Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi, DSİ Diyarbakır 10. Bolge Mudurluğunde calışan harita teknisyeninin eğitim ozrunden nakil talebinin reddedilmesi işlemini hukuka aykırı buldu.
Bilindiği uzere, DSİ, yayımladığı genelge doğrultusunda, KPSS ile atanan personelin 5 yıl boyunca gorev yapmasını talep etmektedir. Mahkeme, Genelgenin Anayasa ve ust hukuk normlarına aykırı olduğunu belirtmiştir.
Yine, DSİ Diyarbakır Şubesi harita teknisyenine ihtiyacı bulunduğunu belirtirken, naklen gecilmek istenen Eskişehir şubesi harita teknisyenine ihtiyacı olmadığını belirtmiştir. Mahkeme, aynı nitelikteki iki birimden birinin "ihtiyacım var" derken diğerinin "ihtiyacım yok" demesine hayatın olağan akışına aykırı bulmuştur.
3 Hakimli heyet, en ust hukuk normu olan Anayasa'nın 42. maddesinde yer alan "Kimsenin eğitim ve oğretim hakkından yoksun bırakılamayacağı" hukmunu gerekce gostererek, Genelgedeki hukme ve kurum acıklamasına rağmen, naklin yapılmaması işlemin yururluğunu durdurmuştur.
Bu karar, yerel mahkeme kararı olduğu icin sadece dava acanı ilgilendirmektedir. Ancak, kararın Danıştay tarafından onaylanması halinde onemli bir emsal karar teşkil edecektir.
İŞTE MAHKEME KARARI
Yukarıda yer alan karar, Haber Gonder servisi yoluyla gonderilmiştir.