Mahkemeden 9.9.2011'den once AOF'te bir bolume kayıt yaptırmış oğrencilerin muafiyet, butunleme hakkı konusunda biri olumlu, diğer olumsuz iki karar...
Anadolu Universitesi 9 Eylul 2011 tarihinde Acıkoğretim Fakulteleri Oğretim ve Sınav Yonetmeliğini değiştirdi.
Değişiklik sırasında, muafiyet, sınav sistemi, butunleme gibi cok sayıda uygulama değiştirildi.
Bu değişiklik sırasında yonetmeliğe bir gecici hukum konulmadığından, yeni uygulama eski veya yeni kayıt yaptıran tum oğrencilere uygulanmaya başlandı. Peki bu uygulama ne kadar hukuki?
Bu konuda cok sayıda dava acıldı. Bu dava sonuclarından birini bugun yayımladık. Eskişehir İdare Mahkemesinin kararında, yonetmeliğin yayım tarihinden sonra 17/10/2011 tarihinde, AOF'te bir bolume kayıt yaptıranın muafiyet hakkından yararlanamayacağı karar verilmiştir.
Burada onemli olan bir diğer husus, yonetmeliğin yayım tarihinden once kayıt yaptırmış olanların haklarının ne olacağıdır?
Bu konuda da Eskişehir İdare Mahkemesine bir dava acılmıştır. Bu davada, davacı aday; muafiyet, butunleme sınavı hakkı, yıllık ders ve sınav sistemine tÂbi olma (donemlik sisteme tÂbi olmama), ders sayısı gibi hususlarda eski yonetmelik hukumlerine tabi olmak istemiştir.
Eskişehir İdare Mahkemesi yaptığı incelemede, 9.9.2011 tarihli yonetmeliğin yayımı sırasında oğrenci olan adaylarla ilgili onemli bir karar vermiştir. Mahkeme, yonetmeliğin yayım tarihinden once (9/9/2011) AOF'te bir bolume kayıt yaptırmış olanların muafiyet hakkının korunması gerektiğine karar vermiştir. Eski yonetmeliğin 17. maddesinde "Acıkoğretim sistemine gore oğretim yapan fakultelerin oğrencileri, kaydedildikleri ve bulundukları sınıf, bolum ve programda okutulan derslerin tumunu almak zorundadır. Ancak, oğrencilerin Anadolu Universitesinden daha once alıp da başarmış oldukları Ataturk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Turk Dili, Yabancı Dil ve Temel Bilgi Teknolojisi dersleri transfer edilebilir. Diğer yuksekoğretim kurumlarından ders transferi yapılmaz. ..." hukmu yer almaktadır. Mahkeme AOF'te daha once Ataturk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Turk Dili, Yabancı Dil ve Temel Bilgi Teknolojisi derslerini alanların bu derslerden muaf tutulması gerektiğine karar vermiştir. Ancak bu karar sadece, 9/9/20112 tarihinden once AOF'e kayıt yaptırmış olanlar icin emsal niteliktedir.

Diğer taraftan mahkeme, butunleme sınavı hakkı, yıllık ders ve sınav sistemine tÂbi olma (donemlik sisteme tÂbi olmama), ders sayısı gibi hususlarda ise oğrencilerin kazanılmış hakkının olamayacağını ve bu konudaki yeni yonetmelik hukumlerine tabi olmaları gerektiğine karar vermiştir.
İŞTE MAHKEME KARARI