T.C.
D A N I Ş T A Y
Onbirinci Daire
Esas No : 2007/908
Karar No : 2007/5813

Ozeti : Fiilen oğretmenlik yapanlara, her oğretim yılı başında bir defaya mahsus olmak uzere ve oğretim yılının başladığı ay icinde odenen oğretim yılına hazırlık odeneğinin, oğretim yılının başladığı ay gectikten sonra oğretim yılı icinde goreve başlayanlara da odenmesi gerektiği hakkında.

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : ?

Karşı Taraf (Davalı) : Altunhisar Kaymakamlığı
İsteğin Ozeti : Oğretmen olan davacıya 2004-2005 oğretim yılına hazırlık odeneği odenmemesine ilişkin işlemin iptali istemiyle acılan dava sonunda, Konya 1.İdare Mahkemesi, 21.4.2006 gun ve E:2005/733, K:2006/678 sayılı kararıyla; 2004 oğretim yılı başladıktan sonra goreve başladığı anlaşılan davacıya, oğretime hazırlık odeneğinin verilmemesinde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekcesiyle davayı reddetmiştir. Davacı tarafından, mahkeme kararının hukuka aykırı olduğunu ileri surulerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Ozeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi : Abdurrahman Şimşeksoy
Duşuncesi : Temyiz dilekcesinde ileri surulen iddialar, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerine uymadığından, temyiz isteminin reddi ile kararın onanması gerektiği duşunulmektedir.

Danıştay Savcısı : Mehmet Ali Samur
Duşuncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi icin, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulu Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekcesinde one surulen hususlar, soz konusu maddede yazılı nedenlerden hicbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı duşunulmektedir.

TURK MİLLETİ ADINA

Hukum veren Danıştay Onbirinci Dairesince işin gereği goruşuldu:
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Ek 32. maddesinin 1. fıkrasında, eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfına dahil oğretmen unvanlı kadrolarda gorevli olup, fiilen oğretmenlik yapanlara her oğretim yılında bir defaya mahsus olmak uzere ve oğretim yılının başladığı ay icinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarda oğretim yılına hazırlık odeneği odeneceği hukme bağlanmıştır.
Dosyanın incelenmesinden, Niğde ili ? ilcesi ? beldesi ? İlkoğretim Okulunda fen bilgisi oğretmeni olarak gorev yapmakta iken, 31.3.2004 tarihinde askere alınarak aynı okulda yedek subay oğretmen sıfatıyla gorevine devam ettiği, bu arada ucretsiz izinli sayıldığından oğretim yılının başladığı ayda 2004-2005 yılı oğretime hazırlık odeneğinden yararlandırılmadığı, 31.3.2005 tarihinde terhis olup, aynı okulda bu kez kadrolu oğretmen sıfatıyla gorevine başladığı, oğretim yılının başında alamadığı oğretime hazırlık odeneğinin verilmesi istemiyle10.5.2005 tarihinde yaptığı başvurunun reddi uzerine bakılan davanın acıldığı anlaşılmaktadır.
Fiilen oğretmenlik yapanlara her oğretim yılında bir defaya mahsus olmak uzere ve oğretim yılının başladığı ay icinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarda oğretim yılına hazırlık odeneği verilmesi şeklindeki yasa hukmunde belirtilen odeme tarihinin, ders yılı başındaki hazırlıkların tamamlanabilmesini teminen idarenin hak sahiplerine belli bir duzen icinde odeme yapılmasına yonelik olduğu gorulmektedir.
Bu itibarla, oğretim yılının başlamasından sonra goreve başlayan oğretmenlerin de aynı hazırlık ve harcamalarının olabileceği gozetildiğinde, oğretim yılının başladığı aydan sonra goreve başlayan oğretmenlere oğretime hazırlık odeneğinin verilmemesi, soz konusu odeneğin verilmesi amacına aykırılık oluşturacağı acıktır.
Bu durumda, anılan yasal duzenlemede, odeme tarihi konusunda kesin bir hukme yer verilmemiş olması, diğer bir ifadeyle oğretim yılının başladığı aydan sonra goreve başlayanlara soz konusu odeneğin verilmeyeceği yolunda bir hukum icermemesi karşısında, davacının hazırlık odeneğinden yararlandırılmamasında hukuka uyarlık bulunmadığından, aksi yondeki idare mahkemesi kararında isabet gorulmemiştir.
Acıklanan nedenlerle, temyiz isteminin kabuluyle Konya 1.İdare Mahkemesinin 21.4.2006 gun ve E:2005/733, K:2006/678 sayılı kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek uzere dosyanın adı gecen mahkemeye gonderilmesine 6.6.2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi.