
Sayman soz konusu odemelerden kendisinin sorumlu
tutulmaması gerektiğini ifade etmekte ise de; 1050 sayılı Kanunun
9'uncu maddesinde tanımlanan saymanın gorevleri anılan Kanunun
13'uncu ve 81'inci maddelerinde sayılmakta ve saymanın duzenlenen
belgelerin doğruluğundan ve yapılan giderlerin mevzuata uygunluğundan
sorumlu olduğu belirtildiğinden, dilekcinin sorumluluğa ilişkin
iddialarının reddine karar verilerek konunun esasına gecildi.
2252 sayılı Kultur Bakanlığı Doner Sermaye Kanununun 9'uncu
maddesi hukmune gore 08.11.1980 tarihli R.G.'de yayımlanan Kultur
Bakanlığı Doner Sermaye İşletmeleri Yonetmeliğinin 13'uncu maddesi (e)
fıkrasında yer alan ?Doner Sermaye İşletmesi tekliflerini karara bağlamak
ve Bakanın onayına sunmak? hukmune istinaden doner sermaye
işletmelerinin ust karar organı olan Yonetim Kurulu'nun almış olduğu
kararlarla Antalya, Muğla, Denizli ve Diyarbakır illerinde işletme
mudurluklerinin kurulması uygun bulunarak bu konuda Bakan onayı
alınmış ve ayrıca adı gecen illere atanacak işletme mudurleri icin birinci
derece kadrolar ihdas edilmiştir.
Kultur Bakanlığı Doner Sermaye İşletmeleri Yonetim Kurulunu
oluşturan Musteşar Yardımcısı ?????, Merkez Mudur Vekili ????
ve Merkez Saymanı ??????..'nun muşterek imzaları ile alınan
13.06.1996 tarih ve 1996/205 sayılı Yonetim Kurulu kararı ile Merkez
Mudurluğu 3'uncu derecede şef kadrosunda, 3'uncu derecenin 1'inci
kademe aylığını muktesep hak olarak almakta olan ?????.'nin, 657
sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 68/B ve 72'nci maddeleri
hukmune istinaden, 1'inci derece kadrolu Diyarbakır İşletme Mudurluğu
gorevine 15.06.1996 tarihli Bakan onayı ile atamasının yapıldığı ve fiilen
atandığı gorev yerine gonderilmeyip Ankara Merkez Mudurluğunde
gorevlendirilmesinin uygun gorulduğu,
Keza Musteşar Yardımcısı ?????.., Merkez Muduru ????.
ve Merkez Saymanı ??????..'un muştereken imzalarıyla alınan ve
Kultur Bakanı tarafından da onaylanmış olan 09.12.1997 tarih ve
1997/436 sayılı Yonetim Kurulu Kararı ile Mamak Belediye
Başkanlığı'nda 3'uncu derece kadroda 3uncu derecenin 1'inci kademe
aylığını muktesep hak olarak almakta olan Şef ?????'nın Ankara
3'uncu İdare Mahkemesinin 07.05.1997 tarih ve Esas: 1996/103, Karar:
1997/570 sayılı kararı ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 68/B
ve 74'uncu maddeleri hukmune gore, 1'inci derece kadrolu Muğla İşletme
Mudurluğu gorevine atamasının yapılmış olduğu ve kendisinin atandığı
gorev yerine gonderilmeyerek, DOSİM Ticaret Muduru olarak Ankara'da
gorev yaptığı,
Aynı şekilde, Musteşar Yardımcısı Vekili ??????., Merkez
Muduru ?????.. ve Merkez Saymanlık Muduru ???????'nun
muşterek imzaları ile alınıp, Kultur Bakanı tarafından onaylanan
24.01.2000 tarih ve 2000/34 sayılı Yonetim Kurulu kararı ile Milli
Kutuphane Başkanlığı emrindeki 3'uncu derece kadroda 2'nci derecenin