1 Eylul itibariyle oğretmenler goreve başladılar ve 2 hafta seminer doneminde mesaiye gidip gelecekler. Rehber Oğretmenler de diğer meslektaşları gibi seminer doneminde yaptıkları mesainin ek ders ucretini istiyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'da (Kapsam-Madde 2) ?Bu Karar, Millî Eğitim Bakanlığının merkez ve taşra teşkilÂtı ile Bakanlığa bağlı her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kurumlarını, hizmet ici eğitimleri, kurs ve seminerleri kapsar? demektedir. Aynı karar (Madde 6/3) ?Oğretmenlere, ilgili mevzuatına gore oğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili calışma surelerinde iki haftayı gecmemek uzere ve fiilen gorev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ucreti odenir? derken Rehber Oğretmenler kapsam dışında tutuluyor ve mağdur oluyorlar.
Rehber Oğretmenlere, Ek Derslerle ilgili Karar'ın (10/d) ?Her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kurumları rehber oğretmenlerinin ders yılı suresince haftada 18 saati? ibaresi gerekce gosterilerek verilmeyen seminer donemi ucretine ilişkin İstanbul 10. İdare Mahkemesine dava acan Eğitim Bir Sen uyesi Pendik Fazilet Kırımlı Olcay Anadolu Lisesi Rehber Oğretmeni Adem Hıdır actığı davayı kazandı.
29.05.2009 tarih ve 2009/971 sayılı İstanbul 10.İdare Mahkemesi Kararında ??odenmeyen ek ders ucretlerinin odenmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır? denildi. Aynı kararda, ??davacıya odenmeyen ek ders ucretlerinin idareye başvuru tarihi olan 01.09.2008 tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte davalı idarece davacıya odenmesine?? denilerek yasal faiziyle birlikte odenmesine karar verildi.
Eğitim Bir Sen, Hak Gaspı Tekrar Teyit Edildi.
Konu uzerine acıklama yapan Eğitim Bir Sen İstanbul 4 No'lu Şube Başkanı Ali Yalcın; Aksaray İdare Mahkemesine uyemiz Şaban Usta adına acılan davada odenmeyen seminer donemi ucreti ile ilgili 2008/1437 sayılı kararla tespit edilen hak gaspı, İstanbul 10 İdare Mahkemesinin 2009/971 sayılı kararıyla teyit edilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı konuya ilişkin ivedilikle adım atmalıdır. İdareye duşen oğretmenleri Bolge İdare Mahkemesi yollarında yormak olmamalıdır dedi.
Şube Başkanı Yalcın, Ek Derslere ilişkin Karar'ın (10/d) ?Her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kurumları rehber oğretmenlerinin ders yılı suresince haftada 18 saati? hukmundeki, ?ders yılı suresince? ibaresi ?oğretim yılı? olarak değiştirilmeli ve Rehber Oğretmenler kurumlarla İdare Mahkemeleri arasında mekik dokumaktan kurtarılmalıdır dedi.
Konuya ilişkin kararlar peş peşe yayınlandıkca Rehber Oğretmenlerin sendika hukuk burolarına başvuru sayısında artış yaşandığını soyleyen Şube Başkanı Ali Yalcın, hukumet burokraside gereksiz gorduğu 421 değişik belgeyi işlemden kaldırdı ve 215 hizmette de noter onayına gerek gormeyecek duzenleme yaptı. Rehber Oğretmenlerin mağduriyeti konusunda gereksiz mahkeme masraflarını odemek yerine, hukumet bir duzenlemede bu konuda yapmalıdır dedi.
İstanbul 10.İdare Mahkemesi Kararı