5434 sayılı Kanunda yer alan hukme gore, eğer unvanların ek gostergesi değiştirilirse daha once aynı unvandan emekli olanlar da, emekli maaşından meydana gelecek artıştan yararlanır ama emekli ikramiyesi icin fark alamaz. SORU: 22.11.1988 yılında oğretmen olarak goreve başladım.24 yıl 4 ay oğretmen olarak gorev yaptım.Fakat rahatsızlığımdan dolayı rapor alarak" oğretmen olarak gorev yapamaz, fakat geri hizmette calışabilir" onerisiyle okulun idari bolumunde memur olarak calışmaya başladım. Ek gostergem 3000 iken 2200 ek gostergeden maaş almaya başladım. Sonra 3000 ek gostergeden malulen emekli oldum. SGK bolumunde unvanı"memur' olarak yazmaktadır. Hukumet tarafından verilmesi taahhut edilen 3600 ek gostergeden faydalanabilecek miyim?
CEVAP:
Durumunuzu değerlendirmemiz;
Emekli olduktan sonra ek gosterge değişikliği emekliye ne kazandırır?
5434 sayılı Kanun kurallarına tabi olan memurların aylık artışları:
5510 sayılı Kanunun Gecici 4 uncu maddesinde mevcut olan, "5434 sayılı Kanuna gore odenen aylıklar ile bu madde kapsamında bağlanacak aylıklar, memur maaş katsayılarındaki artışlara gore yukseltilir. Ayrıca 5434 sayılı Kanunun yururluğe girdiği tarihten sonra barem, teşkilat, kadro ve sair kanunlar ile aynı rutbe, kadro ve sair kanunlarda yapılacak değişiklikler sonucunda aylık tutarlarında meydana gelecek yukselmeler, aynı rutbe, kadro unvanı ve dereceden bağlanmış bulunan emeklilik, malulluk ve vazife malulluk aylıkları ile dul ve yetim aylıkları hakkında da uygulanır. " hukmu ile sağlanmaktadır.
Hukmun Yorumu:
Memur emeklisinin kendisi, vefat halinde hak sahiplerine odenen aylık tutarları:
-Her yıl icin belirlenen memur maaş katsayısına gore artırılmaktadır.

-Şayet memurun ilk aylık bağlandığı sıradaki unvan, derece ve kademesi, gostergesi, ek gostergesi gibi aylık bağlanma tutarını etkileyecek bir değişiklikler emekli olduktan sonra gercekleşirse, bu hukme gore bu memurun emekli aylık tutarları da bu değişikliklere gore yeniden hesap edilerek yukseltilmektedir.
Sonuc değerlendirmemiz olarak;
SGK. Sistemlerinde gorev unvanınızın ne olarak yazıldığının bir onemi olmaz. Tum calışma sureleriniz icerisinde yuksek ek gostergeli hangi gorevde bulunmuş iseniz bu gorev hem emekli aylığınızda hem de emekli ikramiyenizde değerlendirilir.
Şayet, oğretmenlerin (polislerin, din gorevlilerinin, hemşirelerin, idarecilerin) ek gostergeleri 3600 ek gostergeye yukseltilmesi durumunda belirttiğimiz hukme istinaden Sosyal Guvenlik Kurumu sizin aylıklarınızı 3600 ek gosterge uzerinden gunceller, ancak bu guncelleme sadece emekli aylıklarınız uzerinde olur, daha once almış olduğunuz emekli ikramiyesine bir katkı sağlamaz.
Bu değerlendirmeler sadece 5434 e tabi olanlar icindir, 5510 a tabi olanlar icin değildir. 5510 tabi olanlar prime esas kazanc sistemi uzerinden işlem gorduklerinden, calışma surelerindeki statuleri bağlanacak aylık oranını artırır veya azaltır.