Hangi il mudurleri, emeklilikte makam tazminatını alır? SORU: Bendeniz bir kamu kurumundan emekli oldum. Şimdi tekrardan kamuya donup Afad'a il muduru olarak atanmam soz konusu. Afad il mudurlerinin aylık ne kadar maaş aldıklarını, emekli olması durumunda ne kadar emekli maaşı alabileceklerini sormak istiyorum. Bildiğim kadarıyla makam ve temsil tazminatı da alıyorlar sanırım. 25 yıl hizmeti olan 1/4 den emekli bir Afad il muduru en guncel haliyle ne kadar emekli maaşı alır onu oğrenmek istedim. İlginiz icin şimdiden cok teşekkur ederim.
CEVAP: Emeklilikte makam tazminatından tum il mudurleri yararlanır mı?
Sorunuz ozelinde bu konuyu değerlendirmekteyiz.
Makam tazminatı devlet memurlarının tamamına uygulanmamaktadır. Makam tazminatının emeklilikte uygulanabilmesi icin genel olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ekli makam tazminatı cetvelinde unvanlar ve şartlar olarak belirlenmiştir.
Makam tazminatı cetvelinde daha once makam tazminatı almayan kadro gorev unvanlarına, 1997 yılında yururluğe giren 570 sayılı KHK ile ekleme yapılmıştır. 570 sayılı Kanun Hukmunde Kararname ile ilk defa eklenilen bir unvanda bulunan memur 1997 yılından once emekli olsa dahi, makam tazminatı alabilecek duruma gelmiştir.
Bu cetveldeki tespite gore; İl İdare Kurulu Uyesi Bakanlık İl Mudurleri makam tazminatından yararlanabiliyorlar. Şart olarak Birinci dereceli kadroya atanmış olmaları gerekiyor. Birinci dereceli kadroda en az 2 yıl gorev yapması da gerekiyor. Bu belirleme yapılırken Ankara, İstanbul, İzmir icin ayrı, Buyukşehir Belediyesi bulunan illerdekiler ayrı, Buyukşehir olmayan diğer iller icin ayrı makam tazminatı gosterge rakamı yapılmıştır.
Bu kapsamda olan il mudurlerine ayrıca gorev tazminatı da verilmektedir.
Her bakanlık il Muduru makam tazminatı alamıyor:
Bu şekilde yapılmış olan makam tazminatı duzenlemesine gore; sadece il idare kurulu uyesi olan Bakanlık İl Mudurleri makam tazminatından yararlanabiliyor, il idare kurulu uyesi olmayan bakanlık il mudurluğu gorevinde bulunanlar ile il idare kurulu uyesi dışındaki diğer kamu idarelerinin il mudurleri makam tazminatından yararlanamıyorlar. Bunun istisnası sadece Makam tazminatı cetveline ismen yazılan il mudurledir. Orneğin il muftusu, il emniyet muduru, SGK il Muduru....vb. gibi.
Yine her bakanlık il muduru makam tazminatını alamayacağını belirttir. Orneğin İl Kultur muduru il idare kurulu uyesi olmadığından makam tazminatı alamayan il mudurleri arasındadır.
Bu nedenle İl İdare Kurulu uyesi olan bakanlık il mudurleri ile il idare kurulu uyesi olmayan bakanlık il mudurlerinin emekli aylıklarında farklılık olmaktadır. İl idare kurulu uyesi olmayan bakanlık il mudurleri makam tazminatı alamıyorlar.
İl İdare Kurulu uyeleri kimlerden teşekkul etmektedir:
5442 sayılı İl İdaresi Kanunu Madde 57 hukmunde, İl idare kurulu uyelerinin kimlerden oluşturulduğu belirlenmiştir. Bu belirlemeye gore de il idare kurulu;
- Valinin başkanlığı altında hukuk işleri muduru, Defterdar, Milli Eğitim, Bayındırlık, Sağlık ve Sosyal Yardım, Tarım ve Veteriner Mudurlerinden oluşmaktadır.
Bu bağlamda değerlendirmemiz:
Afad İl Muduru Bakanlık İl Muduru kapsamında olmadığı gibi il idare kurulu uyesi kapsamında da değildir. Bu nedenle bu goreve başlamış olsanız da makam tazminatı tutarları size emeklilikte odenmeyeceğini değerlendirmekteyiz.
Diğer taraftan, emekli aylığı alanın yeniden kamu işyerlerinde istihdamı da mumkun olmamaktadır.
Bu husus durumunuzla ilgili ikinci bir konudur. 2005 yılından itibaren yururluğunu surduren 5335 sayılı Kanun bulunmaktadır. Bu kanunun 30 uncu maddesi emekli aylığı alanların yeniden kamuda gorev yapmalarını engellemektedir. Bu maddenin kurallarına gore:
Cumhurbaşkanı tarafından atananlar, Başbakan tarafından atananlar, Bakanlar Kurulu kararı veya muşterek kararnameyle atanan veya gorevlendirilenler, Turkiye Buyuk Millet Meclisince yapılan secimler sonucunda gorev verilenler ile yuksekoğretim kurumlarının oğretim uyeliklerine ve Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabip kadrolarına yapılacak atamalar haric olmak uzere, herhangi bir sosyal guvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, genel butceye dahil dairelerin, katma butceli idarelerin, doner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal guvenlik kurumlarının ve butceden yardım alan kuruluşların kadrolarına acıktan atanamazlar. Diğer kanunların bu fıkraya aykırı hukumleri uygulanmaz.
Herhangi bir sosyal guvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel butceye dahil daireler, katma butceli idareler, doner sermayeler, fonlar, belediyeler, il ozel idareleri, belediyeler ve il ozel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal guvenlik kurumları, butceden yardım alan kuruluşlar ile ozel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, ust kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbusleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile muessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya gorevde calıştırılamaz ve gorev yapamazlar.
Bu nedenle bu madde hukmunun de tarafınızca ve gorev yapmayı duşunduğunuz kurumca değerlendirilmesi gerektiğini belirtebiliriz.