T.C.
ANKARA 10.İDARE MAHKEMESİ
ESAS NO :2005/İ693
KARAR NO :2006/584
DAVACI : Orhun Celebi
Sayıştay Uzman Denetcisiİnonu Bulvarı N:45
DAVALI : Sayıştay Başkanlığı / ANKARA
DAVANIN OZETİ : Davacının yerinde denetim gorevi icin yurtdışına gonderilecek meslek mensupları arasında dahil edilmeyişine ilişkin 15.07.2005 tarihli davalı idare işleminin; yerinde denetim icin yurtdışına gonderilecek meslek mensuplarının bu konudaki teamul gereği daha once herhangi bir nedenle yurtdışına gonderilmeyen meslek mensupları arasından kıdem sırasına gore belirlendiği, ancak 2005 yılında yapılan gorevlendirmede idarenin teamule aykırı ve eşitlik ve objektif kurallara bağdaşmayacak şekilde takdir yetkisini kullandığı ileri surulerek iptali istenilmektedir.
SAVUNMANIN OZETİ : Davacının iddialarının aksine denetcilerin yurtdışına gonderilmesinde teamulun olmadığı, yurtdışına gonderilme işleminin denetim amaclı olduğu, personelin yetiştirilmesi bilgi ve gorgulerinin amacının gudulmediği bu nedenle yapılan gorevlendirmenin Sayıştay Başkanlığının takdir yetkisi kapsamında bulunduğunun acık olduğu, dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu belirtilerek davarım reddi gerektiği savunulmaktadır.
TURK MİLLETİ ADINA
Hukum veren Ankara 10. îdare Mahkemesince işin gereği goruşuldu:
Dava, davacının yerinde denetim gorevi icin yurtdışına gonderilecek meslek mensupları arasında dahil edilmeyişine ilişkin 15.07.2005 tarihli davalı idare işleminin iptali istemiyle acılmıştır.

832 sayılı Sayıştay Kanununun Hesapların incelenmesi başlıklı 46. maddesinde, sayman hesaplarından hangilerinin merkezde veya hesap yerlerinde inceleneceğine Genel Kurulun karar vereceği, bu hesapların Birinci Başkanın gorevlendireceği denetciler tarafından inceleneceği, ancak kayıtlı mallarının değerleri toplamı 500 000 lira ve daha yukarı olan mal saymanlıklarının yerinde denetleneceği, merkezde incelenmekte olan saymanlık hesaplarından herhangi birinin yerinde incelenmesine ilgili denetcinin istemi uzerine hesabın bağlı bulunduğu dairece karar verilebileceği, bu kararın Genel Kurulca da uygun bulunduğu takdirde bu hesapların birinci Başkanın gorevlendireceği denetciler tarafından yerinde inceleneceği hukmu yer almaktadır.
Dava dosyasının incelenmesinden, davalı idarece denetci olarak calışan davacının, Sayıştay Başkanlığınca denetim amaclı yurtdışına gonderilecek meslek mensuplarının arasına dahil edilmediği anlaşılmaktadır.
Olayda, Sayıştay Başkanlığınca yapılan yerinde denetim gorevi icin yurtdışına gonderilen meslek mensuplarının belirlenmesinde, davacıdan daha duşuk kıdemli olanların gonderildiği, yapılan işlemde idarenin takdir yetkisi olduğu iddia edilmekle birlikte, dosyadaki bilgi ve belgelerden takdir yetkisinin bu yonde kullanılmasını gerektirecek objektif ve somut unsurların bulunmadığı, ayrıca davacının yurtdışında gorevlendirilmesi konusunda gerekli ve yeterli nitelikleri taşımadığına ilişkin de bir tespitin de olmadığı gorulmektedir.
Bu durumda, davalı idarece tesis edilen işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.
Acıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, aşağıda dokumu gosterilen 46,60.-YTL yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, artan posta ucretinin istemi halinde'.davacıya iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 30 gun icinde Danıştay'da temyiz yolu acık olmak uzere, 08.03.2006 gununde oybirliğiyle karar verildi.

BAŞKAN
ŞEBNEM OZTURK 27878
UYE
ABDULLAH ARTUNC 33778

UYE
MEHMET OZYİĞİT 94092