Danıştay, 5335 sayılı Kanunun 30. maddesini, yorumladı Emekli olanların yeniden memur olarak atanıp atanmayacağı konusunda başvurulan mevzuat 5335 sayılı Kanunun 30. maddesidir.
Ancak, mezkur Kanunun birinci ve ikinci fıkrası surekli olarak yanlış anlaşılmaktadır.
Danıştay Onikinci Dairesi, 2010/6363 Esas ve 2013/2323 Karar nolu yeni kararıyla konuya acıklık getirdi.
Danıştay 12'nin yeni tarihli bu kararına gore,
- 5335 sayılı Kanunun birinci fıkrası, emekli olanların 6 istisna dışında yeniden memur olarak atanamamasını duzenlemektedir.
- Kanunun ikinci fıkrası ise birinci fıkrada yer alan 6 istisna goreve atanacakların ancak emekli aylıklarının kesilmesi halinde bu gorevlere atanabileceğini duzenlemektedir.
Danıştay'ın bu değerlendirmesine gore emekli olan bir memur, eğer yeniden atanacağı kadro 6 istisna arasında değilse, hicbir şekilde memur kadrosuna atanamayacaktır.
Danıştay'ın ikinci fıkraya ilişkin yorumu şu şekildedir:
"ikinci fıkranın, maddenin birinci fıkrasında sayılan sayılan istisnalar kapsamında acıktan atanabilme imkanı tanınanlar ve yine maddenin birinci fıkrasında tek tek sayılarak belirtilen kurumların dışındaki kurumlara acıkatan atanma hakkına sahip olanlar ve kanunun yururluğe girdiği tarihte emekli olmasına rağmen yeniden atanarak gorev yapmaya devam edenlerin emekli ve yaşlılık aylıklarının kesilip kesilmeyeceğine ilişkin olduğu ve maddenin birinci fıkrasında acıktan atanamayacakları belirtilenlerin emeklilik veya yaşlılık aylığından feragat ederek yeniden atanmalarına imkan bulunmadığı sonucuna varılmaktadır"
Burada şu hususu da belirtmek gerekiyor. 5335 sayılı Kanunun 30. maddesinin birinci fıkrası, mekli olanların (6 istisna dışında) şu butceli kurumlara atanamayacağını belirtmiştir: Genel butceye dahil daireler, katma butceli idareler, doner sermayeler, kefalet sandıkları, sosyal guvenlik kurumları ve butceden yardım alan kuruluşlar....
Emekli olanların bunun dışındaki kurumlara atanmaları mumkundur. Bu kurumlar ise Devlet Personel Başkanlığının bir goruşunde şu şekilde acıklanmıştır: Fonlar, belediyeler, il ozel idareleri, belediyeler ve il ozel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, ozel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, ust kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbusleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile muessese ve işletmeleri ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıkları..
5335 SAYILI KANUNUN BİRİNCİ VE İKİNCİ FIKRALARI ŞU ŞEKİLDEDİR
Madde 30-
Birinci fıkra: Cumhurbaşkanı tarafından atananlar, Başbakan tarafından atananlar, Bakanlar Kurulu kararı veya muşterek kararnameyle atanan veya gorevlendirilenler, Turkiye Buyuk Millet Meclisince yapılan secimler sonucunda gorev verilenler ile yuksekoğretim kurumlarının oğretim uyeliklerine ve Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabip kadrolarına yapılacak atamalar haric olmak uzere, herhangi bir sosyal guvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, genel butceye dahil dairelerin, katma butceli idarelerin, doner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal guvenlik kurumlarının ve butceden yardım alan kuruluşların kadrolarına acıktan atanamazlar. Diğer kanunların bu fıkraya aykırı hukumleri uygulanmaz.
İkinci fıkra: Herhangi bir sosyal guvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel butceye dahil daireler, katma butceli idareler, doner sermayeler, fonlar, belediyeler, il ozel idareleri, belediyeler ve il ozel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal guvenlik kurumları, butceden yardım alan kuruluşlar ile ozel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, ust kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbusleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile muessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya gorevde calıştırılamaz ve gorev yapamazlar.