T.C.
ESKİŞEHİR İDARE MAHKEMESİ
ESAS NO: 2005/1520
KARAR NO : 2006/2922
DAVACI________________:...-
VEKİLİ_________________: AV. MEHMET KASAP Strazburg Caddesi No: 42/3-16 Sıhhiye -ANKARA
DAVALI ____: SAĞLIK BAKANLIĞIANKARA
DAVANIN OZETİ________: ....Merkez Sağlık Ocağında sozleşmeli sağlık memuru olarak calışan davacının, Hacettepe Universitesi Sağlık idaresi Yuksekokulunu bitirmesi nedeniyle ust oğrenimli personele odenen ucretin kendisine de odenmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin Sağlık Bakanlığı Personel Genel Mudurluğunun 11.5.2005 tarih ve 75525 sayılı işleminin; yerleşik kararlara ve hukuka aykırı olduğu ileri surulerek iptali istenilmektedir.
SAVUNMANIN OZETİ : Davacının mezun olduğu yuksekokulun gorevi ile ilgisi olmadığı, dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu, davanın sure ve esas yonunden reddi gerektiği savunulmaktadır.
TURK MİLLETİ ADINA
Karar veren Eskişehir İdare Mahkemesince, dava dosyası incelendikten sonra işin gereği goruşuldu:
Davalı idarenin sure itirazı yerinde gorulmeyerek işin esasına gecildi.
Dava; ...Merkez Sağlık Ocağında sozleşmeli sağlık memuru olarak calışan davacının, Hacettepe Universitesi Sağlık idaresi Yuksekokulunu bitirmesi nedeniyle ust oğrenimli personele odenen ucretin kendisine de odenmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin Sağlık Bakanlığı Personel Genel Mudurluğunun 11.5.2005 tarih ve 75525 sayılı işleminin iptali istemiyle acılmıştır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ekli I sayılı Ek Gosterge Cetvelinin lll-Sağlık Hizmetleri Sınıfı bolumunun a) bendinde, uzman tabip, tabip, diş hekimi, uzman veteriner hekim, veteriner hekim, eczacı ve biyolog unvanını almış olanlara verilecek ek gosterge oranları belirlenmiş, b) bendinde, diğer sağlık bilimleri lisansiyerlerine verilecek ek gosterge oranları gosterilmiştir.
Aynı Kanunun "Zam ve Tazminat Başlıklı" 152. maddesinde; Tazminatlar; Gorevin onem, sorumluluk ve niteliği, gorev yerinin ozelliği, hizmet suresi, kadro unvan ve derecesi ve eğitim seviyesi gibi hususlar goz onune alınarak bu Kanunda belirtilen en yuksek Devlet Memuru aylığının ( ek gosterge dahil ) brut tutarının, ( A-) Ozel Hizmet Tazminatı (b) Sağlık Hizmetleri Sınıfına dahil kadrolarda gorev yapanlardan dort yıldan aşağı yuksekoğrenim veren okul mezunları icin % 100'u ancak, Sağlık Hizmetleri Sınıfına ait kadrolarda gorevli olup da bu gorevleri ile ilgili olmayan bir ust oğrenimi bitirenler icin onceki durumlarına ait tazminat oranlarının esas alınacağı ongorulmuştur.
15.4.2004 gun ve 25434 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2004/6996 sayılı Bakanlar Kurulu kararının 4. maddesinin (F) bendinde yer alan "Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlara bulundukları hizmet sınıflarına atanabilecek mesleki bir ust oğrenimi bitirenlere kariyerleri (mesleki ust oğrenimleri) esas alınarak ozel hizmet tazminatı odenir. Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir ust oğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri ust oğrenimden dolayı ozel hizmet tazminatı odenmez" hukmu yer almaktadır.
Diğer yandan, 4924 sayılı eleman Temininde Gucluk Cekilen Yerlerde Sozleşmeli Sağlık Personeli Calıştırılması İle Bazı Kanun ve Kanun Hukmunde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 6. maddesinde "Sozleşmeli olarak calıştırılacak personele, 657 sayılı Kanunun 4. maddesinin (B) bendine gore calışanlar icin uygulanmakta olan tavan ucretinin 2,5 katını aşmamak uzere, ekli (2) sayılı cetvelde pozisyon unvanları itibariyle belirlenmiş bulunan taban ve tavan ucreti oranları arasındaki oranlar uzerinden hesaplanan miktarlarda aylık ucret odenir. Taban ve tavan oranlar arasındaki aylık ucretin belirlenmesinde; sozleşmeli olarak calıştırılacak personelin pozisyon unvanı, hizmet suresi, gorev yerinin ozelliği ve şartları ile eğitim seviyesi esas alınır....
Sozleşmeli personele odenecek aylık ucret yukarıda belirtilen unsurlar cercevesinde Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının goruşu uzerine Bakanlık tarafından belirlenir...." hukmu yer almaktadır.
Aynı Kanunun eki (I) sayılı cetvelde, sozleşmeli personel pozisyon unvanları ve bu pozisyonlarda istihdam edileceklerde aranacak nitelikler belirtilmiştir.
Ayrıca 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu'nun 43. maddesinin (b) bendinde, "Aynı meslek ve bilim dallarında, eğitimoğretim yapan universitelerde, eğitimoğretim, metod, kapsam, oğretim suresi ve yıl icindeki değerlendirme esasları bakımından eşdeğer olması ve oğrenimden sonra kazanılan unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususu Universitelerarası Kurulun onerisi uzerine; oğretmen yetiştiren birimler icin belirtilen esasların tespiti Milli Eğitim Bakanlığı ile de işbirliği yapılarak, Yuksekoğretim Kurulunca duzenlenir." hukmune yer verilmiştir.
Dava dosyasının incelenmesinden; Kutahya-Cavdarhisar Merkez Sağlık Ocağında sozleşmeli sağlık memuru olarak calışan davacının, Hacettepe Universitesi Sağlık İdaresi Yuksekokulunu bitirmesi nedeniyle ust oğrenimli personele odenen ucretin kendisine de odenmesi istemiyle yaptığı başvurunun, bitirmiş olduğu ust oğrenimin calışmış olduğu pozisyonun devamı olmadığı, bir başka deyişle gorevi ile ilgili olmadığı gerekcesiyle reddi uzerine bakılan davanın acıldığı, dosyada mevcut Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığının 1.6.2005 gun ve 11340 sayılı yazısı ile; Yurutme Kurulunun 10.7.2003 tarihli toplantısında Hacettepe Universitesi Sağlık İdaresi Yuksekokulu mezunlarının gordukleri oğrenimin sağlıkla ilgili mesleki bir ust oğrenim sayılabileceğine karar verildiğinin belirtildiği anlaşılmaktadır.
Bu durumda, sozleşmeli sağlık memuru olarak gorev yapan ve Hacettepe Universitesi Sağlık idaresi Yuksekokulu mezun olan davacıya ust oğrenimli personele verilen ucretin odenmesi gerekirken, aksi yonde tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Diğer yandan, hukuka aykırılığı Mahkememiz kararı ile saptanan işlem nedeniyle davacının uğradığı parasal kayıplarının tazmini gerektiği acıktır.
Acıklanan nedenlerle; dava konusu işlemin iptaline, davacının uğradığı parasal kayıplarının davalı idareye başvuru tarihi olan 31.12.2004 tarihinden başlamak uzere hakediş tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte davacıya odenmesine, aşağıda dokumu yapılan 68,10.-YTL yargılama giderinin ve karar verildiği tarihte yururlukte bulunan Avukatlık Asgari Ucret Tarifesi uyarınca takdir edilen 325,00.-YTL vekalet ucretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, artan posta ucretinin isteği halinde davacıya iadesine, karann tebliğinden itibaren 30 gun icerisinde Danıştay'da temyiz yolu acık olmak uzere, 13/12/2006 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Başkan ,
NEŞE KURT,
Uye
MELİKE ALPER
37986
Uye
FARUK ALACA
97674