Turk Eğitim Sen tarafından, sadece okullarda oğretmenlere ucretli derse girmeye izin veren ve ozel eğitim kurumları, etud merkezleri, surucu kursları v.b.yerlerde oğretmen olmayanlara 10 saate kadar derse girme imkanı veren Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Eğitim Kurumaları Yonetmeliğinin ilgili maddelerinin iptali yonunde Danıştay Başkanlığında dava acıldı.
DANIŞTAY BAŞKANLIĞI'NA

Yurutmenin Durdurulması İstemlidir

DAVACI : Turk Eğitim Sen
(Turkiye Eğitim, Oğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Calışanları Sendikası)

VEKİL / LER : Av.Omer SARPDAĞ ? Av.Hatice AKALAN

Tel-Faks:0312-309 76 44-45 Anafartalar Cad.Yuce İşhanı K:4 No:78/65 Ulus/ANKARA

DAVALI : Milli Eğitim Bakanlığı / Bakanlıklar/ANKARA

T.KONUSU : Davalı idarece yayınlanan 08 Mart 2008 tarih ve 26810 Sayılı Resmi Gazete Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliği Madde 41-(1) ?...sadece okullarda...? ibaresi ile (2) ?Eğitim-oğretim hizmetleri sınıfı dışındaki diğer Devlet memurları ile eğitim sektoru dışındaki ozel sektorde gorev yapanlara ozel eğitim kurumlarında haftada 10 saati gecmemek uzere ucretli ders gorevi verilebilir.? İbarelerinin Oncelikle Yurutulmesinin Durdurulması ve Devamında İptali Dileklerimizin Sunulmasından İbarettir.

T.TARİHİ : 08/03/2008'dir.

İZAHAT :

Yukarıda gun ve sayı numarası belirtilen resmi gazete de yayımlanan ilgili yonetmeliğin dava konusu bolumleri hukuka aykırıdır.İptali hak ve adalet gereğidir. Şoyle ki,
1) 08 Mart 2008 tarih ve 26810 Sayılı Resmi Gazete Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliği Madde 41-(1) ?...sadece okullarda...? ibaresi hukuka aykırıdır. İptali hak ve adalet gereğidir. Soz konusu duzenleme gereği sadece Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda ucretli ders verilebilmektedir. Oysa 1739 Sayılı Yasa Madde 17 ?Milli eğitimin amacları yalnız resmi ve ozel eğitim kurumlarında değil, aynı zamanda evde, cevrede, işyerlerinde, her yerde ve her fırsatta gercekleştirilmeye calışılır....? denilmektedir. Diğer taraftan, 3797 Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun başlık ?TEŞKİLAT? Madde 3- ?M.E.B. Teşkilatı, Merkez teşkilatı ile taşra ve yurt dışı teşkilatı ve bağlı kuruluşlardan meydana gelir.? denilmektedir. Bu anlamda, Ozel Eğitim Kurumları MEB'na bağlı olup, MEB'nın izni ile faaliyette bulunmaktadır. Ancak, eğitim calışanlarımıza sınırlı olarak sadece okullarda ucretli derse girmeye izin verilmesi kabul edilemez. Bu anlamda yapılan duzenleme anayasaya aykırıdır.Zira anayasa madde 55 gereği ?Devlet, calışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ucret elde etmeleri....icin gerekli tedbirleri alır.? Denilmektedir. Bu anlamda Milli Eğitim Bakanlığı eğitim calışanlarımıza bir taraftan ozel eğitim kurumlarında calışabilirsin gibi imkan yaratıyor olarak gozukse de, diğer taraftan calışma alanını sadece okullarla sınırlı tutması bir celişkidir. Bu husus kabul edilemez. İptali hak ve adalet gereğidir.
2) Diğer taraftan, Davalı idarece yayınlanan 08 Mart 2008 tarih ve 26810 Sayılı Resmi Gazete Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliği Madde 41-(2) ?Eğitim-oğretim hizmetleri sınıfı dışındaki diğer Devlet memurları ile eğitim sektoru dışındaki ozel sektorde gorev yapanlara ozel eğitim kurumlarında haftada 10 saati gecmemek uzere ucretli ders gorevi verilebilir.? İbaresi de hukuka aykırıdır. Zira Anayasa Madde 42 ?Eğitim ve oğretim kurumlarında sadece eğitim, oğretim, araştırma ve inceleme ile ilgili faaliyetler yurutulur...? denilmektedir. Diğer taraftan da 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu Oğretmenlik Mesleği, başlık ? Oğretmenlik? : Madde 43 ? ?Oğretmenlik, Devletin eğitim, oğretim ve bununla ilgili yonetim gorevlerini uzerine alan ozel bir ihtisas mesleğidir. Oğretmenler bu gorevlerini Turk Milli Eğitiminin amaclarına ve temel ilkelerine uygun olarak ifa etmekle yukumludurler.Oğretmenlik mesleğine hazırlık genel kultur, ozel alan eğitimi ve pedagojik formasyon ile sağlanır.Yukarıda belirtilen nitelikleri kazanabilmeleri icin, hangi oğretim kademesinde olursa olsun, oğretmen adaylarının yuksek oğrenim gormelerinin sağlanması esastır. Bu oğrenim lisans oncesi, lisans ve lisans ustu seviyelerde yatay ve dikey gecişlere de imkan verecek bicimde duzenlenir.? Denilmektedir. Bu anlamda, ozel eğitim kurumlarında oğretmen olmayan kişilerin ders vermesi, eğitim ve oğretim faaliyetlerinde bulunması hukuka aykırıdır.
3) Etut merkezlerinde, Surucu Kurslarında eğitim calışanlarımıza gorev verilmemesini duzenleyen dava konusu duzenleme hukuka aykırıdır. Zira soz konusu yerlerde eğitim, oğretim faaliyetleri icra edilmekte olup, bu yerlerde luzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına haiz kişilerin ve gorevin getirdiği niteliklere sahip eğitim calışanlarımızın gorevlendirilmesi gerekli iken, vasıfsız kişilerin soz konusu merkez ve kurslarda gorevlendirilmesi hukuka aykırıdır.
4) Takdir Yuce Mahkemenize ait olmak uzere iş bu davanın acılması hasıl olmuştur.
HUKUKİ SEBEPLER : Mevzuat
HUKUKİ DELİLLER : 08 Mart 2008 tarih ve 26810 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliği
NETİCE-İ TALEP :
Yukarıda arz ve izah edilen ve re'sen araştırılacak hususlarda dikkate alınarak ;
1) Davalı idarece yayınlanan 08 Mart 2008 tarih ve 26810 Sayılı Resmi Gazete Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliği Madde 41-(1) ?...sadece okullarda...? ibaresi ile (2) ?Eğitim-oğretim hizmetleri sınıfı dışındaki diğer Devlet memurları ile eğitim sektoru dışındaki ozel sektorde gorev yapanlara ozel eğitim kurumlarında haftada 10 saati gecmemek uzere ucretli ders gorevi verilebilir.? İbarelerinin Oncelikle Yurutulmesinin Durdurulması ve Devamında İptaline,
2) Yargılama giderinin davalıya yukletilmesine, 1136 Sayılı Avukatlık Kanununun 4667 Sayılı Kanunla değişik 164/son fıkrası uyarınca karşı taraf vekalet ucretinin avukat olarak adımıza hukmedilmesine karar verilmesini,gereğini bilvekale saygılarımla arz ve talep ederim.
16/04/2008
Davacı (Turk Eğitim Sen) Vekili
Av.Omer SARPDAĞ ? Av.Hatice AKALAN

EKİ : Onanmış Vekaletname Orneği ( Baro Pullu ?Harclı)
08 Mart 2008 tarih ve 26810 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan
Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliği