Sitemiz sosyal guvenlik editorunun hazırladığı bilgiler kapsamında, bgunden başlamak uzere, 3 bolum halinde vazife malulluğu konusu ele alınacaktır. Bugunku ilk dosyamızda, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu, 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ve 3713 sayılı Terorle Mucadele Kanunu hukumleri bağlamında vazife malulluğu konusu ele alınacaktır. Detaylar icin başlığa tıklayınız. BİRİNCİ BOLUM
MEVCUT DUZENLEMELER

MEVCUT DUZENLEMEDE, DEVLET MEMURLARI (926 SAYILI TURK SİLAHLI KUVVETLER PERSONEL KANUNUNA TABİ OLAN SUBAY VE ASTSUBAYLAR İLE EMNİYET PERSONELİ DAHİL), ER-ERBAŞLAR HAKKINDA UYGULANAN VAZİFE MALULLUĞU AYLIĞI BAĞLANMASI İŞLEMLERİ
A) MEVCUT DUZENLEMEDE VAZİFE MALULLUĞU DURUMLARI;
* 44. maddeye gore vazife malulluğu: 5434 Sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun 45 inci maddesine gore TSK Personeli haric diğer devlet memurları hakkında uygulanan vazife malulluğu aylığı bağlanması işlemidir. 45 inci madde hukmu aşağıya alınmıştır.
"Madde 4544 uncu maddede yazılı malulluk;
a) İştirakcilerin vazifelerini yaptıkları sırada vazifelerinden doğmuş olursa;
b) Vazifeleri dışında kurumların verdiği her hangi bir kuruma ait başka işleri yaparken, bu işlerden doğmuş olursa;
c) Kurumların menfaatini korumak maksadiyle bir iş yaparken o işten doğmuş olursa (Maksadın ilgili kurumlarca kabul edilmesi şartiyle);
c) Fabrika, atelye ve benzeri işyerlerinde, işe başlamadan evvel iş sırasında veya işi bitirdikten sonra, o işyerinde husule gelen ve yine o işyerinin mahiyetinden veya calışma konusundan ileri gelen kazadan doğmuş olursa;
Buna (Vazife malulluğu) ve bunlara uğrıyanlara da (Vazife malulu) denir."
* 45. maddeye gore vazife malulluğu: 5434 Sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun 45 inci maddesi uygulanmak suretiyle Turk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına vazife malulluğu aylığı bağlanması işlemidir. Bu işleme subay, astsubay, uzman cavuş, uzman erbaş ve er ve erbaşlar tabi olmaktadır. Er-erbaşlar ile yedek subay oğrencileri hakkında bu madde hukmu ile birlikte 5434 sayılı Kanunun 56 ncı maddesi de ele alınmaktadır. 56 ncı madde hukmu aşağıya alınmıştır.
"Madde 56(Değişik: 18/3/19761976/1 md.)
Muvazzaf, yedek ve gonullu erlerin silah altında bulundukları esnada veya celp ve terhislerinde (Serbest sevkler dahil) sevkleri sırasında, Yedek Subay okulu oğrencilerinin gerek okulda, gerek okuldan evvelki hazırlık kıtasında vazife malulu olmaları halinde, kendilerine, oğrenim durumlarına gore, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinde tespit edilen giriş derece ve kademe tutarlarının, daha once Devlet Memuriyetinde bulunmuş olanlardan kazanılmış hak aylıkları veya emekli keseneğine esas aylıkları, sozu edilen giriş derece ve kademe tutarının uzerinde olanlara bu aylıkları emeklilik gosterge tablosunda karşılığı olan derece ve kademe tutarının,% 70'i uzerinden aylık bağlanır.
Bu suretle bağlanacak aylıklarına, maluliyet derecelerine gore, 55 nci maddede gosterilen nispetlerde zam yapılır.
Askerlik vazifesini veya yedek subaylık hizmetini başkasının yerine yaptığı anlaşılanlara aylık bağlanmaz."
* 64. maddeye gore vazife malulluğu:5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun 64 uncu maddesi uygulanmak suretiyle Harp malulluğu aylığı bağlanması işlemidir. 64 uncu madde hukmu aşağıya alınmıştır.
"Madde 64(Değişik: 18/1/19792177/1 md.)
Vazife malullerinden bu malulluklere;
a) Harpte fiilen ateş altında,
b) Harpte, harp bolgelerindeki harp harekat ve hizmetleri sırasında, bu harekat ve hizmetlerin sebep ve etkileriyle,
c) Harpte veya harbe hazırlık devresinde her ceşit duşman silahlarının etkisiyle,
c) Askeri harekatı gerektiren ic tedip ve sınır hareketleri sırasında, bu hareketlerin sebep ve etkisiyle,
d) Barışta ve olağanustu hallerde, emir veya gorev ile ucuş yapan ucucularla hangi meslek ve sınıftan olursa olsun emirle gorevli olarak ucakta bulunanlardan ucuşun havadaki ve yerdeki sebepleriyle ve yine emir ve gorev ile dalış yapan dalgıclarla, hangi meslek ve sınıftan olursa olsun emirle gorevli olarak denizaltı gemisinde veya dalgıc kıtasında bulunanlardan denizaltıcılığın veya dalgıclığın ceşitli sebep ve tesirleriyle,
e) Anayasanın 66 ncı maddesi veya Turkiye'nin taraf olduğu uluslararası andlaşmalar uyarınca yabancı ulkelere Turk Silahlı Kuvvetleri gonderilmesini gerektiren durumlarda, birliklerin bulundukları yerlerden hareketlerinden itibaren yurt icinde, yurt dışında, yabancı ulkelerde veya yurda donuş sırasında, uğramış olan muvvazzaf ve yedek subay, astsubay, uzman jandarma cavuş, uzman cavuş, erbaş ve erler (gonullu erler dahil) ile Turk Silahlı Kuvvetlerince gorevlendirilen sivil iştirakcilere ve T.C. Emekli Sandığına, Sosyal Sigortalar Kurumuna, BağKur'a ve ceşitli sandıklara tabi olmayan sivil gorevlilere de ayrıca (Harp malulu) denir.
Bunlardan uzman erbaşlara bulundukları kademenin uc ilerisindeki kademenin, uzman jandarma cavuşlara bulundukları rutbenin bir ust rutbesinin aynı kademesinin; astsubaylarla yarbay rutbesine kadar, (yarbay haric) bir ust rutbenin aynı kademesinin, yarbaylara albay, albaylara kıdemli albay, kıdemli albay ile general ve amirallere bir ust rutbenin, sivil iştirakcilere ise bulundukları derecenin bir ust derecesindeki aynı kademesinin emekli aylığı bağlanmasına esas gosterge tablosunda karşılığı olan derece veya kademesi uzerinden vazife malulluğu aylığı bağlanır.
Bulundukları derecenin bir ust derecesi olmayanlar icin o derecenin uc ilerisindeki kademe gostergesi, uc ilerisindeki kademe gostergesi olmayanlar icin de o derecenin son kademe gostergesi esas alınır.
Şu kadar ki, harp malulu olan erbaş ve erler ile Turk Silahlı Kuvvetlerince gorevlendirilen sivil gorevlilere oğrenim durumlarına gore 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinde tespit edilen giriş derece ve kademesinin bir ust derecesindeki aynı kademesinden; bunlardan oğrenim gormemiş olanlara aynı maluliyet derecesinden vazife malulu olan ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ekli gosterge tablosundaki ilkokulu bitiren iştirakciye bağlanması icabeden derece ve kademesinin bir ust derecesindeki aynı kademesinden, yine bunlardan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa gore devlet memuriyeti yapanların ise memuriyette kazanılmış hak olarak kendilerine uygulanan derece ve kademenin bir ust derecesindeki aynı kademesinden vazife malulluğu aylığı bağlanır.
İştirakcilerden harp malulu olanlara bağlanacak vazife malulluğu aylığı, harp malulu erlere bağlanacak vazife malulluğu aylığından az olamaz.
Harp ve vazife malullerinin, malulluk derecesine gore aşağıdaki yazılı ek gostergelerin yururlukteki katsayı ile carpımı sonucu bulunacak miktar "Harp malulluğu zammı" olarak aylıklarına ayrıca eklenir.
(Değişik gosterge tablosu: 28/2/19954082/4 md.)

Maluliyet Derecesi---- İştirakciler, erbaş ve erler ile sivil gorevliler icin
1 1100
2 950
3 800
4 600
5 500
6 400
Harp malulu sayılacak vazife malullerinden bir harekatın başarıyla sonuclanmasını şahsen sağladığı ve ornek tutulacak cesaret ve fedakarlık gosterdiği sıralarda bu malulluğe uğradıkları usulune gore sıralı ustlerince saptanan Turk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile, Turk Silahlı Kuvvetlerince gorevlendirilen sivil gorevlilere, Genelkurmay Başkanlığının uygun gormesi ve Milli Savunma Bakanının onayı ile harp malulluğu zamları % 25 fazlasıyla bağlanır.
Turk Silahlı Kuvvetleri vazife malullerine bağlanacak aylıkların hesabında; 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun bu kanunla değişik 64 uncu maddesi uyarınca, kendilerinin harp malulu olması halinde bağlanacak aylık ve harp malulluğu zammı ile vazife malulluğu aylığı arasındaki farkın % 80'i vazife malulluğu aylıklarına ayrıca eklenir."

* 2330'a gore vazife malulluğu: 2330 sayılı Nakdi Tazminat Odenmesi ve Aylık Bağlanması Hakkındaki Kanun hukumleri uygulanmak suretiyle vazife malulluğu aylığı bağlanması işlemidir. Bu işleme, subay, astsubay, uzman erbaş, uzman cavuş, er-erbaş, emniyet personeli, sivil iştirakciler tabi olmaktadır.
6.11.1980 tarihli ve 17152 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2330 sayılı Kanun ulaşmak icin tıklayınız.
* 3713'e gore vazife malulluğu: 3713 sayılı Terorle Mucadele Kanunu hukumleri uygulanmak suretiyle vazife malulluğu aylığı bağlanması işlemidir. Bu işleme, subay, astsubay, uzman erbaş, uzman cavuş, emniyet personeli, sivil iştirakciler tabi olmaktadır. Er-erbaşlar odenecek aylık yonunden bu kapsama girmemektedir.
12.04.1991 tarihli ve 20843 mukerrer sayılı resmi gazete'de yayımlanan 3713 sayılı kanun ulaşmak icin tıklayınız.
VAZİFE MALULLUĞU OLAYA GORE DEĞİŞMEKTEDİR
Yukarıda kısaca değinilen vazife malulluğu aylıkları, ilgililerin muhatap oldukları olayların meydana geliş durumuna gore değerlendirilmektedir. Bu aylıkları acıklamadan once vazife malulluğu durumunu izah etmek gerekir.

Vazife malulluğu 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun 45 ve 55 inci maddelerine gore değerlendirilmekte, bu madde hukumleri uyarınca, vazife malulluğunun;
*Gorevlerini yaptıkları sırada bu gorevlerinden dolayı meydana gelmesi, (TSK. Personeli acısından askerlik gorevini yapmaları sırasında meydana gelmesi)
*Kendi kurumlarının başka bir kuruma ait başka işleri yapmakta iken yaptıkları işlerden dolayı meydana gelmesi,
*Kurumların menfaatini korumak amacıyla bir iş yaparken o işten dolayı meydana gelmesi ve bu amacın ilgili kurumlarca kabul edilmesi,
Şartlarının gercekleşmesi gerektiği, anlaşılmaktadır.
Ancak, sayılan bu durumların, 5434 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde yer alan nedenlerden dolayı meydana gelmesi halinde vazife malullukleri kabul edilmemektedir. Soz konusu durumlar ise;
-Keyif verici icki ve her ceşit maddeler kullanmaktan,
-Kanun, tuzuk, ve emir dışında hareket etmiş olmaktan,
-Yasak fiilleri yapmaktan,
-İntihara teşebbusten,
-Her ne suretle olursa olsun kendisine veya başkalarına cıkar sağlamak veya zarar vermek maksadından doğması,
Halleri olup, bu halde vazife malulluğu hukumleri uygulanmamaktadır.
VAZİFE MALULLUKLERİ DURUMLARI

1- 5434 SAYILI T.C. EMEKLİ SANDIĞI KANUNUNUN 45 İNCİ MADDESİNE GORE TSK PERSONELİ HARİC DİĞER DEVLET MEMURLARI HAKKINDA UYGULANAN VAZİFE MALULLUĞU AYLIĞI;
926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetler Personel Kanununa tabi kamu gorevlileri dışında kalan sivil iştirakcilerin/kamu gorevlilerinin vazife malulu olmaları halinde bağlanan aylıktır.

Vazife malulluğu aylıkları derece, kademe, ek gosterge, hizmet sureleri 30 yıl varmış gibi esas alınarak, 30 yıldan fazla olması halinde ise toplam hizmet sureleri uzerinden; malulluk derecelerine gore bağlanmaktadır. 5434 sayılı Kanunun bu konuyu duzenleyen 55 inci maddesi aşağıya alınmıştır.

"Madde 55Vazife malulluğu aylığı, vazife malullerinden fiili ve itibari hizmet muddetleri toplamı:
a) (30) yıla kadar olanlara (30) yıl uzerinden;
b) (30) yıl ve daha yukarı olanlara fiili ve itibari hizmet muddetleri toplamı uzerinden;
53 uncu maddeye gore hesaplanacak adi malulluk aylıklarına malulluk derecelerine gore aşağıda yazılı nispetlerde ayrıca zam yapılmak suretiyle bağlanır:
Malulluk derecesi--- Zam nispeti
1 % 60
2 % 50
3 % 40
4 % 30
5 % 20
6 % 15
Vazife malulluğu aylıkları, buna esas tutulan vazife aylık veya ucretleri tutarlarının % 90 ını gecemez.
(Ek: 3/3/19546311/12 md.) Bağlanan aylıkların 50 kuruştan aşağı kesirleri 50 kuruşa, 50 kuruş ve daha fazla kesirleri liraya cıkarılır. Şu kadar ki 53 uncu maddeye gore hesaplanacak kesir o madde gereğince ayrıca nazara alınmaz."
2- 5434 SAYILI T.C. EMEKLİ SANDIĞI KANUNUNUN 45 İNCİ MADDESİ UYGULANMAK SURETİYLE BAĞLANAN TURK SİLAHLI KUVVETLERİ VAZİFE MALULLUĞU AYLIĞI;

926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetler Personel Kanununa tabi personel ile er ve erbaşların ve yedek subay oğrencilerinin bulunmuş oldukları gorevlerinin sebep ve tesiriyle meydana gelen olayda yaralanmaları bir başka ifade ile malul olmaları veya olumleri halinde bağlanan aylığa vazife malulluğu aylığı denmektedir.
Bu guruba girenlere yukarıda acıklanan şekilde bağlanacak vazife malulluğu aylığına, ayrıca aşağıda acıklanacak olan Harp Malulluğu aylığı ile yukarıda acıklanan vazife malulluğu arasındaki farkın %80'ine tekabul eden tutarın eklenmesi sonucu bulunan tutar odenecek olan TSK. Vazife malulluğu aylığı olmaktadır.
3- 5434 SAYILI T.C. EMEKLİ SANDIĞI KANUNUNUN 64 UNCU MADDESİ UYGULANMAK SURETİYLE BAĞLANAN HARP MALULLUĞU AYLIĞI;
Harp Malulluğu aylığı bağlanması kapsamına girenler: Muvazzaf ve yedek subay, astsubay, uzman jandarma cavuş, uzman cavuş, erbaş ve erler (gonullu erler dahil) ile Turk Silahlı Kuvvetlerince gorevlendirilen sivil iştirakciler ve T.C.Emekli Sandığına, Sosyal Sigortalar Kurumuna, Bağ-Kur'a ve ceşitli sandıklara tabi olmayan sivil gorevliler
Harp Malulluğu aylığı bağlanmasının şartları;
Vazife malulu sayılanların vazife malulluklerinin;
-Harpte fiilen ateş altında,
-Harpte, harp bolgelerindeki harekat ve hizmetleri sırasında, bu harekat ve hizmetlerin sebep ve etkileriyle,
-Harpte veya harbe hazırlık devresinde her ceşit duşman silahlarının etkisiyle,
-Askeri harekatı gerektiren ic tedip ve sınır hareketleri sırasında, bu hareketlerin sebep ve etkisiyle,
-Barışta ve olağanustu hallerde, emir veya gorev ile ucuş yapan ucucularla hangi meslek ve sınıftan olursa olsun emirle gorevli olarak ucakta bulunanlardan ucuşun havadaki ve yerdeki sebepleriyle ve yine emir ve gorev ile dalış yapan dalgıclarla, hangi meslek ve sınıftan olursa olsun emirle gorevli olarak denizaltı gemisinde veya dalgıc kıtasında bulunanlardan denizaltıcılığın veya dalgıclığın ceşitli sebep ve tesirleriyle,
-Anayasanın 92 nci maddesi veya Turkiye'nin taraf olduğu uluslararası andlaşmalar uyarınca yabancı ulkelere Turk Silahlı Kuvvetleri gonderilmesini gerektiren durumlarda, birliklerin bulundukları yerlerden hareketlerinden itibaren yurt icinde, yurt dışında, yabancı ulkelerde veya yurda donuş sırasında,
uğramış olma şartlarıdır. Ancak, Turk Silahlı Kuvvetleri mensupları dışındaki sivil gorevlilerin Harp malulu sayılması Turk Silahlı Kuvvetlerince gorevlendirilme şartına da bağlı bulunmaktadır.
Bu kapsama girenlere bağlanacak aylık sistemi, 5434 sayılı Kanunun 64 uncu maddesinde acıklanmıştır.
4- 2330 SAYILI NAKDİ TAZMİNAT ODENMESİ VE AYLIK BAĞLANMASI HAKKINDAKİ KANUN HUKUMLERİ UYGULANMAK SURETİYLE BAĞLANAN VAZİFE MALULLUĞU AYLIĞI;

2330 sayılı Kanun kapsamına girenler: İc guvenlik ve asayişin korunması veya kacakcılığın men, takip ve tahkiki konularında gorevlendirilen:

-Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Mudurluğu ve Sahil Guvenlik Komutanlığı personeli,
-Silahlı Kuvvetler mensupları,
-Milli İstihbarat Teşkilatı mensupları,
-Carşı, mahalle ve kır bekcileri,
-Orman memurları ve personeli ile gumruk muhafaza memurları,
-Guven ve asayişi ihlal eden eylemlere ve kacakcılığa ilişkin olayların soruşturma ve kovuşturma işlemlerini yuruten adli ve askeri hakimleri, Cumhuriyet savcı ve yardımcılarıyla askeri savcı ve yardımcıları,
-Guven ve asayişi ihlal eden eylemlerin onlenmesi esnasında guvenlik kuvvetleriyle birlikte olay mahallinde bizzat gorev yapan mulki idare amirleri,
-Ceza ve tutukevlerinin ic ve dış guvenliğini sağlamakla gorevli bulunan personel,
-Guven ve asayişin korunmasında hizmetlerinden yararlanılması zorunlu olan ve yetkililerce kendilerine bu amaca yonelik gorev verilen kamu gorevlileri ve siviller,
-İc guvenlik ve asayişin korunmasında veya kacakcılığın men, takip ve tahkiki ile ilgili olarak guvenlik kuvvetlerine kendiliklerinden yardımcı olmuş ve faydalı oldukları yetkililerce tevsik edilmiş şahıslar,
-Devlet guclerini sindirme amacına yonelik olarak yapılan saldırılara maruz kalan kamu gorevlileri,
-Yukarıdaki sayılanların yaptıkları gorevler veya yardımlar sebebiyle saldırıya maruz kalan eş, furuu, ana, baba ve kardeşleri,
2330 sayılı Kanun hukumleri uygulanmak suretiyle vazife malulluğu aylığı bağlanması şartları;
Vazife malulu sayılanların vazife malulluklerinin;
-Barışta guven ve asayişi korumak, kacakcılığı men, takip ve tahkikle gorevli olması sırasında ve bu gorevlerinden dolayı,
-Soz konusu gorevleri sona ermesinden sonra dahi bu gorevlerini yaptıklarından dolayı,
yaralanmaları, sakatlanmaları veya olumleri halidir.
2330 sayılı Kanuna gore bağlanacak aylıklar;
-Bağlı oldukları sosyal guvenlik kurumu var ise bu kurum mevzuatına gore,
-Herhangi bir sosyal guvenlik kurumuna tabi olmayanların sakat kalmaları halinde ise oğrenim durumlarına gore (oğrenimi bulunmayanların ilkokul mezunu gibi) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36 ncı maddesi hukumlerine gore belirlenecek giriş derece ve kademeleri esas alınarak 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun yukarıda acıklanan vazife malulluğune ilişkin hukumleri esas alınmak suretiyle,
aylık bağlanmaktadır.

Ayrıca yukarıda sayılan nedenlerden dolayı sakatlanan veya olenlere nakdi tazminat tutarı adı altında odeme yapılmaktadır. Ancak 2330 sayılı Kanuna gore bağlanacak aylıkların, yukarıda acıklaması yapılan TSK Vazife malulluğu aylığını gecememekte, bu sistemde emsal kişilerin durumu (aynı derece, kademe, ek gosterge, maluliyet derecesi gibi unsurlar) dikkate alınmaktadır.
5- 3713 SAYILI TERORLE MUCADELE KANUNU HUKUMLERİ UYGULANMAK SURETİYLE BAĞLANAN VAZİFE MALULLUĞU AYLIĞI;
Odenecek vazife malulluğu acısından subay, astsubay, uzman erbaş, uzman cavuş, emniyet personeli, sivil iştirakcileri kapsamaktadır. Er-erbaşlar ile gecici koy korucuları odenecek aylık kapsamına girmemekle beraber bu kanunla tanınan diğer duzenlemelerden faydalanmaktadırlar. Bu duzenlemelere aşağıda ayrıca değinilecektir.
3713 sayılı Kanun kapsamına girenler;
-Yurticinde ya da yurtdışında Turk Devletinin ulkesi ve milleti ile bolunmez butunluğunu bozmak;
-Turk Devletinin ve Cumhuriyetinin varlığını tehlikeye duşurmek; yıkmak ve ele gecirmek,
-Temel hak ve hurriyetleri yok etmek,
-Devletin ic ve dış guvenliğini, kamu duzenini veya genel sağlığı bozmak,

amacıyla bir orgute mensup kişi ya da kişilerce yaralananan, sakatlanan veya oldurulen kamu gorevlilerinden yurticinde ve yurtdışında gorevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu gorevlerini yapmalarından dolayı teror eylemlerine muhatap olarak yaralanan, sakatlanan, olen veya oldurulenlerdir.

Bu Kanun kapsamına girenler hakkında 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hukumleri uygulanmak suretiyle vazife malulluğu aylığı bağlanmakta, ancak bağlanacak aylık ile odenecek emekli ikramiyesi farklı esaslara bağlanmış bulunmaktadır.

Bağlanacak aylık;
-Malul olanlarla, olenlerin aylığa mustehak dul ve yetimlerine bağlanacak aylığın toplam tutarı, bunların gorevde olan emsallerinin almakta oldukları aylıklardan;
-Emekli olanların teror nedeniyle oldurulmeleri halinde ise, dul ve yetimlerine bağlanacak aylığın toplam tutarı ve Kanuna gore kendisine bağlanabilecek emekli aylığından az olamamaktadır.
Emekli ikramiyesi;
-Yaşamak icin gereken hareketleri yapamayacak ve başkasının yardım ve desteğine muhtac olacak derecede malul olanlar ile olenlerin dul ve yetimlerine en yuksek Devlet memuru gorev aylığı uzerinden,
-Yaşamak icin gereken hareketleri yapamayacak ve başkasının yardım ve desteğine muhtac olacak derecede malul olmayanlara ise gorevdeki emsalinin aylık miktarı uzerinden,
30 yıl hizmet yapmış gibi emekli ikramiyesi odenmektedir.
Bu durumdaki kişi, kendi başına hayatını surduremeyecek derecede malul olması halinde asgari ucretin net tutarı emsal aylığına ayrıca ilave edilmesi sonucu bulunacak tutar uzerinden aylık odenmektedir. Olum halinde emsal aylığının tamamı dul-yetimlere hisseleri oranında paylaştırılmakta, ancak asgari ucretin net tutarı dul ve yetimlere intikal etmemekte, bu husus 5434 sayılı Kanunun Ek 77 nci maddesinde yer almaktadır.