Danıştay Sekizinci Dairesi, universite tarafından doktor oğretim uyesi ilanına docentlerin başvuramayacağı yonundeki işlemi hukuka uygun buldu. Dava konusu olayda, universite tarafından oğretim uyesi ilanına "DOCENT OLANLAR DOKTOR OĞRETİM UYESİ KADROSUNA BAŞVURAMAZ" şartı eklenmiştir.
Davacı bu şartın yasal dayanağı olmadığı gerekcesiyle iptal davası acmıştır.
İdare mahkemesi, doktor oğretim uyesi kadrolarına atamalarda kişilerin sahip olması gereken asgari şartların 2547 Sayılı Kanun'un 23 uncu maddesinde sayıldığını, bu asgari şartlar arasında, docentlik unvanına sahip olanların veya daha ust unvanlara sahip olanların ilanlara başvuramayacaklarına ilişkin sınırlayıcı bir duzenlemenin bulunmadığı gerekcesiyle universitenin işlemini iptal etmiştir.
Danıştay ise, boyle bir kısıtlamanın kanunda olmadığını sabit gorse de; 2914 Sayılı Kanun'da oğretim uyelerinin profesorler, docentler ve doktor oğretim uyeleri şeklinde bir akademik sıralamaya tabi tutulduğunu ve bu sıralamaya gore gorev, sorumluluk ve ozluk haklarının tespit edildiğini, docent unvanının hem bir ust unvan olması hem de universitenin docent unvanlı akademisyene ihtiyacının bulunmamasından dolayı docent olanların doktor oğretim uyesi kadrosuna başvuru yapamayacağına ilişkin şart koymasında kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırılık olmadığı yonunde karar vermek suretiyle işlemi hukuka uygun bularak idare mahkemesinin iptal kararını bozmuştur.
T.C.
DANIŞTAY
8. DAİRE
E. 2014/9820
K. 2019/3750

T. 26.4.2019
İstemin Ozeti : Antalya 3. İdare Mahkemesi'nin 07/07/2014 gun ve E:2013/1052, K:2014/964 Sayılı kararının hukuka aykırı olduğu one surulerek, 2577 Sayılı Kanun'un 49 uncu maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Ozeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi : ...
Duşuncesi : İstemin reddi ile Mahkeme kararının onanması gerektiği duşunulmektedir.

Hukum veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği goruşuldu:
KARAR : Dava, Docent unvanına sahip davacının, ... Universitesi Ziraat Fakultesi Bahce Bitkileri Bolumu Bahce Bitkileri Ana Bilim Dalı Yardımcı Docent kadrosu icin verilen ilana yaptığı başvurusunun, ilan şartında belirtilen Docent olanlar Yardımcı Docent kadrosuna başvuramaz maddesi gereği reddedilmesine ilişkin 25/07/2013 tarih ve 64184342-1146 Sayılı ....Universitesi Rektorluğu işleminin iptali istemiyle acılmıştır.
İdare Mahkemesince, yardımcı docentliğe yapılacak atamalarda kişilerin sahip olması gereken asgari şartların 2547 Sayılı Kanun'un 23 uncu maddesinde sayıldığı, bu asgari şartlar arasında, docentlik unvanına sahip olanların veya daha ust unvanlara sahip olanların yardımcı docentlik kadrosuna yapılacak atamalara ilişkin ilanlara başvuramayacaklarına ilişkin sınırlayıcı bir duzenlemenin bulunmadığı, diğer taraftan 2547 Sayılı Kanun'un 23 uncu maddesinde universitelerin bu asgari şartların yanında munhasıran bilimsel kaliteyi artırmak amacına yonelik olarak, bilim disiplinleri arasındaki farklılıkları da goz onunde bulundurarak, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar getirilebileceği duzenlenmiş ise de, olayda olduğu gibi daha ust bir unvan olan docentlik unvanına sahip olanların yardımcı docentlik kadrosuna başvurmalarını engellemenin ilgili maddede belirtilen munhasıran bilimsel kaliteyi artırmak amacına uygun olamayacağı, dolayısıyla da yasa uyarınca belirlenebilecek ek koşul niteliğinde olmadığı acık olup, docentlik unvanına sahip olan davacının, Ziraat Fakultesi Bahce Bitkileri Bolumu Bahce Bitkileri Ana Bilim Dalı Yardımcı Docent kadrosu icin verilen ilana yaptığı başvurunun, herhangi bir yasal dayanağı olmadan getirilen ve ek koşul olma niteliği de bulunmayan "ilan şartında belirtilen Docent olanlar Yardımcı Docent kadrosuna başvuramaz" maddesi gereği reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekcesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
2547 Sayılı Yuksek Oğretim Kanunu'nun "Tanımlar" başlıklı 3. maddesinin birinci fıkrasının ( m ) bendinin ( 2 ) numaralı alt bendinde; "Docent: Docentlik sınavını başarmış akademik unvana sahip kişidir.", (3) numaralı alt bendinde "Yardımcı Docent: Doktora calışmalarını başarı ile tamamlamış, tıpta uzmanlık veya belli sanat dallarında yeterlik belge ve yetkisini kazanmış, ilk kademedeki akademik unvana sahip kişidir.", "Yardımcı Docentliğe atama" başlıklı 23. maddesinde; "a. Bir universite biriminde acık bulunan yardımcı docentlik, isteklilerin başvurması icin rektorlukce ilan edilir. Fakultelerde ve fakultelere bağlı kuruluşlarda dekan, rektorluğe bağlı enstitu ve yuksekokullarda mudurler; biri o birimin yoneticisi, biri de o universite dışından olmak uzere uc profesor veya docent tespit ederek bunlardan adayların her biri hakkında yazılı mutalaa isterler. Dekan veya ilgili mudur kendi yonetim kurullarının goruşunu de aldıktan sonra onerilerini rektore sunar. Atama, rektor tarafından yapılır...
b. Yardımcı docentliğe atanmada aranacak şartlar:

( 1 ) Doktora veya tıpta uzmanlık unvanını veya Universitelerarası Kurulun onerisi uzerine Yuksekoğretim Kurulunca tespit edilecek belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak,
( 2 ) Fakulte, enstitu veya yuksekokul yonetim kurullarınca, biri o dilin oğretim uyesi olmak uzere secilecek uc kişilik bir juri tarafından; sınava girenin kendi bilim alanında Turkce'den yabancı dile, yabancı dilden Turkce'ye 150200 kelimelik bir ceviriyi kapsayan yabancı dil sınavını başarmak.
c. ( Mulga fıkra: 12.08.1986260 S.KHK/Madde 7 ) ( Yeniden duzenlenen fıkra: 18.06.20085772 S.K/Madde 3 ) Universiteler, yardımcı docentlik kadrosuna atama icin bu maddede aranan asgari koşulların yanında, Yuksekoğretim Kurulunun onayını almak suretiyle, munhasıran bilimsel kaliteyi artırmak amacına yonelik olarak, bilim disiplinleri arasındaki farklılıkları da goz onunde bulundurarak, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleyebilirler.", "Docentlik sınavı" başlıklı 24. maddesinde; "... Eser incelemesinde başarılı bulunan aday, docentlik sınav jurisi tarafından, sozlu sınava tabi tutulur. Juri uyeleri, yapılan sozlu sınavın denetlenebilirliğini sağlamak icin gerekli tedbirleri alır.
Sozlu sınavda başarılı olması halinde, adaya ilgili bilim dalında docentlik unvanı verilir..." hukumlerine yer verilmiştir.
2914 Sayılı Yuksek Oğretim Personel Kanunu'nun "Oğretim elemanlarının sınıflandırılması" başlıklı 3. maddesinde "Bu Kanuna tabi oğretim elemanlarının sınıfları ile başlangıc dereceleri aşağıda gosterilmiştir.
A- ) Oğretim uyeleri sınıfı :
Bu sınıf, profesorler, docentler ve yardımcı docentlerden oluşur.
a-) Profesorler, profesor kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren birinci derecenin,
b-) Docentler, docent kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren ucuncu derecenin,
c- ) Yardımcı docentler, yardımcı docent kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren beşinci derecenin,
İlk kademe aylığını alırlar." hukmune yer verilmiştir.
Oğretim Uyeliğine Yukseltilme ve Atama Yonetmeliğinin 8. maddesinde; "Yardımcı docentlik icin başvuran isteklilerden yabancı dil sınavında başarı gosterenler, ozgecmişlerini, bilimsel calışma ve varsa yayınlarını dort nusha olarak ilgili dekanlık veya mudurluğe, yabancı dil sınavı sonucunun tebliğini izleyen uc gun icinde teslim ederler.
Adayların durumlarını incelemek uzere ilan edilen kadrolar icin, fakultelerde veya fakultelere bağlı kuruluşlarda dekan, rektorluğe bağlı enstitu veya yuksekokullarda mudurler, biri o birimin yoneticisi, diğeri o universitenin veya yuksek teknoloji enstitusunun dışından olmak uzere, adayın başvurduğu bilim alanı ile ilgili olan uc profesor veya docenti onbeş gun icinde tespit eder. Dekan veya ilgili mudur her aday icin bu oğretim uyelerine adaylarla ilgili dokumanları gondererek, bir ay icerisinde yazılı goruşlerini bildirmelerini ister.
Dekan veya ilgili mudur yazılı goruşlerin alınmasından sonraki ilk yonetim kurulu toplantısına konuyu goturur, aday veya adaylar hakkında ayrı ayrı goruş alır. Bir acık kadroya birden fazla adayın başvurması halinde yonetim kurulu gerekceli olarak tercihini belirtir. Dekan veya mudur kanaat ve onerilerini dosya ile birlikte rektore sunar..." kuralı yer almaktadır.
Dosyanın incelenmesinden; 06.07.2013 tarihli ilan ile ... Universitesi Ziraat Fakultesi Bahce Bitkileri Bolumu Bahce Bitkileri Ana Bilim Dalına bir adet yardımcı docent alınacağının duyurulduğu, kadroya başvuracaklar icin ise "docent olanlar yardımcı docent kadrosuna başvuramaz" şeklinde ozel bir ek koşulun getirildiği, getirilen bu ek koşul nedeniyle davacının başvurusunun kabul edilmemesi uzerine bakılan davanın acıldığı anlaşılmaktadır.
Uyuşmazlık, davalı idarenin, yardımcı docent kadrosu icin acılan ilanda docent unvanına sahip olanlar yardımcı docent kadrosuna başvuramaz şartı getirmesi ve davacının docent unvanı ile birlikte ilan edilen kadroya başvurup başvuramayacağından kaynaklanmaktadır.
2547 Sayılı Yuksekoğretim Kanunu, 2914 Sayılı Yuksek Oğretim Personel Kanunu ve ilgili diğer mevzuatta yardımcı docent kadrosuna docent unvanında olan birinin başvurusunu engelleyecek nitelikte bir duzenlemenin olmadığı ortada olmakla birlikte, 2914 Sayılı Kanun'da oğretim uyelerinin profesorler, docentler ve yardımcı docentler şeklinde bir akademik sıralamaya tabi tutulduğu ve bu sıralamaya gore gorev, sorumluluk ve ozluk haklarının tespit edildiği gorulmektedir.
Bu itibarla yukarıda yer verilen mevzuat uyarınca docent unvanının hem bir ust unvan olması hem de davalı idarenin docent unvanlı akademisyene ihtiyacının bulunmamasından dolayı davalı idarenin docent olanların yardımcı docent kadrosuna başvuru yapamayacağına ilişkin şart koymasında ve bu şart nedeniyle davacının başvurusunun reddine ilişkin dava konusu işlemde kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırılık olmadığı acıktır. Bu nedenle işlemin iptaline karar veren Mahkeme kararında hukuki isabet bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
SONUC : Acıklanan nedenlerle; Antalya 3. İdare Mahkemesi'nin temyize konu kararının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek uzere anılan Mahkemeye gonderilmesine, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 ( onbeş ) gun icerisinde kararın duzeltilmesi yolu acık olmak uzere, 26.04.2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi.