Halk eğitim merkezlerinde, haftalık ders programlarının, okul mudurluğu tarafından hazırlanarak oğretmenlere tebliğ edilmesi şeklinde uygulama, Danıştay tarafından iptal edildi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanarak yururluğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Oğrenme Kurumları Yonetmeliği'ndin "Haftalık ders dağıtımı" başlıklı 67. maddesinin 1. fıkrasında; "Yonetici ve oğretmenlerin aylık karşılığı ve ucretli okutacakları dersleri gosteren haftalık ders dağıtım cizelgesi yonetimce hazırlanır ve ilgililere tebliğ edilir." hukmune yer verilerek haftalık ders programlarının okul mudurluğu tarafından hazırlanarak oğretmenlere tebliğ edilmesi şeklinde yapılan duzenlemeye gore ders programını tek başına okul mudurluğu hazırlayacak ve oğretmenlere tebliğ ederek ders programını uygulayacaktı.
Madde hukmunde haftalık ders programının hazırlanmasında tum yetki okul mudurune verilmiş, oğretmenler kurulunda ders programlarının goruşulmesine dair bir ifadeye yer verilmemiştir. Madde metninde ders programlarının hazırlanmasında oğretmenler kuruluna yer verilmediğinden eksik duzenleme gerekcesiyle Danıştay nezdinde acılan dava sonucunda, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 2019/20YD nolu yurutmeyi durdurma kararı ile "oğretmenler kurulunda goruşulmesi" hususuna yer verilmemesi suretiyle tesis edilen eksik duzenlemenin yurutmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.
Danıştay İDDK mezkur kararında ozetle; "Haftalık ders dağıtım cizelgesinin oğretmenler kurulunda goruşulmesinin, cizelgenin oğretmenler kurulunda tartışılarak değerlendirilmesi imkanını sağlayacağı, aksi durumda okul mudurunun, oğretmenler kurulunda goruşulmesine de gerek kalmadan cizelgeyi doğrudan onaylayıp, uygulamaya koymak suretiyle bu konuda tek yetkili haline geleceği ve oğretmenlerin ders dağıtımından kendilerine yapılan tebliğ ile haberdar olacakları gorulduğunden, haftalık ders dağıtım cizelgesi konusunda oğretmenler kurulunu devre dışı bırakan maddede, oğretmenler kurulunda goruşulmesine yer verilmemesi nedeniyle hukuka uyarlık bulunmadığı, uygulanması halinde giderilmesi guc veya imkansız zararların doğmasına yol acacağı sonucuna ulaşılmıştır." ifadelerine yer vermiştir.
Danıştay kararı sonrası Milli Eğitim Bakanlığı valiliklere gonderdiği yazıda; hayat boyu oğrenme kurumlarında, ders programlarının oğretmenler kurulunda goruşulerek hazırlanması talimatını vermiştir.
Ahmet KANDEMİR