DANIŞTAY SAYIN BAŞKANŞIĞI'NA
ANKARA

DAVACI :A. C Vekili Avukat Mehmet KARABACAK
DAVALILAR : 1- T.C Başbakanlık Ankara
2- Anadolu Universitesi Rektorluğu
DAVANIN TURU : İPTAL DAVASI

DAVA KONUSU :2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun Değişik 44.maddesine istinaden 21.03.1994 tarihinde yayımlanan Acıkoğretim Sistemine Gore Oğretim Yapan Fakulteler Oğretim ve Sınav Yonetmeliğinin Muafiyet Başlıklı 17. Maddesinin iptali ve Anadolu Universitesi Rektorluğunun 11.11.2008 tarih ve 10563 sayılı kararının iptali istemidir.
ACIKLAMALAR VE
HUKUKİ GEREKCELER : Ben Akdeniz Universitesi El sanatları Bolumunden 07.01.2005 tarihinde mezun oldum.Daha sonra Anadolu Universitesi İktisat Fakultesi Kamu Yonetimi Bolumunde okumaya başladım ve Genel Muhasebe,İktisada Giriş,Hukuka Giriş ve Genel İşletme derslerinden başarılı oldum. Onlisans mezunlarına dikey geciş hakkı tanınca da Kamu yonetimi bolumundeki kaydımı (mecbur koşulduğundan) sildirdim ve Anadolu Universitesi İşletme Fakultesine kaydımı yaptırdım.
İşletme Fakultesinde hazırlık sınıfı okumam ve Genel Muhasebe, İktisada Giriş, Hukuka Giriş ve Genel İşletme derslerinden başarılı olmam kaydıyla bir sene hazırlık sınıfında okuyarak 3. sınıftan oğretime başlayabileceğim aksi halde hazırlık sınıfı okumadan 3. sınıftan başlayamayacağım tarafıma bildirildi. Ancak ben daha once aynı Universite de aynı dersleri zaten almış ve başarılı olmuştum. Bu durumda aynı dersleri ikinci kez ustelik aynı universiteden almam eğitim eşitliğine,
Avrupa İnsan hakları Sozleşmesine,

28 eylul 2000_7 aralık 2000 tarihli Avrupa Birliği Temel haklar Bildirgesi Eğitim Hakkı Başlıklı 14. maddesine (1. Herkes, eğitim gorme ve mesleki ve surekli eğitimden yararlanma hakkına sahiptir.),
Turkiye Cumhuriyeti Anayasanın eşitliği duzenleyen (Madde 10 ? Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi duşunce, felsefi inanc, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gozetilmeksizin kanun onunde eşittir. (Ek fıkra: 7/5/2004-5170/1 md.) Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama gecmesini sağlamakla yukumludur. Hicbir kişiye, aileye, zumreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları butun işlemlerinde kanun onunde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar) 10. maddesine,
Eğitimi duzenleyen ( MADDE 42 ? Kimse, eğitim ve oğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Oğrenim hakkının kapsamı kanunla tesbit edilir ve duzenlenir ) 42. maddesine, eğitim hakkı kanunla duzenlenmesi gerekirken universitenin takdirine bırakılmıştır,
İlgili yonetmelik 2547 sayılı Yuksek Oğretim Kanunu 44. maddeye gore duzenlendiğinden ve bu maddede muafiyetten bahsedilmediğinden yonetmelikler kanunu dayanılarak hazırlanması gerekirken bu maddeye, aykırıdır.
Acıkoğretim Sistemine Gore Oğretim Yapan Fakulteler Oğretim ve Sınav Yonetmeliğinin 17. Maddesinde a) Acıkoğretim sistemine gore oğretim yapan fakultelerin oğrencileri, kaydedildikleri ve bulundukları sınıf, bolum ve programda okutulan derslerin tumunu almak zorundadırlar. Oğrencilere, yuksekoğretim kurumlarında (acıkoğretim sistemine gore oğretim yapan fakulteler dahil) daha once okudukları ve başardıkları dersler dolayısıyla hic bir şekilde muafiyet tanınmaz.

b) Acıkoğretim sistemine gore oğretim yapan fakultelerin oğrencisi iken, yeniden Oğrenci Secme ve Yerleştirme Sınavına girerek, kayıtlı olduğu bolum ve programdan, başka bir bolum ve programa yerleştirilenler, onceki kaydını sildirmek koşuluyla, yerleştirildikleri bolum ve programın 1 inci sınıfına kayıt yaptırabilirler. Bu oğrencilere fakultelerde daha once okudukları ve başardıkları dersler dolayısıyla hic bir şekilde muafiyet tanınmaz. Denilmektedir. Bahse konu bu yonetmelik Yuksek Oğretim Kurulu kanununun 44 maddesine dayanarak hazırlanmıştır.Dayanak Kanunun 44 Maddesinde Yuksekoğretim kurumlarında, onlisans ve lisans duzeyinde oğrenim yapan oğrencilere bu oğrenimlerini tamamlamak icin tanınan azami sureler, iki yıllık on lisans icin dort, dort yıllık lisans icin yedi yıldır-Oğrenciler normal eğitim- oğretim suresi beş yıl olan programları sekiz yılda, altı yıl olan programları ise dokuz yılda tamamlamak zorundadırlar-Ancak, bu sureler sonunda; kayıtlı olduğu oğretim kurumundan mezun olabilmek icin son sınıf oğrencilerine başarısız oldukları butun dersler icin biri butunleme olmak uzere iki ek sınav hakkı verilir-Bu sınavlar sonunda başarısız ders sayısını beş derse indirenlere bu beş ders icin uc yarı yıl, ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan oğrencilere dort yarı yıl (sınıf gecme esasına gore oğretim yapılan kurumlarda iki oğretim yılı); Gulhane Askeri Tıp Akademisi oğrencileri haric, uc veya daha az dersten başarısız olanlara ise sınırsız, başarısız oldukları derslerden acılacak sınavlara girme hakkı tanınır-İzledikleri programdan mezun olmak icin gerekli butun derslerden gecer not aldıkları halde yonetmeliklerinde başarılı sayılabilmeleri icin ongorulen not ortalamalarını sağlayamamaları sebebiyle ilişkileri kesilme durumuna gelen son donem (sınıf gecme esasına gore oğretim yapılan kurumlarda son sınıf) oğrencilerine not ortalamalarını yukseltmek uzere diledikleri son iki sınıf derslerinden sınırsız sınav hakkı tanınır-Bunlardan uygulamalı, uygulaması olan ve daha once alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz-Acılacak sınavlara, ust uste veya aralıklı olarak toplam uc eğitim-oğretim yılı hic girmeyen oğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgecmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz-Sınırsız hak kullanma durumunda olan oğrenciler, oğrenci katkı payını odemeye devam ederler, ancak, sınav hakkı dışındaki diğer oğrencilik haklarından yararlanamazlar-Acık oğretim oğrencileri, oğrencilik haklarından yararlanmamak kaydı ile bu surelerle kısıtlı değildirler-
Derslere devam yukumluluklerini yerine getirdikleri halde, yıl ici ve yıl sonu sınav yukumluluklerini bu maddede belirtilen hukumlere uygun olarak yerine getirmedikleri icin oğretim kurumları ile ilişiği kesilen hazırlık sınıfı ve birinci sınıfta en fazla bir dersten, ara sınıflarda ise en fazla uc dersten başarısız olan oğrencilere, uc yıl icinde kullanacakları uc sınav hakkı, not ortalamasını tutturamadıkları icin hazırlık sınıfı dahil ara sınıflarda da sene kaybeden oğrencilere diledikleri uc dersten bir sınav hakkım verilir-Sınav hakkı verilenler, yıl ici veya yıl sonu sınavı olduğuna bakılmaksızın başvurmaları halinde universite veya yuksek teknoloji enstitulerinin, her yıl başında acacakları sınavlara alınırlar-Sınavların sonunda sorumlu oldukları tum derleri başaranlar, oğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler-Bu durumda olan oğrencilerin sınavlara girdikleri sure, oğrenim suresinden sayılmaz-Bu sınavlara katılan oğrenciler, oğrencilik haklarından hicbir şekilde yararlanamazlar-
Universite senatoları, on lisans ve lisans duzeyi oğretimlerde surdurulecek esasları, devam, ara sınav sayısı ve bunların başarı notuna katkısı, uygulama, sınav ve butunleme gibi şartları yonetmeliklerle belirler-
Lisans oğrenimini tamamlamayanların veya tamamlayamayanların on lisans diploması almaları veya meslek yuksekokullarına intibak ettirilmeleri Yuksekoğretim Kurulu tarafından hazırlanacak yonetmelik esaslarına gore duzenlenir- hukmu vardır.Anılan bu maddeye gore hazırlanan Yonetmeliğin 17. maddesi gerek YOK Kanununa gerekse de ust normlara aykırıdır.Zira daha onceden aynı Universiteden aynı dersleri almışken bu dersleri ikinci kez almaya zorlanmam Anayasa aykırıdır.Bu konuda kazanılmış haklarımın zedelendiğine hic şuphe yoktur.
Durum boyle iken 07.11.2008 tarihinde Anadolu Universitesi rektorluğune başvurarak daha once almış olduğum ve başarılı olduğum derslerden dolayı tekrar sorumlu tutulmamam gerektiğini belirttim.Ancak bu istemim 11.11.2008 tarih ve 10563 sayılı cevabi yazıyla reddedildi Bu redde ilişkin kaynak olarak da anılan yonetmeliğin 17. maddesi gosterildi.Bu madde yasalara aykırıdır.Zira Universitelerin bu kadar insanı mağdur edecek bir konuda duzenleme yapması ve bunun da kaynağının yasalara dayanmaması anlaşılır değildir benim gibi binlerce mağdur şahsın bulunduğunu goz onune alarak .Anılan yonetmeliğin 17. maddesinin iptali ve davalı Universite Rektorluğunun ret kararının da iptali gerekmektedir.Ayrıca YOK Kanunun 44. maddesinin 3. fıkrasının da Anayasaya aykırı olduğu kanaatindeyiz.Anılan yasanın Anayasaya aykırı olması nedeniyle Anayasa Mahkemesine başvuru yapılması gerekmektedir.Acıkladığımız nedenlerle yargı organınıza başvurmak zorunda kaldık.
İSTEM SONUCU :
2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun Değişik 44.maddesine istinaden 21.03.1994 tarihinde yayımlanan Acıkoğretim Sistemine Gore Oğretim Yapan Fakulteler Oğretim ve Sınav Yonetmeliğinin 17. Maddesinin iptali ve Anadolu Universitesi Rektorluğunun 11.11.2008 tarih ve 10563 sayılı kararının iptaline,
Şahsım acısından, hak kaybına uğramam ve ileride telafisi mumkun olmayan zararların oluşacağı oğretim hayatındaki 1 yılımın heba olacağı acıkca belli olduğundan ivedilikle yurutmeyi durdurma kararının verilmesine ve yargılama giderlerinin davalıya yukletilmesine hukmedilmesine karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederiz.

DAVACI
A.C