2003 yılında uzman erbaş olarak kamuya giren bir kişi 5434 sayılı Kanun hukumlerine gore emekli olur. SORU:
İyi gunler,
1980 Haziran doğumluyum.
21 Kasım 200021 Mayıs 2002 tarihleri arasında askerlik hizmetimi yerine getirdim.
03 Mart 200303 Mart 2009 tarihleri arasında Uzman Erbaş olarak altı yıl gorev yaptım.
11 Nisan 2011 tarihinden itibaren ise, 657 sayılı kanuna istinaden, bir universitede bilgisayar işletmeni olarak gorev yapmaktayım.
21 Temmuz 1997-18 Kasım 2018 tarihleri arasında ise (1200 gun) SSK'lı olarak calıştım.
Bu bilgiler ışığında, sormak istediğin soruları size iletmek istiyorum.
1- Universitede goreve başlarken SSK vb. hizmet birleştirmesi icin evraklarımı, ilgili birime teslim etmiştim. Birim askerlik hizmetimi de memuriyet başlangıcıma saymış mıdır? Saydırmamış ise, saydırma işlemi yapmamın emeklilik icin faydası olacak mıdır?
2- Uzman Erbaş olarak gorev yaptığım sureler icin, FHZ işlemimi yapmadım. Yaptığım takdirde, emeklilik yaşımı ne kadar one cekebilirim?
3- Yukarıda yazmış olduğum bilgiler ve sorularıma istinaden, hangi şartlar (yaş, hizmet suresi, emeklilik tarihi) altında, ne zaman emekli olabilirim ?
İyi calışmalar diler, vermiş olduğunuz hizmetlere teşekkurlerimizi bir borc biliriz.
CEVAP:
Durumunuzu Değerlendirmemiz:
Kısa bilgiler olarak;
-2008 yılı Ekim ayından once uzman erbaş olanlar hakkında 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hukumleri uygulanır.
-8 Eylul 1999 tarihinden once goreve başlamış olanlar kademelendirilmiş yaş gruplarına dahil olurlar, kademelendirilmiş yaş grupları 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Gecici Madde 205 hukmunde gosterilmiştir.
-Uzman erbaşlar 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu kapsamında ozluk haklarını kazanırlar.
-Uzman erbaşlık surelerinin her yılları icin 3 aylık yıpranma payları bulunur. Yıpranma payları emeklilik icin emekli yaş grubunu ve emekli hizmet suresini belirlemeye katkı sağlar.
-SSK.lı sureler emeklilik hizmet suresini artırır, yaş gruplarına katkı sağlar.
-Emeklilik yaş grupları memurun 23/05/2002 tarihine kadar olan hizmet suresine gore belirlenir.
-Memurun askerlik suresi Sosyal Guvenlik Kurumuna borclanma yaparsa hizmet suresine eklenir. İster borclanma yapılsın, ister borclanma yapılmasın her durumda askerlik suresi memurun intibak işleminde uygulanır.
Acıklamalarımız bağlamında değerlendirmelerimiz şoyledir;
Soru 1- Universitede goreve başlarken SSK vb. hizmet birleştirmesi icin evraklarımı, ilgili birime teslim etmiştim. Birim askerlik hizmetimi de memuriyet başlangıcıma saymış mıdır? Saydırmamış ise, saydırma işlemi yapmamın emeklilik icin faydası olacak mıdır?
Cevap 1- Askerlik hizmeti memurluğu başlama tarihi olarak sayılmaz. Askerlik hizmeti borclanma yapılırsa sadece hizmet suresi olarak sayılır. Askerlik suresi 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda bulunan kural gereği ister borclanılsın, ister borclanılmasın memurun kazanılmış hak aylık derecesine etki eden intibak işleminde uygulanır.
Askerlik suresinin borclanılmasının size faydası hem emekli hizmet suresini artırır, hem de emeklilik yaş grubunuzu 2 yıl daha once tamamlamanızı sağlar.
Soru 2- Uzman Erbaş olarak gorev yaptığım sureler icin, FHZ işlemimi yapmadım. Yaptığım takdirde, emeklilik yaşımı ne kadar one cekebilirim?
Cevap 2- Memurlar yıpranma işlemleri icin hicbir işlem yapmazlar. Bu işlem Kurumlararası bir işlem olur. Yıpranma sureleri memurun emeklilik yaş gruplarından indirilir. Yani 6 yıl icin 1 yıl 6 ay yıpranma payı olur. Bu sure memurun emeklilik yaş grubundan indirilir. 1 yıl 6 ay daha one ceker.
Soru 3- Yukarıda yazmış olduğum bilgiler ve sorularıma istinaden, hangi şartlar (yaş, hizmet suresi, emeklilik tarihi) altında, ne zaman emekli olabilirim ?
Cevap 3- Askerlik surenizi borclanma yaparsanız 56 yaş grubu, yapmazsanız 58 yaş grubunuzun olacağını değerlendirmekteyiz.
Yani Haziran 1980 + 56 = Haziran 20361 Yıl 6 ay yıpranma sureniz duşulduğunde emeklilik yaş tarihiniz Ocak 2035 tarihi olur.
Haziran 1980 + 58 olduğunda da = Haziran 20381 yıl 6 ay yıpranma sureniz duşulduğunde emeklilik yaş tarihiniz Ocak 2037 tarihi olur.