Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Olarak Eğitim ve Oğretim Yapacak Okulların Belirlenmesi, Yonetimi, Oğretmen Ataması, Yonetici Gorevlendirmesi, Oğrenci Kayıt/Nakil ve Gecişlerine İlişkin Usul ve Esaslar'ın yurutmesi durduruldu. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Mudurluğu'nce ve 29 Mart 2017 gunlu Bakanlık oluruyla, "Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Olarak Eğitim ve Oğretim Yapacak Okulların Belirlenmesi, Yonetimi, Oğretmen Ataması, Yonetici Gorevlendirmesi, Oğrenci Kayıt/Nakil ve Gecişlerine İlişkin Usul ve Esaslar" yururluğe konmuştur. Esaslarda bu eğitim kurumlarının da 'proje okulu' kapsamında olduğu duzenlenmiş, bu eğitim kurumlarına hicbir duyuru ve başvuruya dayanmaksızın ve idarenin (sektor temsilcileri ile birlikte) tek taraflı olarak belirlediği oğretmenler arasından mulakatla oğretmen ve yonetici atanacağına ilişkin hukumlere yer verilmiştir.
Esaslar, Anayasa'nın 128. maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nın, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Yasası, 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı'nın Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararname ile Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarına aykırı olduğundan genel merkezimizce esasların iptali istemiyle dava acılmıştır.
Danıştay İkinci Dairesi'nin 26 Eylul 2017 gun ve E.2017/1304 sayılı kararıyla yurutmenin durdurulması istemimizin reddine karar verilmiştir.
Eğitim Sen, Danıştay İkinci Dairesi'nin soz konusu kararının kaldırılması istemiyle Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na itiraz etmiştir.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 18 Ocak 2018 gun ve YD İtiraz No: 2017/1099 sayılı kararıyla itirazımızı kabul etmiş, Bakanlık oluruyla yururluğe konulan esasların yonetici atanması ve oğretmen gorevlendirmesine ilişkin hukumlerinin tamamının yurutmesinin durdurulmasına karar vermiştir.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, duzenlemenin esasına girmeden bunun ancak yonetmelikle yapılabileceğini belirterek Bakanlık oluruyla yururluğe konulan esasların yurutmesini durdurmuştur.
Eğitim Sen'den yapılan acıklamada "Danıştay'ın bu kararı uyarınca esaslar uygulanamayacak, duyuru yapılmadan yapılmış olan butun oğretmen atamaları ve yonetici gorevlendirmeleri iptal edilecektir. Cunku tematik meslek liselerine oğretmen ataması ve yonetici gorevlendirmesine ilişkin hukumlerinin tamamı acıkca hukuka aykırı bulunmuş ve yurutmesi durdurulmuştur. Bakanlıkca bu konuda ancak bir yonetmelik yururluğe konulabilecektir. Yururluğe konulacak yonetmelikte de benzer hukumlere yer verilmesi durumunda sendikamızca bir kez daha dava acılacaktır. Kuşkusuz bu karar tematik meslek lisesi kurulamayacağı anlamına gelmemektedir. Ancak bu liseler proje okulu kapsamında değerlendirilecek ise bunun icin bir yonetmelik cıkarılacak ve oğretmen ataması ve yonetici gorevlendirmesi ancak bu yonetmeliğe gore yururluğe konacaktır." denildi.
Kararı gormek icin tıklayın.