2008 sonrasında ilk defa sigortalı olarak işe başlayacak olanlardan, memuriyete engelli olarak girenler, en az yuzde 60 engelli olmak şartıyla, en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gun prim yatırmış olmak şartıyla emekli olabilmektedir. Eğer engellilik oranı daha duşukse sureler ve prim/gun sayıları artmaktadır. SORU: Merhaba 23.03.2011 tarihinde sgk lı olarak işe başladım 15.09.2014 tarihinde işten ayrıldım. Toplamda 1252 gun sigortam var. 05.11.2014 tarihinde engelli memur olarak calışmaya başladım. 3.derece vergi indiriminden yararlanıyorum. Bu şartlarda hangi yılda emekli olabilirim, yardımcı olurmusunuz vereceğiniz bilgiler icin şimdiden teşekkurler
CEVAP: Hakkınızda 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hukumleri uygulanır. 2008 yılı Ekim ayından sonra memurluğa başlamış olanlarda engel durumlarından dolayı yaşlılık aylığı bağlanması şartları;
Memur olarak ilk defa calışmaya başladığı tarihten once malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunan ve bu nedenle malulluk aylığından yararlanamayanlara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gun malulluk, yaşlılık ve olum sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanabilmektedir.
Ayrıca, Sosyal Guvenlik Kurumunca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca duzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Sosyal Guvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca memurun calışmaya başladıktan sonra calışma gucundeki kayıp oranının;
- % 50 ila % 59 arasında olduğu kararı verilen memurların, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gun,
- % 40 ila % 49 arasında olduğu kararı verilen memurlar icin ise, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gun,
malulluk, yaşlılık ve olum sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla herhangi bir yaş grubunu tamamlama şartı aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanılır.
Diğer koşullar ve ek bilgiler:
-Engellilikten emekli olmayı isteyenlerin mutlaka bu talepte bulundukları tarihte memur olarak calışıyor olmaları gereklidir.
-Memurun, memurluktan once işcilik, esnaflık sureleri varsa bu sureler yukarıda belirtilen hem sigortalılık suresinde hem de prim odeme gun sayılarında dikkate alınır.
- Engellilik oran durumunun son tespit yeri Sosyal Guvenlik Sağlık Kuruludur.
- Vergi indirimi genelde gorev aylıklarından vergi kesilmemesini sağlar. Emeklilik yonunden esas alınmamaktadır.
Bu bağlamda durumunuzu değerlendirmemiz;
1) Goreve girmeden once şayet % 60 oranında bir engelliliğiniz var ise en az 15 yıldan beri sigotalı olmanız ve toplamda 3960 gun priminiz olursa engelli aylığı icin muracaat edebilirsiniz. Yani 23/03/2011 + 15 = 23/03/2026 + 3960 gun
2) Şayet engellilik oranınız % 50 ile 59 arasında ise 16 yıl sonunda ve 4320 gununuz olduğunda, yani 23/03/2011+23/03/2027+4320 gun.
3) Şayet engellilik oranınız % 40 ile 49 arasında isebu defa 18 yıl sonunda ve 4680 gununuz olduğunda, yani 23/03/2029+4680 gun.
Bu şartları taşımanız durumunda memur iken Kurumunuz aracılığı ile Sosyal Guvenlik Kurumunuza muracaat edebilirsiniz.