10 Kasım 2010 tarihinde yayımlamış olduğumuz haberde, oğrenim kredilerinin geri odenmesinde taksit sayısını arttıran duzenlemenin ayrıntılarına yer vermiştik. Soz konusu duzenleme; şuan kredi almakta olan oğrencileri, oğrenimi bitmiş olmasına rağmen henuz odemeye başlamamış olanları ve oğrenim kredi borcunu odemekte olanları kapsamaktaydı. Duzenleme 10 Aralık 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. Detaylı acıklama icin başlığa tıklayınız. OĞRENİM KREDİLERİNE İLİŞKİN YENİ DUZENLEMELER
MADDE 8 ? 351 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin ikinci, ucuncu ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve sekizinci fıkrasına aşağıdaki cumle eklenmiştir.
?Oğrenci, borcunu oğrenim gorduğu oğretim kurumunun normal oğrenim suresinin bitiminden itibaren iki yıl (oğrencinin lisansustu eğitim yapması halinde dort yıl) sonra başlamak uzere, kredi aldığı kadar surede ve aylık donemler halinde Kuruma odemek zorundadır.
Borclunun, Kuruma muracaatı esnasında; Sosyal Guvenlik Kurumu veya sosyal guvenlik kuruluşu niteliğindeki başka kuruluşlarla ilişkisinin bulunmaması halinde, ilgilinin talebi ile borcunu odemesi kredi alma suresinin bitiminden itibaren endeks uygulanmak sureti ile ve birer yıllık surelerle Kurumca uzatılır.?
?Sağlık sebepleri dışında kendi isteği ile oğretim kurumunu bırakan veya herhangi bir sebeple oğretim kurumundan cıkarılan oğrenciler oğretim kurumu ile ilişiğinin kesildiği tarihten itibaren iki yıl sonra başlamak uzere kredi aldığı kadar surede ve aylık donemler halinde Kuruma odemek zorundadır.?

GECİCİ MADDE 6 ? Bu Kanunun yururluğe girdiği tarihte kredi almakta olanlar ile kredi borcunu odeme zamanı henuz başlamamış olanlar, bu borclarını kredi aldıkları surede, kredi odeme zamanı başlayıp borc taksitlerini aksatmadan duzenli olarak odemekte olanlar ise bakiye borclarını kalan taksit suresinin iki katı surede oderler.?
ESKİ HUKUM
351 sayılı Kanunun 16. maddesinin 2. fıkrası şu şekildedir:

"(Değişik ikinci fıkra: 18/5/2006-5505/1 md.) Oğrenci, borcunu oğrenim gorduğu oğretim kurumunun normal oğrenim suresinin bitiminden itibaren iki yıl (oğrencinin lisansustu eğitim yapması halinde uc yıl) sonra başlamak uzere, kredi aldığı surenin yarısı kadar surede ve aylık donemler halinde Kuruma odemek zorundadır."
YENİ DUZENLEME
Yeni duzenlemeye gore, bu sure değişmektedir.
"Oğrenci, borcunu oğrenim gorduğu oğretim kurumunun normal oğrenim suresinin bitiminden itibaren iki yıl (oğrencinin lisansustu eğitim yapması halinde dort yıl) sonra başlamak uzere, kredi aldığı kadar surede ve aylık donemler halinde Kuruma odemek zorundadır."
DUZENLEME NEYİ GETİRİYOR?

Yeni duzenleme, alınan kredinin, aynı surede odenmesini ongoruyor. Orneğin oğrenci 4 yıl boyunca kredi almış ise, mezuniyetten 2 yıl sonra başlamak uzere yine 4 yıl suresince geri odeyecektir.
HALİ HAZIRDA ODEME YAPANLARIN DURUMU NE OLACAK?
Bu husus teklifin gecici maddesinde şu şekilde duzenlenmiştir:
"Gecici Madde 6- Bu Kanunun yururluğe girdiği tarihte kredi almakta olanlar ile kredi borcunu odeme zamanı henuz başlamamış olanlar, bu borclarını kredi aldıkları surede, kredi odeme zamanı başlayıp borc taksitlerini aksatmadan duzenli olarak odemekte olanlar ise bakiye borclarını kalan taksit suresinin iki katı surede oderler".
Bu maddeye gore,

1- Henuz kredi almakta olanlar, kredi aldığı kadar surede geri odemede bulunacaktır.
2- Kredi borcunu odeme zamanı gelmemiş olanlar yani mezuniyetinin uzerinden 2 yıl gecmeyenler (lisansustu oğrenim icin 3 yıl) yine, kredi aldığı kadar surede geri odemede bulunacaktır.
3- Kredi borcunu odemeye başlamış olanlar ise, bakiye borclarını kalan taksit suresinin iki katı surede oderler. Orneğin kalan taksit sayısı 8 ay ise bu 16 ay olacaktır. Ancak bu hak sadece taksitlerini duzenli odeyenler icin gecerli olacaktır.
ODEYEMENLERİN DURUMU
Bilindiği uzere, herhangi bir sosyal guvenlik kurumu ile ilişkisi olmayanlar, talepleri halinde, borc odemesini kredi alma suresinin bitiminden itibaren endeks uygulanmak suretiyle ve birer yıllık surelerle uzatılabilmektedir. Bu fıkrada da yeni bir duzenleme yapılmaktadır. Bu yeni duzenlemeye gore, bu ilişkinin varlığı, YURTKUR'a başvuru sırasında aranacaktır. Dolaysıyla muracaat oncesindeki ilişki, ertlemeye engel olmayacaktır.