Dul Eşler, Yetim cocuklar ile yetim anne ve babalar Sosyal Guvenlik Kurumundan birden fazla aylık alabilirler mi? Yazımızda bu konuyu değerlendirmekteyiz. Dul Eşler, Yetim cocuklar ile yetim anne ve babalar Sosyal Guvenlik Kurumundan birden fazla aylık alabilirler mi? Yazımızda bu konuyu değerlendirmekteyiz.
A)2008 yılı Ekim ayı başından once calışmaya başlayan memurlar, yani 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa tabi gorev yapmış olan veya gorev yapmakta olan memurların veya, emekli olmuş memurların vefatlarında eş ve cocuklarına, anne veya babalarına aylık bağlanma kuralları şu şekildedir.
-Dul Eş, memur veya memur emeklisi eşinin vefatında dul olduğundan dolayı koşulsuz aylık alabiliyor
Sonuc: Dul eşler hem vefat eden eşinden dolayı SGK.nca bağlanacak dul aylığını, hem de kendi calışmalarından dolayı gorev aylığını veya yine SGK.nca bağlanacak olan memur, işci veya esnaf emekli aylığını alabilir. Sonuc olarak 2 aylığı aynı anda alabilirler. Dul eş sigortalı veya esnaf ise, vefat eden eşi memur olmamak kaydıyla memur olan anne veya babasından dolayı da yetim aylığı alabilir. Dul eş memur ise memur olan anne veya babasından dolayı yetim aylığı alamaz.
-Yetim kız cocuklar, evli olmadıkları muddetce veya dul oldukları muddetce ve de memur statusunde calışmadıkları/memur olarak emekli aylığı almadıkları surece yetim aylığı alabilir.
Sonuc: Yetim kız cocuklar evlenmezler ve memur olarak goreve başlamazlarsa yetim sıfatıyla aylık alabiliyor. Kız cocuk memur babasından veya annesinden yetim aylığı alırken aynı zamanda SSK.lı veya Bağ-Kur lu calışırsa veya SSK.lı veya Bağ-Kurlu olarak aylık alırsa yetim sıfatıyla aldığı aylığı da alabiliyor. Yani iki aylık alması mumkun oluyor. Ancak, Emekli Sandığı olarak kendi aylığını ve yetim sıfatıyla yine Emekli Sandığından aldığı aylığı birlikte alamıyor.
-Yetim Erkek cocuklar, 18 yaşını dolduracakları tarihe kadar koşulsuz yetim sıfatıyla aylık alabiliyor. Şayet oğrenim goruyorsa bu defa orta oğrenimini surdurduğu surece 20 yaşını, yuksekoğrenimini surdurduğu surece de 25 yaşını dolduracakları tarihe kadar koşulsuz yetim sıfatıyla aylık alabiliyor. Şayet yetim erkek cocuğun malul olması durumunda bu malulluğu beraberinde de muhtac olmasını ortaya koyuyorsa bir yaş koşulu aranmadan da yetim sıfatıyla aylık alabiliyor.
Sonuc : Yetim erkek cocuk sadece tek bir aylık alabiliyor. Anne ve Babası memur ise ve vefat etmiş iseler sadece bir aylığı tercih edebilirler. Yan anneden dolayı ya da babadan dolayı aylık talep edebilirler.
-Vefat eden memurun anne ve babası da aylık alabiliyorlar. Aylık alma koşulları hem anne hem de baba icin ayrı ayrıdır.
Annenin aylık alması icin, dul ve muhtac olması gerekiyor.
Babanın aylık alması icin de iki kural bulunuyor. 65 yaşını doldurmadığı surece malul olacak ve geliri olmayacak, yani muhtac olacak. Şayet 65 yaşını doldurmuş ise malul şartı aranmıyor, sadece muhtac olma şartı aranıyor.
Sonuc: Anne ve baba iki aylık alamıyor. Sadece memur cocuklarının vefatında belirttiğimiz şartları taşıdıkları muddet icerisinde tek bir aylık alabiliyorlar. Vefat eden cocukları birden fazla ise sadece bir aylığı tercih edebilirler. Yan anneden dolayı ya da babadan dolayı aylık talep edebilirler.
Anne ve babanın iki aylık alabilmesinin mumkun olduğu durum, cocuklarının vefat hali şayet vazife malulu durumunu kapsıyorsa bu defa bir şart aranmaksızın, yani anne ve baba ister calışsın, ister emekli aylığı almış olsunlar kendi aylıkları ile birlikte vefat eden cocuklarından da aylık almaları mumkun olur.
B) 2008 yılı Ekim ayı başından sonra ilk defa calışmaya başlayan memurlar, yani 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa tabi gorev yapmış olan veya gorev yapmakta olan memurların veya ileriki yıllarda emekli olacak olan memurların vefatlarında eş ve cocuklarına, anne veya babalarına aylık bağlanma kuralları şu şekildedir.
Dul Eş, malulluk, vazife malulluğu veya yaşlılık aylığı varsa, bu aylıklarla birlikte olen eşinden dolayı aylığa hak kazanması durumunda her iki aylığı birlikte alabilir.
Hem eşinden, hem de ana ve/veya babasından olum aylığına hak kazananlara ise tercihine gore eşinden ya da ana ve/veya babasından bağlanacak aylığı alabilirler.
Evliliğin olum nedeniyle sona ermesi durumunda sonraki eşinden de aylığa hak kazananlara tercih ettiği aylığı alabilirler.
Yetim cocuklar; Anne ve babasından ayrı ayrı aylığa hak kazanan cocuklara, yuksek olan aylığın tamamı, az olan aylığın yarısı oranında aylık alabilirler.
Anne ve Baba: Birden fazla cocuğundan aylığa hak kazanan ana ve babaya en fazla odemeye imkan veren ilk iki dosyadan yuksek olan aylığın tamamı, duşuk olan aylığın yarısı oranında aylık alabilirler. Ancak, vazife malulluğu durumunda anne ve babanın aylık veya geliri olsa dahi vazife malulu nedeniyle vefat eden cocuklarından da aylık alabilirler.