T.C.
DANIŞTAY
Sekizinci Daire

Esas No : 2009/5454 Karar No : 2009/7028
Ozeti : Akademik kadrolara yapılacak atamalar icin anabilim dalı, bolum gibi ilgili birimlerin akademik personel ihtiyacına ilişkin goruş ve onerileri alınmadan akademik ilana cıkılmasında ve atama yapılmasında hukuka uyarlık bulunmadığı hakkında.
Temyiz isteminde Bulunan : ...
Vekili : Av. ...
Karşı Taraf : ... Universitesi Rektorluğu
Vekili : Av. ...
Davalı İdare Yanında Davaya Katılan : ...

istemin Ozeti : ... Universitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakultesi, İktisat Bolumu Başkanı olan davacının, başkanı olduğu bolume mudahilin docent olarak atanmasına ilişkin işlemin iptal edilmesi istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin 21.3.2008 gun ve 685 sayılı İktisadi İdari Bilimler Fakultesi Dekanlığı yazısıyla bildirilen işlemin iptali istemiyle acılan davada; 2547 sayılı Yuksekoğretim Yasası uyarınca mudahilin docent olarak atanmak icin gerekli şartları taşıdığı, bilim jurisince atanması icin olumlu rapor duzenlendiği ve davalı Universitenin İktisat Bolumu icin dışarıdan oğretim gorevlisi gorevlendirdiği bir başka ifadeyle bu yonde bir ihtiyacın bulunduğu dikkate alındığında, mudahilin docent olarak boş bulunan kadroya atanmasında hukuka aykırılık bulunmadığı gerekcesiyle davayı reddeden Konya 1. İdare Mahkemesinin 27.3.2009 gun ve E:2008/407, K:2009/398 sayılı kararının; atama yapılırken 2547 sayılı Yuksekoğretim Yasasında ongorulen usule aykırı davranıldığı, ilgili birimlere goruş sorulmadığı ileri surulerek 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması durdurulması istemidir.
Savunmaların Ozeti : İşlemin, universitenin oğretim uyesi uyesi ihtiyacı dikkate alınarak, kamu yararı ve hizmet gerekleri uyarınca yetkili makamlarca hukuka uygun bir bicimde tesis edildiği belirtilerek, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.
Danıştay Tetkik Hakimi Volkan CAKMAK'ın Duşuncesi : Rektorluğun, İktisat Bolumunde değerlendirilmek uzere docentlik kadrosu akademik ilanı vermeden once, bolumun her duzeydeki eğitim-oğretim ve araştırmalarından ve bolumle ilgili her turlu faaliyetin duzenli ve verimli olarak yurutulmesinden, kaynakların etkili bir bicimde kullanılmasını sağlamaktan ilk elden sorumlu olan bolum başkanından oneri ve goruş alması gerektiği 2547 sayılı Yasa hukumleri uyarınca acık olduğundan, universitelerin kadro ihtiyaclarının belirlenmesinde gerekli olan surec izlenmeksizin verilen akademik kadro ilanı sonucu atama yapılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı, bu nedenle temyize konu kararın bozulması gerektiği duşunulmektedir.
Danıştay Savcısı Ahmet Yahya OZDEMİR'in Duşuncesi : Davalı Universite İktisadi ve İdari Bilimler Fakultesinde Docent kadrosuna Doc. Dr. ..'ın atanmasına dair işlemin iptali istemiyle acılan davayı reddeden İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 25/a. maddesinde, "Universitelerde veya yuksek teknoloji enstitulerinde docentlik kadroları boşaldığında, rektorlukce boşalan kadroları ve o kadro ile ilgili olarak adaylarda aranacak nitelikleri kadronun devamlı veya kısmi statude olduğunu da belirterek ilan edilir." hukmune yer verilmiş; aynı Kanunun 13/b-3 maddesinde "Universitenin yatırım programlarını, butcesini ve kadro ihtiyaclarını, bağlı birimlerinin ve universite yonetim kurulu ile senatonun goruş ve onerilerini aldıktan sonra hazırlamak ve Yuksekoğretim Kuruluna sunmak" rektorun gorevleri arasında sayılmış; 16/b-3 maddesinde ise, "Fakultenin odenek ve kadro ihtiyaclarını gerekcesi ile birlikte rektorluğe bildirmek, fakultenin butcesi ile ilgili oneriyi fakulte yonetim kurulunun da goruşunu aldıktan sonra rektorluğe sunmak" dekanın gorevleri arasında sayılmıştır.

2547 sayılı Yuksekoğretim Yasası temel alınarak cıkarılan Universitelerde Akademik Teşkilat Yonetmeliğinin "Anabilim veya Anasanat Dalı" başlıklı 16. maddesinde; anabilim veya anasanat dalı, bolumu oluşturan ve en az bir bilim veya sanat dalını kapsayan eğitim oğretim uygulama ve araştırma faaliyetlerinin yurutulduğu akademik birim olarak tanımlanmış, "Yoneticilerle İlgili Hukumler" başlıklı 18. maddesinde ise, anabilim dalı başkanı yonetici olarak nitelendirilip secimi ve gorev surelerine ilişkin usuller tespit edilmiştir.
Ayrıca anılan Yonetmeliğin Anabilim Dalı Kurulu'nun tanımlandığı 16. maddesinin son fıkrasında, anabilim dalı kurulunun ilgili anabilim dalı programlarının planlanması ve uygulanmasında anabilim dalı başkanına goruş bildireceği hukum altına alınmıştır.
Yukarıda alıntısı yapılan Yasa ve yonetmelik hukumlerinin birlikte değerlendirilmesinden, universitelerin kadro ihtiyacını belirleyerek buna gore gerekli proseduru takip edip ilan vermenin rektorun gorevleri icerisinde olmakla birlikte yonetici konumunda olan ana bilim dalı başkanınca programların planlanması ve uygulamasında anabilim dalı kurulundan goruş alacağı dikkate alındığında, anabilim dalı ile ilgili kararların alınmasında, oğretim uyesi ihtiyacının belirlenmesinde ve nihai olarak eğitim oğretim faaliyetinin duzenli ve verimli şekilde yurutulmesinde ilk elden sorumlu olduğu tartışmasızdır.
Davacının başkanı olduğu İktisat Bolum Başkanlığınca docent ihtiyacı bulunduğu yolunda Dekanlığa gerekse Rektorluğe ihtiyac isteminde bulunulmadığı, Nevşehir Universitesi iktisat Teorisi ve Tarihi Anabilim Dalı oğretim uyesi olan Doc. Dr. ...'ın akademik gelişimine uygun bulunmayan İktisat Politikası ABD oğretim uyeliğine dava konusu işlemle atandığı iddiaları ile dava acıldığı gorulmektedir.
Bu hale gore olayda, kadro ihtiyacı ve niteliklerine ilişkin gerekli olan prosedur tamamlanmaksızın ve Mikro iktisat docenti olan ilgili kişinin atanmasının iktisat politikası icin uygun olup olmadığı irdelenmeksizin yapılan atama işleminde hukuka uyarlık, davanın reddi yolundaki Mahkeme kararında isabet gorulmemektedir.

Belirtilen nedenlerle, temyiz konusu kararın bozulmasının uygun olacağı duşunulmektedir.
TURK MİLLETİ ADINA
Davacının başkanı olduğu bolume yapılacak atama icin bir istemde bulunulmadığı veya bu konuda Rektorlukce goruşlerinin alınmadığı, bir başka ifadeyle kadro ihtiyacının belirlenmesine ve akademik kadro ilanına cıkılmasına ilişkin surec tamamlanmadan Rektorlukce docentlik kadrosu ilanı verildiği gorulmektedir.
Bu durumda, universitelerin kadro ihtiyaclarının belirlenmesinde gerekli olan surec izlenmeksizin verilen akademik kadro ilanı sonucu atama yapılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığından aksi yonde verilen temyize konu kararda hukuki isabet gorulmemiştir.
Acıklanan nedenlerle, Konya 1. İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek uzere anılan Mahkemeye gonderilmesine 4.12.2009 gununde oybirliğiyle karar verildi.