Danıştay 2. Dairesi, elektronik ortamda memurun on onayı alınmış olsa da, memurla birlikte idarenin de kendisine sunulan bilgi ve belgelerin kontrolunden sorumlu olduğuna karar verdi.
Gunumuzde bir cok işlem elektronik ortamda yurutulmeketdir.
Orneğin bir memurun hizmeti, hizmete dayalı olarak hesaplanan hizmet puanı, aldığı belgeler vs. bir cok husus, ozellikle yer değiştirmeler oncesinde acıklanmakta ve itirazı olanların itirazda bulunması istenmektedir.
Aşağıda bir orneğine yer verilen Danıştay kararında onemli bir detay bulunmaktadır.
Bir oğretmen 2010 yılında girdiği mudurluk sınavı sonrasında tercihlerde bulunmuş ancak hicbir tercihine yerleşememiştir. Oğretmenin, yerleşememe nedenini sorgulaması sırasında, 1993 yılında, bir okulda, "mudur yetkili" olarak gecen surelerin MEBSİS'te "gorevlendirme mudur" olarak gorunduğu bu nedenle de o doneme ait hizmetlerinin normal oğretmen olarak puanlandırıldığını tespit etmiştir.
Oğretmen, itirazda bulunmuş ancak MEB, MEBSİS'te yer alan bilgilerin sorumluluğunun oğretmenden kaynaklandığını, tercih işlemlerine başlamadan once oğretmenden "bu bilgilerin doğru olduğu yonunde" onay alındığını belirtmiş ve olayda sorumluluğu bulunmadığı icin itirazı reddetmiştir.
İdare mahkemesinde acılan ilk davada, mahkeme davacı oğretmen aleyhinde karar almıştır. Oğretmen dosyayı Danıştay nezdinde temyiz etmiştir. Danıştay 2. Dairesi , olayda her ne kadar oğretmenin kusuru olmuş olsa da, "davacıyla birlikte davalı idarenin de kendisine sunulan bilgi ve belgeleri kontrolle gorevli ve yukumlu olduğu acıktır." demiş ve mahkeme kararını bozmuştur.
Bu karar, memurdan her ne kadar on olay alınmış olsa da, idarelerin kendisine sunulan bilgi ve belgelerin kontrolunden sorumlu olduğunu gostermesi acısından onemlidir.
İŞTE DANIŞTAY'IN 2. DAİRESİNİN KARARI

T.C.
D A N I Ş T A Y
İkinci Daire
Esas No : 2011/910
Karar No : 2012/1284
Anahtar Kelimeler : Mudur Yetkili Oğretmen, Puan, Atama
Ozeti : Davacının sunduğu bilgi ve belgelerin doğruluğundan ve eksikliğinden kendisi sorumlu olmakla beraber, davalı idare de kendisine sunulan bilgi ve belgeleri kontrolle gorevli ve yukumlu olduğundan İl Değerlendirme Komisyonunun, yoneticilik başvurusunda bulunan adaylara ait belgelerin doğruluğunu veya eksikliğini araştırması gerektiği hakkında.
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : …
Vekili : Av. …
Karşı Taraf : Manisa Valiliği
İsteğin Ozeti : Manisa İdare Mahkemesi'nce verilen 27.10.2010 gunlu, E:2010/765, K:2010/1972 sayılı kararın, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulu Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Cevabın Ozeti : Temyiz isteminin reddi ile Mahkeme kararının onanması gerektiği yolundadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : Ayşen Bal Gul
Duşuncesi : Davacının temyiz isteminin kabulu ile İdare
Mahkemesi kararının bozulması gerektiği duşunulmektedir.
Danıştay Savcısı : Şule Tataroğlu
Duşuncesi : Manisa İli, Ahmetli İlcesi … İlkoğretim Okulu'nda Mudur olan davacının 12.2.1991-19.3.1993 tarihleri arasında mudur yetkili oğretmenlikte gecen hizmetlerinin oğretmen olarak değerlendirilerek 4.2.2010 tarihli eğitim kurumları yonetici atamalarında esas puanının olması gerekenden duşuk hesaplanması işlemi ile bu işleme yaptığı itirazın reddine ilişkin işleme karşı acılan davanın reddi yolundaki idare mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Dosyanın incelenmesinden, 4.5.2004 tarih ve 1313 sayılı, 22.1.2010 tarih ve 343 sayılı Yahyalı İlce Milli Eğitim Mudurluğu yazılarıyla, davacı tarafından verilen dilekce ile mudur yetkili oğretmen olarak gorev yaptığının Ahmetli İlce Milli Eğitim Mudurluğu'ne bildirilmiş olması ve halen MEBSİS sisteminde de mudur yetkili oğretmen olarak gorunduğunun anlaşılması karşısında, davacı puanının eksik hesaplanmasından kaynaklanan kusurun idareye ait olduğu dolayısıyla dava konusu işlemlerde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Bu nedenle mahkeme karararının bozulması gerektiği duşunulmuştur.

TURK MİLLETİ ADINA
Hukum veren Danıştay İkinci Dairesi'nce dosyanın tekemmul ettiği gorulduğunden yurutmenin durdurulması istemi hakkında bir karar verilmeksizin işin gereği duşunuldu:
Dava, Manisa İli, Ahmetli İlcesi, … İlkoğretim Okulunda Mudur olandavacının, 12.2.1991- 19.3.1993 tarihleri arasında mudur yetkili oğretmenlikte gecen hizmetlerinin yonetici değerlendirme formunda yoneticilikte gecmiş gibi değilde oğretmenlikte gecen hizmet suresi olarak değerlendirilerek 4.2.2010 tarihli tarihli eğitim kurumları yonetici atamalarında esas puanının olması gerekenden duşuk hesaplanması işlemi ile bu işleme yaptığı itirazın reddine ilişkin 2.3.2010 gunlu, 3462 sayılı işlemin iptali istemiyle acılmıştır.
Manisa İdare Mahkemesi'nin 27.10.2010 gunlu, E:2010/765, K:2010/1972 sayılı kararıyla; davacının, 2010 yılı ocak ayında yapılan yonetici duyurusu uzerine başvuruda bulunduğu, başvuru esnasında verilmesi gereken 27.1.2010 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumu Yoneticiliği Başvuru ve Onay Formu ile yoneticilik istek formunun bizzat tarafından doldurulduğu ve imzalandığı, yine bu evraka ekli 26.1.2010 tarihli hizmet cetvelinde de davacının 12.2.1991- 19.3.1993 tarihleri arasında Kayseri İli, Yahyalı İlcesi, … İlkoğretim Okulundaki gorevinin oğretmen olarak gorulduğu, hesaplamanın buna gore yapıldığı, bu belgenin atama komisyonuna davacı tarafından sununulduğu, dolayısıyla, davacının kendi ihmalinden kaynaklanan bir hatadan dolayı hak iddia edemeyeceği, idarenin olayda herhangi bir kusurunun bulunmadığı kanaatine varıldığı, bu nedenle, tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekcesiyle dava reddedilmiştir.
Davacı, mahkeme kararının hukuka aykırı olduğunu, 12.2.1991- 19.3.1993 tarihleri arasında Kayseri İli, Yahyalı İlcesi, … İkloğretim Okulunda mudur yetkili oğretmen olarak gorev yaptığını, buna ilişkin belgelerin idarede mevcut olduğunu, puan hesaplanmasının yoneticilikte gecmiş gibi yapılması gerektiğini, one surmekte ve İdare Mahkemesi kararının bozulmasını istemektedir.
Dava konusu işlem tarihinde yururlukte bulunan 13.8.2009 gunlu, 27318 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yoneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yonetmeliğin Komisyonların oluşumu başlıklı 9. maddesinde; bu yonetmelik kapsamındaki eğitim kurumu yoneticiliklerine atanmak uzere başvuruda bulunan adayların değerlendirilmesi amacıyla secme sınavı komisyonu ile il değerlendirme komisyonu oluşturulacağı belirtilmiş; b) bendinde, İl Değerlendirme Komisyonunun: İl milli eğitim muduru veya gorevlendireceği bir mudur yardımcısının/şube mudurunun başkanlığında, yonetici atamadan sorumlu şube muduru, bir milli eğitim muduru, bir ilkoğretim mufettişi ile milli eğitim mudurlerince belirlenecek bir (A) tipi eğitim kurumu mudurunden olmak uzere toplam beş uyeden oluşacağı hukmu; Yonetim kademelerinde gecmiş sayılan diğer gorevler başlıklı 25. maddesinin ikinci fıkrasında; en az bir yıl gorev yapmış olmak kaydıyla mudur yetkili oğretmen olarak gecirilen sureler ucuncu kademe yoneticiliğinde gecmiş sayılacağı, bunlardan eğitim kurumu yoneticiliklerine atanmak isteyenler, yapılacak duyurulara başvurmaları halinde atanmak istedikleri eğitim kurumu icin bu yonetmelikte ongorulen hizmet suresi de dikkate alınarak atama usul ve esaslarına gore atanılacağı hukmu; Mudurluk icin duyuru ve atama başlıklı 20. maddesinde 1. fıkrasında; Atama yapılacak eğitim kurumu mudurluklerine ihtiyac duyulan zamanlarda valiliklerce il genelinde her adayın bilgi sahibi olmasını sağlayacak şekilde başvuru tarihinden en az on gun once duyuru yapılacağı, duyuruda; atama yapılacak eğitim kurumlarının adları, tipleri, başvuracaklarda aranacak şartlar ve diğer hususların belirtileceği,2. fıkrasında; Mudurluk sınavını kazanmış olan yonetici adayları , duyurusu yapılan boş mudurluklere atanmak uzere, bu Yonetmelik ekinde yer alan EK-1 Yoneticilik İstek Formu ile en az on eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle elektronik ortamda İLSİS uzerinden başvuruda bulunabileceği, 3. fıkrasında; Başvuruda bulunan adayların atamalarının , Mudurluk sınavından almış oldukları puan ile bu Yonetmelik ekinde yer alan EK-2 Yonetici Değerlendirme Formu uzerinden yapılan değerlendirmede aldıkları puan dikkate alınmak suretiyle oluşacak toplam puan esas alınarak, tercihleri doğrultusunda puan ustunluğune gore yapılacağı, sonucların elektronik ortamda duyurulacağı hukmu yer almaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yoneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yonetmeliğin Uygulama Kılavuzunun (Ocak 2010 donemine ilişkin) "Genel Acıklamalar" başlıklı 2. Bolumunun 4. maddesinde, "Eğitim kurumu yoneticiliklerine atanma başvurusunda bulunacakların elektronik başvuru formunu doldurmadan once MEBSİS Ozluk Modulundeki bilgilerini kontrol etmeleri, varsa eksik ve hatalı bilgileri İl Milli Eğitim Mudurluklerine guncelleştireceklerdir. Aksi halde başvuru onay işlemlerinden sonra form uzerindeki bilgilerde değişiklik yapılmayacaktır. En son Bakanlık atama kararnamesindeki alanı ile MEBSİS Ozluk Modulundeki alanı farklı olan oğretmenlerin MEBSİS Ozluk Modulundeki alanı duzeltirmeden, MEBSİS Ozluk Modulunde gorulen alandan yaptığı başvurusu iptal edilecektir.'' kuralı yer almaktadır. Dosyanın incelenmesinden, Manisa İli, Ahmetli İlcesi, … İlkoğretim OKulunda Mudur olan davacının, 2010 Yılı okul mudurlukleri icin yapılan sınavda 63 puan alarak başarılı olduğu, Manisa Valiliği, İl Milli Eğitim Mudurluğunun Eğitim Kurumları Mudurluklerine atama yapılması ile ilgili 2010 YIlı Ocak ayında yapılan duyurusuna istinaden davacının 27.1.2010 tarihinde 10 okul tercihi yaparak başvuruda bulunduğu, yapılan değerlendirme sonucu tercih etiği okullardan hicbirisine atamasının yapılmadığı, aynı İl, Turgutlu İlcesi, … İlkoğretim Okuluna puanı kendisinden daha duşuk olan birisinin mudur olarak atamasının yapıldığını oğrenmesi uzerine, anılan okula kendisinin atanamama sebebinin bildirilmesi ve 12.2.1991- 19.3.1993 tarihleri arasında Kayseri İli, Yahyalı İlcesi, … İlkoğretim Okulunda Mudur Yetkili oğretmen olarak calıştığı ve bu surenin yoneticilikte gecen hizmet suresi olarak değerlendirmeye alınıp yapılan işlemin duzeltilerek atamasının bu okula yapılması istemiyle başvuruda bulunduğu, Manisa Valiliği, İl Milli Eğitim Mudurluğunun Eğitim Kurumları Mudurluklerine atama yapılması ile ilgili 11.1. 2010 tarihli ve 408 sayılı Yonetici Atama Duyurusunun 6. maddesinde; başvuruda bulunan adayların ozluk bilgilerinin MEBSİS sisteminden alınacağı, EK-2 Yonetici Değerlendirme esas bilgi ve belgelerin başvuru işlemleri başlamadan MEBSİS modulune işlenmesi gerektiği, başvuru sayfası acıldığında sistemden gelen bilgilerde hata veya eksiklik olması durumunda bu bilgilerin işletilmesinden adayların sorumlu olacağı belirtilmiş olup, bu nedenle ilgilinin başvuru evrakları arasında yer alan hizmet belgesinde soz konusu tarihler arasındaki gorevi ''Gorevlendirme Mudur'' olarak gorunduğunden bu sureler komisyon tarafından oğretmenlikte gecen hizmet suresi olarak değerlendirildiği, yoneticilikte gecen sure olarak değerlendirilmediği belirtilerek başvurusunun 2.3.2010 gunlu işlemle reddedildiği, bunun uzerine davacının yonetici atamalarında esas puanının olması gerekenden duşuk hesaplanması işlemi ile bu işleme yaptığı itirazın reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle iş bu bakılan davanın acıldığı anlaşılmaktadır.
Olayda; Manisa Valiliği, İl Milli Eğitim Mudurluğunun Eğitim Kurumları Mudurluklerine atama yapılması ile ilgili 2010 Yılı Ocak ayında yapılan duyurusu uzerine davacının başvuruda bulunduğu, başvuru sırasında idareye sunduğu başvuru formuna ekli olan hizmet cizelgesinde 12.2.1991- 19.3.1993 tarihleri arasında Kayseri İli, Yahyalı İlcesi, Kapuzbaşı İlkoğretim Okulunda oğretmen kadrosunda gorevlendirme ile mudurluk gorevi yaptığı gorulmekle birlikte daha sonra gerek davacının başvurusu gerekse mahkemenin ara kararı uzerine davalı idarece dosyaya sununulan bilgi ve belgelerde ve Kayseri Valiliği Yahyalı İlce Milli Eğitim Mudurluğunun Manisa Valiliği, Ahmetli İlce Milli Eğitim Mudurluğune yazdığı 4.5.2004 gunlu, 1313 sayılı ve 22.1.2010 gunlu, 343 sayılı yazılarında; davacının 12.2.1991- 19.3.1993 tarihleri arasında mudur yetkili oğretmen olarak gorev yaptığının belirtildiği, diğer taraftan, davacının başvurusu uzerine hizmet belgesinde de bu durumun duzeltildiği gorulmektedir.
Bu durumda; Manisa İli, Ahmetli İlcesi, … İlkoğretim Okulunda Mudur olan davacının, 12.2.1991- 19.3.1993 tarihleri arasında mudur yetkili oğretmen olarak gorev yaptığının anlaşılması karşısında, anılan tarihler arasında gecen hizmetlerinin yonetici değerlendirme formunda yoneticilikte gecmiş gibi değerlendirilerek yonetici atamalarına esas puanın buna gore hesaplanması gerektiği sonucuna varıldığından, tesis edilen işlemde hukuka uyarlık mahkeme kararında yasal isabet bulunmamaktadır. Her nekadar davalı idarece, davacı tarafından sunulan bilgi ve belgelere ve beyanına gore işlem yapıldığı, kendilerinden kaynaklı bir kusurun sozkonusu olmadığı gibi ihmallerinin de bulunmadığı, davacının kendi hatasından ve ihmalinden kaynaklı olduğu, bu nedenle yukarda ayrıntısına yer verilen Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yoneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yonetmeliğin Uygulama Kılavuzunun (Ocak 2010 donemine ilişkin) "Genel Acıklamalar" başlıklı 2. Bolumunun 4. maddesi ve Manisa Valiliği, İl Milli Eğitim Mudurluğunun Eğitim Kurumları Mudurluklerine atama yapılması ile ilgili 11.1. 2010 tarihli ve 408 sayılı Yonetici Atama Duyurususunun 6. maddesine gore hak iddia edemeyeceği ve sonucundan ilgilinin sorumlu olacağı ileri surulmekte ise de; olayda; davacı, sunduğu bilgi ve belgelerin doğruluğundan, gecerliliğinden ve eksikliğinden kendi sorumlu olmakla beraber davalı idarenin de kendisine sunulan bilgi ve belgeleri kontrolle gorevli ve yukumlu olduğu acıktır.
Anılan Yonetmeliğin 9. maddesiyle de yonetmelik kapsamındaki eğitim kurumu yoneticiliklerine atanmak uzere başvuruda bulunan adayların değerlendirilmesi amacıyla İl Değerlendirme Komisyonu oluşturulduğundan, bu değerlendirme komisyonu tarafından yoneticilik başvurusunda bulunan adaylara ait belgelerin doğruluğu veya eksikliği ve yanlışlığının bu kişilerin ozluk dosyalarından araştırılıp ortaya konulduktan sonra puanlamaya ilişkin değerlendirme yapılması gerektiğinden davalı idarenin aksi yondeki savı yerinde gorulmemiştir.
Acıklanan nedenlerle, davacının temyiz isteminin kabuluyle, Manisa İdare Mahkemesi'nce verilen 27.10.2010 gunlu, E:2010/765, K:2010/1972 sayılı kararın, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulu Kanunu'nun 49. maddesinin 1/c fıkrası uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 3622 sayılı Kanun'la değişik 3. fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen hususlar da gozetilerek yeniden bir karar verilmek uzere dosyanın adı gecen Mahkeme'ye gonderilmesine, kullanılmayan 30,30 Tl'lik yurutmeyi durdurma harcının isteği halinde davacıya iadesine, kararın tebliğ tarihini izleyen onbeş gun icinde Danıştay'a kararın duzeltilmesi yolu acık olmak uzere 28.3.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.