YOK, oğretim uyesi temininde sorun yaşayan yeni universitelerde eğitimin aksamaması icin akademisyenlerin emeklilik yaşını 72 yapacak duzenlemenin uzatılması icin kanun tasarısı taslağı hazırladı. ANKARAYILDIZ AKTAŞ
Yuksekoğretim Kurulu (YOK) oğretim uyesi temininde sorun yaşayan yeni kurulan ve gelişmekte olan universitelerde, eğitim oğretim faaliyetlerinin aksamaması icin akademisyenlerin 72 yaşında emekli olmalarını iceren duzenlemenin uzatılması icin yasa tasarı taslağı hazırladı. YOK, istisnai olarak 41 universitede uygulanan duzenlemenin, tum oğretim uyelerini kapsaması icin calışma yapıyor.
Başbakan Yardımcısı ve Hukumet Sozcusu Numan Kurtulmuş, dun gercekleştirilen Bakanlar Kurulu sonrası, ozellikle taşra universitelerindeki oğretim uyelerinin 72 yaşına kadar calışmalarını iceren duzenlemenin suresinin yıl sonu bittiğini, bu kapsamda akademisyenlerin 72 yaşına kadar universitelerde oğretim uyesi olarak devam etmesinin kararlaştırıldığını bildirmişti.
Konuya ilişkin YOK yetkililerinden alınan bilgiye gore, 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu kapsamında, devlet universitelerinde yardımcı docent, docent ve profesor kadrosundaki oğretim uyeleri 67 yaşında emekli olmak zorunda. YOK, 2008'de yaptığı gecici duzenlemeyle 5467, 5662 ve 5765 sayılı kanunlarla kurulan yeni universitelerdeki oğretim uyelerinin 72 yaşına kadar calışmalarına olanak sağladı ancak bu duzenleme 31 Aralık'ta sona erecek ve bu universitelerde gorev yapan 67 yaşındaki oğretim uyelerinin emekli olması gerekecek.
Uygulamanın, yeni kurulan ve gelişmekte olan universitelerin oğretim uyesi ihtiyacının karşılanmasında onemli bir pay ustlendiği gerekcesiyle YOK, bu universitelerde eğitim-oğretim faaliyetlerinin aksamaması ve deneyimli akademisyenlerin bilgi ve birikimlerinden faydalanılması uygulamasına devam edilmesi icin yeni bir kanun maddesi taslağı hazırladı. YOK'un hazırladığı 2547 Sayılı Yuksekoğretim Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı taslağı MEB'e gonderildi. MEB'in gerekli duzenlemeleri yaptıktan sonra taslağı, Milli Eğitim, Kultur, Genclik ve Spor Komisyonuna sunması bekleniyor.
Taslak yasalaştığında, 5467, 5662 ve 5765 sayılı kanunlarla kurulan devlet universitelerinde gorevli oğretim uyelerinin 67 yaşını doldursalar dahi 72 yaşına kadar gorev yapabilmelerine olanak sağlanacak. 5467, 5662 ve 5765 sayılı kanunlarla kurulan 41 devlet universitesinde, 11 Kasım itibarıyla yaklaşık 200 oğretim uyesi gorev yapıyor.