Eğitim Bir Sen tarafından acılan davada, Mardin 2. İdare Mahkemesi, doktora oğrenimi gorduğu universiteye gorevlendirme talebi reddedilen araştırma gorevlisinin actığı davada, davacıyı haklı buldu Eğitim Bir Sen tarafından acılan davada, Mardin 2. İdare Mahkemesi, doktora oğrenimi gorduğu universiteye gorevlendirme talebi reddedilen araştırma gorevlisinin actığı davada, davacıyı haklı buldu
Siirt Universitesinde araştırma gorevlisi olan calışan bir akademisyen, doktora gorduğu universiteye gorevlendirilmesini talep etmiştir.
Ancak Rektorluk makamı, daha once başka bir universiteye, 2547 sayılı Kanun'un 35. maddesine gore yapılan gorevlendirmesini kendi isteğiyle iptal ettiği icin bu yeni universiteye gorevlendirme talebini reddetmiştir.
Bu red uzerine, uye olduğu eğitim Bir Sen tarafından acılan davada, Mardin 2. İdare Mahkemesi, doktora oğrenimine başladığı bir başka universiteye gorevlendirme talebinin reddi işlemini iptal etmiştir.
Mardin 2. İdare Mahkemesi, "...her ne kadar 2547 sayılı Yasa'nın yukarıda anılan 35. maddesi uyarınca oğretim elemanı yetiştirilmesi amacıyla universitelerin araştırma gorevlisi kadrolarının araştırma veya doktora calışmaları yaptırmak uzere başka bir universiteye gecici olarak tahsisi konusunda idarelere takdir yetkisi tanınmış ise de takdir yetkisinin mutlak ve sınırsız olmadığı hizmet gerekleri ve kamu yararı amacıyla kullanılabileceği acık olduğundan yuksekoğretim amacları, universitelere tahsis edilen kaynakların etkili bir bicimde kullanılması, universitelerin akademik personel ihtiyacı ve Yuksekoğretim Kurulu'na verilen gorevler cercevesinde hukuken kabul edilebilir ve objektif bir sebep gosterilmeksizin reddedildiği anlaşılan dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır..." gerekcesiyle işlemin iptaline karar vermiştir.
Mahkeme karar metni icin tıklayınız