Pendik Zubeyde Hanım İlkoğretim Okulu Muduru emrinde calışan oğretmenlerin siciline kasten duşuk not vermekten dolayı acılan ikinci davayı da kaybetti.
Okulda mutemetlik adı altında idareciler tarafından oğretmenlerden ekstra ucret kesilmesine itiraz eden Okulun Fen Bilgisi Oğretmeni ve Eğitim-Bir-Sen Şube Yonetim Kurulu Uyesi Aydın Kaya; başına gelebilecekleri onceden tahmin etti. Mutemetlik kesintisine itirazından dolayı okul muduru tarafından ilginc tepkiler alan ve yıpratılmaya calışılan Oğretmen Aydın Kaya, Pendik Zubeyde Hanım İlkoğretim Okulu Muduru Beşir Saka'nın adil davranmayacağından şuphelenerek ?Bilgi Edinme Yasası? gereği Pendik İlce Milli Eğitim Mudurluğunden sicil notlarını oğrenmek icin dilekce verdi.
İlce Milli Eğitim Mudurluğunden gelen cevabi yazıda onceki yıllara ait sicil notlarının yuksek olmasına rağmen 2006 sicilinin kasıtlı şekilde aşağı cekildiğini ve 77 verildiğini gordu. İstanbul 7. İdare Mahkemesi'ne konu ile ilgili dava acan Aydın Kaya'nın itirazına 7. İdare Mahkemesi 2007/1953 sayılı kararla; ?somut bilgi ve belgeye dayandırılmaksızın tesis edilen dava konusu işlemde sebep unsuru yonunden hukuka uyarlılık bulunmamaktadır.? hukmu vererek duşuk sicil notunu iptal etti.
"2006 yılı sicili 77 olarak duzenlenen oğretmen actığı davayı kazandı" başlıklı haber metni icin tıklayınız.
Karar metni icin tıklayınız?
3 Oğretmen, Mudur Aleyhine Dava Actı.
Okul Muduru Beşir Saka'ya itiraz eden Aydın Kaya'nın başına gelenler diğer oğretmenleri harekete gecirdi. Okulda 1. Sınıfları okutan Oğretmen İsmail Dağ; okul mudurunun anasınıfından gelen oğrencileri bir sınıfta toplayarak ozel sınıf oluşturmasına ve sınıf dağılımlarını adil yapmamasına itiraz etti. Okulda acılan kurslardan elde edilen gelirden gelir vergisini odemeyen ve ic eden okul idaresine acılan soruşturmada mudur aleyhine ifade veren Oğretmen İsmail Dağ'da diğer oğretmenler gibi ?Bilgi Edinme Yasası? gereği sicil notlarını istedi. Sonuc aynıydı.
2005'te Oğretmen İsmail Dağ'a 100 uzerinden 100 takdir eden Okul Muduru Beşir Saka; 2006'da 1. Sicil Amiri olarak sicil notunu 78 verdi. 2. Sicil Amiri olan Pendik İlce Milli Eğitim Muduru'nun 84 vermesi ile ortalama 81 olan 2006 siciline itiraz eden Oğretmen İsmail Dağ; İstanbul Bolge İdare Mahkemesine dava actı. Dava devam ediyor.
İşte ikinci Şok!
Okul koridorlarına kamera taktırılmasına oğretmenler kurulunda karşı goruş beyan eden Oğretmen Yakup Şahin'de ?Bilgi Edinme Yasası? gereği sicil notlarını istedi. Durum farksızdı. Yakup Şahin de 2006 sicil notunun 78'e indirildiği gordu. 2002'de 91, 2003'te 91 olan sicil notu nasıl olurda 78'e duşer diyen Oğretmen Yakup Şahin; Mudur Beşir Saka hakkında İstanbul 8.Nolu İdare Mahkemesine dava actı. İdare Mahkemesi 2008/ 585 sayılı karar ile oğretmen Yakup Şahin'i haklı buldu. İstanbul 8.Nolu İdare Mahkemesi tarafından; ? Olayda dava konusu sicil raporunun duşuk not ile değerlendirilmesini haklı kılacak her hangi bir somut olay bilgi veya belge gosterilmediği gorulmekte objektif esaslara gore duzenlenmediği sonucuna ulaşıldığından tesis edilen işlemde hukuka uyarlılık gorulmemiştir? denilerek kasıtlı verilen duşuk sicil notu iptal edildi.
İşte Yeni mahkeme Kararı
İstanbul 8.Nolu İdare Mahkemesinin 2008/ 585 sayılı karar metni?
Eğitim-Bir-Sen, Ata Ozer'i Goreve Davet etti.
Konu uzerine acıklama yapan Eğitim-Bir-Sen İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı Ali Yalcın; İl Milli Eğitim Mudurluğu'nu goreve davet etti. Başkan Ali Yalcın; Okul Muduru tarafsızlığını yitirmiştir. Haksız uygulamalarına itiraz eden herkesi sindirmeye calışmaktadır. Okulda mutemetlik ucreti toplanıyor. Personel Genel Mudurluğu'nun Genelge'leri iplenmiyor diye İl Milli Eğitim Mudurluğu'ne şikÂyet ettik. Belgeli bulgulu işlerin ustu kapatıldı. Okulda acılan kurslardan odenmesi gereken Gelir Vergisi'nin odenmediği ve cebe indirildiğini şikÂyet eden oğretmenler adeta cezalandırıldı.
ŞikÂyetten sonra panikleyen okul mudurune akıl verildi ve sağdan soldan borc toplatılarak soz konusu para yatırıldı. Gelen incelemeciler şikÂyetten sonra yatan parayı nicin onceden yatırmadın, bu para şimdiye kadar neredeydi demek yerine ortbas edip gittiler. Oğretmenler adeta cezalandırıldı ve adalet duyguları orselendi. Soz konusu mudur suc teşkil eden uygulamalarından dolayı 2007'de uyarma, kınama ve iki defa maaş kesim cezası almıştır. Ustune iki tanede mahkeme kararı cabası diyen Şube Başkanı Ali Yalcın; burada ne oluyor diyen yok. Pes doğrusu dedi.
Mudurun Yeni uygulaması da devleti zarara uğrattı.
Şube Başkanı Ali Yalcın; mudurun yeni uygulaması da evlere şenlik dedi. Kitap seciminde tum sınıflar icin Bilişim Teknolojileri dersini okutmak uzere 1.,2.,3.sınıflara Bilişim Teknolojileri Kitabı istendi. Kitaplar devlet tarafından gonderildi. Oğrencilere okulların acıldığı ilk gun kitaplar teslim edildi. Oğretmenlere de 24 tane Oğretmen Kılavuz kitapları teslim edildi. Ancak bu kitaplar oğrencilerde sus eşyası olarak kaldı. Cunku okulda Spor Etkinlikleri secmeli ders olarak dikte edildi. Okulda 2 tane BT sınıfı olmasına rağmen Bilişim Teknolojileri Dersi yerine Spor Etkinlikleri okutuluyor. Bilişim Teknolojileri Kitapları gibi BT Sınıfları da atıl durumda. Toplamda 750?800 tane kitap cocukların elinde atıl kaldı. Geriye de toplanıp iade falan da edilmedi.
Başkan Ali Yalcın; kamu zararı soz konusu fakat bu kez şikÂyetci falan değiliz. ?2007'de uyarma, kınama ve iki defa maaş kesim cezası alıp; ustune usluk iki tanede mahkeme kararı ile suclu bulunan kişi hala yerinde duruyorsa nefes tuketmenin ne gereği var.? dedi.