Bu yazıda, 5335 sayılı Kanun cercevesinde, emekli olanların kamuda hangi gorevlere atanabileceği ele alınmaktadır. Emekli olanların kamuda hangi gorevlere atanabileceği, 5335 sayılı Kanunun 30. maddesinde duzenlenmiştir.
Bu maddenin birinci fıkrası şu şekildedir:
Cumhurbaşkanı tarafından atananlar, Başbakan tarafından atananlar, Bakanlar Kurulu kararı veya muşterek kararnameyle atanan veya gorevlendirilenler, Turkiye Buyuk Millet Meclisince yapılan secimler sonucunda gorev verilenler ile yuksekoğretim kurumlarının oğretim uyeliklerine ve Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabip kadrolarına yapılacak atamalar haric olmak uzere, herhangi bir sosyal guvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, genel butceye dahil dairelerin, katma butceli idarelerin, doner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal guvenlik kurumlarının ve butceden yardım alan kuruluşların kadrolarına acıktan atanamazlar. Diğer kanunların bu fıkraya aykırı hukumleri uygulanmaz.
Bu fıkra hukmune gore, emekli olanların kamuda atanabileceği gorevler 6 adettir. Bunlar şu şekildedir:
1- Cumhurbaşkanı tarafından atananlar,
2- Başbakan tarafından atananlar,
3- Bakanlar Kurulu kararı veya muşterek kararnameyle atanan veya gorevlendirilenler,
4- Turkiye Buyuk Millet Meclisince yapılan secimler sonucunda gorev verilenler
5- Yuksekoğretim kurumlarının oğretim uyeliklerine atananlar,

6- Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabip kadrolarına atananlar.
Mahalli idarelere acıktan atanmak mumkun mu?
Evet, yukarıda yer verilen birinci fıkra hukmunde, mahalli idareler kapsam dışında tutulmuştur. Bu nedenle emekli olanların mahalli idarelerde yeniden acıktan atanarak gorev alması mumkundur. Ancak bu halde, orneğin belediyede gorev alacak kişinin emekli aylığı kesilmektedir.
Acıktan atama olarak nitelendirileyecek gorevler ise şu şekildedir:
5335 sayılı Kanun uyarınca, acıktan atama olarak nitelendirilemeyecek gorevler şu şekildedir. Emekli olanların bu gorevleri yapabilmesi mumkundur.

-Cumhurbaşkanlığına secilenler,-Dışarıdan Bakanlar Kurulu uyeliğine atananlar,-Yasama Organı uyeliğine secilenler,Mahalli idareler secimleri sonucuna gore gorev alanlar,
-Sadece toplantı veya huzur ucreti ya da hakkı odenen gorevleri yurutenler ile yonetim ve denetim kurulu uyeliği ucreti karşılığında gorevlendirilenler,
-Yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kurumlarında ders ucreti karşılığı ders gorevi verilenler (universitelerde ders ucreti karşılığı ders gorevi verilenler hakkında yaş haddini aşmamış olmaları kaydı aranmaz.),
-Vakıf universitelerinde gorev alanlar,
-Ozel kanunlarında emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilmeksizin calıştırılma veya gorev yapma hakkı verilenlerden Cumhurbaşkanı tarafından atananlar, Başbakan tarafından atananlar, Bakanlar Kurulu kararı veya muşterek kararname ile atanan veya gorevlendirilenler ve Turkiye Buyuk Millet Meclisince yapılan secimler sonucunda gorev verilenler,
-2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 60 ıncı maddesinin (a) fıkrası uyarınca Yasama Organı uyeliğinin bitiminden sonra oğretim uyesi olarak atanmış olanlar,
-27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun ek 36 ncı maddesi kapsamında istihdam edilen ihtiyat pilotlar ile Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı birimlerinde personel ve askeri oğrenci temin faaliyetine yonelik hizmetlerin yurutulmesi icin gorevlendirilen emekli subay ve astsubaylar,
-18/3/1924 tarihli ve 442 sayılı Koy Kanununun 74 uncu maddesine gore gorevlendirilen guvenlik korucuları,
Bu gorevlere başlayanların emekli aylıkları kesilmemektedir.
Danıştay: Emekli olan yeniden memur olarak atanamaz