Memuriyet oncesi askerlik hizmeti eğer 23/5/2002 tarihinden once ise emeklilik yaşını etkiler. Ama işcilerde olduğu gibi sigortalılık başlangıc suresini borclanma kadar one cekmez. Memuriyet oncesi askerlik hizmeti eğer 23/5/2002 tarihinden once ise emeklilik yaşını etkiler. Ama işcilerde olduğu gibi sigortalılık başlangıc suresini borclanma kadar one cekmez.
SORU: Merhabalar kolay gelsin . 12.06.1990 yılında ilk sigortalı işe başladım. 76 gun sonra 15.10.1991 yılında memur oldum, halen calışıyorum. 1988 yılında askerliğimi yaptım ve askerlik suremi de saydırdım, yaşım 14.06.1968 doğumluyum yani 50 yaşındayım, askerlik borclanmam sigorta girişimin ilk giriş olarak geriye ceker mi yoksa memurluktan mı geriye ceker. Konu ile ilgili bilgi verirseniz memnun olurum kolay gelsin. Askerlik borclanmam SSK girişinden olursa 14 haziran 2019 da emekli oluyorum yani 51 yaşında Ancak memurluğa başlamadan gecerli olursa 14 haziran 2020 de oluyorum
CEVAP: Durumunuzu değerlendirmemiz:
Kısa bilgiler:
-Memurlarda sigortalılık başlangıc suresi memurların emeklilik yaşının tespitinde kullanılmaz. Sigortalılık başlangıc suresi 18 yaşından itibaren işcilerin emeklilik yaşının tespitinde kullanılır.
- Memurların emeklilik yaşlarının tespitinde esas alınan tarih 23/05/2002 tarihi olmakta, bu tarihe kadar calışılmış olan hizmet sureleri memurun emeklilik yaşının once veya daha sonra olmasını belirlemektedir.
-Askerlik suresi 23/05/2002 tarihinden onceki sureye rast gelmesi ve Sosyal Guvenlik Kurumuna borclanılması kaydıyla 23/05/2002 tarihindeki hizmetlere eklenmektedir.
-Yani ister askerliğiniz işcilikten once olsun, ister memurluktan once, ister memurluk sırasında olsun hicbir onemi olmaz, 23/05/2002 tarihinden once gecmiş olması ve Sosyal Guvenlik Kurumuna borclanılması kaydıyla memurların emeklilik yaşlarının tespitinde bakılan 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Gecici Madde 205 hukmu uyarınca 23/05/2002 tarihindeki hizmetlere eklenir.
-Askerlik suresinin borclanılması memurlarda sigortalılık başlangıcına esas alınmayacağı icin bir fayda sağlamaz. Sadece memur olarak emeklilik yaşını daha once doldurmaya katkı sağlar.
-İşcilerde askerlik borclanması sigortalılık başlangıcından once ise borclanma yapıldığı sure kadar one ceker, ancak bu işlem memurlarda uygulanmaz.
Bu bağlamda değerlendirmemiz:
Emeklilik yaş grubunuz 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Gecici Madde 205 hukmu (i) bendi 51 yaş grubuna dahil olacağınızı değerlendirmekteyiz. Yani 14/06/1968 + 51 = 14/06/2019 tarihinizin emeklilik yaş tarihi olacağını + 25 yıl hizmetiniz de olduğunda emekli olabileceğinizi değerlendirmekteyiz.
23/05/2002 tarihindeki hizmetlerinizi de şoyle hesaplamaktayız.
10 yıl 8 ay memurluk + 2 ay 16 gun SSK + SGK.ya borclanılan 1 yıl 8 ay askerlik = 12 yıl 6 ay 16 gun olur.