Sıra tahsisli lojmanda 5 yılın uzerinde kalan memur, ilk başvuruda, lojmanı boşaltmak zorunda mıdır? SORU: Gorev yaptığım ilcede 2946 sayılı kamu konutları kanununa gore sıra tahsisli konutlar icin başvuru yaptım. Lakin lojmanın bağlı olduğu okul mudurluğu dilekceme istinaden bana gerekli yazılı cevabı vermedi. Lojmanda 5 yıl ustu kalan memurlar var. Bana red cevabı ya da sıranız alınmıştır gibi bir cevap gelirse ne yapmam gerekir?
CEVAP: 23.09.1984 tarihli ve 18524 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Kamu Konutları Yonetmeliğinin 9. maddesinin 1. fıkrası, 14. maddesinin 1. fıkrası ile 20. maddesinin 1. fıkrası ile 2. fıkrasının a ve b bendi aşağıdaki şekildedir.
"Sıra Tahsisli Konutların Tahsis Şekli
Madde 9Sıra tahsisli konutlar, Yonetmeliğe ekli (4) sayılı puanlama cetveli esas alınarak konut dağıtım komisyonunca hak sahiplerine tahsis edilir. Hak sahiplerinin puanlarının eşit olması halinde, hizmet suresi fazla olana, hizmet suresi de eşit ise, yetkili ev dağıtım komisyonunca ad cekme yoluyla, konut tahsis edilir.
Konut Tahsis Talebi ve Değerlendirilmesi
Madde 14Kendisine konut tahsisini isteyen personel, bir orneği Yonetmeliğe ekli (EK5) beyanname ile bağlı bulunduğu en yakın sicil amirine başvurur. Amir tarafından beyanname tetkik edilerek, konut tahsis komisyonlarına sunulmak uzere, konut tahsis işlemlerini yurutmekle gorevlendirilen birime gonderilmesi sağlanır. Bu birim beyannameleri Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yonetmelik uyarınca verilen mal bildirimleriyle karşılaştırılması icin mal bildirimlerinin verileceği mercilere gonderir. Karşılaştırma işlemi sonuclandıktan sonra, konut tahsis işlerini yurutmekle gorevlendirilen birimde, beyannamedeki bilgileri gore ek (4) sayılı cetveldeki puanlar dikkate alınır ve her yıl Ocak ayı icinde gerekli değerlendirme bilgisayar ortamında yapılarak toplam puana gore sıra cetveli duzenlenir. Sonuc bir yazı ile ilgili personele veya bu personele duyurulmak uzere gorev yaptığı birime bildirilir. Beyanname, sıra cetveli ve diğer belgeler saklanır.
Konutlarda Oturma Sureleri
Madde 20Ozel, gorev ve hizmet tahsisli konutlarda, tahsise esas olan gorev veya hizmetin devamı suresince oturulabilir.
Sıra tahsisli konutlarda ise oturma suresi beş yıldır. Ancak,

a) Bu surenin tamamlanmasından sonra, konuttan yararlanacak başka personelin olmaması halinde, belli bir sure verilmeksizin ve şartlı olarak konutta oturmaya devam edilmesine izin verilebilir.
b) Konuta girmek icin sıra bekleyen bulunduğu takdirde, beş yıldan fazla oturma suresi en fazla olandan başlamak uzere, tebliğ tarihinden itibaren onbeş gun icinde konut boşaltılır"
Yukarıdaki yonetmelik hukumleri gereğince başvurunuzun yonetmeliğe ekli (4) sayılı puanlama cetveline gore incelenerek sonucu hakkında tarafınıza yazılı bilgi verilmesi gerekmektedir. Kamu konutuna girmek icin sıra bekleyen varsa 5 yıldan fazla oturma suresi en fazla olandan başlamak uzere konutun boşalttırılması gerekmektedir.
Kamu Konutları Yonetmeliğinin 14. maddesine gore yapılan başvurulara ilişkin değerlendirme her yıl Ocak ayı icerisinde yapılmaktadır. Değerlendirme sonucu da personele bildirilmektedir.
Dilekcenizi takip eden Ocak ayında değerlendirme yapıldıktan sonra tarafınıza bir bilgilendirme yapılmaması durumunda yukarıda acıklanan yonetmelik hukumlerine atıf yapılarak yeni bir dilekce ile amirinize başvuru yaptıktan sonra herhangi bir yanıt alamamanız durumunda 2577 sayılı İdari Yargılama Usulu Kanununun 10. maddesine gore dilekceyi idareye verdiğiniz tarihi takip eden 60 gunun bitiminden itibaren 60 gun icerisinde idare mahkemesinde iptal davası acabilirsiniz. Dilekcenize idarece yazılı olarak olumsuz bir cevap verilirse ve yonetmeliğe ekli (4) sayılı puanlama cetveline gore kamu konutu hakkınız olduğunu tespit ederseniz, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulu Kanununun 7. maddesine gore idarenin yazılı red cevabının size tebliğini takip eden gunden itibaren 60 gun icerisinde idare mahkemesinde iptal davası acabilirsiniz.