Vazife Malulluğune ilişkin ilk dosyayı dun yayımlamıştık. Bugunku ikinci dosyamızda ise vazife malullerine verilen diğer haklar yer alacaktır. Bu dosyamızda, vazife malullerinin intibakların yukseltilmesi, faizsiz konut kredisi, emekli ikramiyesi, cocuklarına eğitim oğretim yardımı yapılması ve ucretsiz seyahate ilişkin hususlara yer verilmiştir. Detaylar icin başlığa tıklayınız. B) VAZİFE MALULLERİ HAKKINDA UYGULANAN DİĞER KANUN HUKUMLERİ AŞAĞIYA ALINMIŞTIR.
1- İNTİBAKLARININ YUKSELTİLMESİNE İLİŞKİN HUKUM 5434 SAYILI T.C. EMEKLİ SANDIĞI KANUNUNUN EK 77 NCİ MADDESİNDE DUZENLENMİŞTİR.
Madde kapsamında vazife malulluğu aylığı alanların gorevdeki emsalleri esas alınarak, yani gorevdeki emsalinin derece kademesi yukseldikce de, madde kapsamında vazife malulluğu aylığı alanların da derece ve kademeleri yukseltilerek yeniden belirlenecek vazife malulluğu aylık tutarlarının alınmasına yonelik bir duzenleme olduğu gorulmektedir. Madde hukmu aşağıya alınmıştır.
"Ek Madde 77(Ek:11/5/20004567/1 md.)
(Değişik birinci fıkra : 15/9/2000KHK624/1 md.; Değiştirilerek kabul: 13/6/20014677/1 md.) Bu Kanunun 64 uncu, 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 23/4/1981 tarihli ve 2453 sayılı Yurt Dışında Gorevli Personele Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 18/12/1981 tarihli ve 2566 sayılı Bazı Kamu Gorevlilerine Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 28/2/1982 tarihli ve 2629 sayılı Ucuş, Paraşut, Denizaltı, Dalgıc ve Kurbağa Adam Hizmetleri Tazminat Kanunu ve 926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ve 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terorle Mucadele Kanunu kapsamındaki gorevler ile ayrıca barışta veya olağanustu hallerde yapılan eğitim, tatbikat ve manevralar ile birlik halinde intikaller sırasında, bu herakat ve hizmetlerin sebep ve etkileriyle hayatlarını kaybedenlerin dul ve yetimleri ile malul olanlara, bu Kanuna gore bağlanan aylıklar, aşağıdaki esaslar dahilinde yukseltilir.
a) (Değişik : 15/9/2000KHK624/1 md.; Değiştirilerek kabul: 13/6/20014677/1 md.) Subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlar ile Emniyet Teşkilatı personeli ve Milli İstihbarat Teşkilatı personeli dahil sivil iştirakcilerin dul ve yetimlerine bağlanan aylıklar, kendisinden aylık bağlananlar ile malullerin emsalleri esas alınarak, her yıl kademe ilerlemesi, her uc yılda bir derece yukselmesi işlemine tabi tutulur.
b) Bu şekilde yukseltilen aylıklarda, azami rutbe tavanı subaylarda kıdemli albaydır. Kıdemli albaylar ile general ve amirallere bir ust rutbenin aylığı bağlanır. Astsubaydan subay olanlar, astsubaylar ve uzman jandarmalarda yukselinebilecek azami derece ve kademe, 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Pesnole Kanununda yer alan aylık gosterge tablolarında belirtilen en yuksek derece ve kademedir. Uzman etbaşların aylık yonunden yukseltilmeleri ise 18/3/1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunun 16 ncı maddesinde belirtilen esaslara gore yapılır.
c) Sivil iştirakciler ile yedek subay, erbaş ve erlere uygulanacak azami derece ve kademe ise oğrenim durumları ve hizmet sınıfları itibariyle 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa gore yukselebilecekleri derece ve kademedir.
d) Bu şekilde yukseltilen aylıklarda, emniyet hizmetleri sınıfında bulunan personelin azami rutbe tavanı; Polis Akademisi ve dort yıllık yuksek okul mezunu rutbeli personel icin il emniyet muduru, diğer personel icin başkomiser rutbesidir.
e) Derece yukselmesi ve kademe ilerlemesi, kendisinden aylık bağlananların ve mallullerin rutbe, kıdem ve unvanlarında herhangi bir değişikliği gerektirmez.
f) bağlanacak aylıkların hesaplanmasında, tekabul eden unvan ve rutbenin derece ve kademesinin gosterge ve ek gostergesi ile bu Kanunun Ek 70 inci maddesine gore emekli aylığına yansıtılan tutar esas alınır.
(Ek : 13/6/20014677/1 md.) Birinci fıkra kapsamında bulunanlardan, başkasının yardım ve desteği olmadan yaşamak icin gereken hareketleri yapamayacak derecede malul olanlara, asgari ucretin net tutarı, aylıklarıyla birlikte ayrıca odenir."

2-FAİZSİZ KONUT KREDİSİ VERİLMESİNE DAİR YONETMELİK
21/09/2001 tarihli ve 20998 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yonetmelik icin tıklayınız.
3-TERORLE MUCADELE KAPSAMINDA MALUL KALANLAR İLE OLENLERİN HAK SAHİPLERİNE ODENECEK EMEKLİLİK İKRAMİYESİNE VE DİĞER HAKLARINA İLİŞKİN DUZENLEME
Soz konusu duzenleme 12.04.1991 tarihli ve 20843 mukerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 3713 sayılı Kanunun 21. maddesinde yer almıştır. 21. maddeye aşağıda yer verilmiştir.
"Malul olanlarla aylığa mustehak dul ve yetimlere yardım
Madde 21kamu gorevlilerinden yurticinde ve yurtdışında gorevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu gorevlerini yapmalarından dolayı teror eylemlerine muhatap olarak yaralanan, sakatlanan, olen veya oldurulenler hakkında 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hukumleri uygulanır. Ayrıca;
a) (Değişik: 28/2/19954082/6 md.) Malul olanlarla, olenlerin aylığa mustehak dul ve yetimlerine bağlanacak aylığın toplam tutarı, bunların gorevde olan emsallerinin almakta oldukları aylıklardan; emekli olanların oldurulmeleri halinde ise,dul ve yetimlerine bağlanacak aylığın toplam tutarı ve Kanuna gore kendisine bağlanabilecek emekli aylığından az olamaz. Yaşamak icin gereken hareketleri yapamayacak ve başkasının yardım ve desteğine muhtac olacak derecede malul olanlar ile olenlerin dul ve yetimlerine en yuksek devlet memuru aylığı uzerinden, diğerlerine mevcut aylıkları uzerinden, 30 yıl hizmet yapmış gibi emekli ikramiyesi odenir. Bu bent hukumlerine gore ilgililere fazla olarak yapılan odemeler, faturası karşılığı ilgili sosyal guvenlik kuruluşlarınca Hazineden tahsil edilir.
b) Yurticinde ve yurtdışında kamu konutlarından yararlanmakta iken malul olanların kendileri, olenlerin aylığa mustehak dul ve yetimleri, Kamu Konutları Kanununda gosterilen ozel tahsisli konutlarda oturanlar haric olmak uzere, bir yıl sureyle kamu konutlarından yararlanmaya devam ederler. Bu sure sonunda kamu konutundan cıkacaklar ile kamu konutundan yararlanmayanlar ve ozel tahsisli konutlarda oturanların istekleri halinde ikametgah olarak kullanacakları yurticindeki taşınmazın kira bedeli on yıl sure ile Devletce karşılanır. Yurtdışındaki ozel tahsisli konutlarda oturanların yurtdışı kira bedelleri de istekleri halinde bir yıl sure ile Devletce karşılanır.
c) Konut kredisinden istifade bakımından 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanununun Ek 9 uncu maddesinin ucuncu fıkrasındaki hukum; malul olanlar ile bunların dul kalan eşi,eşi hayatta değilse veya evlenmiş ise cocukları hakkında da uygulanır.
d) (Değişik: 8/7/19994404/1 md.) Malul olanlar, olenlerin dul kalan eşleri, T.C. Emekli Sandığı dışındaki sosyal guvenlik kuruluşlarına tabi olarak calışmıyan ve bu kuruluşlardan aylık almayan kız cocukları, calışarak hayatını kazanamayacak derecede malul ve muhtac olan erkek cocukları, reşit olmayan cocukları ile anne ve babaları, yurticinde Devlet Demiryollarında, Denizyolları Şehir Hatlarında ve belediye toplu taşım aracları ile belediye tarafından kurulan şirketler veya ozel firmalar aracılığıyla yaptırılan toplu taşım işinde kullanılan araclarda ucretsiz seyahat ederler.
e) (Ek: 28/2/19954082/6 md.; Değişik: 29/6/2006-5532/15 md.) Malûl olanlar ile olenlerin dul ve yetimleri, Turkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığınca kendilerine verilen tanıtım kartlarını ibraz etmeleri durumunda, kamu kurum ve kuruluşlarına ait butun hastanelerde muayene ve tedavi edilirler. Bunların her turlu tedavi giderleri; ilgililerin herhangi bir kamu kurumu veya kuruluşunda calışmaları halinde bu kurum veya kuruluşca, emekli, yaşlılık, malûlluk veya dul ve yetim aylığı almaları halinde bağlı bulundukları sosyal guvenlik kurumunca, herhangi bir kuruma tÂbi olarak calışmamaları, 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtac, Gucsuz ve Kimsesiz Turk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında aylık alanlar haric emekli, yaşlılık, malûlluk veya dul ve yetim aylığı almamaları durumunda Millî Savunma veya İcişleri Bakanlığınca karşılanır. Malûl olanların eksilen vucut organları, yurt ici veya yurt dışında en son teknik usûllere gore yapılması mumkun sunileriyle tamamlatılır ve gerekirse tamir ettirilir veya yenisi yaptırılır.
f) (Ek: 28/2/19954082/6 md.) Yurticinde tedavileri mumkun olmayanlar, yetkili sağlık kuruluşlarının raporlarına istinaden yurtdışında tedavi ettirilirler.
g) (Ek: 28/2/19954082/6 md.) Yaşamak icin gerekli hareketleri yapmaktan aciz olanlar ile kimsesizler, kamu kurum ve kuruluşlarına ait, bunlar bulunmadığı takdirde ozel rehabilitasyon ve bakım merkezleri, yurtlar ve huzurevlerinde parasız olarak veya masrafları devlet tarafından karşılanmak uzere barındırılır.baktırılır ve tedavileri yaptırılır.
h) (Değişik: 8/7/19994404/1 md.) Terorle mucadele gorevi ifa ederken yaralanarak veya sakatlanarak haklarında 3.11.1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hukumleri uygulanmış olan erbaş ve erler, yukarıdaki (d), (e), (f) ve (g) bentlerindeki haklardan; olen erbaş ve erlerin dul kalan eşleri ve T.C. Emekli Sandığı dışındaki sosyal guvenlik kuruluşlarına tabi olarak calışmayan ve bu kuruluşlardan aylık almayan kız cocukları, calışarak hayatını kazanamayacak derecede malul ve muhtac olan erkek cocukları, reşit olmayan cocukları ile anne ve babaları ise, yukarıdaki (d) bendindeki haklardan aynen yararlanırlar.
ı) (Ek: 13/11/19954131/1 md.; Değişik: 29/6/2006-5532/15 md.) Terorle mucadeleden dolayı koyleri boşaltılan universite cağındaki oğrencilere ve olenlerin cocuklarına yuksek oğrenimleri suresince Devletce karşılıksız burs verilir.
Kendilerine aylık bağlanan dul ve yetimler;ilgili sosyal guvenlik kurumları mevzuatı gereği aylıklarının kesilmesi halinde, bu madde ile verilen diğer haklardan da yararlanamazlar.

Terorden zarar goren diğer kişilere yardım
Madde 22(Değişik: 13/11/19954131/2 md.)
Teror eylemlerinden dolayı yararlananların tedavileri Devlet tarafından yapılır. Zarar goren, can ve mal kaybına uğrayan vatandaşlara, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonundan oncelikle yardım yapılır. Bu fondan ilk ve orta oğrenim cağındaki şehit cocuklarının oğrenim masrafları karşılanır. Yardımın kapsam ve olcusu, Fonun mahalli yetkililerince belirlenecek miktarı aşmamak kaydıyla Fon Kurulunca tespit edilir.

Ek Madde 1(Ek: 13/11/19954131/3 md.)
A) Genel, katma ve ozel butceli kurum ve kuruluşlarla mahalli idareler ve sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait olan her nevi teşebbus veya bağlı ortaklıklar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur kadroları ile sozleşmeli personel ve surekli işci kadrolarının % 0.7'sini, bu Kanunun 1 inci maddesinde yazılı teror eylemleri nedeni ve etkisiyle;
a) (Değişik: 27/5/2007-5673/3 md.) Şehit olan veya calışamayacak derecede malûl olan kamu gorevlileri, er-erbaş, gecici koy korucuları ve gonullu koy korucularının varsa eşlerinin, yoksa cocuklarından birisinin, cocukları da yoksa kardeşlerinden birisinin veya,
b) Malul olup da calışabilir durumda olanların,
İstihdamı icin ayırmak ve bu fıkra hukumleri cercevesinde belirlenecek kişileri işe almak veya atamak zorundadırlar.
İcişleri Bakanlığı, yukarıdaki fıkra kapsamına giren kişileri tespit etmek, bunlardan bir işe girmek icin istekli olanların nitelikleri ile iş gereklerini gozonune almak suretiyle, işe alınmaları veya atamalarının yapılması icin, durumlarına uygun kadrosu mevcut olan kamu kurum ve kuruluşlarına bildirmekle gorevlidir. Bu kişilerin işe alınmaları veya atanmaları sırasında acıktan atama izni alınması gerekmez. Ancak, ilgililerin sınav haric olmak uzere, kadro veya işin gerektirdiği nitelik, ozellik ve şartları taşımaları zorunludur.
Şehit yakınları ile calışabilir durumda olan mamullerin istihdamında takip edilecek usul ve esaslar; Maliye, Milli Savunma, Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanlıkları ile Devlet Personel Başkanlığı ve İş ve İşci Bulma Kurumunun goruşleri alınmak suretiyle, İcişleri Bakanlığınca uc ay icerisinde cıkarılacak bir yonetmelikle belirlenir.
B) Bu Kanunun 1 inci maddesinde yazılı teror eylemleri nedeni ve etkisiyle;
a) (Değişik: 27/5/2007-5673/3 md.) Şehit olan veya calışamayacak derecede malûl olan kamu gorevlileri, er-erbaş, gecici koy korucuları ve gonullu koy korucularının varsa eşlerini, yoksa cocuklarından birisini, cocukları da yoksa kardeşlerinden birisini veya,
b) Malul olup da calışabilir durumda olanları,
Talep halinde, işverenler, 50 veya daha fazla işci calıştırdıkları işyerlerinde (aynı il hudutları icinde birden fazla işyeri bulunanlar icin toplam işci sayısı dikkate alınır.) % 2 oranında, daimi işci statusunde, istihdam ile yukumludurler.
Calıştırılacak bu kişilerin sayısının tespitinde daimi işci sayısı esas alınır. % 2'nin hesaplanmasında yarıma kadar olan kesirler dikkate alınmaz. Yarım ve daha fazla olanlar tama iblağ edilir.
İlgili idarelerce, bu fıkra hukumlerine aykırı hareket eden işveren veya vekilleri hakkında, calıştırmadığı kişi başına ve calıştırmadığı her ay icin o yıl icin tespit edilen asgari ucretin 10 katı para cezası verilir.
Şehit yakınları ile calışabilir durumda olan malullerin işverenlerce istihdamında takip edilecek usul ve esaslar; Milli Savunma ve İcişleri Bakanlıklarının goruşleri alınmak suretiyle, Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanlığınca uc ay icerisinde cıkarılacak bir yonetmelikle belirlenir. İşveren, calıştırmak zorunda olduğu bu kişileri İş ve İşci Bulma Kurumu aracılığı ile sağlar.
?
Gecici Madde 8Bu Kanunun 21 inci maddesi, 1/1/1968 tarihinden itibaren bu madde şumulune girenleri de kapsayacak şekilde yayımı tarihini takip eden aybaşından gecerli olarak uygulanır."
4-UCUŞ, PARAŞUT, DENİZALTI, DALGIC VE KURBAĞA ADAMLARDAN VAZİFE MALULU OLANLAR İLE VEFAT EDENLERİN HAK SAHİPLERİNE ODENECEK EMEKLİ İKRAMİYESİNE İLŞİKİN DUZENLEME 5434 SAYILI T.C. EMEKLİ SANDIĞI KANUNUNUN EK 78 İNCİ MADDESİNDE YER ALMIŞTIR. MADDE HUKMU AŞAĞIYA ALINMIŞTIR.
"Ek Madde 78(Ek : 15/9/2000KHK624/2 md.; Değiştirilerek kabul: 13/6/20014677/2 md.)
28/2/1982 tarihli ve 2629 sayılı Ucuş, Paraşut, Denizaltı, Dalgıc ve Kurbağa Adam Hizmetleri Tazminat Kanunu ve 926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 28/2/1985 tarihli ve 3160 sayılı Emniyet Teşkilatı Ucuş Hizmetleri Tazminat Kanunu kapsamına giren personelden, ucuş, paraşut, denizaltı, dalgıc ve kurbağa adam hizmetlerinin fiilen ifası sırasında; yaşamını surdurebilmek icin gerekli hareketleri yapamayacak ve başkasının yardım ve desteğine muhtac olarak derecede malul olanlar ile olenlerin dul ve yetimlerine en yuksek Devlet memuru aylığı uzerinden, diğer malullere ise mevcut aylıkları uzerinden 30 yıl hizmet yapmış gibi emekli ikramiyesi odenir. Bu madde hukumlerine gore ilgililere fazla olarak yapılan odemeler, faturası karşılığı ilgili sosyal guvenlik kuruluşlarınca Hazineden tahsil edilir."
5-VAZİFE MALULLERİNİN KENDİLERİNE OLENLERİN HAK SAHİPLERİNE EK ODEME YAPILMASI İLE COCUKLARINA EĞİTİM VE OĞRETİM YAPILMASINA İLİŞKİN DUZENLEME 5434 SAYILI T.C. EMEKLİ SANDIĞI KANUNUNUN EK 79 UNCU MADDESİNDE YER ALMIŞTIR. MADDE HUKMU AŞAĞIYA ALINMIŞTIR.

"Ek Madde 79(Ek : 14/7/20045217/4 md.)
Aşağıda belirtilen kişilere bu madde uyarınca ek odeme yapılır:
a) Harp malullerine.
b) Şehit dul ve yetimlerine.
c) Barışta, olağanustu yonetim usullerinin uygulandığı haller ile talim, tatbikat veya manevra sırasında gorevin veya ceşitli harp silah ve vasıtalarının sebep ve tesiriyle vazife malûlu sayılan Turk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile askeri harekÂtı gerektiren ic tedip hareketleri veya guvenlik veya asayişin sağlanmasında Silahlı Kuvvetlerle birlikte veya ayrı olarak gorevlendirilenlerden bu gorevlerin ceşitli sebep ve tesirleriyle vazife malûlu sayılan jandarma ve emniyet mensupları ile sivil gorevlilere.
d) (c) bendinde belirtilen gorevlerin ifası sırasında, bu gorevlerin ceşitli sebep ve tesirleriyle olenlerin dul ve yetimlerine.

Hak sahiplerine, yukarıda yazılı durumlar sebebiyle, sosyal guvenlik kurumlarınca aylık bağlanmasına esas olan tarihten gecerli olmak uzere muracaat tarihini izleyen yılın en gec ilk uc ayı icinde T.C. Emekli Sandığı tarafından ek odeme yapılır. Ay farkları yıllık miktarın onikiye bolunmesi suretiyle hesaplanır.

Her yıl odenecek miktar, malûlluk derecelerine gore aşağıdaki yazılı gostergelerin odemenin yapılması gereken yılın ilk donemindeki Devlet memuru aylıklarına uygulanacak katsayı ile carpımı sonucunda bulunacak tutardır.
Malûlluk Derecesi Gostergeler
1 40 000
2 36 000
3 31 000
4 28 000
5 25 000
6 22 000

(b) ve (d) bentlerinde sayılan dul ve yetimlere birinci derece malûllere uygulanan gosterge uzerinden; bunlar bir kişi ise tamamı, birden fazla ise eşit olarak paylaştırılmak suretiyle ve sosyal guvenlik kanunlarına gore dul ve yetim aylığı aldıkları surece odeme yapılır.
Harp veya vazife malûlu olanlara hayatta bulundukları surece odeme yapılır. Ancak, olen malûlun son yıldaki pay tutarının beş katı, bir defaya mahsus olmak şartıyla kendisinden dul ve yetim aylığı bağlanacaklara eşit miktarda paylaştırılmak suretiyle yardım olarak odenir.

(Değişik altıncı fıkra: 17/4/2008-5754/75 md.) Yukarıda sayılan şehit ve malûllerin cocuklarına; ilkoğretim oğrencileri icin (1250), lise oğrencileri icin (1875) ve yuksek oğrenim oğrencileri icin (2500) gosterge rakamlarının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak tutar kadar her ay eğitim ve oğretim yardımı yapılır. Bu yardımlar 1 Eylul-31 Aralık tarihleri arasında yılda bir kez olmak uzere ve ilgili eğitim oğretim yılında oğrenci olduklarını gosterir belge ile muracaat edenlere, talepte bulunduğu yılın Eylul ayında gecerli olan memur aylık katsayısına gore hesap edilerek başvurularını izleyen ay icinde toptan odenir.
(Değişik yedinci fıkra: 21/4/20055335/3 md.) Bu maddeye gore yapılan odemeler herhangi bir vergi ve kesintiye tÂbi olmayıp, faturası karşılığında, Hazineden tahsil edilir.
Yukarıda sayılanlar, 13.10.1988 tarihli ve 3480 sayılı Kanun hukumlerine gore yaptırılmış olan sosyal tesislerden yararlandırılırlar.
Bu madde hukumlerine gore yapılacak eğitim ve oğretim yardımı ile 13.10.1988 tarihli ve 3480 sayılı Kanun hukumlerine gore yaptırılmış olan sosyal tesislerin bakım, onarım ve işletilmesine ilişkin esas ve usuller yonetmelikle duzenlenir."
6-VAZİFE MALULLERİNİN UCRETSİZ SEYAHAT ETMELERİNİ SAĞLAYACAK YONETMELİK
Bu yonetmelik 17.05.1195 tarihli ve 22286 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Yonetmeliğe ulaşmak icin tıklayınız.