Danıştay Sekizinci Dairesi, Bolum Başkanının talebi olmadan Rektorun yetkisini kullanarak doğrudan ilana cıkmasının hukuka aykırı olmadığına karar verdi. Dava konusu olayda, Gazi Universitesi Tıp Fakultesi Dekanlığı tarafından Rektorluğe bildirilen kadro taleplerinde yer almayan iki adet Oğretim Gorevlisi kadroları re'sen ilan edilmiştir.
Anabilim Dalı Başkanı verilen bu ilanlarla ilgili olarak akademik kurul kararı, anabilim dalı başkanlığının teklifi ve kamu yararı olmadan ilana cıkıldığı gerekcesiyle ilanın iptali istemiyle konuyu yargıya taşımıştır.
İdare Mahkemesince, bolum başkanı olan davacıdan herhangi bir goruş alınmadığı, bolum kurulu kararının bulunmadığı, akademik kadro ilanına ilişkin surec tamamlanmadan Rektorlukce oğretim gorevlisi ilanı verilmesi sebebiyle davacıya haklı bularak kararı iptal etmiştir.
Danıştay Sekizinci Daire ise konu ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede; 2547 sayılı Kanuna gore Universitenin kadro ihtiyaclarını hazırlamak ve kadrolarla ilgili olarak adaylarda aranacak nitelikleri belirleme yetkisinin Rektorde olduğuna dikkat cekerek, universitenin rasyonel ihtiyacını tespit ederek Rektorun doğrudan ilana cıkabilmesinde hukuka aykırılık gorulmemiştir.
İŞTE DANIŞTAY KARARI
T.C
DANIŞTAY
Sekizinci Daire
Esas No : 2016/14854

Karar No: 2017/172
Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı) : Gazi Universitesi
Vekili : Av...
Karşı Taraf (Davacı) : ...
Vekili : Av....

İstemin Ozeti : Ankara 2. İdare Mahkemesinin 06/10/2016 gun ve E:2016/1215, K:2016/1999 sayılı kararının hukuka aykırı olduğu one surulerek, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Ozeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi : Emine Ferdane PANDIR KIM
Duşuncesi : İstemin kabulu ile Mahkeme kararının bozulması gerektiği duşunulmektedir.
TURK MİLLETİ ADINA

Hukum veren Danıştay Sekizinci Dairesince dosyanın tekemmul ettiği anlaşıldığından yurutmenin durdurulması istemi hakkında karar verilmeyerek işin gereği goruşuldu:
Dava, Gazi Universitesi Tıp Fakultesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bolumu Genel Cerrahi Anabilim Dalına iki adet oğretim gorevlisi alınması icin yapılan ilana ilişkin 11.12.2013 tarihli işlemin iptali istemiyle acılmıştır.
İdare mahkemesince; bolum başkanı olarak olan davacıdan herhangi bir goruş alınmadığı, bu konuda bolum kurulu kararı bulunduğuna dair herhangi bir belgenin dava dosyasına sunulmadığı, bir başka ifadeyle kadro ihtiyacının belirlenmesine ve akademik kadro ilanına cıkılmasına ilişkin surec tamamlanmadan Rektorlukce oğretim gorevlisi ilanı verildiği, universitelerin kadro ihtiyaclarının belirlenmesinde gerekli olan prosedur izlenmeksizin, anılan bolum icin oğretim gorevlisi alınması ilanı verilmesine ilişkin hukuka uygunluk bulunmadığı gerekcesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulu Kanununun 31. Maddesinde: "Bu Kanunda hukum bulunmayan hususlarda; hakimin davaya bakmadan memnuiyeti ve reddi, ehliyet, ucuncu şahısların davaya katılması, davanın ihbarı, tarafların vekilleri, feragat ve kabul, teminat, mukabil dava, bilirkişi, keşif, delillerin tespiti, yargılama giderleri, adli yardım hallerinde ve duruşma sırasında tarafların mahkemenin sukununu ve inzibatını bozacak hareketlerine karşı yapılacak işlemler ile elektronik işlemlerde Hukuk Usulu Muhakemeleri Kanunu hukumleri uygulanır. Ancak, davanın ihbarı ve bilirkişi secimi Danıştay, mahkeme veya hakim tarafından re'sen yapılır." hukmu yer almaktadır.
Atıf yapılan Hukuk Usulu Muhakemeleri Kanunu yerine cıkarılan ve 01/10/2011 tarihinde yururluğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 61. maddesinde: "Taraflardan biri davayı kaybettiği takdirde, ucuncu kişiye veya ucuncu kişinin kendisine rucu edeceğini duşunuyorsa, tahkikat sonuclanıncaya kadar davayı ucuncu kişiye ihbar edebilir." hukmune, 63. maddesinde de, "Dava kendisine ihbar edilen kişi, davayı kazanmasında hukuki yarar olan taraf yanında davaya katılabilir." hukmune yer verilmiştir.
2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 13/b-3 maddesinde; "Universitenin yatırım programlarını, butcesini ve kadro ihtiyaclarını, bağlı birimlerinin ve universite yonetim kurulu ile senatonun goruş ve onerilerini aldıktan sonra hazırlamak ve Yuksekoğretim Kuruluna sunmak" rektorun gorevleri arasında sayılmış; 16/b-3 maddesinde ise, "Fakultenin odenek ve kadro ihtiyaclarını gerekcesi ile birlikte rektorluğe bildirmek, fakultenin butcesi ile ilgili oneriyi fakulte yonetim kurulunun da goruşunu aldıktan sonra rektorluğe sunmak" dekanın gorevleri arasında sayılmıştır.
Ayrıca aynı yasanın "Bolum" başlıklı 21. Maddesinde; bolumun bolum başkanı tarafından yonetileceği ve bolum başkanının, bolumun her duzeyde eğitim-oğretim ve araştırmalarından ve bolume ait her turlu faaliyetin duzenli ve verimli bir şekilde yurutulmesinden sorumlu olduğu belirtilmiştir.
2547 sayılı Yuksekoğretim Yasası temel alınarak cıkarılan Universitelerde Akademik Teşkilat Yonetmeliğinin "Bolumler" başlığı altında yer alan 13. maddesinde, Bolum; fakulte ve yuksekokulların amac kapsam ve nitelik yonunden bir butun oluşturan ve lisans duzeyini de iceren en az bir eğitim-oğretim, bilim ve sanat dallarında araştırma ve uygulama yapan birim olarak tanımlanmış, 14. Maddede ise; Bolum Başkanının, bolumun her duzeydeki eğitim-oğretim ve araştırmalarında ve bolumle ilgili her turlu faaliyetin duzenli ve verimli olarak yurutulmesinden, kaynakların etkili bir bicimde kullanılmasını sağlamaktan sorumlu olduğu; fakulte veya yuksekokul kuruluna katılacağı, bolumu temsil edeceği, bolumde gorevli oğretim elemanlarının gorevlerini yapmalarını izleyeceği ve denetleyeceği, her oğretim yılı sonunda bolumun gecmiş yıldaki eğitim-oğretim ve araştırma faaliyeti ile gelecek yıldaki calışma planını acıklayan raporu, bağlı bulunduğu rektor, dekan veya yuksekokul mudurune sunacağı hukum altına alınmıştır.
Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Acıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmeliğin 8. maddesinde, "Yuksekoğretim kurumlarında ihtiyac duyulan oğretim uyesi dışındaki oğretim elemanı kadroları, varsa ilgili birimin bolum başkanınca, bolum kurulunun goruşu alınarak fakultelerde dekanlığa, konservatuvar ve yuksekokullarda mudurluklere, rektorluğe bağlı bolumlerde rektorluğe, enstitulerde ise enstitu yonetim kurulunun goruşu alınarak, mudur tarafından, ilan edilmek uzere rektorluğe iletilir. Rektorlukler kendilerine ulaşan kadro taleplerini en gec bir ay icinde Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığına bildirirler. 78 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 5'inci maddesine gore kullanma izni verilen kadrolar Yuksekoğretim Kurulunun internet adresinde yayınlanmak uzere rektorlukce Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığına gonderilir. İlan metninde adaylarda bu Yonetmelik kapsamında belirlenen şartlar, son başvuru tarihi, on değerlendirme sonuclarının ilan tarihi, giriş sınavı tarihi ve sonuclarının acıklanacağı gunleri iceren sınav takvimi de belirtilir. Son başvuru tarihi ilan tarihinden itibaren onbeş gunden az olarak belirlenemez. Adayların başvuruları internet uzerinden de alınabilir." hukmune yer verilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden; Gazi Universitesi Tıp Fakultesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bolumu Genel Cerrahi Anabilim Dalında ondokuz adet profesor, altı adet docent ve ondort adet araştırma gorevlisinin bulunduğu, ancak herhangi bir oğretim gorevlisi ve uzmanı bulunmadığı, Gazi Universitesi Tıp Fakultesi Dekanlığı'nın Rektorluğe hitaben yazdığı 06/03/2013 tarih ve 730 sayılı "Kadro Talepleri" konulu yazısında genel cerrahi anabilim dalı icin iki adet profesor talebinde bulunulduğu, yine aynı konulu 26/09/2013 tarih ve 6157 sayılı yazısında ise; genel cerrahi icin dort adet profesor, iki adet docent ve bir adet yardımcı docent talebinde bulunulduğu, Dekanlığın 05/02/2013 tarih ve 7794 sayılı yazısı ile Fakultenin İngilizce programında İngilizce ders verebilecek yeterli sayıda oğretim uyesinin bulunmadığı, bu eksikliğin ozellikle Genel Cerrahinin de aralarında yer aldığı bir takım bolumlerde ivedilik arz ettiğinin Rektorluğe bildirildiği, 11/12/2013 tarihinde Cerrahi Tıp Bilimleri Bolumu Genel Cerrahi Anabilim Dalı icin iki adet oğretim gorevlisi ilanı verilmesi uzerine, davacı anabilim dalı başkanı tarafından bu konuda anabilim dalı akademik kurul kararı, anabilim dalı başkanlığının teklifi ve kamu yararı olmadan ilana cıkıldığı gerekcesiyle ilanın iptali istemiyle işbu davanın acıldığı anlaşılmaktadır.
2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun yukarıda belirlenen ilgili hukumleri uyarınca, Universitenin kadro ihtiyaclarını hazırlamak ve o kadro ile ilgili olarak adaylarda aranacak nitelikleri belirleyerek ilan etmek Rektorun gorev ve yetkileri arasında sayılmış ve Rektor Universitenin ve bağlı birimlerinin oğretim kapasitesinin rasyonel bir şekilde kullanılmasında ve geliştirilmesinde, takip ve kontrol edilmesinde ve sonuclarının alınmasında birinci derecede yetkili ve sorumlu kılınmıştır.
Olayda, Dekanlığın anabilim dallarına ilişkin kadro taleplerini kadro unvanlarıyla birlikte Rektorluğe bildirildiği gorulmekte olup; Rektorluğun kadro sayısı ve kadro unvanı ile bağlı kalmaksızın universitenin rasyonel ihtiyacını tespit etmek suretiyle 2547 sayılı Yasanın verdiği yetkiye dayanarak kadro ilanına cıkmasında mevzuata aykırılık bulunmamaktadır.
Kaldı ki; dosyadaki bilgi ve belgelerden, ilan uzerine secilen iki adet oğretim gorevlisinin yoğun bir program kapsamında Fakultedeki İngilizce derslere girdikleri, nobet tuttukları, danışman ve juri uyesi olarak gorevlendirildikleri ve bu bağlamda anabilim dalına yapılan alımın kamu yararı ve hizmet gerekleri doğrultusunda yapıldığı ve aksi bir durumun da davacı tarafından ortaya konulmadığı acıktır.
Bu durumda; Dekanlığın kadro talep yazısı ve oğretim gorevlisi istem yazısı uzerine Rektorlukce ilgili anabilim dalının hizmet ve oğretim ihtiyacı dikkate alınarak kamu yararı ve hizmet gerekleri doğrultusunda iki adet oğretim gorevlisi ilanına cıkılmasında mevzuata ve hukuka aykırılık, aksi yondeki İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.
Acıklanan nedenlerle; Ankara 2. İdare Mahkemesinin temyize konu kararının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek uzere anılan Mahkemeye gonderilmesine, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gun icerisinde kararın duzeltilmesi yolu acık olmak uzere, 23/01/2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.