Emeklilik yaşını beklemek icin gorevinden ayrılan 5434'e tabi kadın memurların, kendilerine emekli aylığı bağlanacağı tarihe kadar, vefat etmiş anne veya babalarından kalan yetim maaşını alabilmeleri icin gerekli olan 3 şart bulunmaktadır. Hizmet yılını doldurup yaşı bekleyen kadın memurlar, bu sure icerisinde yetim aylığı alabilirler...
5434'e tabi memurların ve emeklilerinin vefatında kız yetimlere aylık odenmesinde sadece 3 koşul bulunmaktadır.
Birinci koşul, kız yetimin evli olmaması, ikinci koşul da memur statusunde gorev yapıyor olmaması, ucuncu koşul da yine memur statusunde herhangi bir emekli aylığı almaması, durumlarıdır.
Bu uc koşul haricinde yetim aylığı bağlanmasını engelleyen herhangi bir hukum bulunmamaktadır. Ancak, kendisinden aylık bağlanacak kişiyi kasten ve haksız yere olduren veya oldurmeye teşebbus edenlere, malul sayılacak hale getirenlere ve mirastan ıskat edilenlere aylık bağlanmamaktadır.
Bu bağlamda sonuc değerlendirmemiz:
5434 e tabi memur olarak gorev yapmakta iken emekli aylığı bağlanması icin yeterli olan 20 hizmet yılını (8 Eylul 1999 tarihinden sonra goreve başlayanlar icin ise 25 hizmet yılını) tamamladıktan sonra emekli aylığı bağlanması icin aranılan emeklilik yaşını beklemek icin gorevinden ayrılan kız cocukların, kendilerine emekli aylığı bağlanacağı tarihe kadar vefat etmiş anne veya babalarından belirttiğimiz şartları yerine getirmek kaydıyla yetim maaşı alabileceklerini değerlendirmekteyiz.