Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun bu kararına gore; yonetici ve oğretmenlerin mesai sureleri, Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Bakanlar kurulu kararında yer alan aylık ve zorunlu ek ders karşılığı girmek zorunda oldukları ders saati sayıları ve ilgi yonetmeliğine gore belirlenen bir ders saati suresi ve aralardaki teneffus surelerinden oluşmaktadır Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 2016/4160 Esas No, 2018/3201 Karar No ve 13.06.2018 tarihli kararıyla, oğretmen mesai saatleri tartışmasına son noktayı koyarak, Isparta İdare Mahkemesinin; oğretmenin mesai saatlerinin 439 Sayılı Haftalık Ders Saatleri İle Ek Ders Ucretleri Hakkında Kanuna dayanılarak cıkartılan Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Bakanlar kurulu kararı ile ozel duzenlemelerle duzenlendiğini buna ek olarakta gunluk ders ve teneffus surelerine ilişkin duzenlemelerin de gorev yapılan okulun turune gore yayımlanan Yonetmeliğinde yer aldığına dair kararını onadı.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun bu kararına gore; yonetici ve oğretmenlerin mesai sureleri, Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Bakanlar kurulu kararında yer alan aylık ve zorunlu ek ders karşılığı girmek zorunda oldukları ders saati sayıları ve ilgi yonetmeliğine gore belirlenen bir ders saati suresi ve aralardaki teneffus surelerinden oluşmaktadır.
Zaten biz bu hususu 2013 yılında "Oğretmenlerin haftada 40 saatlik calışması esas mıdır?" başlıklı haberimizde 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa gore oğretmenin haftada 40 saatlik calışması gerekip gerekmeyeceğine cevap arayarak Oğretmenlerin haftalık calışma suresinin 40 saat olmadığını, calışma Saatleri girecekleri ders kadar olduğunu ve Oğretmenlerin haftalık girmek zorunda oldukları ders saatleri 439 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yuksek Ve Orta Dereceli Okullar Oğretmenleri İle İlkokul Oğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri İle Ek Ders Ucretleri Hakkında Kanuna dayanılarak cıkartılan Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici Ve Oğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Aylık karşılığı ders gorevi" başlıklı 5. maddesinde Aylık karşılığı ders gorevi, "Ek ders gorevi" başlıklı 6. maddesinde ise Ek ders gorevleri belirlenmiştir. Oğretmenin bu gorevleri haricinde herhangi bir gorevi bulunmadığını acıklamıştık.
Ayrıca yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar gunleri ile mesai gunleri saat 17.00'den sonra başlayan saatlerde eğitim oğretimi aksatmamak adına yapılan oğretmenler kurulu toplantıları veya herhangi bir toplantıya oğretmenler ve personel resen katılmaya zorlanamayacaklarını belirtmiştik.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 2016/4160 Esas No, 2018/3201 Karar No ve 13.06.2018 tarihli kararına ilişkin işlem; Burdur İl Milli Eğitim Mudurluğunun 18.01.2011 tarih ve 689 sayılı yazısıyla ilkoğretim okullarındaki oğretmenlerin okulda calışma yapmak ve vatandaşlarla diyaloglarını artırmak amacıyla sat 16:00'ya kadar okulda kalmalarını sağlayan projeye bir sendikanın Burdur Şubesi tarafından Isparta İdare Mahkemesinde dava acılmasıyla başlamıştır.
1- Burdur İl Milli Eğitim Mudurluğunce Isparta İdare Mahkemesinde acılan davada; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca farklı calışma surelerin tespit edilebileceği, calışmanın başlama ve bitiş surelerin ilerde valiler tarafından tespit olunacağı, ortaoğretim kurumları yonetmeliğine gore de oğretmenlere okul ve ya kurum ve cevre ilişkisinin kurulması ve gelişmesine katkı sağlama gorevinin verildiği savunması yapılmıştır.
Isparta İdare Mahkemesi 2011/298 Esas No, 2011/1270 Karar No ve 21.12.2011 tarihli kararında; "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile memurların haftalık calışma saatlerinin duzenlendiği, ancak ozel Kanun ve Yonetmelikler uyarınca farklı calışma saatleri duzenlenebileceği, bu cercevede ilkoğretim okulu oğretmenleri icin Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve oğretmenlerinin Ders ve Ek ders saatlerine ilişkin bakanlar kurulu kararı ile ozel duzenlemeler yapıldığı, bu cercevede ilkoğretim okulu oğretmenlerinin calışma surelerinin haftalık toplam 30 saat (18-12) olarak belirlendiği, diğer yandan gunluk ders ve teneffus surelerine ilişkin duzenlemelerin de Milli Eğitim Bakanlığı İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğinde yer aldığı gorulmektedir.
Dosyanın incelenmesinden, davalı idarece 03.10.2005 tarihinde Burdur İl'inde yer alan ilkoğretim okullarındaki butun oğretmenlere, okulda calışma yapmak ve vatandaşlarla diyaloglarını arttırmaları amacıyla saat 16:00'dan sonra izin verilmesine, bu saate kadar gorev yerlerinden ayrılmamaları gerektiğine ilişkin uygulamanın başlatıldığı, davacı sendika şubesi tarafından soz konusu uygulamanın kaldırılması talebiyle yapılan başvuranın davalı idarece reddedilmesi uzerine bakılmakta olan davanın acıldığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda, ilkoğretim okulu oğretmenlerinin haftalık calışma saatleri ile okullardaki gunluk ders ve teneffus surelerinin yukarıda yer verilen mevzuat hukumleri uyarınca ayrıntılı olarak duzenlendiği, bu sureler dışında gorev yerinde kalmaya zorlanamayacakları sonucuna varılmış olup ilkoğretim okulu oğretmenlerinin saat 16:00'a kadar gorev yerlerinden ayrılamayacaklarına ilişkin uygulamanın kaldırılması talebinin reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır."acıklamalarına yer vererek ilkoğretim okulu oğretmenlerinin haftalık calışma saatleri ile okullardaki gunluk ders ve teneffus surelerinin mevzuatta ayrıntılı olarak duzenlendiği, bu sureler dışında gorev yerinde kalmaya zorlanamayacakları belirtilmiştir.
Ayrıca Isparta İdare Mahkemesi 2011/298 Esas No, 2011/1270 Karar No ve 21.12.2011 tarihli kararında; "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile memurların haftalık calışma saatlerinin duzenlendiği, ancak ozel Kanun ve Yonetmelikler uyarınca farklı calışma saatleri duzenlenebileceği, bu cercevede ilkoğretim okulu oğretmenleri icin Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve oğretmenlerinin Ders ve Ek ders saatlerine ilişkin bakanlar kurulu kararı ile ozel duzenlemeler yapıldığı, bu cercevede ilkoğretim okulu oğretmenlerinin calışma surelerinin haftalık toplam 30 saat (18-12) olarak belirlendiği, diğer yandan gunluk ders ve teneffus surelerine ilişkin duzenlemelerin de Milli Eğitim Bakanlığı İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğinde yer aldığı gorulmektedir." şeklinde tespit de bulunarak oğretmenlerin mesai saatlerinin Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve oğretmenlerinin Ders ve Ek ders saatlerine ilişkin bakanlar kurulu kararı olduğunu acıkca vurgulamıştır.
2- Burdur İl Milli Eğitim Mudurluğu 23.02.2012 tarih ve 2409 sayılı dilekcesindeki aşağıdaki savunmasıyla, Isparta İdare Mahkemesinin 2011/298 Esas No, 2011/1270 Karar No ve 21.12.2011 tarihli kararını Danıştay da temyiz etmiştir.
İşte o savunma; (Savunma metnine haberimizde ozellikle yer veriyoruz cunku şu anda bile tum idareler bu ve buna benzer savunmaları kullanmaktadır."
"Oncelikle belirtmek isteriz ki, yurutmesi durdurulan uygulama yalnızca il merkezinde ikamet eden oğretmenlerimizi değil, koy ve beldelerimizde gorev yapan ve gorev yaptığı yerde ikamet etmeyen il genelindeki tum oğretmenlerimizi kapsamakta olup, hukuka ve yururlukteki mevzuata uygundur.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'un 99.maddesinde:
"Memurların haftalık calışma suresi genel olarak 40 saattir.
Bu sure Cumartesi ve Pazar gunleri tatil olmak uzere duzenlenir. Ancak ozel kanunlarla yahut bu kanuna veya ozel kanunlara dayanılarak cıkarılacak tuzuk ve yonetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin ozellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı calışma sureleri tespit olunabilir.
100. maddesinde:
"Gunluk calışmanın başlama ve bitme saatleri ile oğle dinlenme suresi, bolgelerin ve hizmetin ozelliklerine gore merkezde Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının teklifi uzerine Bakanlar Kurulunca, illerde valiler tarafından tespit olunur.
101. maddesinde:
"Gunun yirmi dort saatinde devamlılık gosteren hizmetlerde calışan Devlet memurlarının calışma saat ve şekilleri kurumlarınca duzenlenir" denilmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumlan Yonetmeliğinin 79.maddesinde:
"Oğretmenler gorevlerini, Turk Milli Eğitiminin genel amaclarına ve temel ilkelerine uygun olarak Anayasa, yasa, tuzuk, yonetmelik, yonerge, genelge ve diğer ilgili mevzuat hukumleri doğrultusunda yapmakla yukumludur.
Oğretmenler, okul veya kurumun her turlu eğitim ve oğretim calışmalarında gorev
alırlar.
Eğitim ve oğretim standartlarının geliştirilmesi, okul veya kurum ve cevre ilişkisinin kurulması ve gelişmesine katkı sağlar, işleyişte yonetime yardımcı olur...
Sorumluluğuna verilen oğrenci kulupleri ve toplum hizmeti calışmaları ile ilgili gorevleri yapar.
Oğrencilere rehberlik ederek ders dışı eğitim ve oğretim faaliyetleri ile proje ve odevlerle ilgili iş ve işlemleri yurutur.
Gorevlendirildikleri kurul, komisyon, ekip, oğrenci kulubu, sınıf rehberlik, toplum hizmeti calışmalarına, milli bayram ve mahalli gunlere, toren ve toplantılara, kurs ve seminerlere katılır. Calışma takviminde belirtilen tarihlerde okul veya kurumda hazır bulunur ve verilen gorevleri yapar.
Oğretmenler kurulu, zumre oğretmenler kurulu ve diğer kurul toplantılarına .katılır ve kendilerine verilen gorevleri yerine getirir." denilmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı İlkoğretim Kurumlan Yonetmeliğinin 64.maddesinde:
"Oğretmenler, kendilerine verilen sınıfın veya şubenin derslerini, programda belirtilen esaslara gore planlamak, okutmak, bunlarla ilgili uygulama ve deneyleri yapmak, ders dışında okulun eğitim-oğretim ve yonetim işlerine etkin bir bicimde katılmak ve bu konularda kanun, yonetmelik ve emirlerde belirtilen gorevleri yerine getirmekle yukumludurler."
71.maddesinde:
"Nobet gorevi, ilk ders başlamadan 20 dakika once başlar, son ders bitiminden 20 dakika sonra sona erer."
94.maddesinde:
"Toplantıların ders saatleri dışında yapılması esastır."
142.maddesinde:
"Okulun kulturel gelişim ve eğitim merkezi olduğu ilkesine uyularak, yakın cevre ile ilişki kurulmasına ve velilerle sıkı bir iş birliğinin sağlanmasına onem verilir.
Bunun icin okul-aile birliği, okul gelişim yonetim ekibi kurulur ve işlerliği sağlanır. Koylerdeki ilkoğretim okullarında da bunlardan olabilenleri kurulur." denilmektedir.
Butun bu mevzuatın yanında gunumuz koşullarında bir oğretmenin sahip olması gereken yeterlikler(standartlar) uzerinde buyuk olcude goruş birliği sağlanmış olup bunlardan bazıları şunlardır:
1 .Oğretmenlerin oğrencilerine ve oğrencilerin oğrenmesine adanmış olması.
2.Diğer oğretmenler, veliler ve okul calışanları ile işbirliği icinde calışabilme, takım calışması ve işbirliği. Oğrencilerin oğrenmesini ve gelişimini desteklemek icin meslektaşları, veliler ve diğer kurumlarla ilişkiler oluşturur.
Gerek yururlukteki mevzuat, gerekse de oğretmenin sahip olması gereken standartlar goz onune alındığında İdaremiz işleminin hukuka uygun olduğu anlaşılacaktır.
Tum bu acıklanan nedenlerle dava konusu işlemde kesinlikle mevzuata ve hukuka aykırı bir durum soz konusu olmayıp Isparta İdare Mahkemesinin 2011/298 Esas No, 2011/1270 Karar No ve 21.12.2011 tarihli iptal kararının bozulması gerekir."
3- Danıştay 2. Dairesinin 2013/864 Esas No, 2015/10529 Karar No ve 17.12.2015 tarihli kararında Burdur İl Milli Eğitim Mudurluğunun yukarıda yer verdiğimiz savunmasının aksine; Kamu Gorevlileri Sendikaları ve Toplu Sozleşme kanunu ile Sendikalar Kanununda Sendika Şubelerine ozel olarak sendikanın gorevlerini yerine getirme konusunda hak ve yetki tanınmaması, sendika şubesinin gorev ve sorumluluklarının şube ile sınırlı olması nedeniyle sendika şubesinin, dava acma ve davada taraf olma ehliyeti bulunmadığı gibi adı gecen sendika genel merkezince yetki devredilmesi de durumu değiştirmediğinden, dava acma ve davada taraf olma ehliyeti bulunmadığı gerekcesiyle Isparta İdare Mahkemesi 2011/298 Esas No, 2011/1270 Karar No ve 21.12.2011 tarihli kararını bozmuştur.
4-Danıştay 2. Dairesinin 2013/864 Esas No, 2015/10529 Karar No ve 17.12.2015 tarihli kararı ile bozulan dosyanın Isparta İdare Mahkemesinde tekrar gorulmesiyle, Isparta İdare Mahkemesi 2016/343 Esas No, 2016/441 Karar No ve 29.04.2016 tarihli kararıyla bozma kararına uymayarak ilk kararındaki (2011/298 Esas No, 2011/1270 Karar No ve 21.12.2011 tarihli kararı) aynı gerekcelerle Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu acık olmak uzere, ısrar (direnme) kararı vermiştir.
5-Burdur İl Milli Eğitim Mudurluğunce temyiz edilen dosya hakkında Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 2016/4160 Esas No, 2018/3201 Karar No ve 13.06.2018 tarihli kararı ile onama kararı vermiş ve kararında; Isparta idare Mahkemesince verilen kararın ısrara ilişkin kısmının usul ve hukuka uygun bulunduğu, dilekcede ileri surulen temyiz nedenlerinin kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte olmadığı anlaşıldığından, davalı idarenin temyiz isteminin ısrar hukmu yonunden reddine, Isparta İdare Mahkemesi'nin 29/04/2016 gunlu, E:2016/343, K:2016/441 sayılı kararının ısrara ilişkin kısmının ONANMASINA, Dairesince işin esasına yonelik temyiz incelemesi yapılmadığından, işin esası hakkında inceleme yapılarak karar verilmek uzere dosyanın Danıştay İkinci Dairesine gonderilmesine..." karar vermiştir.
6- urdur İl Milli Eğitim Mudurluğu 19.11.2018 tarih ve 22045900 sayılı dilekcesindeki savunmasıyla, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 13.06.2018 tarihli kararına karar duzeltme talebiyle itiraz edilmiş Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 2018/4535 Esas No, 2019/3782 Karar No ve 19.09.2019 tarihli kararı ile karar duzeltme talebi red edilmiştir.
7-Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 13.06.2018 tarihli kararı ile "Dairesince işin esasına yonelik temyiz incelemesi yapılmadığından, işin esası hakkında inceleme yapılarak karar verilmek uzere dosyanın Danıştay İkinci Dairesine gonderilmesi uzerine " Danıştay 2. Dairesinin 2019/3701 Esas No, 2020/421 Karar No ve 15.01.2020 tarihli kararında işin esasına yonelik temyiz incelemesi yaprak Isparta İdare Mahkemesinin kararını onamıştır.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararının esastan Danıştay tarafından onanması uzerine, yonetici ve oğretmenlerin mesai surelerinin; Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Bakanlar kurulu kararında yer alan aylık ve zorunlu ek ders karşılığı girmek zorunda oldukları ders saati sayıları ve ilgi yonetmeliğine gore belirlenen bir ders saati suresi ve aralardaki teneffus surelerinden oluştuğu kesinlik kazanmıştır.
Ahmet KANDEMİR