Memurların vefatlarında dul ve yetim olarak aylık alanların bu aylıkları, evlenmeleri halinde odenmemektedir. Bu husus, hem eski memurların dul yetimleri icin yani 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu kuralları uygulananlar icin, hem de yeni memurların dul yetimleri icin yani 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kuralları uygulananlar icin gecerli olmaktadır.
Evlenme ikramiyesi tutarında, odenen yetim kapsamında eski ve yeniler acısından iki ayrı mevzuat ve farklı uygulama bulunmaktadır.
1) 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu kuralları uygulananlar:
İlgili madde:
"Madde 90: Evlenmeleri sebebiyle dul ve yetim aylığı kesilen eş ve kız cocuklarla anaya bir defaya mahsus olmak uzere almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının oniki aylık tutarı evlenme ikramiyesi olarak odenir.
Bunlardan evlenme tarihinden itibaren oniki aydan once boşananlarla evliliğin butlanına veya feshine karar verilenlere yeniden aylık bağlanması halinde, odenmiş bulunan evlilik ikramiyesinin oniki aydan eksik sureye ait kısmı tahsil edilinceye kadar aylıkları odenmez,"
Hukmun Yorumu:

2008 yılı Ekim ayından once calışmaya başlamış olan memurların vefatlarında dul veya yetim aylığı bağlananlardan:
-Dul Eşin,
-Yetim Kız cocukların,
-Vefat eden memurun yetim aylığı bağlanan annesinin,
Evlenmesi halinde bunlara bir defaya mahsus olmak uzere almakta oldukları aylık tutarlarının 12 katı tutarında evlenme ikramiyesi olarak bir odeme yapılarak dul veya yetim aylıkları kesilmektedir.

Yetim erkek cocuğa ve yetim babaya evlenme ikramiyesi odenmemektedir.
2) 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kuralları uygulananlar:
İlgili madde:
"Madde 37: Evlenmeleri nedeniyle, gelir veya aylıklarının kesilmesi gereken kız cocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak uzere evlenme odeneği olarak peşin odenir. Evlenme odeneği alan hak sahibinin aylığının kesildiği tarihten itibaren iki yıl icerisinde yeniden hak sahibi olması halinde, iki yıllık surenin sonuna kadar gelir veya aylık bağlanmaz, bu durumda olanlar 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (f) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır....."
Hukmun Yorumu:

2008 yılı Ekim ayından sonra ilk defa calışmaya başlamış olan memurların vefatlarında evlenme ikramiyesi odenecek olanlarda kısıtlama yapılmıştır.
Eski memurlardan farklı olarak yeni memurlarda sadece kız cocuk yetim aylığı almakta iken evlenirse evlenme ikramiyesi yani evlenme odeneği olarak bir odeme yapılmaktadır. Bu odemenin tutarı da almakta oldukları aylık tutarının 24 katı tutarında olmaktadır.
Sonuc değerlendirmemiz olarak: 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu kuralları uygulanan dul eş, kız cocuk ve anneye evlenmeleri halinde aylıkları kesilerek aylık tutarlarının 12 katı esas alınarak evlenme ikramiyesi odenirken, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kuralları uygulananlardan sadece kız cocuğun evlenmesi halinde aylıkları kesilerek aylık tutarının 24 katı esas alınarak evlenme odeneği odenmektedir.