Vergi mahkemesi, OHAL komisyonu kararıyla gorevine iade edilen universite oğretim gorevlisinin maaşından, fazladan vergi kesilmesine dair işlemi iptal etti. Bir oğretmenin, acıkta kaldığı veya ihrac edildiği doneme karşılık, goreve başlamasına muteakip odenen gecmiş donem alacaklarının, goreve iade edildiği yıla değil de alacaklı olduğu yıla dahil edilerek Vergi Matrahının duzeltilmesi ve fazladan kesilen gelir vergisi miktarlarının hesaplanarak oğretmene odenmesi gerektiğini "Goreve iade edilenlerde vergi matrahı sorunu" başlıklı haberimizde ele almıştık.
Haberimizde bahsettiğimiz hususlarla bir davaya konu olmuş ve Universitede oğretim gorevlisi olarak gorev yapmakta iken KHK ile kamu gorevinden cıkarılan, OHAL komisyonu kararı ile gorevine tekrardan iade edilen universite oğretim gorevlisinin; goreve başlamaya muteakip maaşından fazladan vergi kesilmesine dair işlemin iptali istemiyle actığı davada, vergi mahkemesi fazladan vergi kesilmesine dair işlemi iptal ederek, fazladan kesilen vergilerin faizi ile odenmesine karar vermiştir.
Universite oğretim gorevlisine gorev yaptığı universite tarafından gecmişe donuk maaş alacakları hesaplanarak 2019 yılında toplu olarak odenmiş, bu toplu odemeden doğan vergi matrahı ise 2019 yılı geliri sayılarak oğretim gorevlisinin vergi matrahına eklenmiştir. Matrah artırımına muteakip oğretim gorevlisinin maaşından her ay fazladan gelir vergisi kesilmeye başlanmış, fazladan kesilen verginin iptali istemiyle de acılan davada Gaziantep 1. Vergi Mahkemesi fazladan vergi kesilmesine ilişkin işlemi iptal etmiştir.
Gaziantep 1. Vergi Mahkemesi kararında; "Her ne kadar davalı idarece 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 1. Maddesi hukmu gereğince gelirin elde edildiği takvim yılında vergilendirilmesi gerektiği savunulmuş ise de, olayda davacının kendi iradesi dışında gorevden ihrac edildiği, komisyon kararı ile goreve iade edilerek mali haklarının bu kararla iade edildiği hususları goz onune alındığında yapılan bu toplu odemenin 2016, 2017 ve 2018 yıllarına ilişkin olduğu, dolayısıyla vergilendirme esnasında odemenin ait olduğu yılın esas alınması gerektiği, aksi halde 7075 Sayılı Kanun Hukmundeki Kararnamenin 10. maddesinin 1. fıkrasının "......İlgililerin kamu gorevinden cıkarılmasına ilişkin kanun hukmunde kararname hukumleri, bu fıkrada belirtilen kişiler bakımından tum hukum ve sonuclarıyla birlikte ortadan kalkmış sayılır. Bu kapsamda goreve başlayanlara, kamu gorevinden cıkarılma tarihlerini takip eden aybaşından goreve başladıkları tarihe kadar gecen sureye tekabul eden mali ve sosyal hakları odenir." hukmunun ihlal edileceği hususları acık olup bu sebeplerle dava konusu işlemde hukuka uyarlık gorulmemiştir." ifadelerine yer verilmiştir.
İşte o karar;

Goreve iade edilen memura yuksek vergi şoku
Ahmet KANDEMİR