Dun yayımlamış olduğumuz haberde, emekli memurun calışması halinde maaşından sosyal guvenlik perimi kesileceğini belirtmiştik. Bugunku haberimizde ise 2008 Ekim ayından once emekli olan ve emekli aylığı almaya başlayanların hangi halde emekli aylıklarının kesileceği 5335 sayılı Kanun ozelinde incelenmektedir. Ayrıca yaşlılık aylığı alanlar ile dul ve yetim aylığı alanların da, calışmaları halinde maaşlarının kesilip kesilmeyeceği hususu ele alınmıştır. Detaylar icin başlığa tıklayınız. DEVLET MEMURLARINDAN EMEKLİ AYLIĞI ALMAKTA İKEN SSK.LI YA DA BAĞ-KUR"LU OLARAK CALIŞMALARI HALİNDE EMEKLİ AYLIKLARI KESİLECEK Mİ?
EMEKLİ SANDIĞINDAN EMEKLİ AYLIĞI ALMAKTA OLANLAR YONUYLE
Emekli aylığı almakta iken yeniden calışmaya başlayanların emekli aylıklarının kesilmesi veya kesilmemesi gereken durumlar, 27.4.2005 tarihli ve 25798 sayılı resmi gazetede yayımlanan Bazı Kanun ve Kanun Hukmunde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 30. maddesi ile duzenlenmiştir.
"Madde 30- Cumhurbaşkanı tarafından atananlar, Bakanlar Kurulu kararı veya muşterek kararnameyle atanan veya gorevlendirilenler, Turkiye Buyuk Millet Meclisince yapılan secimler sonucunda gorev verilenler ile yuksekoğretim kurumlarının oğretim uyeliklerine yapılacak atamalar haric olmak uzere, herhangi bir sosyal guvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, genel butceye dahil dairelerin, katma butceli idarelerin, doner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal guvenlik kurumlarının ve butceden yardım alan kuruluşların kadrolarına acıktan atanamazlar. Diğer kanunların bu fıkraya aykırı hukumleri uygulanmaz.
Herhangi bir sosyal guvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel butceye dahil daireler, katma butceli idareler, doner sermayeler, fonlar, belediyeler, il ozel idareleri, belediyeler ve il ozel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal guvenlik kurumları, butceden yardım alan kuruluşlar ile ozel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, ust kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbusleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile muessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya gorevde calıştırılamaz ve gorev yapamazlar.
Diğer kanunların emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta iken emeklilik veya yaşlılık aylıkları ve/veya diğer tazminatları kesilmeksizin atanmaya, calıştırılmaya veya gorevlendirilmeye izin veren hukumleri ile 5434 sayılı Turkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun ek 11 inci maddesine gore 1.1.2005 tarihinden once alınmış Bakanlar Kurulu kararları uygulanmaz.
Bu maddenin ikinci ve ucuncu fıkra hukumleri;
a) Cumhurbaşkanlığına secilenler,
b) Dışarıdan Bakanlar Kurulu uyeliğine atananlar,
c) Yasama Organı uyeliğine secilenler,
d) Mahalli idareler secimleri sonucuna gore gorev alanlar,
e) Sadece toplantı veya huzur ucreti ya da hakkı odenen gorevleri yurutenler ile yonetim ve denetim kurulu uyeliği ucreti karşılığında gorevlendirilenler,
f) Yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kurumlarında ders ucreti karşılığı ders gorevi verilenler (universitelerde ders ucreti karşılığı ders gorevi verilenler hakkında yaş haddini aşmamış olmaları kaydı aranmaz.),
g) Vakıf universitelerinde gorev alanlar,
h) Ozel kanunlarında emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilmeksizin calıştırılma veya gorev yapma hakkı verilenlerden Cumhurbaşkanı tarafından atananlar, Bakanlar Kurulu kararı veya muşterek kararname ile atanan veya gorevlendirilenler ve Turkiye Buyuk Millet Meclisince yapılan secimler sonucunda gorev verilenler,
i) 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 60 ıncı maddesinin (a) fıkrası uyarınca Yasama Organı uyeliğinin bitiminden sonra oğretim uyesi olarak atanmış olanlar,
Hakkında uygulanmaz."
Madde hukmunde, emekli aylıklarının kesilmesinin yalnızca genel butceye dahil daireler, katma butceli idareler, doner sermayeler, fonlar, belediyeler, il ozel idareleri, belediyeler ve il ozel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal guvenlik kurumları, butceden yardım alan kuruluşlar ile ozel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, ust kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbusleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile muessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya gorevde calışma durumunda kesileceği anlaşılmaktadır.
Madde hukmu, ozel sektorde calışma halinde aylıkların kesilmeyeceğini acıklamaktadır.
Sonuc; Emekli Sandığından 5434 sayılı Kanun hukumlerine gore emekli aylığı almakta olanlardan ozel sektorde SSK.lı olarak yada Bağ-Kur lu olarak calışma halinde emekli aylıkları kesilmemekte,
Devlet memurluğu yada resmi kurumlarda SSK.lı olarak calışmaları halinde kesilmektedir.
5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU HUKUMLERİNE GORE YAŞLILIK AYLIĞI BAĞLANANLARIN YENİDEN CALIŞMAYA BAŞLAMALARI HALİNDE YAŞLILIK AYLIKLARI KESİLECEKTİR.
5510 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinde bu konunun acıklandığı gorulmektedir. Maddeye gore, Kanunun yururluğe girdiği tarihten sonra ilk defa sigortalı olan kişilerden yaşlılık aylığı bağlandıktan sonra;
Devlet memuru, SSK.lı yada Bağ-Kur lu olma halinde,
Yabancı bir ulke mevzuatı kapsamında calışmaya başlama halinde,
yaşlılık aylıkları kesileceği, anlaşılmaktadır.

EMEKLİ SANDIĞINDAN DUL VEYA YETİM AYLIĞI ALMAKTA İKEN SSK.LI YADA BAĞ-KUR LU OLARAK CALIŞANLARIN YETİM AYLIKLARI KESİLECEK Mİ?

1- 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hukumlerine gore Emekli Sandığından yetim aylığı almakta olanların yetim aylıklarının kesilmesi durumu;
- Dul eşler yonuyle;
Dul eşlerin aylıkları evlenmedikleri surece kesilmemektedir. Dul eşler devlet memuru, ozel yada resmi kurumlarda SSK.lı olarak calışsalar dahi dul aylıklarını almaya devam edebilmektedirler.
- Kız yetimler yonuyle;
Kız yetimler devlet memuru olmadıkları surece, ayrıca evli olmadıkları surece yetim aylığını alabilmektedirler. Yani kız yetimler ozel yada resmi kurumlarda SSK.lı olarak calışsalar dahi yetim aylığını alabilmektedirler.
2- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa gore yeni durum;
Dul eşler acısından bir değişiklik bulunmamaktadır.
Kız yetimler acısından;
5510 sayılı Kanunun 34 uncu maddesinde (1 ) yetim cocuklara hangi şartlar dahilinde yetim aylıklarının bağlanacağının tespitinin yapıldığını gormekteyiz.
Bu hukme gore;
Devlet memuru, Sigortalı, Bağ-Kur"lu olarak calışma halinde,
Yabancı bir ulke mevzuatı kapsamında calışma halinde,
Kendi calışmaları karşılığında gelir veya aylık bağlanmış olması halinde,
Yetim aylıkları bağlanamayacaktır.
Bu şartların ilk defa 5510 sayılı Kanun şartlarına gore aylık bağlanacak olanlarda aranacağı, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa gore aylık alanlarda aranmayacağı, 5510 sayılı Kanunun gecici 4 uncu maddesinde ( 2) yer alan hukumlerden anlamaktayız.
( 1 ) 5510 SK. MADDE 34- Olen sigortalının 33 uncu madde hukumlerine gore hesaplanacak aylığının;
a) (Değişik: 17/4/2008-5754/21 md.) Dul eşine % 50'si; aylık bağlanmış cocuğu bulunmayan dul eşine ise bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri haric bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ulke mevzuatı kapsamında calışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75'i,
b) (Değişik: 17/4/2008-5754/21 md.) Bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri haric bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ulke mevzuatı kapsamında calışmayan veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış cocuklardan;
1) 18 yaşını, lise ve dengi oğrenim gormesi halinde 20 yaşını, yuksek oğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların veya,
2) Kurum Sağlık Kurulu kararı ile calışma gucunu en az % 60 oranında yitirip malûl olduğu anlaşılanların veya,
3) Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarının,
her birine % 25'i,
c) (b) bendinde belirtilen cocuklardan sigortalının olumu ile anasız ve babasız kalan veya sonradan bu duruma duşenlerle, ana ve babaları arasında evlilik bağı bulunmayan veya sigortalının olumu tarihinde evlilik bağı bulunmakla beraber ana veya babaları sonradan evlenenler ile kendisinden başka aylık alan hak sahibi bulunmayanların her birine % 50'si,
d) (Değişik: 17/4/2008-5754/21 md.) Hak sahibi eş ve cocuklardan artan hisse bulunması halinde her turlu kazanc ve irattan elde etmiş olduğu gelirinin asgari ucretin net tutarından daha az olması ve diğer cocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar haric olmak uzere gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması şartıyla ana ve babaya toplam % 25'i oranında; ana ve babanın 65 yaşın ustunde olması halinde ise artan hisseye bakılmaksızın yukarıdaki şartlarla toplam % 25'i,
oranında aylık bağlanır.
Sigortalı tarafından evlÂt edinilmiş, tanınmış veya soy bağı duzeltilmiş veya babalığı hukme bağlanmış cocukları ile sigortalının olumunden sonra doğan cocukları, bağlanacak aylıktan yukarıda belirtilen esaslara gore yararlanır.
Hak sahiplerine bağlanacak aylıkların toplamı sigortalıya ait aylığın tutarını gecemez. Bu sınırın aşılmaması icin gerekirse hak sahiplerinin aylıklarından orantılı olarak indirimler yapılır." (2)5510 SK. GECİCİ MADDE 4 -Bu Kanunun yururluğe girdiği tarih itibarıyla 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Kanuna gore; aylık, tazminat, harp malûlluğu zammı, diğer odemeler ve yardımlar ile 8/2/2006 tarihli ve 5454 sayılı Kanunun 1 inci maddesine gore ek odeme verilmekte olanlara, bu Kanunla yururlukten kaldırılan hukumleri de dahil 5434 sayılı Kanunda kendileri icin belirtilmiş olan şartları haiz oldukları muddetce bunların odenmesine devam olunur. Ancak, 5 il 10 yıl arasında fiili hizmet suresi olan iştirakcilerden dolayı dul ve yetim aylığı almakta olanların, aylık ve diğer odemeleri, bu Kanunun 32 nci, 34 uncu ve 37 nci maddelerindeki şartları haiz oldukları muddetce devam edilir.
Bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten once iştirakciliği sona erenlerden tahsis talebinde bulunacaklar ile bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten once 5434 sayılı Kanun hukumlerine gore tahsis talebinde bulunanlardan işlemleri devam edenler hakkında, bu Kanunla yururlukten kaldırılan hukumleri de dahil 5434 sayılı Kanun hukumlerine gore işlem yapılır.
,,,
Bu Kanunda aksine bir hukum bulunmadığı takdirde; iştirakci iken, bu Kanunun yururluğe girdiği tarih itibarıyla bu Kanunun 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamına alınanlar, bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten once 5434 sayılı Kanun hukumlerine tabi olarak calışmış olup bu Kanunun 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi olarak yeniden calışmaya başlayanlar ile bunların dul ve yetimleri hakkında bu Kanunla yururlukten kaldırılan hukumleri de dahil 5434 sayılı Kanun hukumlerine gore işlem yapılır.
Bu madde kapsamına girenlerin aylıklarının bağlanması, artırılması, azaltılması, kesilmesi, yeniden bağlanması, toptan odemeleri, ilgi devamı, ihya ve borclanmaları, diğer odemeler ve yardımlar ile emeklilik ikramiyeleri hakkında bu Kanunla yururlukten kaldırılan hukumleri de dahil 5434 sayılı Kanun hukumlerine gore işlem yapılır ve bu maddenin uygulanmasında mulga 2829 sayılı Kanun hukumleri ayrıca dikkate alınır.
,,,
Bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten once olen, ancak bu Kanunla yururlukten kaldırılan ilgili kanun hukumlerine gore olum aylığının bağlanabilmesi icin yeterli prim odeme gun sayısı olmayan sigortalının hak sahiplerinin, prim odeme gun sayısı bakımından bu Kanun hukumlerine gore olum aylığına hak kazanması halinde, muracaat tarihini takip eden aybaşından itibaren, bu Kanunla yururlukten kaldırılan 5434 sayılı Kanun hukumlerine gore hesaplanacak aylıkları, bu Kanunun 32 nci, 34 uncu ve 37 nci maddelerine gore odenir.
Bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten once 5434 sayılı Kanuna gore iştirakci olup bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten sonra bu Kanunun 4 uncu maddesinin birinci fıkrası kapsamında sigortalılığı bulunmayanların borclandığı, ihya ettiği hizmetleri ile birlikte bu Kanuna gore aylığa hak kazanmaları ve muracaat etmeleri halinde, bu maddeye gore borclandığı ve ihya ettiği hizmetlerine ait paranın odendiği tarihi takip eden ay başından itibaren kendilerine bu Kanunla yururlukten kaldırılan 5434 sayılı Kanun hukumlerine gore hesaplanarak aylık bağlanır. Hak sahipleri hakkında bu fıkra hukmu uygulanmak suretiyle aylığa hak kazandıklarında hesaplanan aylıkları, bu Kanunun 32 nci, 34 uncu ve 37 nci maddelerine gore odenir. Ancak bu sureler emeklilik ikramiyesinde nazara alınmaz.
,,,"