Malul cocuk evlenirse yetim aylığı kesilir mi?... Turk Vatandaşlığından cıkan ve Almanya vatandaşı olan emeklinin, dul ve yetimin aylıkları kesilir mi?.... Tutuklu olan veya hapse mahkum olan memur emekli olabilir mi?... Devlet memuru idim, istifa ederek SSK ya gectim ve SSK dan emekli oldum. Emekli Sandığından ikramiyemi alamadım. Halen SSK emekli maaşımı alıyorum. İkramiye alabilirmiyim.... Gibi soruların cevapları icin başlığa tıklayınız. - 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa tabi olarak 2008 yılı Ekim ayı başından sonra devlet memuru olarak goreve başlayanlarda ek gosterge, makam tazminatı, hakimlik tazminatı, temsil tazminatı, gorev tazminatı aylık bağlamada uygulanacak mı?

5510 Sayılı Kanuna gore bağlanacak aylıklarda prime esas kazanc sistemi uzerinden aylık bağlanacağından, ek gosterge ve tazminatlar dikkate alınmamaktadır

- Malul cocuk evlenirse bağlanmış olan yetim aylığı kesilir mi?
Malul cocukların aylıkları kesilmemektedir.

- Yurtdışı hizmetini borc borclanmak suretiyle aylık alan emekli memur, calışırsa aylığı kesilir mi?
Sosyal Guvenlik Destek Primi odemek suretiyle calışması halinde kesilmez, devlet memuru veya malulluk yaşlılık ve olum sigortalarına tabi sigortalı olarak calışırsa kesilir.

- Turk Vatandaşlığından cıkan ve Almanya vatandaşı olan emeklinin, dul ve yetimin aylıkları kesilir mi?
Ulkemiz ile Ulkemizin sosyal guvenlik anlaşması yapmış olduğu Almanya vatandaşı olan Turk vatandaşlarının aylıkları kesilmez.

- Tutuklu olan veya hapse mahkum olan memur emekli olabilir mi?
Memur emeklilik şartları olan hizmet ve yaş şartını tamamlayan her devlet memuru emekli olabilir, tutuklu veya hapis cezası aylık bağlamaya engel değildir.

- Devlet memuru idim, istifa ederek SSK ya gectim ve SSK dan emekli oldum. Emekli Sandığından ikramiyemi alamadım. Halen SSK emekli maaşımı alıyorum. İkramiye alabilirmiyim.

Sigortalı olarak calıştığınız ve emekli olduğunuz icin emekli ikramiyesi odenmez. 5434 sayılı Kanunun ilgili maddesi şu şekildedir.

Madde 89 ? (Değişik: 21/4/2005 ? 5335/3 md.)
(Değişik birinci fıkra: 16/6/2010-5997/14 md.) Hizmet surelerinin tamamı bu Kanun ve/veya 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun gecici 4 uncu maddesi kapsamında gecenlerden emekli, adi malûlluk veya vazife malûlluğu aylığı bağlanan veyahut toptan odeme yapılan asker ve sivil tum iştirakcilere, her tam fiili hizmet yılı icin aylık bağlamaya esas tutarların bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir. Son defa bu Kanun veya 5510 sayılı Kanunun gecici 4 uncu maddesi hukumlerinin uygulanmasını gerektiren gorevlerde calışmakta iken emekliye ayrılan ve kendilerine mulga 2829 sayılı Sosyal Guvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Gecen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunun 8 inci maddesi uyarınca birleştirilen hizmet sureleri uzerinden aylık bağlananlara ise, bu Kanuna tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda prim veya kesenek odemek suretiyle gecen hizmet surelerinin toplamı uzerinden bu madde hukumlerine gore emekli ikramiyesi odenir. Mulga 2829 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının birinci cumlesi ile ucuncu fıkrasının son cumlesinin bu maddeye aykırı hukumleri uygulanmaz.

- İlk secimlerde ilce belediye başkanlığına secildiğimde, sigortalı emekli aylığım ne olur, memur emeklisi olarak ne yapmalıyım?

Belediye başkanlığınıza secildiğinizde ister iseniz Memur olarak ilgilenme imkanınızı kullanarak, Sosyal Guvenlik Kurumuna muracaat edebilirsiniz. Memur olarak ilgilendiğinizde sigortalı aylığınızın kesilmesi gerekecektir. Memur olarak emekli olmak istediğinizde de tarafınıza 5510 sayılı Kanunun aylık bağlama esası uygulanacaktır. Hesaplanan tutar memur emekli aylığınız olacaktır.
Kanun metni şu şekildedir.
5510 sayılı Kanun Gecici Madde 2
Bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten once 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı, 2/9/1971 tarihli ve 1479 sayılı, 17/10/1983 tarihli ve 2925 sayılı, bu Kanunla mulga 17/10/1983 tarihli ve 2926 sayılı kanunlara tabi olanlara bağlanacak yaşlılık aylıkları aşağıdaki şekilde hesaplanır.
a) Sigortalının bu Kanunun yururluğe girdiği tarihe kadar gecen surelerdeki prim odeme gun sayılarına veya fiilî hizmet suresine ait aylık; bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten onceki kanun hukumlerine gore, aylık talep tarihindeki toplam prim odeme gun sayısı veya fiilî hizmet suresi uzerinden, bu Kanunun yururluk tarihi itibarıyla hesaplanacak aylığının bu Kanunun yururluğe girdiği tarihe kadarki prim odeme gun sayısı veya fiilî hizmet suresi ile orantılı bolumu, aylık talep tarihine kadar gecen yıllar icin, her yıl gercekleşen guncelleme katsayısı ile carpılarak hesaplanır.
b) Sigortalının bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten sonra gecen surelerdeki prim odeme gun sayılarına ait aylığı, aylık talep tarihindeki toplam prim odeme gun sayısı uzerinden 29 uncu madde hukumlerine gore hesaplanacak aylığının, bu Kanunun yururluk tarihinden sonraki prim odeme gun sayısına orantılı bolumu kadardır. Ancak, Kanunun yururluğe girdiği tarihten once 3600 prim gun sayısını doldurmamış olan sigortalıların yaşlılık aylığı bağlama oranının hesabında, sigortalının Kanunun yururluğe girdiği tarihten sonra gecen ve Kanunun yururluk tarihinden onceki prim gun sayısını 3600 gune tamamlayan hizmet surelerinin her 360 gunu icin % 3 oranı esas alınır.
c) Aylık, ( a ) ve ( b ) bentlerine gore hesaplanan kısmi aylıkların toplamından oluşur. Aylıklar ayrıca 29 uncu maddenin son fıkrasına gore artırılarak belirlenir.
Bu Kanunun yururluğe girdiği tarih itibarıyla 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Kanunun gecici 82 nci maddesinin (a) bendine gore gosterge sistemi icinde hesaplanacak kısmî aylıklara esas gosterge, sigortalıların ortalama yıllık kazanc hesabına giren takvim yılı sayısı esas alınmak suretiyle hazırlanacak olan gosterge ve ust gosterge tespit tabloları esas alınarak belirlenir.
Bu Kanunun yururluk tarihine kadar gecen surelere ilişkin aylığın hesabında esas alınan asgari aylık tutarı ile 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Kanunun gecici 82. maddesinin ikinci fıkrasına gore belirlenen eski tam aylık tutarı, toplam prim odeme gun sayısı icinde bu Kanunun yururluk tarihine kadar gecen prim odeme gun sayısının oranına tekabul eden tutar uzerinden esas alınır.
Yurt dışı hizmet borclanması yapanların aylıkları da yukarıda belirtilen fıkralara gore hesaplanır.
Bu Kanunun 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının ( a ) ve ( b ) bentleri kapsamında sigortalı sayılanlardan, bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten once ilgili kanun hukumleri ile bu madde hukumlerine gore yaşlılık aylığı bağlandıktan sonra calışmaya başlaması nedeniyle aylıkları kesilenlerden, işten ayrılarak yeniden yaşlılık aylığı bağlanması icin yazılı istekte bulunanların yeni aylıkları, bu Kanunun 30 uncu maddesinin ucuncu fıkrasına gore hesaplanır.
Malûlluk ve olum aylıkları, bu Kanunun 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılar icin yukarıdaki fıkralarda belirtilen hukumler, (b) bendi kapsamındaki sigortalılar icin ise bu Kanunun yururluk tarihinden onceki hukumlere gore esas alınan sureler dikkate alınarak 27 veya 33. madde hukumlerine gore hesaplanır.
Bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten once sigortalı veya iştirakci olup, bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten sonra aylık talebinde bulunanlardan, farklı sosyal guvenlik kurumlarına yada bu Kanunda belirtilen sigortalılık hallerinden birden fazlasına tabi olanlara aylık bağlanmasına esas alınacak kanun, bu Kanunla mulga 2829 sayılı Kanun hukumlerine gore tespit olunur ve bunlar hakkında, bu Kanunun gecici maddelerindeki hukumler uygulanır. Ancak, bunlardan bu Kanunun gecici 4 uncu maddesi kapsamına girmeyenlere 5434 sayılı Kanun hukumleri uygulanmaz. Bu Kanunla mulga 2829 sayılı Kanuna gore 5434 sayılı Kanun hukumleri uygulanması gerekenlerden, bu Kanunun gecici 4 uncu maddesi kapsamına girmeyenler icin, bu maddenin birinci fıkrasının ( a ) ve ( b ) bentleri esas alınır. ( a ) bendi hukumlerinin uygulamasına esas alınacak kanun, bu Kanunun 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında gecen sureler haric, bu Kanunla mulga 2829 sayılı Kanun hukumlerine gore belirlenir. Bu Kanuna tabi hizmetlerle 506 sayılı Kanunun gecici 20. maddesine tabi sandıklarda gecen hizmetlerin birleştirilmesinde de bu fıkra hukumleri esas alınmak suretiyle bu Kanunla mulga 2829 sayılı Kanun hukumleri uygulanır.

- Memur eşinin doğum yapması halinde emzirme odeneği alır mı?
Devlet memurları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hukumlerine tabi olduklarından, bu kanun hukumlerine tabi olmaktadırlar. Emzirme odeneği SSK. ve BAĞ-KUR sigortalılarına yapılan bir odeme şekli olduğundan, kısa vadeli sigorta kollarına tabi olmaktadır. Kısa vadeli sigorta kolları memurlar icin uygulanmamaktadır.

Devlet memuru iken evlenen memurlara 5510 sayılı Kanuna gore evlenme odeneği veriliyor mu?
Devlet memurları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hukumlerine tabi olduklarından, bu kanun hukumlerine tabi olmaktadırlar. Evlenme odeneği SSK. ve BAĞ-KUR sigortalılarına yapılan bir odeme şekli olduğundan, kısa vadeli sigorta kollarına tabi olmaktadır. Kısa vadeli sigorta kolları memurlar icin uygulanmamaktadır.

- 4 yıl hizmeti bulunan kişi vefat ettiğinden, ailesine aylık bağlanır mı?
4 yıl hizmeti bulunan kişinin eşine, cocuklarına, annesine, babasına aylık bağlanmaz. Hizmet suresinin en azından 5 yıl olması gerekmektedir. Vefat edenin askerlik gibi borclanılacak hizmetlerinin olması halinde ailesi bu sureyi borclanmak suretiyle 5 yıla tamamlayabilir. Bu muracaatın Sosyal Guvenlik Kurumuna yapılması gerekmektedir.

- Devlet memuruyum, doğum nedeniyle ucretsiz izne ayrıldım. Bu sureyi hizmetlerime saydırmak istiyorum, istediğim zaman borclanabilir miyim.

Ucretsiz izine ayrıldıktan sonra istediğinizde her ay borclanma tutarını Sosyal Guvenlik Kurumuna yatırabilirsiniz. Veya emekli olma tarihinden en az 6 ay once borc tutarının tamamını bir seferde Sosyal Guvenlik Kurumuna yatırabilirsiniz.

- 1998 yılından SSK girişim ve ssk numaram var bir kac aylık odeme yapılmış ancak daha sonra işden ayrıldım calışmadım ve 2003 de memur olarak goreve başladım. 1998 den sigorta başlangıcı ve memuriyet başlangıcı olan sure icerisindeki odenmeyen primleri hesaplatıp, bunu bizim odememiz gerekiyormu? bunu cebimden odesem , memuriyet ile birleştirebilirmiyim. Bu aradaki 1998-2003 arasındaki yaklaşık 5 sene kadro- derece ve emeklilik sureme nasıl etkiler?
2003 yılında memur olduğunuzdan 25 yılınızı ve 60 yaşınızı (kadın memur olunması halinde 25 yılınızı ve 58 yaşınızı) tamamlandığında emekli olabilirsiniz.
Boş olan sigortalılık sureler, borclanılarak kapatılmamaktadır.
Şayet, sigortalı sureler bulunulması halinde emekli keseneğine esas olan aylık derece ve kademede esas alınır. Hizmet tamamlamada da esas alınır.
-.1988 yılında memur olarak goreve başladım 1991 aralık ayında istifa ettim. tekrar goreve 1998 yılında tekrardan goreve donum ben bu 7 yıllık arayı nasıl kapatabilirim şimdi birde 1999 yılında cıkan yasa beni etkiler mi
1988 yılında memur olarak goreve başladığınızdan yeni cıkan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu durumunuzu değiştirmez. Bu nedenle sizi etkilemeyecektir. Tarafınıza uygulanması gereken 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu olacaktır. Bu kanunun kademeli geciş maddesi olan gecici Madde 205 e tabi olacaksınız. 7 yıllık boşta gecen surenin kapatılması soz konusu değildir. Bu boş surede SSK. Veya Bağ-Kur sureniz var ise, veya askerlik gibi borclanılacak sure var ise hizmet ve yaş hesaplamasında dikkate alınması gerekir.

- Emeklilik hesaplarında yaş tashihleri gecerlimidir.
18 yaşın doldurulmasından once yapılmış olan yaş tashihleri gecerli olmaktadır. 18 yaşın doldurulmasından sonra yapılan yaş tashihleri gecerli olmamaktadır.

- Kadın devlet memuruyum. 22 sene 2 ay gorev surem var emekliliğime de yaşdan dolayı 3 senem var şu an emekli olsam ikramiye alabilecek miyim, yada 3 yıl sonramı alacağım.

- Emekli ikramiyesini yaşınızı tamamladığınızda almanız gerekecektir.

- Sigortalı hizmette gecen surelerin emekli ikramiyesine dahil olduğu hangi kanunun ilgi maddesinde yazmaktadır. Benim bildiğim Emekli sandığı mensubu sadece kendi sandığına kesilen hizmetin ikramiyesini verir.

Sigortalı hizmetlerden, resmi sektorde gecen surelere emekli ikramiyesi verilmektedir. Ozel sektorde gecen sureye verilmemektedir. Bu kanun hukumleri şu şekildedir.
2829 sayılı Sosyal Guvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Gecen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun Madde 12

MADDE 12 ? Son defa T.C. Emekli Sandığına tabi gorevlerden emekliye ayrılan ve kendilerine bu Kanunun 8 inci maddesi uyarınca birleştirilen hizmet sureleri uzerinden aylık bağlananlara, T.C. Emekli Sandığına tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda prim veya kesenek odemek suretiyle gecen surelerinin toplamı uzerinden, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hukumlerine gore emekli ikramiyesi odenir. (Ek cumle: 24/7/2008-5793/6 md.) 4857 sayılı İş Kanununa tabi olarak gecen hizmet surelerine karşılık emekli ikramiyesi odenebilmesi icin, iş sozleşmesinin İş Kanunu hukumlerine gore kıdem tazminatı odenmesini gerektirecek şekilde sona ermiş olması; sozleşmeli personel olarak gecen surelere karşılık olarak emekli ikramiyesi odenebilmesi icin de, hizmet sozleşmesinin ilgili mevzuatına gore iş sonu tazminatına veya aynı mahiyette olmakla birlikte başka bir adla odenen tazminata hak kazanılmasına uygun olarak sona ermiş olması şarttır.
(Değişik ikinci fıkra: 24/7/2008-5793/6 md.) Ancak, ilgililere, her ne suretle olursa olsun evvelce iş sonu tazminatı veya bu mahiyette olmakla birlikte başka bir adla tazminat odenen sureler ile kıdem tazminatı ya da emekli ikramiyesi odenmiş olan sureler, emekli ikramiyesinin hesabında dikkate alınmaz.
Ayrıca, 8 inci maddenin birinci fıkrası gereğince aylık bağlananlara, emekli oldukları son gorevlerinden dolayı ilgili bulundukları sosyal guvenlik kurumu kanununun emekli ikramiyesine veya iş kanununun kıdem tazminatına ilişkin hukumleri uygulanır. (Ek cumle: 24/7/2008-5793/6 md.) Bu fıkraya gore emekli ikramiyesi odenmesinde, birinci fıkra hukumleri de dikkate alınır.

NOT: Maddede yer alan ?Son defa T.C. Emekli Sandığına tabi gorevlerden emekliye ayrılan ve? ifadesi Anayasa Mahkemesince iptal edilmiştir. Yeni yapılan duzenleme de aşağıdaki şekildedir.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 89
Madde 89 ? (Değişik: 21/4/2005 ? 5335/3 md.)
(Değişik birinci fıkra: 16/6/2010-5997/14 md.) Hizmet surelerinin tamamı bu Kanun ve/veya 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun gecici 4 uncu maddesi kapsamında gecenlerden emekli, adi malûlluk veya vazife malûlluğu aylığı bağlanan veyahut toptan odeme yapılan asker ve sivil tum iştirakcilere, her tam fiili hizmet yılı icin aylık bağlamaya esas tutarların bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir. Son defa bu Kanun veya 5510 sayılı Kanunun gecici 4 uncu maddesi hukumlerinin uygulanmasını gerektiren gorevlerde calışmakta iken emekliye ayrılan ve kendilerine mulga 2829 sayılı Sosyal Guvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Gecen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunun 8 inci maddesi uyarınca birleştirilen hizmet sureleri uzerinden aylık bağlananlara ise, bu Kanuna tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda prim veya kesenek odemek suretiyle gecen hizmet surelerinin toplamı uzerinden bu madde hukumlerine gore emekli ikramiyesi odenir. Mulga 2829 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının birinci cumlesi ile ucuncu fıkrasının son cumlesinin bu maddeye aykırı hukumleri uygulanmaz.

- 1999 tarihinde yuzde 50 rapor alarak sakatlık kontenjanından muezzin olarak goreve başladım. Tekrar yuzde 58 rapor alarak vergi indiriminden yararlanıyorum.
1.15 yıl calıştığımda emekli olabilir miyim.
2.15 yıl icinde emekli olduğumda 25 yıllık calışmış gibi maaş mı alacağım.
3.15 yıl icinde emekli olduğumda ikramiyem ne olur
4.15 yıldan fazla calışsam ne avantajım olur
5. Emekli olacağım zaman ilk işe girerken alınmış olan rapor gecerliymiş doğru mu

Sakatlık kontenjanından goreve girdiğinizden, 15 yıl calıştığınızda emekli olabilirsiniz.
15 yıllık maaşınız hesaplanır, 25 yıl calışmış gibi maaş alamazsınız. Ancak aylığınız alt sınır aylığı olur. 2010 yılı ikinci yarısı icin esas alınan memur maaş katsayısına gore alt sınır aylığı 864 TL. ilave olarak bu tutarın % 4 u de vergi iadesi olacaktır.
15 yıl hizmetinize ikramiye odenir. Bu tutarın hesaplanması derece-kademe esasına gore hesaplanmaktadır.
15 yıldan fazla calışmanızın bir avantaj getireceğini duşunmemekteyiz. Muhtemel aylık tutarınız alt sınır aylığı olacaktır. Avantajınız fazla calışılan sureye ikramiye tutarını fazla almanız olacaktır.
İşe girerken raporu olmayanlar hakkında 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hukumleri devreye girmektedir. Madde hukmu aşağıdaki şekildedir.
5510 sayılı Kanun Gecici Madde 4
Bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten once 5434 sayılı Kanun hukumlerine tabi olarak calışmaya başlamış olup, calışmaya başlamadan once ilgili mevzuatına gore alınmış ve en az % 40 oranında ozurlu olduklarını gosterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan ozurlu olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının ( c ) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gun uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş yada emekli keseneği odenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hukumleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak calışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlune uygun duzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca calışma gucundeki kayıp oranının;
a) % 50 il % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 il % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gun uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hukumleri uygulanır.

- 1994 tarihinde memur olarak goreve başladım. 18 ay askerlik suremi borclandım, bazı rahatsızlıklarım var. Malulen emekli olabilirmiyim. Eğer olursam hangi tarihte ve ne kadar maaş alırım .
- Hizmet toplamınız 10 yıldan fazla olduğundan malulluk icin talepte bulunabilirsiniz. Malullukte emeklilik yaşına bakılmamaktadır. Malul olduğunuza dair sağlık kurulu raporu gerekir. Bu rapor Sosyal Guvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca incelenmesi sonrasında malulluk kararı verildiğinde Malulen emekli aylığınızın bağlanması gerekecektir. Aylık tutarınız 2010 yılı ikinci yarısı icin esas alınan memur maaş katsayısına gore en az 864 TL. ilave olarak bu tutarın % 4 u de vergi iadesi olacaktır.

- Polislere, bekcilere verilen 100 TL. odenmeye devam edilecek mi?
5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Ek Madde 81- (Ek: 21/3/2006-5473/9 md.)
Millî İstihbarat Hizmetleri ve Emniyet Hizmetleri Sınıfına dahil kadrolar ile carşı ve mahalle bekcisi kadro unvanı esas alınarak emekli aylığı veya ek 77 nci madde kapsamına girenler haric olmak uzere vazife malûlluğu veya adi malûlluk aylığı odenenlerden emekli aylıklarıyla birlikte makam tazminatı odenmesine hak kazanamamış olanlara, her ay emekli aylıklarıyla birlikte 100 YTL tutarında ayrıca odeme yapılır.
Bu Kanun hukumlerine gore emekli aylığı bağlanmasından sonra sosyal guvenlik destek primi odemek suretiyle calışanlar dahil herhangi bir sosyal guvenlik kurumuna tabi olarak calışanlara bu odeme yapılmaz. Bu odemeden yararlanma şartlarını kaybedenler en gec bir ay icinde durumu T.C. Emekli Sandığı Genel Mudurluğune bildirmekle yukumludur. Bu durumun ortaya cıktığı tarihi takip eden aybaşından itibaren odemeye son verilir. Zamanında bildirimde bulunmayanlara yapılan odemeler kanunî faizi ile birlikte geri alınır.
(Değişik ucuncu fıkra: 1/7/2006-5538/1 md.) Hizmet sınıfı veya kadro unvanı itibariyle birinci fıkra kapsamına girenlerin 67 nci maddede belirtilen aylığa mustahak dul ve yetimlerinden ek 77 nci madde kapsamına girmeyenler; ikinci fıkradaki şartlar dikkate alınarak, 68 inci maddedeki oranlar uzerinden bu odemeden yararlandırılır.
Bu odemeler T.C. Emekli Sandığı tarafından odenmesini izleyen iki ay icinde faturası karşılığında Hazineden tahsil edilir.
(Ek fıkra: 1/7/2006-5538/1 md.) Bu madde uyarınca yapılacak odeme, 8/2/2006 tarihli ve 5454 sayılı Kanunun 1 inci maddesi uyarınca yapılacak ek odemenin matrahına dahil edilmez.
(Ek fıkra: 17/4/2008-5754/75 md.) Yukarıdaki hukumler 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Kanunun 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalılar ile hak sahipleri hakkında ilgisine gore uygulanır.
Hukum iptal edilen hukum olmadığından, madde cercevesinde aylıklara ilave olan 100 TL. odenmektedir.