Emeklilikte ek gosterge icin 6 ay, makam tazminatı icin ise 2 yıl şartı bulunmaktadır SORU: Merhaba, Ben 1999 yılında memuriyete başladım. 2011-2017 yılları arasında Ankara'da bir kurumda 3600 ek gostergeli Daire Başkanı kadrosuyla 6 yıla yakın calıştım. 1,5 yıl once idari gorevimden istifa ettim ve muhendis kadrosu ile calışmaya devam ediyorum.
Bu şekilde devam ederek emekli olduğum takdirde ne şekilde emekli olacağım? Daire Başkanlığı kadrosundan elde ettiğim hak ile daire başkanı emeklisi maaşı mı alacağım yoksa emekli muhendis maaşı mı alacağım?
Bu konuda doğru bilgiyi alabilirsem cok sevinirim. İyi calışmalar.
CEVAP: Sorunuz ozelinde konuyu değerlendirmekteyiz.
2008 yılı Ekim ayından once memurluğa başlamış olanlar hakkında 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hukumleri uygulanır.
5434 sayılı Kanun işlemlerinde ek gostergenin ve makam tazminatının emekli aylıklarında etkisi yuksektir.
Bu Kanuna gore yuksek ek gostergeli goreve atanmada, yuksek ek gostergeye hak kazanmak icin en az 6 ay sure ile bu gorevi yapmak şartı aranır.
Makam tazminatına hak kazanmak icin ise makam tazminatı uygulanan gorevlerde en az 2 yıllık bir sure aranır, 2 yıl sure olmazsa emekli aylığına makam tazminatı eklenmez. Makam tazminatı uygulandığında da ayrıca gorev tazminatı eklenir.
Daire Başkanlığı gorevinin ek gostergesi 3600, makam tazminatı gostergesi 2000, gorev tazminatı gostergesi de 1000 dir.
5434 sayılı Kanuna gore calışma suresi icerisinde ek gosterge icin en az 6 ay, makam tazminatı icin ise en az 2 yıllık bir sure de olsa gorev yapılmış olması emekli aylıklarının bu ek gosterge ve makam tazminatı uygulanarak hesaplanması icin yeterli olmaktadır.
Memurlar icin kazanılmış hak olarak calışma suresi icerisinde hangi unvan yuksek emekli aylığı ve yuksek emekli ikramiyesine hak kazandırıyorsa, bu yutksek unvanlar uygulanır. Bu bir muktesep hak olmaktadır. Ancak, yeni memurlarda boyle bir uygulama yoktur. Yeni memurlar, yani 2008 Ekim ayı sonrası girişlilerde, calışma suresi icerisindeki Sosyal Guvenlik Primleri prime esas kazanclardan, yani gorev aylıklarının tamamından kesinti yapılmaktadır.
Muhendislerin ek gostergeleri Daire Başkanlarının ek gostergeleri ile aynıdır, ancak muhendisler icin makam tazminatı bulunmamaktadır.
Bu acıklamalarımız bağlamında sonuc değerlendirmemiz olarak;
Emekli olduğunuzda, Daire Başkanlığınızın muktesep bir hak olması nedeniyle Daire Başkanları icin ongorulen ek gosterge ve makam + gorev tazminatı uygulanarak emekli aylıklarının bağlanması gerektiğini soyleyebiliriz.