Bir kamu konutuna mutfak yaptıran memur, cıkarken bu mutfağı sokebilir mi? SORU: Calıştığım kurumdan ayrıldığım icin kullandığım lojmanı boşaltacağım. Fakat kaldığım sure zarfında kendi cebimden para odeyerek lojmana sıfırdan mutfak yaptırdım, parke doşettim. Bunları şu an sokup goturmek istiyorum. Fakat benden sonra yerime oturacak idareci yaptığın şeyleri belgelendiremezsen hakkında devlet malına zarar vermekten dava acarım diyor.
Uzerinden cok zaman gectiği icin faturaları bulamıyorum.
Bu duruma şahit birden cok calışma arkadaşım var bu şahitlikler gecerli midir?
Ne yapmam gerekiyor?
CEVAP:
Kamu konutlarının tahsis bicimi, oturma suresi, kira, bakım, onarım ve yonetimine ilişkin temel ilkeleri belirlemek uzere 9/11/1983 tarihli ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu, 11/11/1983 tarih ve 18218 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış bulunmaktadır.
Kamu Konutları Yonetmeliği ise 23.9.1984 tarih ve 18524 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe konulmuştur.
Anılan Kamu Konutları Yonetmeliğinde kendilerine konut tahsis edilen memurlara konutların teslimi ilişkin duzenlemelere "Konutların Teslimi ve Konutlara Giriş" 17 madde ile duzenlenmiş olup, anılan hukumde konutun teslimi "Kamu Konutları Giriş Tutanağı" ile yapılması ongorulmuştur.
Mezkur Yonetmeliğin Kamu Konutları Giriş Tutanağı başlıklı (6) SAYILI CETVEL'inde
"Yukarıda ozellikleri belirtilen kamu konutunu (7) sayılı cetvelde yazılı demirbaş eşya ve mefruşat ile birlikte aşağıdaki
Şartlarla teslim aldım.
1Kiraladığım konutu "Kamu Konutları Yonetmeliği" hukumlerine gore kullanmayı ve bu Yonetmelik hukumlerine riayet etmeyi,
2Konutu teslim aldığım Şekil ve ozellikte teslim etmeyi,
3Konutun boşaltılması sırasında tanzim edilecek "Kamu konutları cıkış tutanağı" ile bu giriş tutanağı ve eki demirbaş eşya ve mefruşat listesinde bir fark ve noknaklık tespit edilirse, bunların değerini itiraz etmeden odeyeceğim,
4Konutta oturduğum sure icinde yaptığım zarar ve hasarın bedelini aynen karşılıyacağımı,
5Konutun icinin ve dışının, teslim aldığım andaki mimari durumunu değiştirmeyeceğimi,
Taahhut ve yukarıda belirtilen hukumleri aynen kabul ettiğimi Şimdiden beyan ederim.
Personelin Adı ve Soyadı,
Gorevi, İmzası" şeklinde duzenleme yer almaktadır.
Kamu Konutları Yonetmeliğinin, Konuttan Cıkma başlıklı 33 uncu maddesinde konutu boşaltan memurların, konutu ve anahtarını bir orneği ek (8) de gosterilen "Kamu Konutlarını Geri Alma Tutanağı" duzenlemek suretiyle ilgili birime teslim etmek zorunda oldukları hukum altına alınmıştır.
Yer verilen hukumler uyarınca;
1- Devlet memurları kendilerine tahsis edilen kamu konutlarını "Kamu Konutları Giriş Tutanağı" ile mevcut durumunu belirtir bir durumda teslim almalı ve lojmanı boşaltırken de "Kamu Konutlarını Geri Alma Tutanağı" ile aldığı şekilde teslim etmelidir.
2-Kamu konutuna ilave bir şey yaptıran devlet memurunun yaptırdığı şeyi konuta zarar vermeden sokup goturmesi mumkun ise sokup goturebilir. Sokme dolayısı ile konutta zarar oluşması halinde memur zararı odemesi gerekir.Sokme takma masrafları ile konutta oluşacak zarar miktarı hesap edilerek sokmeye karar vermenizi tavsiye ederiz
3-LoJmana mutfak yaptıran devlet memurunun daha once mutfak yok ise oylece (boş olarak) mutfak var ise bulduğu şekilde mutfağı teslim etmelidir. Yeni yapılan mutfağın faturası yok diye sokup goturemesin denilemez cunku lojmanın demir başına kayıtlı mutfak bellidir. Farklı ise kiracı tarafından yapılmıştır. Mutfak idare tarafından yapılmış ise idarede faturası zaten mevcuttur. İdarenin faturayı ibraz etmesi daha doğru olacağı değerlendirilmektedir.