Sigortalı olarak emekli olan Hekim, emekli aylığı kesilmeden tekrardan calışabilir mi? Memur olarak yeniden calışmaya başlarsa memur emeklisi olabilir mi? SORU: 1992 -2008 arası 657 sayılı D.M.Kanununa bağlı uzman hekim, 2008 -2013 arası ozel sektorde 4/a lı ve 2013 ile 2019 arası da kamuya bağlı 663 s.lı KHK ye gore acıktan atamalı sozleşmeli yonetici hekim olarak calıştım.15/01/2020 itibari ile SSK dan 4/a lı olarak emekli oldum.
Hangi durumlarda, SGK emeklilik maaşım kesilmeden ozel sektorde ya da kamu da sozleşmeli olarak calışabilirim.
Yeniden 4/c li devlet memuriyetine donmem durumunda emekliliğim yeniden duzenlenip, memur emeklisi olabilir miyim.? Saygı ve başarı dileklerimle.
CEVAP: Sigortalı olarak emekli olan Hekim, emekli aylığı kesilmeden tekrardan calışabilir mi? Memur olarak yeniden calışmaya başlarsa memur emeklisi olabilir mi? Sorularınız ozelinde durumunuzu değerlendirmemiz.
1- SGK emeklilik maaşım kesilmeden ozel sektorde ya da kamuda sozleşmeli olarak calışma durumu:
2005 yılından beri uygulanmakta olan 5335 sayılı Kanun Madde 30 hukmu gereği, emeklilik aylığı alanların tekrardan kısa ifadelerle kamuya ait işyerlerinde, kamudan yardım alan kuruluşlarda ister sigortalı ister memur statusunde gorev alınması halinde bu aylıkları Sosyal Guvenlik Kurumu tarafından odenmez.
Ancak, ozel sektorde yani kamuyla hicbir ilgisi olmayan işyerlerinde calışma halinde emekli aylıkları odenir.
Ayrıca 5335 sayılı Kanunda da istisna olarak emekli olanlardan tabip ve uzman tabip kadrolarına da acıktan atama yapılabilmektedir.
Bu bağlamda, sigortalı emekli aylıklarınız kesilmek suretiyle kamu işyerlerinde gorev yapılabilir. Ozel işyerinde sigortalı calışma durumunda uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmayıp kısa vadeli sigorta kollarına tabi yani iş kazası ve meslek hastalığı kesintileri yapılmak suretiyle calışma halinde emekli aylıkları kesilmez, tum sigorta kollarına tabi yani uzun vadeli sigorta kollarına tabi şekilde Sosyal Guvenlik primleri odenme talebinde bulunulur şekilde calışma halinde kesilir.
Kamuya ait işyerlerinde, kamudan yardım alınan kuruluşlarda gorev alınmasına rağmen emekli aylıkları kesilmeyecek durumlar da 5335 sayılı Kanunda acıklanmıştır, bu durumlar şunlardır;
-Cumhurbaşkanlığına secilenler,)
-Cumhurbaşkanı yardımcılığı veya bakanlığa atananlar,
-Yasama Organı uyeliğine secilenler,
-Mahalli idareler secimleri sonucuna gore gorev alanlar,
-Sadece toplantı veya huzur ucreti ya da hakkı odenen gorevleri yurutenler ile yonetim ve denetim kurulu uyeliği ucreti karşılığında gorevlendirilenler,
-Yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kurumlarında ders ucreti karşılığı ders gorevi verilenler (universitelerde ders ucreti karşılığı ders gorevi verilenler hakkında yaş haddini aşmamış olmaları kaydı aranmaz.),
-Vakıf universitelerinde gorev alanlar,
-Ozel kanunlarında veya Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilmeksizin calıştırılma veya gorev yapma hakkı verilenlerden Cumhurbaşkanı tarafından atanan veya gorevlendirilenler ve Turkiye Buyuk Millet Meclisince yapılan secimler sonucunda gorev verilenler,
-2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 60 ıncı maddesinin (a) fıkrası uyarınca Yasama Organı uyeliğinin bitiminden sonra oğretim uyesi olarak atanmış olanlar,
-27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun ek 36 ncı maddesi kapsamında istihdam edilen ihtiyat pilotlar ile Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı birimlerinde personel ve askeri oğrenci temin faaliyetine yonelik hizmetlerin yurutulmesi icin gorevlendirilen emekli subay ve astsubaylar,
-18/3/1924 tarihli ve 442 sayılı Koy Kanununun 74 uncu maddesine gore gorevlendirilen guvenlik korucuları,
2- Sigortalı olarak emekli olan Hekim Memur olursa Memur statusunden emekli olabilme durumu:
Sigortalı olarak emekli olan hekimin bu konuda iki tercihinin olabileceğini değerlendirmekteyiz.
Birinci tercih, tek aylık olarak emekli aylığı alma durumu;
Sigorta emeklisi emekli iken memur statusune atanmadan once sigortalı emekli aylığınız kesildikten sonra memur statusune atanıp daha sonra emekli olma talebinde bulunulursa sigortalı hizmetler ve memurluk hizmetleri toplamı uzerinden memur statusunde tek bir emekli aylığı alabileceğinizi değerlendirmekteyiz. ANCAK, memurluk statusunde gecen calışmalarının da en az 3 yıl 6 ay olması gerektiğini de ayrıca belirtebiliriz.
İkinci tercih, iki emekli aylığı alma durumu;
Sigorta emeklisi iken sigorta emekli aylığını kestirmeden, yani halen emekli aylığını almakta iken memurluk statusune gecerseniz bu defa sigorta emekli aylığınız yine yukarıda belirttiğimiz 5335 sayılı Kanun uyarınca Sosyal Guvenlik Kurumunca odenmez.
Memurluk statusunde gecen calışmalarınızda en az 15 yıl, emeklilik yaşı olarak da 61 yaşını doldurur ve emeklilik talebinde bulunursanız bu defa memurluk statusunde gecen calışmaları icin ayrı bir memur statusunde emekli aylığı alabileceğinizi, odenmeyen sigortalı emekli aylığınızı da almaya başlamanız gerektiğini değerlendirmekteyiz.