T.C.
ANKARA
5. İDARE MAHKEMESİ
ESAS NO : 2007 / 1498
YURUTMENİN DURDURULMASINI
İSTEYEN( DAVACILAR ) : 1- Osman YILMAZ 2- Mustafa AKDENİZ
3- Sehlan ULUSOY 4- Halil SAYAN
İskenderun A.T.L. T.L. VE E.M.L. İSKENDERUN/HATAY
KARŞI TARAF ( DAVALI ) : Mill, Eğitim BakanlığıANKARA
İSTEĞİN OZETİ : Davacıların oğretmen olarak gorev yaptıkları İskenderun Endustri Meslek Lisesi'nde Dokum Bolumu'nun kapatılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle acılan davada yurutmenin durdurulması istenilmektedir.
TURK MİLLETİ ADINA
Karar veren Ankara 5. İdare Mahkemesi'nce gereği duşunuldu;
Dava,davacıların oğretmen olarak gorev yaptıkları İskenderun Endustri Meslek Lisesi'nde Dokum Bolumu'nun kapatılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle acılmıştır.
3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 6. maddesinde; "Bu kanun kapsamında mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları ile işletmelerde yapılacak mesleki eğitimin planlanması, geliştirilmesi, değerlendirilmesi konularında karar almak ve valiliğe goruş ve tavsiyelerde bulunmak uzere illerde il mesleki eğitim kurulu kurulur.
İl mesleki eğitim kurulu. il milli eğitim mudurunun başkanlığında;
a ) Belediye başkanı veya temsilcisi ( buyuk şehirlerde vali tarafından belirlenecek belediye başkanı veya temsilcisi ),
b ) İl sağlık muduru veya temsilcisi,
c ) İl sanayi ve ticaret muduru,
d ) Esnaf ve sanatkarlar odaları birliği başkanı veya temsilcisi ile mesleki eğitimin yapıldığı mesleklerle ilgili oda yoneticileri arasından esnaf ve sanatkarlar odaları birliğinden secilecek uc uye,
e ) İl ticaret odası başkanı veya temsilcisi,
f ) İl sanayi odası başkanı veya temsilcisi,
g ) Sanayi ve ticaret odalarının ayrı ayrı kurulmadığı yerlerde, il sanayi ve ticaret odası başkanı veya temsilcisi,
h ) İlin, mesleki eğitimden sorumlu milli eğitim mudur yardımcısı,
i ) İlde faaliyet gosteren mesleki ve teknik eğitim okullarından ve kurumlarından birer yonetici,
j ) Kurulun sekreterya gorevini yuruten okul muduru,
k ) En fazla personeli temsil eden konfederasyonun o il icin gostereceği işci sendikaları temsilcisi,
l ) Defterdar veya temsilcisi,
m ) Turtiye İş Kurumu il muduru veya temsilcisi,
n ) Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı sigorta muduru veya temsilcisi,
o ) En fazla işvereni temsil eden konfederasyonun, o il icin gostereceği işveren sendikaları temsilcisinden oluşur.
İl mesleki eğitim kurulu toplantılarına, gerekirse başkanın isteği uzerine ilgili kurum temsilcileri de davet edilir.
İl mesleki eğitim kurulu toplantı ve calışma esasları yonetmelikle belirlenir.
İl mesleki eğitim kurulunun kararları valinin onayı ile uygulanır. Vali, gerekli gorduğu hallerde il mesleki eğitim kuruluna başkanlık eder hukmu bulunmaktadırr
Diğer yandan, 03.07.2002 tarih ve 24804 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yururluğe giren Mesleki ve Teknik Eğitim Yonetmeliği'nin "alan/dal acma ve kapama" başlıklı 23. maddesinde; "Merkezlerin bulunduğu yerde eğitim gereksinimi belirleme calışmaları sonucunda, o merkez bunyesinde yeni alan/dalların acılmasıveya guncelliğini yitiren alan/dalların kapatılması icin merkezin fiziki kapasitesi de dikkate alınarak merkez mudurluğunce gerekceli bir rapor hazırlanır ve en gec aralık ayı sonuna kadar milli eğitim mudurluğune gonderilir. Raporlar il mesleki eğitim kurulunda goruşuluri Acılması veya kapatılması yonunde karar alınan alan/dallara ilişkin oneriler, valilik goruşu ile birlikte en gec ocak ayının sonuna kadar merkezin bağlı bulunduğu birime gonderilir. Acma/kapama işlemi Bakanlık onayından sonra uygulanır..." hukmune yer verilmiştir.
Dava dosyasının incelenmesinden, Turkiye Cumhuriyeti Hukumeti ile Avrupa Birliği arasında imzalanarak yururluğe konulan Turkiye'de Mesleki Eğitim ve Oğretim Sistemlerinin Guclendirilmesi Projesi ( MEGEP ) doğrultusunda Mesleki ve Teknik Okul ve Kurumlarının 42 alanına/194 dalına ait haftalık ders cizelgeleri ile moduler cerceve oğretim programlarının 2006/2007 oğretim yılından itibaren tum mesleki ve teknik orta oğretim okul ve kurumlarının 9. ve 10.; MEGEP kapsamında pilot uygulama yapılan okulların ise 9. 10. ve 11. sınıflarından başlamak ve kademeli olarak uygulanmak uzere Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda ulke ihtiyacları ve valiliklerden gelen teklifler dikkate alınarak yeni acılacak okul ve alanlar ile kapatılacak bolumlerin tespit edildiği, bu doğrultuda Hatay ili, İskenderun Endustri Meslek Lisesi'nde faaliyet gosteren Dokum Bolumu'nun de ilgili valilikten gelen teklif yonunde kapatılması uzerine bakılmakta olan davanın acıldığı anlaşılmıştır.
Uyuşmazlık konusu olaya ilişkin olrak dosyadaki bilgi ve belgelerin birlikte değerlendirilmesinden, yukarıda yer verilen mevzuat hukumlerinde alan/dal acma ve kapatmada izlenecek usul acıkca belertilmiş olup, okul mudurluğunce dokum bolumunun kapatılması teklif edilmeden once, soz konusu bolgede sektorel ihtiyacin tespitine yonelik gerekceli rapor hazırlanmadığı ve mevzuata uygun olarak oluşturulan il mesleki eğitim kurulunda goruşulmediği anlaşıldığından, belirtilen usule uygun tesis edilmeyen dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uyrlık bulunmamaktadır.
Acıklanan nedenlerle, acıkca hukuka aykırı olan ve uygulanması halinde giderilmesi guc zararlara sebebiyet vereceği anlaşılan dava konusu işlemin 2577 sayılı idari yargılama usulu kanununun 27. maddesi hukmu uyarınca yurutulmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gun icerisinde Ankara Bolge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu acık olmak uzere 14.03.2008 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
BAŞKAN UYE UYE
Emine AKTEPE İhsan YILMAZ Mirhan SARIİBRAHİM