Bir sınıf oğretmeni, ayakta tedavi aldığı icin, Haziran 2010 donemine ait ek ders ucretinin 7 saat eksik odenmesi uzerine dava acmıştır. Ancak Adana 1. İdare Mahkemesi Yureğir Kaymakamlığını haklı bulmuş ve dava reddedilmiştir. Oğretmen kararı temyiz etmiş ve Adana Bolge İdare Mahkemesine başvurmuştur. Adana Bolge İdare Mahkemesi de, Yureğir Kaymakamlığını haklı bulmuştur. Davacı bu kez, MEB'in konuya ilişkin genelgesinin bulunduğunun, mahkemelerin kararın tekrar değerlendirilmesi istemiyle "karar duzeltme" başvurusunda bulunmuştur. Adana Bolge İdare Mahkemesi MEB'in geelgesini gordukten sonra, bu kez davacı lehine karar vermiş ve onceki kararını iptal etmiştir.
İŞTE MAHKEME KARARI
T.C.
ADANA
BOLGE İDARE MAHKEMESİ
ESAS NO : 2011/2412
KARAR NO : 2011/2372

KARARIN DUZELTİLMESİNİ
İSTEYEN (DAVACI) : ERDİNC ŞAHBAZ ADINA EĞİTİM SEN EĞİTİM VE BİLİM
EMEKCİLERİ SENDİKASI
[VEKİLİ] : AV. MERDAN OZBERK-Reşatbey Mahallesi, Adalet Cad. No:11

Kocabaş Plaza, Kat:3-Seyhan/ADANA
KARŞI TARAF (DAVALI) : YUREĞİR KAYMAKAMLIĞI-Yureğir/ADANA

İSTEMİN OZETİ : Adana İli, Yureğir İlcesi, İsmail Sefa Ozler İlkoğretim Okulu Sınıf oğretmeni olarak gorev yapan davacının, Haziran 2010 donemine ait ek ders ucretinin 7 saat eksik odenmesi nedeniyle okuluna başvurarak odenmeyen 7 saat ek ders ucretinin tahakkuk ettirilerek hesabına yatırılması isteminin reddine ilişkin Yureğir Kaymakamlığı'nın 05.07.2010 tarih ve 417 sayılı işlemin iptali istemiyle acılan davanın reddine karar Veren Adana 1. İdare Mahkemesi'nin 08.11.2010 gunlu E:2010/1092, K:2010/1357 sayılı kararını onayan Mahkememizin 11.02.2011 gun ve E:2011/722, K:2011/824 sayılı kararının; davacı vekili tarafından, muvekkili ile aynı statude gorev yapan diğer butun ilkoğretim okullarındaki personellere ek ders ucretleri kesintiye uğramadan odendiği belirtildiği, aynı konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu'nun Ek Ders Ucreti Konulu 27.08.2009 tarih ve 2207/73665 sayılı genelgesininde bu yonde olduğu iddiasıyla duzeltilmesi istenilmektedir.

SAVUNMANIN OZETİ : Savunma verilmemiştir.

TURK MİLLETİ ADINA

Hukum veren Adana Bolge İdare Mahkemesi'nce; dava dosyası incelenerek gereği goruşuldu.

Uyuşmazlık, Adana İli, Yureğir İlcesi, İsmail Sefa Ozler İlkoğretim Okulu Sınıf oğretmeni olarak gorev yapan davacının, Haziran 2010 donemine ait ek ders ucretinin 7 saat eksik odenmesi nedeniyle okuluna başvurarak odenmeyen 7 saat ek ders ucretinin tahakkuk ettirilerek hesabına yatırılması isteminin reddine ilişkin Yureğir Kaymakamlığı'nın 05.07.2010 tarih ve 417 sayılı işlemin iptali istemiyle acılmıştır.
16.12.2006 tarih ve 26378 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararının "ders gorevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 16/b. maddesinde, il duzeyinde milli ve mahalli bayramların kutlamaları icin kurulan hazırlık komitelerinde gorevlendirilen yonetici ve oğretmenlerin, milli ve mahalli bayramların hazlık calışmalarına katılan yonetici ve oğretmenlerin, soz konusu bayramların hazırlık calışmalarına ve torenlerine sınıf veya okul butunluğunde katılan oğrencilerin oğrenim gorduğu eğitim kurumlarının yonetici ve oğretmenleri ile milli bayramlar nedeniyle tatil edilen gunlerde (*) ve bir ayda dort gunu gecmemek uzere ayakta gorulen tedavi nedeniyle ders gorevlerini yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenlerin, bu surelerde uzerlerinde bulunan aylık karşılığı olan ders varsa ek ders, ders niteliğinde yonetimce hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılacağı hukum altına alınmış, 10.05.2008 tarihli ve 26872 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile (*) "ve bir ayda dort gunu gecmemek uzere ayakta gorulen tedavi nedeniyle," ibaresi madde metninden cıkarılmış olup, bu değişikliğin iptali istemiyle acılan davada Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun 18.06.2009 tarih ve Y.D. İtiraz No:2009/121 sayılı kararıyla soz konusu değişikliğin yurutulmesi durdurulmuştur.
Dava dosyasının incelenmesinden; Adana İli, Yureğir İlcesi, İsmail Sefa Ozler İlkoğretim Okulu Sınıf oğretmeni olarak gorev yapan davacının, Haziran 2010 donemine ait ek ders ucretinin 7 saat eksik odenmesi nedeniyle okuluna başvurarak odenmeyen 7 saat ek ders ucretinin tahakkuk ettirilerek hesabına yatırılması isteminin reddine ilişkin Yureğir Kaymakamlığı'nın 05.07.2010 tarih ve 417 sayılı işlemin iptali istemiyle gorulmekte olan davanın acıldığı anlaşılmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararının 16/(b) maddesinde yer alan "ve bir ayda dort gunu gecmemek uzere ayakta tedavi sonrasında tedavi nedeniyle" ibaresinin madde metninden cıkartılmasına yonelik olarak acılan dava sonucu 18.06.2009 gunlu Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu'nca soz konusu değişikliğe ilişkin yurutmenin durdurulması kararı verildiğinden, madde metninin hic değişmemiş gibi kabul edilerek davacıya ek ders odemesi yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Kaldı ki, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ek ders ucretine ilişkin 27/08/2009 gun ve 2207/73665 sayılı kararı da Bakanlar Kurulu Kararının 16/b. maddesinin değişiklikte onceki hali ile uygulanması gerektiği yonundedir.
Olayda, 01.06.2010 tarihinde sevkli olduğu ve ayakta tedavi gorduğu hususunda ihtilaf bulunmayan davacının, sevkli olduğu saatlerde, ders gorevini yapmış sayılarak ek ders ucreti odenmesi gerektiğinden, aksi yondeki dava konusu işlemde hukuki isabet gorulmemiştir.
Acıklanan nedenlerle, davacı vekili tarafından vaki kararın duzeltilmesi isteminin kabulune, Mahkememizin itiraz uzerine verdiği 11.02.2011 gun ve E:2011/722, K:2011/824 sayılı kararının kaldırılmasına, itiraza konu davanın reddi yolunda verilen Adana 1. İdare Mahkemesi'nin 08.11.2010 gunlu E:2010/1092, K:2010/1357 sayılı kararının bozulmasına, dava konusu işlemin iptaline, davacı tarafından dava, itiraz ve kararın duzeltilmesi safhalarında odenen başvuru, ve karar harclarının kendisine iadesine, diğer yargılama giderlerinin davalı idarece davacıya odenmesine, Avukatlık Asgari Ucret Tarifesi uyarınca belirlenen 550,00-TL'lik avukatlık ucretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, peşin alınan yargılama gider karşılıklarından kullanılmayan kısımların istemi halinde ilgilisine iadesine, 11/05/2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan
TULAY BULGURCU
33589 Uye
ŞEBNEM ERDOĞAN
37839 Uye
SEDAT KOC
37998
YARGILAMA GİDERLERİ
DAVA SAFHASI
BAŞVURMA HARCI : 17,15-TL
KARAR HARCI : 17,15-TL
VEKALET HARCI : 2,75-TL