2011 yılında ilk defa memur olan ve memur olmadan once engelli olan kişi 5510 sayılı Kanun gereğince engellilik oranına gore emekli olur. SORU: Ben 15.12.1979 doğumlu %40 engeli olan (vergi indirimi raporum da var) bir bireyim. İlk işe giriş tarihim SSK'lı olarak 28.01.2002'dir. 3506 gun sigortam var. Daha sonra 20.12.2011 tarihinde işimden istifa edip devlet memuru oldum ve hizmet birleştirmesi yaptırdım. Hali hazırda gorevime devam ediyorum. Mevzuat değişiklikleri ve sonrasında memur olmam sebebiyle 15 yılda mı, 18 yılda mı, 19 yılda mı veya daha farklı calışma senesiyle mi emekli olabileceğim hakkında bilgilendirirseniz memnun olurum.
CEVAP: Durumunuzu değerlendirmemiz;
-2008 yılı Ekim ayından once memurluk hizmet suresi olmayanlar icin 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hukumleri uygulanır.
-Genel olarak goreve girmeden once calışma gucunun % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gucunu kaybettiği onceden veya sonradan tespit edilenlere malulluk aylığı bağlanamadığından, sosyal guvenlik kanununda malulluk aylığı şartlarından farklı olarak engelliliklerinden dolayı yaşlılık aylığı bağlanmasına fırsat veren hukumler konulmuştur.
5510 Sayılı Kanunda bulunan engellilik kuralları:
5510 sayılı Kanun kuralları icerisinde ozel olarak engelli aylığı olarak bir aylık şekli yoktur.
Ancak, memur olarak ilk defa calışmaya başladığı tarihten once yukarıda belirttiğimiz şekilde malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunan ve bu nedenle malulluk aylığından yararlanamayanlar, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gun malulluk, yaşlılık ve olum sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanmasını talep edebiliyorlar.
Ayrıca, Sosyal Guvenlik Kurumunca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca duzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Sosyal Guvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca memurun calışmaya başladıktan sonra calışma gucundeki kayıp oranının;
- % 50 ila % 59 arasında olduğu kararı verilen memurların, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gun,
- % 40 ila % 49 arasında olduğu kararı verilen memurlar icin ise, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gun,
malulluk, yaşlılık ve olum sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla herhangi bir yaş grubunu tamamlama şartı aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanılır.
Diğer koşullar ve ek bilgiler:
- Engellilikten emekli olmayı isteyenlerin mutlaka bu talepte bulundukları tarihte memur olarak calışıyor olmaları gereklidir.
- Memurun, memurluktan once işcilik esnaflık sureleri varsa bu sureler yukarıda belirtilen hem sigortalılık suresinin başlangıcında, hem de prim odeme gun sayılarında dikkate alınır.
- Engellilik oran durumunun son tespit yeri Sosyal Guvenlik Sağlık Kuruludur.
Bu bağlamda sonuc değerlendirmemiz olarak;
28/1/2002 + 18 yıl 28/01/2020 tarihinde 18 yıllık sigortalılık surenizi doldurursunuz.
28/01/2020 tarihinde 4680 gun SGK. Primleri yatmış hizmetiniz de olduğunda engelli aylığı yani yaşlılık aylığı icin muracaat edebileceğinizi değerlendirmekteyiz.