Danıştay, Turk Enerji-Sen'in, mulkiyeti Sumer Holding A.Ş ait Ankara Cankaya Emek Mahallesindeki 2.695 metrekarelik arazi ve arazi uzerindeki tum taşınmazların "eğitim ve kultur hizmetlerinde kullanılmak" kaydıyla hazineye devrine ilişkin Ozeleştirme Yuksek Kurulu kararının iptaline ilişkin actığı davada, davanın esastan sonuclanıncaya kadar durdurulmasına karar verdi. Danıştay, Turk Enerji-Sen'in, mulkiyeti Sumer Holding A.Ş ait Ankara Cankaya Emek Mahallesindeki 2.695 metrekarelik arazi ve arazi uzerindeki tum taşınmazların "eğitim ve kultur hizmetlerinde kullanılmak" kaydıyla hazineye devrine ilişkin Ozeleştirme Yuksek Kurulu kararının iptaline ilişkin actığı davada, davanın esastan sonuclanıncaya kadar durdurulmasına karar verdi.
TURK ENERJİ-SEN: YAPILAN İŞLEMDE KAMU YARARI GOZETİLMEMİŞTİR
Turk Enerji-Sen tarafından acılan yurutmeyi durdurma talepli iptal davasında; Sumer holding AŞ'ye ait Ankara İli Cankaya İlcesi Emek Mahallesinde bulunan taşınmazların kamu yararı cercevesinde Bila bedel eğitim ve kultur hizmetlerinde kullanılmak uzere Maliye Hazinesine devredilmesine, taşınmazların devri hususunda Holding'in yetkilendirilmesine, tarafların luzumlu gordukleri sair konuları duzenleyecekleri protokollerle tespit etmelerine ilişkin 09.12.0213 tarihli ve 2013/185 sayılı ozelleştirme Yuksek Kurulu kararının iptali talep edilmiş, dava dilekcesinde;
"Ozelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 2. Maddesinin i) bendinde; "Ozelleştirme uygulamalarında, milli guvenlik ve kamu yararının gerektirdiği durumlar haric, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu tuzel kişiliğine sahip eğitim kurumları ve mahalli idarelere devir yapılmaması," Hukmune yer verilerek, ancak kamu yararının mumkun olduğu hallerde devri işleminin yapılabileceği hukme bağlanmıştır.
Kanunun kamu yararını istisna tuttuğu hallerde, yapılan işlemin amacının ne olduğunu acıkca ortaya konulması gerekmektedir. Davalı idare "eğitim ve kultur hizmetlerinde kullanılmak uzere" ifadesini kullanarak genel bir kavramla işlem tesis etme yoluna gitmiştir.
Maliye hazinesinin soz konusu taşınmazları ne maksatla kullanacağı, bu amacla hangi kuruma devredileceği, tahsis edilen kurumun unvanı, kullanım adresinin mulkiyetin verildiği kurum gibi esaslı unsurlar; benzer Ozelleştirme Yuksek Kurulu kararlarında yer almaktayken, davalı idare belirsiz bir kavram kullanarak, idari işlemin asıl amacını ortaya koymamıştır." Yapılmak istenen işlem nedeniyle, lojmanlarda oturanlarda dahil bir cok kamu calışanının mağdur olduğu bu mağduriyetin hicbir hukuksal dayanağı olmadığı gerekcelerine yer verilmişti.
DANIŞTAY: DEVLETİN İŞ VE İŞLEMLERİNDE KAMU YARARI GOZETİLMELİDİR
Turk Enerji-Sen'in yurutmeyi durdurma talepli iptal davasına, davanın esastan son sonuclanıncaya kadar durdurulması kararı veren Danıştay, "Ozelleştirme uygulamalarına ilişkin 4046 sayılı kanunla konulan amacın "ekonomik verimlilik artışı ve kamu giderlerinde azalma sağlamak olduğu" istisnai hallerde milli guvenlik ve kamu yararının gerektirdiği durumlarda kamu kurum ve kuruluşlarına devir yapılabileceği vurgulanmış, yururluğu durdurulan işlemde ise; dava konusu Cankaya Emek'te yer alan arsa ve uzerindeki taşınmazların eğitim ve kultur hizmetlerinde kullanılmak uzere, Maliye Hazinesine devredilmesini zorunlu kılan sebeplerin zorunlu bir bicimde ortaya konulmadığı, devirden sonra hangi amacla nasıl ve hangi kamu kurum ve kuruluşu tarafından kullanılacağının acıkca belirtilmediğini, bu nedenle 4046 sayılı kanunun 2. Maddesinin 1. Fıkrasının (i) bendi gereğince; " eğitim ve kultur hizmetlerinde" kullanılmak kaydıyla bedelsiz olarak Maliye Hazinesine devredilmesine dair işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır." gerekcesine yer vermiştir.
Turk Enerji-Sen tarafından acılan soz konusu iptal davası başkanlığını Başbakanın yaptığı ve dort Bakandan teşekkul etmiş Ozelleştirme Yuksek kuruluna Karşı, işlemi bu kurulun tesis etmesi nedeniyle acılmıştır. Danıştay tarafından verilen yurutmeyi durdurma kararı ile; toplum yararına olması gereken ve ustun nitelikteki kamu yararı kavramının devletin iş ve işlemlerinde var olmasının mutlak bir nitelik taşıdığı, kamu yararı taşımayan, kamunun ihtiyacını gozetmeyen, soyut nedenlere dayalı, geleceği belirsiz işlemlerin hukuka uygun olmadığı acıkca vurgulanmıştır.
MAHKEME KARARI