Bolge İdare Mahkemesi, Anayasanın "Aile Butunluğu" kuralını ve Yonetmeliğin 53. maddesi 1. fıkrasındaki; "....il icinde alanlarında ihtiyac duyulan eğitim kurumlarına mazeretleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atanır." hukumlerini gerekce gostererek, norm kadro fazlası oğretmenin resen atanmasını iptal eden idare mahkemesi kararını onamıştır. 21 Kasım 2012 tarihli "Ozur durumunuza rağmen resen atandıysanız dava acın" haberimizde, 11 Nisan 2013 tarihli "Ozur durumu dikkate alınmayan oğretmen, norm kadro gerekcesiyle resen atanamaz" haberimizde ve 12 Aralık 2017 tarihli "Ozur durumu olan norm fazlası oğretmenler resen ilce dışına atanamaz" haberimizde ozetle "norm kadro fazlası oğretmenlerin atanma işlemlerinde, Oğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "İhtiyac ve norm kadro fazlası oğretmenlerin yer değiştirmeleri" başlıklı 53. maddesi 1. fıkrasındaki; "....il icinde alanlarında ihtiyac duyulan eğitim kurumlarına mazeretleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atanır." hukumlerini uygulanma zorunluluğu bulunmaktadır.
Bu hukumler nedeniyle norm kadro fazlası oğretmen atamalarında mazeretleri yani ozur durumları da dikkate alınmak zorundadır. Bu nedenle ozur durumu olan oğretmenler ozrunun bulunduğu yerin dışına resen atanamaz. Zaten bakanlık bu oğretmenleri ozrunun bulunduğu ilce milli eğitim mudurluğu emrine atamıştır. Bakanlık okulunda/ilcede yada il milli eğitim mudurluğu emrinde yer alan ve ozru bulunan oğretmenlerin ozurlerinin bulunduğu yerleşim yerine gorevlendirme ve atama yapan il milli eğitim mudurluklerini acilen uyarmalıdır." acıklamasında bulunmuştuk.
Yonetmelik cok acık bir bicimde ozur durumu olan norm kadro fazlası oğretmenlerin ozur durumlarının dikkate alınacağından bahsetmesine rağmen bu yonetmelik hukmune uyulmayarak ozur durumu olan norm kadro fazlası bir oğretmenin başka bir ilceye resen atanması sonucunda idari dava acılmıştır.
Adananın Kozan ilcesinde norm kadro fazlası oğretmen olan davacının. Ceyhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine norm fazlası olarak res'en atanmasına ilişkin 16.02.2018 gun ve 3305394 sayılı işlemin; hukuka aykırı olduğu, Adana iline aile mazereti nedeniyle atamasının yapıldığı, eşinin halen Kozan İlcesinde oğretmen olarak gorev yaptığı, eş durumunun dikkate alınmadan dava konusu işleminin tesis edildiği one surulerek acılan davada Adana 3. İdare Mahkemesinin 2018/234 Esas No, 2018/1275 Karar No ve 20.12.2018 tarihli kararıyla Anayasanın "Aile Butunluğu" kuralını ve Yonetmeliğin 53. maddesi 1. fıkrasındaki; "...il icinde alanlarında ihtiyac duyulan eğitim kurumlarına mazeretleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atanır." hukumlerini gerekce gostererek yapılan işlemde hukuka aykırılık bularak norm kadro fazlası oğretmenin resen atanmasını iptal etmiştir.
Adana 3. İdare Mahkemesinin 2018/234 Esas No, 2018/1275 Karar No ve 20.12.2018 tarihli kararında;
"Anayasa'nın 41. maddesinde de; "Aile, Turk toplumunun temelidir. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile ozellikle ananın ve cocukların korunması (...) icin gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar." hukmune yer verilmiştir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 72. maddesinin 2. Fıkrasında, Anayasa'nın sozu gecen maddesine uygun olarak; "Yeniden veya yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda, aile birimini muhafaza etmek bakımından kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanarak memur olan diğer eşin de isteği halinde ataması, atamaya tabi tutulan memurun atandığı yere 74 ve 76 ncı maddelerde belirtilen esaslar cercevesinde yapılır. Yer değiştirme suretiyle atamaya tabi memurun atandığı yerde eşinin atanacağı teşkilatın bulunmaması ya da teşkilatı olmakla birlikte niteliğine uygun munhal bir gorev bulunmaması ve ilgilinin de talebi halinde, bu personele eşinin gorev suresi ile sınırlı olmak uzere aşağıdaki şartlarda izin verilebilir." hukmu yer almaktadır.
652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararname'nin "Atama" başlıklı 37. maddesinin 4 uncu fıkrasında; "Oğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atanmalarında uyulacak temel ilkeler, ozur grupları, hizmet bolgeleri ve alanları, hizmet puanı ve diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar yonetmelikle belirlenir." duzenlemesine yer verilmiştir.
17/04/2015 gunlu ve 29329 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği'nin "Mazeret ve engellilik durumuna bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 49. maddesinde, "(1) Oğretmenlerin; aile birliği, sağlık, can guvenliği mazeretlerine veya engellilik durumuna bağlı yer değiştirmeleri hakkında, Devlet Memurları Kanunu ile Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yonetmelik hukumleri uygulanır." duzenlemesine yer verilmiş, aynı Yonetmeliğin "İhtiyac ve norm kadro fazlası oğretmenlerin yer değiştirmeleri" başlıklı 53. maddesinde; "(1) Eğitini kurumunun ya da bolumun/eğitim kurumunda uygulanmakta olan mesleki ve teknik eğitimi alanının kapanması, program değişikliği. Bakanlığın oğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararıyla ders/alan kaldırılması ya da norm kadro esasları gereğince yapılacak duzenlemeler sonucu oğretmen fazlalığı oluşması halinde; eğitim kurumunun ya da bolumun kapatılması veya program değişikliği sonucunda bu eğitim kuramlarında gorevli oğretmenler, yeni eğitim kurumu acılarak oğrencilerin taşınması halinde bu eğitim kuramlarına, oğrenci azlığı nedeniyle kapatılan eğitim kuramlarında ya da bolumlerde gorevli olanlar ise acık norm kadro bulunması halinde oncelikle oğrencilerin taşındığı eğitim kuramları olmak uzere il icinde alanlarında ihtiyac duyulan eğitim kuramlarına mazeretleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atanır.
25.06.1983 gunlu ve 18088 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe giren Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretime Atanmalarına İlişkin Yonetmeliğin "Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarda Gozonunde Bulundurulacak Hususlar" başlıklı 9. maddesinde, "Yer değiştirme suretiyle atanmalar. Devlet Memurlarının dengeli bir şekilde dağılımını sağlamak icin oğrenimi, uzmanlığı, iş tecrubesi, mesleki bilgisi gibi ozellikleri ile boş kadro durumu gozonunde bulundurularak kurumlarınca hazırlanan bir plan dahilinde yapılır. " denildikten sonra Yonetmeliğin "Aile Birliği Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği" başlıklı 14. maddesinde; "Aile birliği mazeretine dayanarak yer değişikliği memurun; (...) d) Kamu personeli olmayan eşinin, talep edilen yerde başvuru tarihi itibarıyla son iki yıl icinde 360 gun sosyal guvenlik primi odemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak calışmış ve halen calışıyor olması halinde bu durumda olan eşin bulunduğu yere,...) atanması suretiyle yapılabilir." duzenlemeleri getirilmiş, Yonetmeliğin 12 nci maddesinin ikinci fıkrasında ise; "(...) Aile birliği mazeretlerine dayalı olarak yer değiştirmeye tabi tutulan memur, mazeretinin devam ettiğini her yıl Ocak ayında alacağı belgeyle belgelendirmek zorundadır.(...)" kuralına yer verilmiştir.
Dava dosyasının incelenmesinden; Adana ili Kozan ilcesinde oğretmen olarak gorev yapmakta olan davacının Adana ili. Ceyhan ilcesine norm fazlası olarak res'en atanmasına ilişkin Adana İl Milli Eğitim Mudurluğunun 16.02.2018 gun ve 3305394 sayılı işlemi uzerine bakılmakta olan davanın acıldığı anlaşılmaktadır.
Olayda, Afyonkarahisar ilinden eş durumu mazeretine istinaden Adana İli. Kozan ilcesine atanan davacının, eşinin oğretmen olarak Kozan ilcesinde gorev yaptığı, eş durumu mazeretinin halen devam ettiği noktasında taraflar arasında bir cekişme bulunmadığı anlaşılmaktadır.
Personel rejimine ilişkin kurallar bir butun halinde dikkate alındığında, mazerete dayalı olarak bir yere atanan memurunun mazereti devam ettiği surece, mazeret sebebiyle atanmasına dair işlemin amac ve sonuclarını ortadan kaldıracak bicimde başka bir yere atanmaması gerekmektedir.
Buna gore, aile birliği mazeretine istinaden Adana ili. Ceyhan ilce Milli Eğitim Mudurluğu emrine atanan davacının, ihtiyac fazlası oğretmen olarak belirlendikten sonra Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği'nin 53. maddesinin 1. fıkrası uyarınca mazeretine uygun bir yere atanması gerekirken mazeretinin devam ettiği hususu goz ardı edilmek suretiyle mazeret sebebiyle yapılan atama işleminin amac ve sonuclarını ortadan kaldıracak şekilde Adana İli Ceyhan ilcesine atanmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlılık bulunmamaktadır." acıklamalarına yer vermiştir.
İşte o karar;
Bu karara itiraz edilmesi neticesinde Konya Bolge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi 2019/664 Esas No, 2019/1170 Karar No ve 31.12 2019 tarihli kararında; Başvuruya konu mahkeme kararında hukuka aykırılık bulunmadığından, 2577 sayılı idari Yargılama Usulu Kanununun 45 inci maddesinin 3 uncu fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun REDDİNE karar vermiştir.
İşte o karar;
Ahmet KANDEMİR