Corum Valiliği'nin okullarda oğretmenlerin haftanın bir gunu derse girmeyip butun gun nobet tutmalarına yonelik talimatı doğrultusunda nobet listelerinin hazırlanmasına dair işleminin iptali istemiyle acılan davada, Bolge İdare Mahkemesi, mevzuat hukumlerini aşacak şekilde tesis edilen işlemde hukuka uygunluk gormeyerek yurutmenin durdurulmasına hukmetti. Corum İl Milli Eğitim Mudurluğu tarafından Ocak 2018 tarihinde okullara gonderilen bir yazıyla, "...Sayın Valimizin okullarımıza yapmış olduğu denetimler sonrasında Mudurluğumuze ulaşan 'Denetim Raporlarında' ... ikinci yarıyılda oğretmen arkadaşlarımızın ders programının uygun olması halinde haftada bir gun ders saatleri acısından tamamen boş bırakılması ve o gun nobet tutmalarının temini uzerinde calışılmalıdır talimatı verilmiştir" denilerek, 2017-2018 oğretim yılı ikinci yarıyılında oğretmen nobet cizelgelerinin valinin talimatı gereğince duzenlenmesi istenmişti.
Soz konusu işleme karşı acılan davada, Samsun Bolge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi, "İlkoğretim kurumlarında gorevli oğretmenlerin ne şekilde nobet tutacağının (mevzuatta) ayrıntılı olarak duzenlendiği, nobet gorevinin oğretmenin temel yukumluluğu olan ders anlatma goreviyle celişmediği, soz konusu gorevin fiilen okulun belli bir noktasında ifa edilmesi gereken bir niteliğinin bulunmadığı, nitekim mevzuatta da nobetin tanımlanmadığı ve nobetci oğretmene ders verilmeyeceğine ilişkin bir hukum de bulunmadığı gorulduğunden mevzuat hukumlerini aşacak şekilde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk gorulmediği" gerekcesiyle işlemin yurutmesinin durdurulmasına karar verdi.
Bu konu gundeme geldiğinde; "Turk Silahlı Kuvvetleri Nobeti "belli bir sıra ve sure ile" diye tanımlayarak belirli bir sure icerisinde nobetin tutulmasını ongormesine rağmen Mili Eğitim Bakanlığı yonetmeliklerinde hayatın olağan akışına aykırı olarak "normal eğitim yapan okullarda gun suresince" diyerek belirli bir sure kısıtlaması olmadan tanımlama yapmakta sabah 06:30 da başlayan eğitim oğretimin akşam 18:30 da bittiği goz onunde bulundurulacak olursa oğretmeni Supermen yerine koymaktadır. Bir cok okul kurum yoneticisi, milli eğitim mudurluğu ve bakanlık yetkilileri ne yazık ki Oğretmen ile koruma memuru veya guvenlik gorevlisini karıştırmaktadırlar. Oğretmen Koruma memuru veya guvenlik gorevlisi değildir." tespitini yaptığımız "Oğretmen nobeti, bir guvenlik hizmeti midir?" dosyamızdaki detaylı araştırmamızı yayınlamıştık.
İşte mahkeme kararı;
Ahmet KANDEMİR