SORU:Kolay gelsin babam 01/05/2013 tarihinde vefat etti ben o donem sozleşmeli memur idim. Sgk bana babamdan maaş bağladı ilk maaşta sgk ya gittim calıştığımı buna rağmen maaş alıp alamayacağımı sordum evlenene kadar alabilirsin dendi.15/08/2013 tarihinde memur kadrosuna geciş yapıldı. Ben babamdan maaş almamam gerektiğini bilmediğim ve bana herhangi bir bilgi verilmediği icin maaş almaya devam ettim 01/08/2015 tarihinde maaş kesintisi olduğunda sgk ya gittim memur kadrosuna gectiğim icin bu hakkı kaybettiğimi ve cezalı olarak odeme yapmam gerektiği soylendi. Ben sıradan bir vatandaş olarak (hukuk fakultesini bitirmemiş) boyle bir kanun olduğunu bilmeyen bir vatandaş olarak yapabileceğim bir şey varmı.ana parayı odemede sıkıntım yok.hemen odeyeyim.ama bilmediğim bir konuda cezalandırılmam ben cok uzmektedir.mağduriyetimin giderilmesi icin bana yardımcı olabilirmisiniz.bana yol gosterebilirmisiniz.teşekkurler
CEVAP: Sorunuz ozelinde vefat eden memur emeklisinin kız cocuklarının aylık bağlanması şartlarını acıklamaktayız.
2008 yılı Ekim ayından once memur olan kişinin vefatında yetim kız cocuklara aylık bağlanması şartları ile 2008 yılı Ekim ayından sonra ilk kez memur olan kişinin vefatında yetim kız cocuklara aylık bağlanması şartları farklıdır.
1- 2008 yılı Ekim ayından once memur olanlar hakkında 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hukumleri uygulanmaktadır.
Bu Kanunun şartlarına gore kız yetimlere aylık bağlanması ;
Kız cocuk evlenmeyecek, yani bekar veya evlenmiş ise de boşanmış olması gerekiyor.
Devlet memuru olarak calışmaması gerekiyor.
Şayet evli ise veya memur olarak calışıyor ise veya hem evli hem de memur olarak calışıyorsa kız cocuklar aylık alamıyor.
Kız cocuk memur olarak değil de, sigortalı veya bağ-kurlu veya yabancı bir ulkede calışsa bile 5434 sayılı Kanuna gore aylık alması mumkun oluyor.
2- 2008 yılı Ekim ayından sonra ilk kez memur olanlar icin de 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hukumleri uygulanmaktadır.
Bu Kanunun şartlarına gore kız yetimlere aylık bağlanması;
Hic bir şekilde calışmayacak, evli olmayacak, yabancı ulkede calışsa dahi aylık alamıyor.
Durumunuzun değerlendirmesi;
Babanız 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa tabi olmakta iken vefat ettiğine gore, size verilen bilgilerin eksik olduğunu değerlendiriyoruz. Sizin oğrendiğinize gore kız cocuklara calışmadıkları surece ve evli olmadıkları surece aylık alabilirler bilgisinin verildiğini, ancak memur olarak calıştığınızda aylıklarınızın kesileceği bilgisinin eksin verilmiş olabileceğini değerlendirmekteyiz.
Bu duruma gore de, sizin memur olarak calıştığınız surece aylıklarınızın Sosyal Guvenlik Kurumu tarafından geri alınması normaldir.
Ancak, genel kural her vatandaş hukukun genel uygulamasını bilmekle mukellef olarak gorunur. Burada eksik olan sizin calıştığınızda Sosyal Guvenlik Kurumunun aylıklarınızı odememesi gerektiğidir. Odemiş ise calıştığınızı bile bile odemiş duruma duşer. Bu da Kurum hatası olarak gorunmesi ve faiziyle birlikte tahsil etmemesi gerektiğini değerlendirmekteyiz.
5510 sayılı Kanunda yer alan 96 ncı maddeye gore de, Kurumun hatalı işlemlerinden kaynaklanmışsa, hatalı işlemin tespit tarihinden geriye doğru en fazla beş yıllık surede yapılan odemeler toplamı, ilgiliye tebliğ edildiği tarihten itibaren yirmidort ay icinde yapılacak odemelerde faizsiz, yirmidort aylık surenin dolduğu tarihten sonra yapılacak odemelerde ise bu sure sonundan,itibaren hesaplanacak olan kanuni faizi ile birlikte, ilgililerin Kurumdan alacağı varsa bu alacaklarından mahsup edilir, alacakları yoksa genel hukumlere gore geri alınır.
?Tavsiyemiz, yapılan odemeler geri alınır, bu konuda dava acmış olmanızın durumunuzu değiştirmeyeceğini değerlendirmekteyiz.