SORU: Sayın Yetkili; Bir kurumun Unvan Değişikliği Sınavı sorularına yapılan itirazlara cevap olarak İngilizce kitaplar kaynak gosterilebilir mi acaba? Biz soruların cevapları internet ortamında bile yok demiştik. Sınavı yapan kurum İngilizce kitaplardan ve sitelerden kaynak gondermiş. Bu teamullere aykırı değil midir? Biz bu kaynakları nerede bulup da calışabiliriz ki?
CEVAP: Genel Yonetmelikte 31/8/2013 tarihinde yururluğe giren değişiklikle, soru kaynaklarına ilişkin hukumler yeniden duzenlenmiştir.
Bu tarihten onceki duzenlemeye gore, gorevde yukselme ve unvan değişikliği sınavlarında, sınava kaynak olan notların belirli bir sure once ilgililere verilmesi zorunluluğu bulunmaktaydı.
Bu duzenleme, personeli bilgi kaynağı konusunda korumaktaydı ancak kurumlara yuk getirmekteydi.
Genel Yonetmeliğin 12 nci maddesinde yer alan hukum, "Yazılı sınav, bu sınava ilişkin konu başlıklarına duyuruda yer verilmek suretiyle, mahalli idareler icin İcişleri Bakanlığınca, yuksekoğretim ust kuruluşları ile yuksekoğretim kurumları icin Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığınca olmak uzere, ilgili kurumlarca belirlenecek konularda yapılır." şeklindedir.
Genel Yonetmelikteki yeni hukum, kurumlara sadece konu başlıklarını duyurma yukumluluğu getirmiştir.
Buna rağmen personeli lehine duzenlemeler yapan kurumlar da olagelmiştir. Orneğin TEİAŞ Genel Mudurluğunun gorevde yukselme ve unvan değişikliği yonetmeliğinde, "Yazılı sınav, bu sınava ilişkin konu başlıklarına duyuruda yer verilmek suretiyle, Teşekkulce belirlenecek konularda yapılır. Sınav konularına ilişkin notlar ve diğer detaylar sınav tarihinden en az bir ay once Teşekkulun internet sitesinde yayımlanır." hukmu mevcuttur.
Ancak boyle bir duzenlemeye yer vermemiş olan kurumlar, ilan ettikleri konu başlıklarına ilişkin her turlu kaynaktan soru sorabileceklerdir. Maalesef soruların yabancı kaynaklar esas alınarak hazırlanmasına herhangi bir engel bulunmamaktadır. Soruda yer alan bilginin doğru olması ve ilan edilen konu başlıkları kapsamında bulunması yeterli olacaktır.
İdareye itiraz surecini tamamladıktan sonra alacağınız olumsuz cevabı, Kamu Denetciliği Kurumuna taşımanızda fayda bulunmaktadır.